Gość: Zilka
IP: *.*
08.01.03, 16:28
Nie bardzo wiem co to jest Forum Kobiet Polskich ale wysyłam jako ciekawostkę. W pierwszej chwili się oburzyłam i myślałam, że źle zrozumiałam temat depeszy ale po krótkim zastanowieniu... chyba mają rację???Chociaż później te niechciane i zaniedbane dzieci???8.1.Warszawa (PAP) - Forum Kobiet Polskich protestuje przeciwko wprowadzeniu środków antykoncepcyjnych na listę leków dostępnych za 50-proc. odpłatnością. PAP otrzymała w środę kopię pisma Forum w tej sprawie do premiera. We wtorek pełnomocniczka rządu ds. równego statusu kobiet i mężczyzn Izabela Jaruga-Nowacka poinformowała, że wkrótce Ministerstwo Zdrowia wprowadzi na listę leków refundowanych cztery nowoczesne preparaty antykoncepcyjne. Forum uważa tę decyzję za "skandaliczną". "Środki nie są lekami, gdyż ciąża nie jest chorobą. W sytuacji, gdy brakuje środków na refundację leków ratujących życie, dla osób chronicznie i terminalnie chorych, również dla dzieci, decyzję o refundacji środków antykoncepcyjnych z pieniędzy podatnika należy uznać za poważne nadużycie" - napisała Ewa Kowalewska z Forum. Forum Kobiet Polskich domaga się, by premier Leszek Miller nie dopuścił do refundacji antykoncepcyjnych środków hormonalnych.(PAP)