Dodaj do ulubionych

wstydzisz się kim jesteś? - do mam polonistek :-)

11.12.06, 16:18
czy "wstydzisz się tego, kim jesteś"?
Obserwuj wątek
    • peliczapla Re: wstydzisz się kim jesteś? - do mam polonistek 11.12.06, 17:35
      No, wstydem to bym tego nie nazwała, ale czasem bywam nieco zdołowana.
      Zauważcie, że uosobieniem życiowego nieudacznictwa, dziwactwa i niedostosowania
      np. w naszej kinematografii często jest właśnie polonista - by wspomnieć Adasia
      Miauczyńskiego z genialnego "Dnia świra" czy Beatę z "Placu Zbawiciela" (choć
      ona była właściwie "niedopieczoną" polonistką). A tak serio - spotykam się
      czasem z objawami "zgrozy", gdy ktoś usłyszy o tym, jak nieżyciowy kierunek
      studiów ukończyłam. Przecież studiować język własnego kraju to jakby wozić
      drewno do lasu! Problem wystąpiłby pewnie również, gdybym zapragnęła wyjechać
      za granicę i zdobyć tam jakąś sensowną pracę: nie jestem specjalistką w żadnej
      uniwersalnej dziedzinie, która mogłaby się tam przydać (jak np. architektura,
      rehabilitacja czy ogrodnictwo). Z tego wszystkiego zdaję sobie sprawę, ale...
      jakoś się z tym godzę. A co, powinnam się wstydzić?
      • mysia-mysia Re: wstydzisz się kim jesteś? - do mam polonistek 11.12.06, 17:39
        zapewniam cię, że jest wiele gorszych zawodów, a poza tym przecież po
        polonistyce można wiele rzeczy robić smile
        ale chodziło mi o to, która forma jest poprawna: wstydzę - dobra niech będzie:
        on wstydzi się kim jest, czy: on wstydzi się TEGO kim jest
      • iwles poprawna forma nr 2 11.12.06, 17:45
        smilesmilesmilesmilesmile

poprawna forma nr 2.
        • dorotus76 Re: poprawna forma nr 2 11.12.06, 17:58
          Trzeba trafniej i precyzyjniej formułowac pytania smile
          pzdr
          • mysia-mysia Re: poprawna forma nr 2 11.12.06, 18:01
            no przecież co chwilę pojawiają się "pytania do mam polonistek, anglistek,
            ekonomistek, księgowych, prawniczek" - myslałam że to się samo kojarzy smile
            • dlania Re: poprawna forma nr 2 11.12.06, 18:16
              W języku pisanym, oficjalnym, starannym - tylko forma z "tego". W polszczyźnie
              potocznej - mopżna tak i siak. W poszczyźnie potocznej w ogóle duzo mozna, bo
              do niech sie w zasadzie słowniki nie odnoszą. A tak w ogóle to ważniejsza jest
              porawnośc komunikacyjna niz językowawink Ta tam pisząc posty nigdy sie nad
              ortografią tudzież stylem nie zastanawiam, ale nad tym, co piszę - zawszewink-
              Dlania
              dlania@poczta.onet.pl
              "Czasem musi być gorzej, żeby potem mogło być lepiej"
      • jowita771 Re: wstydzisz się kim jesteś? - do mam polonistek 11.12.06, 18:34
        peliczaplo, rozbawiłaś mnie do łez
        big_grinDDDDDDDD
        • peliczapla Re: wstydzisz się kim jesteś? - do mam polonistek 11.12.06, 19:18
          big_grin
          A to się wyrwałam - niepytana - do odpowiedzi! Czy to jednak nie
          symptomatyczne? Zakompleksiony z polonistów narodek...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka