luxfera1 08.04.07, 15:03 drzwiami wejściowymi? czy one zawsze sie otwierają do środka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: co z tymi 08.04.07, 16:48 O ile wiem, to tak, i chyba jets to jakoś uzasadnione przepisami budowlanymi. Odpowiedz Link Zgłoś
anik801 Re: co z tymi 08.04.07, 19:10 Do środka?U nas odwrotnie(w domu),u mojej mamy też(na klatkę schodową,nie do mieszkania).Tzn.nie wiem czy dobrze zrozumiałam-u nas jak jesteś na dworze,to drzwi nie otwierają się do środka domu.Wiele domów tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: co z tymi 08.04.07, 19:21 Przepisy bud nie precyzują tej kwestii.U nas do środka ,żeby gości nie odganiać a zapraszać do środka. Odpowiedz Link Zgłoś
kckk Bezpieczniej do wewnątrz :) 08.04.07, 19:34 Ale podobno spółdzielnie mieszkaniowe optują za tym, żeby otwierały się do środka. Zdarzają się wypadki, w których mieszkańcy przemieszczający się w pośpiechu wpadają na otwierane na zewnątrz drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Bezpieczniej do wewnątrz :) 08.04.07, 21:31 w mieszkaniu w bloku [10 pięter] mieliśmy dwie pary drzwi. jedne na zewnątrz, drugie do wewnątrz, ale te właściwe na zewnątrz - podpatrzyłam u sąsiadów z jedną parą ) drzwi od klatki schodowej na zewnątrz również. teraz mieszkamy w domku. furtkę otwieramy 'do środka', drzwi od domu też, od pokoi też... Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: Bezpieczniej do wewnątrz :) 08.04.07, 22:06 na zewnątrz to mogą otwierać się dzwi w szopie i w wiejskim wychodku w domu wygląda to okropnie, wiem bo niedalecy sąsiedzi tak mają i jest to jedyny przypadek na naszej ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
anik801 Re: Bezpieczniej do wewnątrz :) 08.04.07, 22:09 A mi właśnie na zewnątrz jest wygodniej.Mamy wąski korytarz i nie wyobrażam sobie,żeby drzwi otwierały się do środka.Otwierają się na zewnątrz na tzw.werandę. Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: co z tymi 08.04.07, 22:53 jak mały przedpokój to praktyczniej na zewnatrz , tylko trzeba uważac żeby nie trzasnąć w nos przechodzącego sąsiada. Ale jest to mniej bezpieczne, będzie taki "napadacz" ciągnąl drzwi i nie utrzymasz, jak do srodka masz, to możesz wtedy na przykład mu palce przyciąć, albo tylko uchylac na łańcuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: co z tymi 09.04.07, 10:44 tuż za drzwiami wejsciowymi sa drzwi do pomieszczen.Zeby z nich skorzystać wejsciowe musza być zamknięte inaczej mozna dostać w łeb i to bez ostrzeżenia. Architekt-geniusz,kurcze blade. Estetyka i praktyka swoja drogą ale naprawde reguluje to prawo budowlane? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: co z tymi 09.04.07, 19:17 Za to te "do srodka" latwiej z kopa otworzyc. Ja mam drzwi otwierane na zewnatrz i kurcze, jeszcze nikt na nie sie nie nadzial.Do srodka nie ma mozliwosci, bo przedpokoik malenki, drzwi rysowalyby mi przeciwlegla sciane. Odpowiedz Link Zgłoś
sofi84 hmmm chyba po to by... 09.04.07, 19:08 chyba po to do środka żeby łatwo można było je z kopa otworzyć w razie pożaru itd. proste i jedyne uzasadnienie logiczne jakie przychodzi mi do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Re: co z tymi 10.04.07, 22:07 do srodka????? hmm.... o ile mi wiadomo, drzwi powinny otwierać się na zewnątrz, zeby w razie niebezpieczeństwa powstałego w mieszkaniu łatwiej było uciekać co do wąskich klatek, to nie wiem, ja tam zawsze w luksusach mieszkałam ;p Odpowiedz Link Zgłoś
mamadacja Ja wiem!!Ja wiem!! 10.04.07, 22:21 Jest na to przepis nawet stosowny W razie pożaru bądź innego zdarzenia losowego istnieje prawdopodobieństwo że osoba nieprzytomna legnie sobie np. w przedpokoju. I wtedy drzwi otwierające się do środka mogą takiej osobie zmiażdżyć głowę czy inaczej uszkodzić. A jak są na zewnątrz to strażacy wyrwą je i nie ryzykują większych jeszcze szkód. Zauważcie że z reguły w łazienkach też tak jest - łatwo się tam pośliznąć. Odpowiedz Link Zgłoś
dariamax Re: Ja wiem!!Ja wiem!! 10.04.07, 23:14 W domku też lepiej mieć drzwi zewnętrzne do środka ponieważ w przypadku zawiania śniegiem nie bedziesz mogła ich otworzyć. Sprawdzone doświadczalnie, Jednej zimy mimo żywopłotu miałam pod drzwiami śniegu po kolana, żeby to przesunąć musiałabym być herosem albo skakać przez okno i odśnieżać. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadacja Re: Ja wiem!!Ja wiem!! 10.04.07, 23:31 Racja Praktyka najlepszym doradcą Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: Ja wiem!!Ja wiem!! 10.04.07, 23:35 w łazienkach blokowych a i owszem , bo nie ma tam miejsca na drzwi. W lazienkach willowych, niestety, są do środka. Zgroza! Odpowiedz Link Zgłoś
deja-vu Re: co z tymi 11.04.07, 00:14 Oczywiscie, ze drzwi powinny otwierac sie do wewnatrz. Ma to zapobiec blokadzie drzwi od zewnatrz np. przez przedmioty przed drzwiami domu/mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: co z tymi 11.04.07, 08:05 Drzwi otwierane na zewnątrz mają na zewnątrz zawiasy. Łatwiej wtedy otworzyć takie drzwi złodziejowi, czy przez ściągnięcie drzwi z zawiasów czy odpiłowanie zawiasów. Odpowiedz Link Zgłoś
spinka_aa Re: moja branża 11.04.07, 08:22 Generanie nie ma zasady.Ludziska kupują i te otwierane do środka i te na zewnątrz.Co do rozbrojenia zawiasów,to nie ma reguły,bo w prawie każdym dobrym modelu stosuje się blokady przeciw wyważeniowe(w ościeżnicy i w skrzydle drzwi).Po drugie mżna włamać się poprzez uszkodzenie wkładki(można ją złamać,gdy kupimy za długą-wystaje wtedy z poza szyldów drzwiowych).Nie pomoże tu wtedy nawet wkładka antywłamaniowa,dlatego trzeba dokładnie dobrać jej rozmiar.Lepiej,żeby chowała się o 2-3mm,niż wystawała np0,5cm.Poza tym nowoczesne zawiasy mają zabezpieczenia przeciwwykręceniowe(śmieszna nazwa) postaci ukrytej śruby.Po zamknięciu skrzydła śruba schowana jest do wewnątzr od str. ościeżnicy. Ja wybrałabym otwierane do wewnątz,ale gdybym np z braku miejsca nie miała wyboru,to nie płakałabym nad tym faktem.No to się wypowiedziałam Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: co z tymi 11.04.07, 08:33 Drzwi u moich rodziców otwierają się na zewnątrz... U mojej cioci takoż samo kojarzę. Inne chyba jednak do środka. Odpowiedz Link Zgłoś