michasia24 31.12.06, 12:34 Jak tak to ile mają lat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janka007 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 15:23 Zawsze jak mam okazję namawiam dziecko do spróbowania alkoholu (mniej więcej od 5-6 roku życia). Nigdy nie chce, odmawia ze wstrętem. Czasem udaje mi się namówić do powąchania, wtedy jeszcze bardziej sie krzywi. I o to chodzi. Przy identycznym stylu wychowania wyrosłam na prawie stuprocentową abstynentkę. Odpowiedz Link Zgłoś
michasia24 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 01.01.07, 16:27 niby czemu? że pytam? Odpowiedz Link Zgłoś
pyza3d33 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 12:42 Maja 11 lat i niedawno umoczyli jezyki w piwie i szampanie.Nie smakowalo im.Nawet gdyby smakowalo to i tak by nie dostali wiecej.Alkohol jest nie dla dzieci.Ba,nawet nie dla wszystkich doroslych.Osobiscie znam sporo osob ktore daja piwo parolatkom bo to takie smieszne... Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 12:48 Ja tez miałam takich rubasznych wujów, co to dali dziecku wódki popić i ubaw na całego. A dziecko szczęsliwe, że wzbudziło zainteresowanie. Po co masz im dsawać alkohol - żeby poznało nowy smaczek? idiotyzm Odpowiedz Link Zgłoś
hmika Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 12:51 absolutnie nie!sa inne formy swietowania z szammpanem dla dzieci lub kompotem! wszystko zalezy od naszej-doroslych -wyobrazni!dobre wzorce to jest to!! Odpowiedz Link Zgłoś
masumi2006 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 12:48 Przepraszam,a w jakim celu miałabym to robić?Moje dziecko póki co ma 2,5 roku,ale nawet gdy będzie starsze nie będę wprowadzać takich atrakcji Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 12:48 Ale po co dawać dzieciom alkohol??? wyjasnij i uzasadnij kretyńskie pytanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
michasia24 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 01.01.07, 16:29 to nie jest kretyńskie pytanie, ja znam mame która daje próbować i pytam się bo zastanawia mnie to czy to jest częste zachowanie Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 12:49 14 i 13 latce daje sie napic wina- 1/4 kieliszka mniej wiecej, przy okazji itd. szmapana tez moga. piwa nie probowaly bo zapach je odgania, wodka w naszym domu byla z okazji plesniawek wiec pilam tylko ja, w dodatku nie pilam tylko plukalam i plulam Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 12:49 NIE. Tak samo jak nie daję im spróbować kawy i papierosów. Zresztą nie jedzą również chipsów i nie piją coli. Nie są z tego powodu nieszczęśliwe, więc nie widzę powodó żeby im dawać. No bo PO CO??? Odpowiedz Link Zgłoś
pyza3d33 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 12:53 Moje tez nie jedza chipsow i nie pija coli.Tzn.przy mnie,bo w szkole...A potem bole brzucha i opuchlizna.I sa z tego powodu bardzo nieszczesliwi... Odpowiedz Link Zgłoś
hratli Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 12:51 nie dalabym dziecku alkoholu - mnie nikt nie raczyl z rodzicow. nie namawial do zamoczenia czegostam w kieliszku. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza3d33 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 12:58 Ajesli chodzi o cos takiego jak szampan dla dzieci to DLA MNIE jest to porabany pomysl. Dzieciaki juz od malego ucza sie swietowac przy butelce. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 13:01 Bo swietuje sie z reguły przy butelce. Alkohol jest dla ludzi, to nie musi byc zwykla wóda pod zakaske, sa wina, cala masa kolorowych alkoholi.Ja alkoholu nie demonizuje, grunt to umiec pic z kultura. A dziecko przeciez widzi ze wnosimy toasty czyms innym niz woda. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 12:56 Tak, moja cora dostaje lyk wina musujacego w sylwestra od kiedy w tym czasie nie spi, czyli od 7 rż. Odpowiedz Link Zgłoś
michasia24 Re: Michasia 01.01.07, 16:26 Moje dziecko jest malutkie więc go to teraz nie dotyczy, a jak już bedzie wieksze to też nie będzie próbować Odpowiedz Link Zgłoś
kathia_25 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 13:02 nie,ale synek ma 1 rok,chociaż jak będzie starszy też nie dostanie Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Lola 31.12.06, 13:06 sylwester trwa 5 godzin, czy dluzej a picie szampana zajmuje 5 minut. bez przesady z tym swietowaniem przy butelce. sama wypijam pare lampek wina i tez sadze ze w porownaniu do czasu, ktory przeznaczam na tanczenie, zyczenia, rozmowy itd- to jakis ulamek czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Lola 31.12.06, 20:05 Przy butelce napoju jakim jest ow Picolo? A niby czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 13:04 Jasne!!! Od niemowlęctwa na codzień skrzynka wódki i kilogram halibuta. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Pytanie do mam dających;) 31.12.06, 13:15 Po co dajecie dzieciom spróbowac alkoholu? W przypadku mlodzieży (bo 13-14 lat to juz jednak nie dziecko)jakos bardziej to rozumie. Bo jak sie jej w domu nie nauczy kultury korzystania z alkoholu, to sie nauczy od rówieśników, prawdopodobnie w mniej "kulturalnych" warunkach. Ale 7-latka????? Ja tez uważam, że alkohol jest dla ludzi, ale dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza3d33 Re: Pytanie do mam dających;) 31.12.06, 13:17 Dla odpowiedzialnych doroslych. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Pytanie do mam dających;) 31.12.06, 13:26 > Po co dajecie dzieciom spróbowac alkoholu? a to byl watek informacyjny czy wstepny linczyk sie szykuje? daje alkohol w ilosciach o jakich napisalam bo: tez moi rodzice nie robili problemu sumienie mi pozwala nie pamietam kiedy dalam szampana dzieciom (6 latce w kazdym razie jeszcze nie dalam), ale moge sie pod linczyk podlozyc. jesli moje dziecko strasznie chce dostac szampana o polnocy- miesci sie to w moich granicach zdrowego rozsadku 2 cm moge nalac niech probuje Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Pytanie do mam dających;) 31.12.06, 14:17 Sama se zrób linczyk, jak masz ochotę!.Ja po prostu chciałam wiedzieć, czym sie kierujesz w swoim postepowaniu, czy to w ramach oswajania z widokiem, czy cuś.. I dzieki za odpowiedź. A najwieksze problemy z alkoholem wśród moich rówieśników to wcale nie ci maja, których sobie czasem browca z ojcem w domu strzelili, ale Ci, których w domu do 18-stki z pasem za każda krople wypitą ganiał tatko, który na codzień sam za kołnierz nie wylewał. Hipokryzja robi mlodemu umysłowi najwieksza krzywde. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 13:11 Pamiętam jak chodziłam z tata po piwo, w bańkach się nosiło . Smak piwa pamiętam bardzo dobrze z dzieciństwa. Jako 14 - latka na wakacjach piłam piwo i wino z kuzynostwem i ciotkami już normalnie w lokalu. To samo moja siostra. Obecnie pijam alkohol w ilościach minimalnych. Na imprezach ze znajomymi kilka toastów i później mi się odechciewa i piję herbatki albo wodę z cytryną. Nie mam zdania czy powinno się dawać próbować dziecią alkohol czy nie. Na pewno nie dwu, siedmiolatką bo to przegięcie. Nie powinno się upijać dzieci, np dawać pół piwa, ale łyczek piwka czy winka nie stanowi dla mnie problemu. U mnie w rodzinie nikt nie robił z tego afery i pewnie dla tego nie mamy nałogowców, nikt nie ma problemu z alkoholem, nikt się nie upija na upadłego nawet przy najbardziej hucznych imprezach. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 13:18 Mynia, choroba alkoholowa nie wynika z tego czy ktos dostawal w dziecinstwie alkohol czy tez nie. Wynika z braku pewnej bariery, ktorzy maja ludzie niepodatni na alkoholizm (tak w wielkim skrocie). Sa tacy ktorzy moga pic tydzien bez przerwy a potem wrocic do normalnosci, a ich kolega po takiej sesji moze poplynac na calego wlasnie z powodu braku tej bariery. Odpowiedz Link Zgłoś
cathy1976 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 14:04 kiedy miałyśmy z siostrą po 6 i 9 lat moja babcia nalewala, do takich przedwojennych kieliszkow dla lalek (pół cm wysokości, pół cm szerokości) adwokata i pozwalala nam maczac w tym palec i oblizywac. Do dzis pamietam jakie to bylo pyszne niestety teraz adwokat mi nie smakuje nic a nic.. ale ja mojemu dziecku alkoholu nie planuje dawac, nawet w takich ilosciach- no moze jak bedzie mialo ze 13 lat to dostanie symbilicznego łyka szampana w sylwka. a skąd pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
agysa Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 14:29 Moja córka kilka razy chciała spróbować piwa, ale jej wytłumaczyłam ,że alkohol jest dla dorosłych i teraz mam spokój. Gdyby zrobiła z tego powodu awanturę to też bym jej nie dała nawet umoczyć ust. Dla mnie to karygodne zachowanie rodziców. Ale sama byłam świadkiem jak rodzice pili piwo a taki chłopczyk krzyczał, że chce sie napić (na oko 3 latka) i dla świetego spokoju mu dali. Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 14:26 ja jako wyrodna matka dałam niedawno 10-latce krem irlandzki- umoczyła czubek palca i oblizała smakowało ale nie "polałam" jej- taka byłam okrutna! nie sądzę jednak żeby fakt że jej kremik smakował spowodował u niej w przyszłości chorobę alkoholową Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 14:37 Nie, nie dajemy, ale raczej dlatego, że w domu alkoholu się nie pije. Na Sylwestra mają swojego, bezalkoholowego. Ale znowu nie widzę tragedii w tym, że ktoś da spróbować dziecku wina. Od skosztowania do rozpijania daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 14:35 dalabym, wielkie mi halo a cel? zwyczajnie dla zaspokojenia dzieciecej ciekawosci - nic mu nie bedzie jak na jezyku poczuje ostatnio sprobowal wisnie w likierze, chociaz mowilam ze to wstretne i nie dla malych dzieci wyplul skrzywil sie i wiecej nie probowal Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 16:34 a jak zachce sprobowac amfe albo koke tez mu dasz??? no super argument....jezuuu skad u was taka nieodpowiedzialnosc????? a pozniej sie dziwicie, ze dzieci w wieku 10 lat chlaja wode w bramach Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 19:35 NIE rozmawiamy tu o koce czy amfie tylko o wonie czy szampanie. To ze dziecku ktore baaaaardzo chce sprobowac- dam sprobowac wina, nie znaczy ze dam sprobowac koki. poza tym wino mam i wiem gdzie sie kupuje a koki nie posiadam dzieci ktore chlaja wode w bramach w wieku lat 7 nie moczyli dzioba, tylko prawdopodobnie walily z gwinta przy tatusiu i mamusi. Bez demagogii shady. nie mam paranoi na temat alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Szady-bez przesady! .-) 31.12.06, 19:40 Moj brat z kumplem probowali papierosy(12 lat) a ja powiedzialam,ze wszystko wygadam mamusi...no i co zrobil moj braciszek??? Dal mi papierosa i kazal wciagnac powietrze .-))).Mialam wtedy 6 lat.Mamusi nie powiedzialam,a do dzis nie pale .-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 19:58 Jako ze nie szprycuje sie amfa, moje dziecko nie wie co to jest i nie ma tematu.Palic tez nie chce, bo nie palimy w domu.Za to KULTURALNIE przy okazji spozywamy alkohol i wyjatkowo, w Sylwka pozwalamy dziecku na łyk szampana.Tak samo pozwwalam dziecku na uzywanie w domu moich kosmetykow do makijazu, choc przeciez one nie sa dla dzieci, córa zna równiez smak kawy z mlekiem, ktora rzadko bo rzadko, ale jednak skosztuje z mojego kubka.Nie widze w tym zadnego zagrozenia, jako ze sama w jej wieku moczylam usta w mamy kieliszku z winem. Co do chlania w bramach- skad wniosek, ze przyczyna jest lyk sylwestrowego szampana w dziecinstwie? IMO nie ma tu zadnego zwiazku. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 nie 31.12.06, 16:36 ani alkoholu pod zadna postacia nie dam nigdy. Jeszcze sie nauczy pic piwo czy wino. Im pozniej tym lepiej. Pamietam, ze dostawalam od cioc beczulki z rumem i byly wielce zdziwione, ze mama robila o to afere. I uwazam, ze miala racje, alkohol jest dla dorslych a nie dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: nie 31.12.06, 20:00 > ani alkoholu pod zadna postacia nie dam nigdy. Jeszcze sie nauczy pic piwo czy > wino Ale Ty wcale nie jestes potrzebna do tej nauki, beda koledzy. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 15:06 Moje nie proszą, więc nie dostają. Gdyby ktoras okazala zainteresowanie, to myślę, że jeszcze pozwolilabym umoczyć dziób w "szampanie", czy winie. Nie mam w rodzinie nałogowcow, stąd pewnie brak strachu, ze mi się dzieci rozpiją. W moim domu wino, rzadziej piwo, a wódkę przy okazji widywalam, pewno i spróbowałam, a jakoś na mózg mi się nie rzuciło, alkoholiczką nie zostałam ... Również uważam, że bardziej ciągnie te dzieci, które mają kategoryczny zakaz, bo dziala tu zasada psa spuszczonego z łańcucha oraz dzieci, gdzie alkohol leje się strumieniami, choć oczywiście (jak zawsze) są wyjątki od tych reguł Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 19:33 Juz nie pamietam okolicznosci,ale corka miala ok roczku,gdy pierwszy raz posmakowala piwo.Bylo to jakos tak,ze sama sciagnela ze stolu.I bardzo jej posmakowalo...Podobno dzieci lubia ten gorzki smak piwa.Teraz ma 11 lat i nie daje jej pic,ale pozwalam posmakowac.Wole to zrobic sama,niz jakby miala "smakowac" z kolezankami gdzies po kryjomu.Mnie rodzice nie dawali posmakowac i co robilam??? Jak rodzice gosci przy drzwiach zegnali,to spijalam z kieliszkow .-)))))( Nie pamietam ile mialam lat) Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 19:40 ja juz na linczyk załapałam sie w watku o fajerwerkach wiec tutaj tez moge-a co mi tam tez jestem ta nieodpowiedzialna mamuska która wpedza dziecko w nałogi dałam spróbowac kiedys piwa-raz łyknęła powiedziała ze dobre i wiecej nigdy nie prosiła. tak samo posmakowała wina czerwonego-nie przypadło do gustu. dzis spróbuje szampna-łyczka. Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 19:44 No widzisz...a moja,skubana zawsze prosi o to nieszczesne piwo .-))) pewnie nalog murowany ,-) Poza tym,we Francji i Hiszpanii wino rozcienczone woda podaje sie dzieciom do obiadu.Tam to dopiero maloletnie nalogi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasja78 trąca histerią 31.12.06, 19:48 Wiekszość jest przeciw i uważa pytanie za niestosowne.Lepiej gdy jedenastolatek upija się z kolegami z podwórka po kryjomu. Trzeba dziecko nauczyć kultury picia i uważam ,że należy robić to juz od najmlodszych lat-samemu pokazać jak sie pije,np.wino do obiadu.Dziecko może spróbować,co nie oznacza,że wypić w wiekszych ilościach. Wystarczy własnie umoczenie języczka. Czy zakazany owoc nie smakuje najlepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka kasja78 31.12.06, 19:52 popieram. to samo próbowałam wytłumaczyc w innym watku ale jedna z forumek wrecz powiedziała ze czestuje dziecko procentami, daje fajki do palenia az dziecko sie pozyga i namawiam do sexu Odpowiedz Link Zgłoś
mamooschka Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 19:51 Nie daję i nie zamierzam. Tak samo jak czekoladek z alkocholem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamooschka Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 19:56 Jesoo, jaki byk! alkoholem rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 20:02 Dzieci takich czekoladek raczej nie lubia, bo sa za ostre. Odpowiedz Link Zgłoś
kasja78 guderianka 31.12.06, 19:56 Do sexu tez bede namawiała dzieci w domu...byłabym spokojniejsza,gdybym wiedziała,że ten pierwszy raz odbywa sie w ludzkich warunkach,z zabezpieczeniem i przede wszystkim z fajnym partnerem. Odpowiedz Link Zgłoś
margiel1 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 21:09 Absolutnie nie podaję, nie podawałam i nie podam. Mnie rodzice nigdy nie częstowali mnie alkoholem i nie musiałam się uczyć "kultury picia" od innych. Generalnie jestem abstynentką. Bardzo rzadko lampka wina. Nie mam potrzeby picia na weselach, pogrzebach, świętach cioci, mamy, dniu psa... Tak jak mówię, wieczorem z mężem czasem lampeczka wina, ale rzadko. Natomiast co do podawania dzieciom alkoholu (a jak czytam o 5 czy 7 letnich) to sie zastanawiam, gdzie te dzieci mają rodziców. Bo to że matka głupia i podaje, to gdzie jest w tym momencie ojciec? Lub odwrotnie. Wychodzę z załozenia, ze jeden moze byc głupi, ale to chociaż drugi powinien byc odpowiedzialny. I zadne tłumaczenia wieczenj gosi mnie nie przekonują, ze lepiej jak rodzic da niz koledzy. Podawanie alkoholu czy tylko przyzwolenie na spróbowanie jest pokazaniem dziecku, że jest to naturalne, akceptowane i zdrowe. A alkohol dla dziecka zdrowy nie jest. Chyba, że syrop Odpowiedz Link Zgłoś
margiel1 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 21:12 "Znajoma mi odradza, żebym podawała szampana na Nowy Rok córce. Myślę, że przesadza, córka ma 16 lat, jest dobrze rozwinięta i kieliszek szampana na pewno jej nie zaszkodzi. Co o tym sądzicie?" Na Pani pytanie można odpowiedzieć na kilka sposobów. Po pierwsze: w myśl obowiązującego u nas prawa proponowanie, czy podawanie nieletniemu alkoholu (osobie poniżej 18 roku życia) jest przestępstwem. Prawo nie określa przy tym ani rodzaju, ani mocy, ani ilości alkoholu, a szampan niewątpliwie jest napojem alkoholowym. Po drugie: dla osoby niedojrzałej, rozwijającej się każda ilość alkoholu jest szkodliwa .Wszystkie badania i opinia całego świata medycznego są zgodne w tej kwestii. W wielu krajach (boleję, że nie w naszym) granica od której człowiek może pić alkohol to 21 lat. Wynika to z tego, że dopiero wtedy kształtowanie organizmu (a zwłaszcza mózgu) uznaje się za zakończone. Po trzecie: podawanie alkoholu dzieciom w domu, zwłaszcza przez rodziców to kształtowanie przekonań, że picie jest w porządku, i naturalne jest, że alkohol powinien towarzyszyć różnym ważnym okazjom. Jako człowiek zajmujący się leczeniem osób uzależnionych bardzo często słyszę od moich pacjentów, że pierwszy alkohol, który wypili w życiu był im podany przez rodziców, w domu, przy różnych uroczystych okazjach. Moim zdaniem Pani znajoma nie przesadza. Jestem pełen uznania dla jej rozsądku, zapewniam, że toast wzniesiony sokiem owocowym może być równie uroczysty. Życzę dużo zdrowia Pani córce. " To tylko jeden cytatm który znalazłam odnosnie problemów alkoholowych. Moze niektórym da do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 21:26 że picie jest w porządku, i naturalne jest, że alkohol > > powinien towarzyszyć różnym ważnym okazjom. Przeciez to prawda.Alkohol jest w porzadku, byle umiar zachowac. Odpowiedz Link Zgłoś
margiel1 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 21:29 "A dziecko przeciez widzi ze wnosimy toasty czyms innym niz woda." Nie generalizuj, u kogo widzi to widzi, w normalnym domu raczej nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 21:33 W normalnym domu raczej potrafią w normalny sposób korzystać z alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 21:44 Dom fanatycznych przeciwnikow alkoholu IMo normalny nie jest, lek przed trunkiem musi wynikac z jakiejs zyciowej traumy(alkoholicy w rodzinie) czy tez bardzo radyklanych zasad- obie sytuacje trudno nazwac normalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 01.01.07, 01:45 eee.. a w normalnym domu nie wznosi się toastów czyms innym niz woda?? Mój dom jest normalny. Wznosimy toasty czyms innym niz woda. BO JESTEŚMY DOROŚLI. Dziecko dorosłym nie jest. I nie wznosi. Bo po co? I to jest dla mnie normalne. Nie to, że normalny jest dom, w którym się nie pije zupełnie. Bo z tego wynika że alkohol jest tylko dla degeneratów. A tak nie jest. Jest dla LUDZI DOROSŁYCH. Tak samo jak kawa papierosy hazard i takie tam. I o co dyskusja? Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 21:33 a świstak siedzi i zawija w sreberka a lpr twierdzi ze NPR to najlepsza metoda antykocepcji Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 21:16 Ja dałam swojemu 2,5 roczniakowi spróbować piany z piwa. Był bardzo ciekawy co to mama pije i dlaczego on nie moze więc pozwoliłam mu nabrać na palec piany i włożyć do buzi. I mam spokój już się nie pyta co to jest. Myślę że jak będzie starszy nie będę robić problemu z łyczka szampana w sylwestra tak jak i moi rodzice nigdy nie robili z tego problemu. Naiwnością jest myśleć że dziecko tak czy siak po kryjomu nie spróbuje jak to smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Dajecie dzieciakom próbować alkohol??? 31.12.06, 21:49 Od wzniesienia Noworocznego toastu szampanem do zataczania się z noworodkiem czy wożenia po pijaku dzieci samochodem jest chyba bardzo daleka droga, co? Po co tak przesadzać? Inną sprawą jest częstowanie dzieci alkoholem. Jestem zdecydowanie przeciwna. Mie nikt w domu nie częstował kiedy byłam dzieckiem czy nastolatką a pierwszy kieliszek wina wypiłam w wieku 21 lat. Tak poprostu chciałam. Odpowiedz Link Zgłoś