Dodaj do ulubionych

I Komunia Święta ...

27.03.07, 16:56
Witam,
czy u Was również jest zwyczaj,by do I Komunii Świętej dzieciaczki
przystępowały w jednakowych ubraniach - czyli - albach?
I jakie jest Wasze zdanie na ten temat??
POZDRAWIAM smile
Obserwuj wątek
    • babka71 Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 17:07
      Polecam forum "Wychownie w wierze"..
      na forum emama przeważnie ,są ateistyczne mamy,...
      • syriana Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 17:12
        może i ateistyczne, ale chrzty i komunie zaliczają wink
    • pieskuba Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 17:22
      Moje zdanie o albach jest jak najlepsze :o)
      • renia1807 Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 17:36
        W mojej parafii nie ma takiego zwyczaju już od dawna, jednak ksiądz zawsze
        zwraca uwagę rodzicom na to, zeby ubierali swoje dzieci skromnie, bo to nie
        pokaz mody i uważam, że ma rację.
        Alby podobają mi się u chłopców, u dziewczynek natomiast nie. Nie chciałabym
        aby moja córka szła tak kiedyś ubrana do komunii, choć ma to swoje zalety, bo
        nie widać bynajmniej dużych różnic między dziećmi.
        • marzeka1 Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 17:44
          Mój syn w tym roku przysępuje do I Komunii Św. i od lat w mojej parafii są alby, uważam, że to bardzo dobry pomysł.Dzieci wyglądają skromnie, szczególnie dziewczynki nie przypominają małych, koszmarnych bez (raz widziałam tylko naprawdę ładną komunijną sukienkę- najczęsciej są to jakieś koszmarki).To uroczystość religijna,a nie miniatura ślubu.
        • pieskuba Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 20:55
          Alba albie nierówna. U nas alba dla dziewczynki to była po prostu bardzo, bardzo
          skromna sukienka - odcinana w talii, przewiązana paskiem, na dole naszyty rząd
          kwiatków. I rozpuszczone długie włosy, wianek ze stokrotek. Córka wyglądała
          przepięknie. Nie podobają mi się alby, które wyglądają jak sukmana dziadunia.
          Dodatkową zaletą alby jest to, że można ją bez obaw wrzucić do pralki i pod
          koniec białego tygodnia dziecko nie wygląda jak świeżo utytłane :o)
    • demarta Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 17:52
      cześć aga smile)

mi osobiście alby kojarzą się z chińskimi uniformami i komunistycznymi
      fartuszkami szkolnymi. czyli uważam je za ohydki, w które nie chciałabym ubrać
      siebie, a co dopiero moje dziecko smile)

jestem też przeciwnikiem zbyt napuszonych sukienek i fryzur u dziewczynek.
      najbardziej podobają mi się wianuszki z mirtu lub stokrotek w naturalnie
      rozpuszczonych włosach i sukienki z delikatnie haftowanego materiału. raz
      widziałam piękną skromną sukienkę zrobioną na drutach, ale to był majstersztyk
      wełnianego fachowca, nie do skopiowania przez mamę niedrutującą z talentem smile)
    • etiennette Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 21:17
      Rok temu byłam na komuni, gdzie dziewczynki były w jednakowych sukienkach-
      ślicznych smile Delikatnie przyozdobianych falbanką, czy czyms takim, z ładnego
      materiału.
      Alby moim skromnym zdaniem są okropne, workowate i żadne dziecko nie wygląda w
      tym ładnie.
    • mathiola Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 21:53
      U nas tak. I powiem że wygląda to cudnie. Dzieciaki jak aniołki szczególnie
      dziewczynki. Super pomysł. W epoce kiecek niektóre przebrane były DOSŁOWNIE w
      suknie balowe. Takie stare malutkie.
      • mathiola Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 21:56
        ale teraz przeczytałam wypowiedzi inych mam i zgłupiałam... to co to jest
        alba?? Bo u nas mówi się, że dziewczynki maja na sobie alby, a w rzeczywistości
        wystepują w jednakowych skromnych sukieneczkach, przepasanych w pasie sznurem
        złotym, na piersiach maja taką falbanke czy jak to tam zwał, na której jest
        wyhaftowany jakis motyw złotą nicią. Sięga toto do ziemi i jest naprawde ładne.
        Na głowie wianuszek.
        • pieskuba Re: I Komunia Święta ... 27.03.07, 22:16
          Alby mają najróżniejsze fasony. U Ciebie sukienka ze złotym sznurem, u mnie
          sukienka z białym paskiem a gdzie indziej coś na kształt przyodziewku mnicha -
          ta sama szerokość od góry do dołu, na to narzucona druga warstwa - prostokąt z
          wycięciem na szyję sięgający od palców stóp z przodu do pięt z tylu. Dziecko
          wygląda w tym jak ubrane w worek po mące. Kwestia wyboru i gustu rodziców.
          • maniusza Re: I Komunia Święta ... 28.03.07, 08:27
            hmmm a może to kwestia tego że I komunia nie polega na strojeniu sie? nie
            jestem ultrakatoliczką ale w cały świecki obrządek wokół komunii mnie
            denerwuje. sama przeżywałam komunię syna w zeszłym roku, myslę że uniknęliśmy
            tego wariactwa w rodzaju przyjęć weselnych i prezentów które spłaca się w
            ratach jeszcze parę lat
            alby są moim zdaniem własnie po to by odwrócić uwagę od tej warstwy
            komercyjnej - dziewczynki w mini sukienkach slubnych jakie widziałam - to było
            niesmaczne
            na pewno znajdą się mamusie będące innego zdania - ich prawo - pamiętam w
            ubiegłym roku taki wątek o solarium dla dziewczynki przed komunią... no comments
            • monia145 Re: I Komunia Święta ... 28.03.07, 09:16
              Jesli alby maja zabogiegać szpanowaniu strojem, to chyba tylko połowa sukcesu.
              Dzieci wrócą do szkoły i zacznie się licytacja, co które dostało na prezent....
              I tak więc dzieciak z biednej rodziny poczuje się gorzej......
              Alby to tylko taki powierzchowny lifting......trzeba zmieniąc mentalnośc ludzi.
              • peresia Re: I Komunia Święta ... 28.03.07, 10:48
                Mój M ma daleką rodzinę w Szwajcarii, są katolikami.
                Dzieci do pierwszej komunii przystepują w bardzo skromnych albach, z drewnianym
                krzyżykiem na szyi. Po całej ceremoni na terenie kościoła organizowane jest
                skromne przyjęcie (kawa, ciasto, soki dla dzieci), w którym uczestniczą
                rodzice, chrzestni i ewentualnie dziadkowie. Po dwóch, trzech godzinach wszyscy
                rozchodzą się do swoich domów.
    • teraz_asia Re: I Komunia Święta ... 28.03.07, 10:54
      Ja tam czuję dużą ulgę,że nie muszę nabywać synowi garniturka, który wyląduje w
      szafie, nigdy później nienoszony (a ze dwie stówy kosztuje). Albę za 70 zeta z
      rozkoszą opylę tuż po białym tygodniu za pół ceny i będę miała z głowysmile
    • edorka1 Re: I Komunia Święta ... 28.03.07, 11:00
      Nie a szkoda. Jestem bowiem za - komunia to nie rewia mody i nie suknia jest
      ważna. Białe alby dla wcszystkich są bardzo dobrym pomysłem. To co niektóre
      panny mają na sobie jest powalające...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka