agnes123 27.03.07, 16:56 Witam, czy u Was również jest zwyczaj,by do I Komunii Świętej dzieciaczki przystępowały w jednakowych ubraniach - czyli - albach? I jakie jest Wasze zdanie na ten temat?? POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babka71 Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 17:07 Polecam forum "Wychownie w wierze".. na forum emama przeważnie ,są ateistyczne mamy,... Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 17:12 może i ateistyczne, ale chrzty i komunie zaliczają Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 17:22 Moje zdanie o albach jest jak najlepsze :o) Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 17:36 W mojej parafii nie ma takiego zwyczaju już od dawna, jednak ksiądz zawsze zwraca uwagę rodzicom na to, zeby ubierali swoje dzieci skromnie, bo to nie pokaz mody i uważam, że ma rację. Alby podobają mi się u chłopców, u dziewczynek natomiast nie. Nie chciałabym aby moja córka szła tak kiedyś ubrana do komunii, choć ma to swoje zalety, bo nie widać bynajmniej dużych różnic między dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 17:44 Mój syn w tym roku przysępuje do I Komunii Św. i od lat w mojej parafii są alby, uważam, że to bardzo dobry pomysł.Dzieci wyglądają skromnie, szczególnie dziewczynki nie przypominają małych, koszmarnych bez (raz widziałam tylko naprawdę ładną komunijną sukienkę- najczęsciej są to jakieś koszmarki).To uroczystość religijna,a nie miniatura ślubu. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 20:55 Alba albie nierówna. U nas alba dla dziewczynki to była po prostu bardzo, bardzo skromna sukienka - odcinana w talii, przewiązana paskiem, na dole naszyty rząd kwiatków. I rozpuszczone długie włosy, wianek ze stokrotek. Córka wyglądała przepięknie. Nie podobają mi się alby, które wyglądają jak sukmana dziadunia. Dodatkową zaletą alby jest to, że można ją bez obaw wrzucić do pralki i pod koniec białego tygodnia dziecko nie wygląda jak świeżo utytłane :o) Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 17:52 cześć aga ) mi osobiście alby kojarzą się z chińskimi uniformami i komunistycznymi fartuszkami szkolnymi. czyli uważam je za ohydki, w które nie chciałabym ubrać siebie, a co dopiero moje dziecko ) jestem też przeciwnikiem zbyt napuszonych sukienek i fryzur u dziewczynek. najbardziej podobają mi się wianuszki z mirtu lub stokrotek w naturalnie rozpuszczonych włosach i sukienki z delikatnie haftowanego materiału. raz widziałam piękną skromną sukienkę zrobioną na drutach, ale to był majstersztyk wełnianego fachowca, nie do skopiowania przez mamę niedrutującą z talentem ) Odpowiedz Link Zgłoś
etiennette Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 21:17 Rok temu byłam na komuni, gdzie dziewczynki były w jednakowych sukienkach- ślicznych Delikatnie przyozdobianych falbanką, czy czyms takim, z ładnego materiału. Alby moim skromnym zdaniem są okropne, workowate i żadne dziecko nie wygląda w tym ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 21:53 U nas tak. I powiem że wygląda to cudnie. Dzieciaki jak aniołki szczególnie dziewczynki. Super pomysł. W epoce kiecek niektóre przebrane były DOSŁOWNIE w suknie balowe. Takie stare malutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 21:56 ale teraz przeczytałam wypowiedzi inych mam i zgłupiałam... to co to jest alba?? Bo u nas mówi się, że dziewczynki maja na sobie alby, a w rzeczywistości wystepują w jednakowych skromnych sukieneczkach, przepasanych w pasie sznurem złotym, na piersiach maja taką falbanke czy jak to tam zwał, na której jest wyhaftowany jakis motyw złotą nicią. Sięga toto do ziemi i jest naprawde ładne. Na głowie wianuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 22:16 Alby mają najróżniejsze fasony. U Ciebie sukienka ze złotym sznurem, u mnie sukienka z białym paskiem a gdzie indziej coś na kształt przyodziewku mnicha - ta sama szerokość od góry do dołu, na to narzucona druga warstwa - prostokąt z wycięciem na szyję sięgający od palców stóp z przodu do pięt z tylu. Dziecko wygląda w tym jak ubrane w worek po mące. Kwestia wyboru i gustu rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
maniusza Re: I Komunia Święta ... 28.03.07, 08:27 hmmm a może to kwestia tego że I komunia nie polega na strojeniu sie? nie jestem ultrakatoliczką ale w cały świecki obrządek wokół komunii mnie denerwuje. sama przeżywałam komunię syna w zeszłym roku, myslę że uniknęliśmy tego wariactwa w rodzaju przyjęć weselnych i prezentów które spłaca się w ratach jeszcze parę lat alby są moim zdaniem własnie po to by odwrócić uwagę od tej warstwy komercyjnej - dziewczynki w mini sukienkach slubnych jakie widziałam - to było niesmaczne na pewno znajdą się mamusie będące innego zdania - ich prawo - pamiętam w ubiegłym roku taki wątek o solarium dla dziewczynki przed komunią... no comments Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: I Komunia Święta ... 28.03.07, 09:16 Jesli alby maja zabogiegać szpanowaniu strojem, to chyba tylko połowa sukcesu. Dzieci wrócą do szkoły i zacznie się licytacja, co które dostało na prezent.... I tak więc dzieciak z biednej rodziny poczuje się gorzej...... Alby to tylko taki powierzchowny lifting......trzeba zmieniąc mentalnośc ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: I Komunia Święta ... 28.03.07, 10:48 Mój M ma daleką rodzinę w Szwajcarii, są katolikami. Dzieci do pierwszej komunii przystepują w bardzo skromnych albach, z drewnianym krzyżykiem na szyi. Po całej ceremoni na terenie kościoła organizowane jest skromne przyjęcie (kawa, ciasto, soki dla dzieci), w którym uczestniczą rodzice, chrzestni i ewentualnie dziadkowie. Po dwóch, trzech godzinach wszyscy rozchodzą się do swoich domów. Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_asia Re: I Komunia Święta ... 28.03.07, 10:54 Ja tam czuję dużą ulgę,że nie muszę nabywać synowi garniturka, który wyląduje w szafie, nigdy później nienoszony (a ze dwie stówy kosztuje). Albę za 70 zeta z rozkoszą opylę tuż po białym tygodniu za pół ceny i będę miała z głowy Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Re: I Komunia Święta ... 28.03.07, 11:00 Nie a szkoda. Jestem bowiem za - komunia to nie rewia mody i nie suknia jest ważna. Białe alby dla wcszystkich są bardzo dobrym pomysłem. To co niektóre panny mają na sobie jest powalające... Odpowiedz Link Zgłoś