mysia-mysia 11.12.06, 16:18 czy "wstydzisz się tego, kim jesteś"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peliczapla Re: wstydzisz się kim jesteś? - do mam polonistek 11.12.06, 17:35 No, wstydem to bym tego nie nazwała, ale czasem bywam nieco zdołowana. Zauważcie, że uosobieniem życiowego nieudacznictwa, dziwactwa i niedostosowania np. w naszej kinematografii często jest właśnie polonista - by wspomnieć Adasia Miauczyńskiego z genialnego "Dnia świra" czy Beatę z "Placu Zbawiciela" (choć ona była właściwie "niedopieczoną" polonistką). A tak serio - spotykam się czasem z objawami "zgrozy", gdy ktoś usłyszy o tym, jak nieżyciowy kierunek studiów ukończyłam. Przecież studiować język własnego kraju to jakby wozić drewno do lasu! Problem wystąpiłby pewnie również, gdybym zapragnęła wyjechać za granicę i zdobyć tam jakąś sensowną pracę: nie jestem specjalistką w żadnej uniwersalnej dziedzinie, która mogłaby się tam przydać (jak np. architektura, rehabilitacja czy ogrodnictwo). Z tego wszystkiego zdaję sobie sprawę, ale... jakoś się z tym godzę. A co, powinnam się wstydzić? Odpowiedz Link Zgłoś
mysia-mysia Re: wstydzisz się kim jesteś? - do mam polonistek 11.12.06, 17:39 zapewniam cię, że jest wiele gorszych zawodów, a poza tym przecież po polonistyce można wiele rzeczy robić ale chodziło mi o to, która forma jest poprawna: wstydzę - dobra niech będzie: on wstydzi się kim jest, czy: on wstydzi się TEGO kim jest Odpowiedz Link Zgłoś
dorotus76 Re: poprawna forma nr 2 11.12.06, 17:58 Trzeba trafniej i precyzyjniej formułowac pytania pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mysia-mysia Re: poprawna forma nr 2 11.12.06, 18:01 no przecież co chwilę pojawiają się "pytania do mam polonistek, anglistek, ekonomistek, księgowych, prawniczek" - myslałam że to się samo kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: poprawna forma nr 2 11.12.06, 18:16 W języku pisanym, oficjalnym, starannym - tylko forma z "tego". W polszczyźnie potocznej - mopżna tak i siak. W poszczyźnie potocznej w ogóle duzo mozna, bo do niech sie w zasadzie słowniki nie odnoszą. A tak w ogóle to ważniejsza jest porawnośc komunikacyjna niz językowa Ta tam pisząc posty nigdy sie nad ortografią tudzież stylem nie zastanawiam, ale nad tym, co piszę - zawsze- Dlania dlania@poczta.onet.pl "Czasem musi być gorzej, żeby potem mogło być lepiej" Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: wstydzisz się kim jesteś? - do mam polonistek 11.12.06, 18:34 peliczaplo, rozbawiłaś mnie do łez DDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
peliczapla Re: wstydzisz się kim jesteś? - do mam polonistek 11.12.06, 19:18 A to się wyrwałam - niepytana - do odpowiedzi! Czy to jednak nie symptomatyczne? Zakompleksiony z polonistów narodek... Odpowiedz Link Zgłoś