Dodaj do ulubionych

Labradory-Wasze opinie?

15.03.07, 16:55
Witam, poszukuję opinii na temat tej rasy, jak długo żyją, czy są może
podatne na jakieś choroby? Bardzo mi się podobają te psy, są ponoć mądre,
szybko się uczą i akceptują dzieci, ale nie chciałabym fundować dzieciom
szybkiego rozstania z pieskiem, więc stąd moje pytania. Ostatnio dopiero w
czasie leczenia naszej rotwailerki dowiedzieliśmy się, ze psy tej rasy nie
żyją dłużej niż 10 lat, a dodatkowo mają tendencję do zwyrodnien stawów i
chorób nowotworowych. Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.IwciaB
Obserwuj wątek
    • kattkak Re: Labradory-Wasze opinie? 15.03.07, 16:57
      Labradory także nie są specjalnie długowieczne.
      Długowieczny to jest kundel pospolity.
      • gabi683 Re: Labradory-Wasze opinie? 15.03.07, 17:01
        My mamy pieska tej rasy smileZaraz znajde link do forumsmile
    • gabi683 Re: Labradory-Wasze opinie? 15.03.07, 17:01
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24053
      • cytrusowa moja opinia 15.03.07, 18:57
        napisze jak to jestsmile
        nasz labrador ma 16 mcy, jest kochany, cierpliwy i ZAWSZE chetny do zabawy.

przynajmniej raz dziennie MUSI miec dlugi, ponad godzinny spacer z bieganiem i
        zabawa z innymi psami.
        uwielbia sie kapac, taplac w kaluzasch szczegolnie wtedy, gdy nie powinien.
        jest bardzo cierpliwy, pieszczoch, strasznie radosny - jak wracasz do domu pies
        az sie wije z radosci, kreci kuprem, skacze...ogolnie wielka milosc.

poza tym bardo latwo sie je uklada, nie potrzeba zdnych profesjonalistow -
        wystarcza wiadomosci nt wychowania labkow.

fakt, maja tendencje do dysplazji stawow biodrowych i iestety prawie kazdy na to
        zapada.
        a leczenie nie jest tanie.

ogolnie te psiaki nie sa tanie w utrzymaniu - nasz wazy ok. 40kg, waga dla samca
        rasowego jak najbarzdiej w normie, jada dobra karme, bo przy przejsciu na tansza
        sie pochorowal, jest bardzo silny wiec potrafi pociagnac...

ale idziesz z wozkiem, grzecznie idzie obok, jest bardzo lagodny.

niestety czesto pada ofiara atakow innych psow, nasz akurat jest wyjatkowo
        waleczny, potrafi sie obronic.

aha, i co wazne - jesli nie odstrasza sie wizja choryhc stawowo, wysokich kostow
        lwczenia i ewent cierpien psiaka wiedz jedno, labki nie powinny ze wzgl wlasnie
        na dysplazje chodzic wiele po schodach.

no ale mieliscie rotwailera, problem ze stawami podobny, wiec co ja tu bede
        pisac....

pozdrawiam i w razie pytan pisz do mnie,
        pozdr.
        • iwciab Re: moja opinia 15.03.07, 19:01
          Bardzo dziękuję, narazie jesteśmy w fazie odreagowywania po stracie suczki ,
          która była u nas prawie 11 lat i odchodziła niestety w strasznych cierpieniach.
          Ale równocześnie zastanawiamy sie nad wzieciem w przyszłości psiaka a labrador
          mi sie strasznie marzy, wiec chętnie pozostanę z Toba w kontakcie, pozdrawiam i
          dzięki Iwciab
          • kattkak Re: moja opinia 15.03.07, 19:51
            labradory, oprócz dysplazji stawów biodrowych mają problemy z chorobami krążenia
            ( większość labradorów, podobnie jak rotwailery, bywa przekarmione).
            Są bardzo delikatne, często miewają kłopoty żoładkowe po nieodpowiedniej karmie.
            Są bardzo pogodne, zawsze chętne do zabawy.

• gabi683 Re: Labradory-Wasze opinie? 15.03.07, 19:53
      www.vetserwis.pl/dysplazja.html prosze masz tu materjał o dsplazji.Pozatym Laby
      czesto choruja na zapalenie ucha ,My ostanio leczylismy Naszego Rokiego.Maja
      uszy ochlapniete i powietrze malo dochodzi wiec maja z tym klopot.Nasz Roki ma
      6 miesiecy i za miesiac zaczynamy szkolenie,nasz piesek jest bardzo dominujacy
      wiec trzeba mu troszeczke ukrucic.Ma ful zabawek ale zawsze cos z psoci.Ostanio
      od nowej pralki odgryzł Nam wtyczke,ale to nic bo i tak Go brdzo kochamysmile
      • kattkak Re: Labradory-Wasze opinie? 15.03.07, 20:00
        gabi, jak Twój lab ma 6 msc, to przed Tobą jeszcze pół roku zjadania kapci,
        pozostawionych butów, drewnianych futryn, nóg od stołu...
        Kup kaganiec, bo każde wyjście na podwórko to okazja do zjedzenia kupy z
        trawnika. Aż mnie mdli jak sobie o tym przypominam.
        Około roku już jest oki
        • gabi683 Re: Labradory-Wasze opinie? 15.03.07, 20:16
          Wiem wim kaganiec ma .Ale na szczescie kupy Go nie interesujasmile
    • mamajacki mój labrador... 15.03.07, 20:38
      ...ma 3 lata. Nigdy nie chorował na uszy, nie ma (póki co) problemów ze stawami.
      Uchodzi za najgrzeczniejszego, najbardziej posłusznego psa na (dosyć dużym)
      osiedlu, choć nie był nigdy na żadnym szkoleniu. Mąż nauczył go wykonywania
      kilku podstawowych komend. Nauka przychodzi mu dość łatwo. W ogóle nie muszę
      używać smyczy, mimo że mieszkamy w dużym mieście, prawie w centrum. Ale na
      spacerze nie obejdzie się bez kagańca - dosłownie ODKURZA wszystko, co znajdzie
      po drodze. Oczywiście im gorsze świństwo, tym lepiej. Zdarzyło się kilka razy,
      że rzucił (a właściwie - rzuciła) się na inne psy, a raz postraszyła
      kilkuletniego chłopca. Jest psem bardzo pogodnym i mało wymagającym. I...
      straszną ciapą. Jeżeli tylko może w coś wdepnąć albo o coś się potknąć - na
      pewno to zrobi. Położy się zawsze przy tej szafce, którą właśnie chcę otworzyć.
      I można ją szturchać i szturchać, a ona tylko patrzy zdziwiona i nie chce się
      przesunąć.
      Wcześniej miałam wilczura. Labrador to zupełnie inne stworzenie. Mimo że jest
      taki grzeczny, w moich oczach jednak dość blado wypada w porównaniu. Moim
      zdaniem brakuje mu... osobowości. A może to po prostu tzw. "niezgodność
      charakterów"?...
      • kattkak Re: mój labrador... 15.03.07, 21:20
        labrador ma jak każda rasa wiele plusów i minusów.
        plusy- pies zawsze gotowy do zabawy, wesoły, lubi dzieci, łagodny i potulny,
        łatwo się uczy, nie zaatakuje dziecka nawet wtedy gdy dziecko próbuje wsadzić
        paluszek do nosa albo wjechać w pieska rowerkiem.

minusy- choroby bioder, stawów, żołądka,uszy, serca. Nie obroni nas gdy wejdzie
        bandyta czy złodziej do domu.

• gabi683 Re: mój labrador... 16.03.07, 07:35
          To poprostu masz szczescie ,naszemu Rokiemu prucz uszu nic nie dolega jest
          zdrowy i skory do zabawsmileBiodra przebadane choc bylismy iformowani od hodowcy
          ze rodzice wolni sa od dysplazji.ale dla swietego spokoju zrobilismy .I musze
          przyznac ze laby to simiciareczkiwinkJa to tylko czekam kiedy pojde nad jezorko i
          go puszcze oj bedzie sie działo winkNaszego Rokiego nie itresuja jakies koty aler
          kaczka dla Niego to jest towink
    • joanna_poz Re: Labradory-Wasze opinie? 16.03.07, 09:00
      Gabi juz podała link do "naszego" forum o labradorach, gdzie możesz duzo
      dowiedzieć się o tych psach.

każda (chyba) rasa psów ma predyspozycje do jakiś chorób. u labradorów
      faktycznie największym straszakiem jest dysplazja stawów biodrowych.

my mamy labradora od ponad roku. co by nie powiedziec o tych psach jest to
      wymarzona rasa, jesli chodzi o cierpliwość i przyjazne nastawienie do dzieci.
      zero agresji, maksimum cierpliwośći, pogodne nastawienie - nie zrobi nic złego
      nawet w przypadku niezbyt delikatnych gestów ze strony mojego 2,5 letniego
      synka.

z uwagi na gabaryty jest to raczej pies do domu z ogrodem, a nie do mieszkania.
      potrzebuje duzo ruchu.
      jest bardzo towarzyski, więc największą karą jest, gdy zostaje sam w domu.
      z nudów demoluje - na forum znajdziesz opisy domów do remontu z powodu
      pomysłowości tych pieskówsmile nam na szczescie to się nie trafiło, gdyż pies ma
      cały dzień towarzystwo.

zgodzę się z tym, co napisał ktoś powyżej, że sa to takie ciapy, ale wyjątkowo
      słodkie ciapysmile
      • mamamonika Re: Labradory-Wasze opinie? 16.03.07, 09:05
        Ja też będę miała labka ok. września/października smile
        Forum chętnie poczytam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka