Dodaj do ulubionych

Odżywianie, a samopoczucie i wygląd...

16.04.07, 18:07
Myślicie, że to co jemy ma wpływ na to jak się czujemy i wyglądamy? Czy zdrowe
odżywianie może polepszać samopoczucie, a złe odżywianie samopoczucie
pogarszać? Czy jedzenie nie ma wpływu na nasze samopoczucie i wygląd?
Przykładacie do tego jakąś wagę wogóle? Staracie się jeść zdrowo? Jeśli tak to
co to jest wg Was zdrowe odżywianie - czyli co jeść by jeść zdrowo? Czy jecie
co popadnie? Ja ostatnio (niestety?) jem raczej co pod ręką...
Obserwuj wątek
    • ma_dre Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 16.04.07, 18:14
      Oczywiscie ze to co jemy ma wplyw na to jak sie czujemy. Osobiscie bardzo
      uwazam na to co jem i staram sie jesc to na co mam ochote, poniewaz organizm
      sam wie czego nam potrzeba, nalezy sie tylko odpowiednio wsluchac w siebie
      i ... ignorowac "glos szatana" ktory zacheca do jedzenia swinstw typu cukierki,
      chipsy, lody... Staram sie jesc lekkostarwne rzeczy, bogate w witaminy, unikam
      soli i cukru, tluszczow zwierzecych (nie mowie oczywiscie o tlustych rybach),
      duzo pije. Niestety nie uprawiam sportu i to niweczy troche moje wysilki, ale
      staram sie to naprawic.
    • marzeka1 Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 16.04.07, 19:11
      Uważam na to, co jem,nie jem "śmieciowego" jedzenia, żadnych fast foodów, frytek coli,chipsów (moje dzieci też nie są przyzwyczajone do jedzenia takiego "jedzenia").Nie przesadzam z solą, jem b.mało czerwonego mięsa,nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki.No i mam zasadę: nie obżerać się, a jeść, raczej po 19 staram się w ogóle nie jeść.
    • ik_ecc Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 16.04.07, 19:12
      jufalka napisała:

> Myślicie, że to co jemy ma wpływ na to jak się czujemy i wyglądamy?

Ummm... Na serio pytasz czy podpucha..?
      • jufalka Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 16.04.07, 22:57
        szczerze to na serio, nie wiem czy się najlepiej wyraziłam, ale chodzi mi
        głównie na ile to ma wpływ wg Was, i czy się staracie zdrowo odżywiać, czy też
        nie, i co uważacie za zdrowe odżywianie?
    • monia145 Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 16.04.07, 19:15
      Oczywiście, że to co jemy wpływa na nasz organizm.....przecież on nie ma innych
      źródeł zasilaniawink
      Kiedy mam czas- dbam o jadłospis- lekko, pozywnie, ale zdrowo....no i połowa
      tego, co bym chciała zjeśćwinkPPPPPPPPPPP
    • 76kitka Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 16.04.07, 19:21

Ja od momentu gdy mały przestał jeśc słoiczki zwracam uwagę na to co jemy. Staram się by nasza dieta była urozmaicona, nie używam żadnych proszkowych sosów, zup, przypraw typu ziarenka smaku, wegeta, kostek rosołowych. Zamiast gowych wędlin na kanapki wolimy np. pieczony schab. Zamiast gotowych ciasteczek domowe. Mniej solimy. Ja generalnie jestem warzywna, więc często robimy sałatki, mizerie itp. Po zjedzeniu schabowego i ziemniaków zdecydowanie człowiek ma mniej werwy niż po sałatce, ale jak się to potrafi zbilansować to mozna sobie pozwolić na wszystko.
    • oxygen100 Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 16.04.07, 19:40
      Jem to co lubie a wychodzi na to ze w miare zdrowo, ale bez przesady. Nie
      katuje sie jogurtami i innym badziewiem typu zdrowe przekaski, chyba ze
      faktycznei mam ochote. Nie bardzo rozumiem to ze owoce i warzywa sa zdrowe. Bo
      skoro wzdymja i czuje sie po nich zle to gdzie szukac tego zdrowia??tongue_out
    • hexella Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 16.04.07, 21:40
      Na całe szczęście uwielbiam zdrowe żarcie, te wszystkie sałatki, owoce,
      przecierane warzywa- mniam...
      Nie jadam mięsa, choć nie uważam żeby było odpowiedzialne za całe zło świata.
      Nie odwiedzam fast foodów, jestem pewnie jedną z niewielu osób, które nigdy nie
      jadły hamburgera czy hotdogawink
      Lubie dania proste, przyprawione ziołami itp.
    • vibe-b Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 16.04.07, 21:45
      > co to jest wg Was zdrowe odżywianie - czyli co jeść by jeść zdrowo?

Najwazniejsze jest by kazdy posilek "zagryzc" jakims owocem a jeszcze lepiej
      warzywem. Aha, i jeszcze to: jesc urozmaicone posilki, czyli po prostu jesc
      wszystko. I to by bylo na tyle jesli chodzi o zdrowe ozdywianie. Cala reszta-
      typu unikanie tluszczu, soli, miesa to stek bzdur. Prawde mowiac od
      rygorystycznego unikania tych ostatnich, to sobie mozna porzadnie zaszkodzic.
      • lola211 Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 17.04.07, 16:55
        Zagryźć owocem??
        Surowe owoce powinno jadac sie na czczo pol godz. przed posilkem- inaczaj
        zalegaja i fermentuja w zoladku.Oprocz jagodowych.
        • vibe-b Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 17.04.07, 18:23
          lola211 napisała:

> Zagryźć owocem??
          > Surowe owoce powinno jadac sie na czczo pol godz. przed posilkem- inaczaj
          > zalegaja i fermentuja w zoladku.Oprocz jagodowych.

Ty jak zwykle powazna jak ksiadz w trumnie. Napisalam "zagryzc" w cudzyslowiu.
          Chodzi i chodzilo mi o to, by kazdy posilek jesc z witaminami pochodzacymi z
          warzyw i/lub owocow, co najprosciej realizuje sie jedzac surowki.
          • lola211 Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 17.04.07, 18:29
            Raczej precyzyjna.
            Owoce przed, a warzywa w trakcie posiłku.
            Bo inaczej to wcale za zdrowo nie jest, a przeciez o tym piszesz.

• vibe-b Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 17.04.07, 18:37
              lola211 napisała:

> Raczej precyzyjna.
              > Owoce przed, a warzywa w trakcie posiłku.
              > Bo inaczej to wcale za zdrowo nie jest, a przeciez o tym piszesz.

Chcac byc precyzyjnym odpowiadajac na pytanie zadane przez autorke trzebaby
              napisac referat na jakies 10 stron A4. Jak moze zauwazylas (nie, wlasciwie to
              nie zauwazylas tongue_out), odpowiedzialam niezwykle lapidarnie i skrotowo, co
              implikuje szereg uproszczen.
            • oxygen100 Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 17.04.07, 19:51
              a propo precyzji. Mowi sie w cudzysłowie. nie w cudzysłowiutongue_out Tak gwoli
              informacjitongue_out
    • fajka7 Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 16.04.07, 21:50
      Czy jedzenie nie ma wpływu na nasze samopoczucie i wygląd?

Owszem ma, bo jak sie nawpierniczam kapusty i mam wzdecie, a chce wyskoczyc na
      plaze, to cierpi na tym zarowno moj wyglad, jak i samopoczucie. Samopoczucie
      bardziej.
    • gamma76 Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 17.04.07, 18:53
      hmm, bardzo bym chciała odżywiać się zdrowo, szczególnie że jestem w ciąży
      ale... Muszę być na diecie wątrobowej (cholestaza w I ciąży) i tak oto nie mogę
      jeść pieczywa ciemniego, z ziarnem , tylko pszenne (a przecież to niezbyt
      zdrowe), nie mogę jeść zup na wywarach, warzywa to też tylko jakaś mamałyga z
      marchewki a wszystkie inne (np. brokuły - przecież zawsze zalecane jako cud
      miód) okazują się być dla mnie niezdrowe. Żadnej surowizny - a przecież tam
      same witaminy. No załamać się można po prostu. Tak więc jak tylko urodzę,
      zamierzam jeść wszystko i wcale się nie przejmować, jak już to ze względu na
      nadmierne tycie.
    • moninia2000 oxy:-) 17.04.07, 19:48
      Jesli o owoce chodzi to pewnie, ze sa zdrowe i warzywka tez, ale owoce trza
      jesc miedzy posilkami, bo inaczej fermentuja i wzdecia powoduja. A to przyjemne
      nie jestsmile
      Poza tym to oxy, jaka gr krwi jestes? Jest taka dieta grup krwi, moze Ty 0???

a jesli o temat postu chodzi to pewnie, ze wiadomo, iz odzywianie ma wielki
      wplyw na nasze samopoczucie, zdrowie, a nawet na...charakter Osoby jedzace
      pikantnie beda mialy wiecej ognia, werwy i nerwu jakby niz osoby jedzace mase
      slodyczy, ktore sprawia iz beda ociezale i powolne.
      Staram sie jesc zdrowo.CZy mi zawsze wychodzi? Nie. Uwielbiam owoce, warzywa,
      slodycze nieststy (staram sie nie jesc), malo miecha (nie lubie za bardzo),
      malo chleba (tylko czarny)i duuuuuzo wody.Nie pijam gazowanych, malo sole, nie
      jem ostro, staram sie balansowac potrawy, przyprawiac zdrowo, na trawienie,
      pije herbatki ziolowe..Kiedys bardzo dbalam o diete i czulam sie rewelacyjnie.
      teraz, po urodzeniu malej, jakos sie zaniedbalam, ale w trakcie karmienia
      mialam tak wilczy apetyt, ze nadrobilam za caaale zycietongue_out
      • oxygen100 Re: oxy:-) 17.04.07, 19:52
        Nie wiem. Naprawde nie mam pojecia jaka mam grupe krwi. Wiem ze to choretongue_outtongue_out
        • demarta Re: oxy:-) 17.04.07, 19:54
          no to musisz zajsć w ciążę. wtedy se zrobisz grupę, bo obowiązkowa tongue_outPPPPPPPPP
    • magda210682 Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 17.04.07, 21:06
      Gdybyś zobaczyła moje zdrowe odrzywianie to byś padła. Tak jak w tej chwili, pizza i lech premium. W ciagu dnia 3-4 hot-dogi, ciastka ze 2 banany popite litrem coli i spalona paczka fajek. Ale wcale nie twierdze ze dobrze robie ja po prostu to lubie
      • jufalka Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 17.04.07, 22:20
        o no właśnie, a nie wygląda (przynajmniej z tego postu) byś się źle czuła, mimo
        że jesz takie rzeczy, a nie sałatki, owoce itd co uważane jest za zdrowe, no a
        czujesz się dobrze? a wygląd?
        • sfajczala Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 18.04.07, 00:36
          No hej. Ja za duzo pale zdecydowanie.
          Z reszta wcale sie tym nie chawle.
          Chwale.
          Natomiast zdrowo sie dosc odrzywiam nawet, bo staram sie zagluszyc wyniki
          palenia.
          • aguskin Re: Odżywianie, a samopoczucie i wygląd... 18.04.07, 07:59
            niestety nie odzywiam sie zdrowo,
            nie smakuje mi zdrowe jedzenie, ani nie mam dobrych nawyków,
            a może i dobrze, bo gdybym była taka zdrowa dobrze czująca się i piękna, to żal
            by było kiedyś umrzeć, he
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka