justi54 Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 11:34 Ja jestem "trochę" wierzaca i chodzę 25 grudnia oglądać piekną szopkę w naszym kościele i w wielką sobotę idę ze święconką czyli 2 razy w roku po 10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 11:38 nie jestem "wierząca" a do kościoła chodzę z okazji ślubu, bądź pogrzebu. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna35 Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 11:42 Wierzę w Boga, do kośioła chodzę rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
buggi21 Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 12:00 jestem wierzaca,modle sie w roznych miejscach,nie do obrazka,do kosciola nie chodze,bo wierze w Boga nie w ksiezy i oltarzyki,a najbardziej dziwi mnie tzw.przenajswietszy sakrament,pzed ktorym sie kleka,a gdzie 1 przykazanie"nie bedziesz mial bogow cudzych przede mna"?. Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 12:03 > tzw.przenajswietszy sakrament,pzed ktorym sie kleka,a gdzie 1 przykazanie"nie > bedziesz mial bogow cudzych przede mna"?. a co ma jedno z drugim wspólnego? Odpowiedz Link Zgłoś
buggi21 Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 12:13 wierzysz w Boga czy w figurki?Taki jest zwiazek. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna35 Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 12:20 Przenajświętszy sakrament jest figurką? Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 12:24 hmm.. chyba mylisz trochę parę rzeczy Najświętszy Sakrament przed którym się klęka, to nie "figurka", ale miejsce, gdzie przechowywane jest Ciało i Krew Chrystusa (którego wierni przyjmują w trakcie komunii) Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 15:18 To o czym piszesz to tabernakulum. Najświętszy Sakrament to zdecydowanie coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Najświętszy sakrament 30.05.07, 15:31 To co to jest wg ciebie? Bo ja zawsze myślałam, że najświętszy sakrament to Eucharystia, spożywanie ciala i krwi Jezusa pod postacią chleba i wina. A tabernakulum jest miejscem gdzie jest przechowywane. A oznaczonejest owo tabernakulum lampką wieczną czy jakoś tak. Coś mi się pomyliło? Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Najświętszy sakrament 30.05.07, 15:41 Nie można twierdzić, że Najświętszy Sakrament to miejsce, w którym przechowuje się Ciało i Krew Chrystusa. Bo Ciało i Krew to właśnie JEST Najświętszy Sakrament. A miejsce w którym się je przechowuje to tabernakulum. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Najświętszy sakrament 30.05.07, 16:39 Toć piszemy, że najświętszy :o), z naciskiem na "naj". Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: Najświętszy sakrament 30.05.07, 17:19 to chyba sie wtedy mowi prze-naj-swietszy?? Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Najświętszy sakrament 30.05.07, 17:23 Dowolność panuje. Można tak i tak, ja wolę "Najświętszy". Odpowiedz Link Zgłoś
buggi21 Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 16:08 dla mnie to kawalek oplatka w zlotym pudelku,a nie krew Chrystusa.Gdzie w Biblii jest napisane,ze trzeba sie modlic do rzeczy materialnych? Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 16:15 > dla mnie to kawalek oplatka w zlotym pudelku,a nie krew Chrystusa.Gdzie w > Biblii jest napisane,ze trzeba sie modlic do rzeczy materialnych? napisz po prostu, że nie wierzysz w katolickiego Boga ani nie należysz do katolickiego kościoła bo teraz tylko spłaszczasz do dosłowności rzeczy, które w zamierzeniu i odczuciu wielu, poza dosłowność dawno już wyszły -- sexy thing Odpowiedz Link Zgłoś
buggi21 Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 16:17 takjestem satanistka,bo nie chodze do kosciola i nie mdle sie pudelka,brawo - tak wlasnie jest rozumiany katolicyzm-zgnoic wszystko co inne Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 16:20 ) taaak.. ja akurat z katolicyzmem od dawna już nic wspólnego nie mam, ale wkurza mnie jak ktoś tak z góry patrzy na te "figurki i pudełka" jak to określasz wiesz sobie w co chcesz, ale daj też prawo innym Odpowiedz Link Zgłoś
syriana > wieRZ sobie w co chcesz, ale daj też prawo innym 30.05.07, 16:29 olaboga! co mi się napisało! Odpowiedz Link Zgłoś
joanna35 Re: > wieRZ sobie w co chcesz, ale daj też pr 30.05.07, 20:29 Olaboga super Ci się napisało)))) Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 16:16 Napisane jest w takim dość znanym kawałku, przypominanym na każdej mszy " Bierzcie i jedzcie, TO JEST CIAŁO MOJE, które za Was będzie wydane". Modlimy się do Chrystusa, nie do opłatka w pudełku :o) Odpowiedz Link Zgłoś
zonka77 Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 17:29 jest też napisane że to ma byc pamiątka a nie żadna zamiana.Że chrześcijanie mają się dzieli CHLEBEM i WINEM na pamiątkę ofiary jezusa. Jest też napisane i to w wielu wielu miejscach że ofiara za grzechy była JEDYNA i DOSKONALA a jednak Katolicy krzyzują Jezusa raz po raz powtarzając ofiarę jakby TAMTA PIERWSZA nie wystarczyła. I tak też czyniły pierwsze kościoły - eucharystia jest późniejszym wynalazkiem ludzkich umysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
zonka77 oj, błędy ... 30.05.07, 17:31 dzielić, Ofiary Jezusa, krzyżują, > I tak też czyniły pierwsze kościoły - eucharystia jest późniejszym wynalazkiem > ludzkich umysłów. Chodziło mi o to że pierwsze kościoły dzieliły się chlebem a nie zamieniały opłatek w ciało Jezusa Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 31.05.07, 09:05 A pudlo. Katolicy wcale nie "powtarzaja" Ofiary. Ofiara sie uobecnia. Przez Chrystusa, z Chrystusem i w Chrystusie - ktory jest ten sam, wczoraj, dzis i na wieki )). Odpowiedz Link Zgłoś
zonka77 buggi 30.05.07, 17:25 nigdzie nie jest napisane i ja równiez w to nie wierzę (w tą przemianę i w to składanie ofiary miliardy razy - wg Biblii była złożona raz i całkowicie). Dlatego jestem protestantką Nie masz jakiegoś kościoła protestanckiego w pobliżu? Wbrew pozorom kontakt z ludźmi wierzącymi jest bardzo potrzebny duchowo Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: buggi 30.05.07, 19:07 Dla katolików a sądzę również, że dla prawosławnych a i pewnie dla niektórych odłamów protestanckich ofiara mszy św. jest tą samą ofiarą którą Chrystus złożył za nas na krzyżu a nie którąś z kolei Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Ja! 30.05.07, 12:03 moje chodzenie odbywa się w zasadzie raz do roku (święconka) i ma wymiar wyłącznie tradycyjny. Oczywiście nie uciekam z kościoła jeśli idę na ślub czy komunię, niemniej kościół jako instytucja nie kojarzy mi się z Bogiem prawie w ogóle, zwłaszcza ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 12:30 hmm, ja jestem z tych "wierzących niepraktykujących". Ale z tym stanem nie jest mi najlepiej. Dekalog jest chyba podstawą religii katolickiej a ja jednak dnia świętego nie święcę.... Wierzę w to, że Bóg jest miłością, niestety w Polsce kościół nie kojarzy mi się z miłością. Może zbyt długo byłam w oazie Odpowiedz Link Zgłoś
sebaga Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 12:44 Wierze, ale do kościoła nie chodzę, a po ostatnich przejściach z kościołem w związku z pogrzebem w rodzinie, tymbardziej nie zamierzam. Moja mama, osoba bardzo wierząca i chodząca do kościoła, po tych przeżyciach słusznie stwierdziła, że kościół to mafia. Kiedyś kumpel mojego męża jeszcze trafniej to ujął: kościół to sekta której się udało.. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka73 sebaga.. 30.05.07, 13:35 sebaga a co to za przejścia? no cóż jestem strasznie ciekawska ale jeśli jest to dla Ciebie zbyt przykre do opisywania to nie odpowiadaj Odpowiedz Link Zgłoś
ramka2 Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 15:21 Ja nie chodzę do kościoła i nie jestem wyznawcą żadnej religii, nie mam nic przeciwko ludziom, którzy oddają się swojej wierze, ale denerwują mnie tego typu pytania. O jaki kościół pytasz? Ludziom w Polsce nie przychodzi do głowy, że żyją tutaj też ludzie, którzy uznają inne wyznania i chodzą do innych kościołów niż katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
selavi2 Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 15:26 Mła. Od 17 lat. Ale coraz bardziej mi protestantyzm pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 15:29 niestety nie chodze, glownie z powodow organizacyjnych... nie mamy po prostu z kim dziecka zostawic (moglibysmy oczywiscie chodzic osobno, ale mamy tak malo czasu dla siebie, ze zwykle staramy sie spedzic cala niedziele razem), wiem to nie jest usprawiedliwienie, zreszta wcale nie jestem z tego powodu zadowolona. Mysle, ze powinno sie chodzic do kosciola, przezywac msze, ze to w jakis sposob wplywa na nas, daje nam sile, okazje to refleksji, itd. To jest tez czas, ktory powinno sie ofiarowac Bogu, dlatego staramy sie przynajmniej od czasu do czasu przyjsc do Kosciola, nie na msze, ale, tak zeby sie chwile pomodlic. Generalnie uwiera mnie ten brak religijnosci Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 15:42 A czemu nie zabieracie dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 16:13 może w ich kościele pan bóg zarazki rozdaje. Odpowiedz Link Zgłoś
buggi21 Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 16:15 dla mnie czlowiek wierzacy to czlowiek dobry.W Biblii nie jest napisane aby dzien swiety swiecic w kosciele,Kosciol to ludzie,a nie budynek,a czlowiek przyjmujacy Chrystusa to czlowiek zyjacy zgodnie z 10 przykazaniami,ktore sa roznie interpretowane przez roznych ludzi.Takie jest moje zdanie,wiec nie najezdzalcie na mnie,kazdy jest wierzacym wg siebie,jesli ktos czuje potrzebe chodzenia do kosciola,to dla mnie to ok,nie krytykuje.Tylko najbardziej smieszy mnie to krytykowanie wszystkiego co inne przez te wierzace praktykujace.Ja wiem co to tabernakulum,kiedys chodzilam do Kosciola,ale teraz doroslam i mam takie poglady a nie inne.I sad tyle zajadlosci w takim temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 16:21 Na razie to głównie Ty jesteś zajadła. Nie wiesz co to Najświętszy Sakrament, ale Cię śmieszy. Mnie jest przykro, że Ciebie śmieszy bo po pierwsze to nic śmiesznego, po drugie dla mnie to ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 16:24 bo uwazam, ze 2,5 latek w kosciele to nieporozumienie, tylko przeszkadza, i nam i innym, bez sensu (testowalismy juz jakis czas temu - cala msze zamiast sie skupic na tym co sie dzieje i co ksiadz mowi staralismy sie go czyms zajac, zeby nie marudzil, a teraz to w wozku na pewno godzine nie wysiedzi), jak bedzie wiekszy to co innego. Chodzilismy z nim jak byc calkiem maly i np. spal (to byly Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 16:26 U nas są msze dla dzieci, na których dzieci mogą biegać, bawić się, jest dużo piosenek a cała msza niedługa. No ale wiem, że nie wszędzie tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 31.05.07, 09:02 Zdecydowana więszość wierzących niepraktykujacych bierze się z lenistwa,ale lepiej brzmi ja sie mówi,ze nie mogę pogodzic sie z zachowaniem księży,nakazami zakazami.... Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.kot997 Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 16:17 ja-wierze w Boga, ale nie takiego jakim przedstawia go kosciol katolicki. nie wierze w sakramenty, chrystusa jako syna Bozego, wszystkich swietych, ducha swietego i nadprzyrodzona Maryje. rozmawiac z bogiem moge wszedzie, ale najlepszym miejscem sa gory. Odpowiedz Link Zgłoś
buggi21 Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 16:19 uwazaj czarny kocie,zaraz Cie zlinczuja te chodzace do kosciola "dobre kobiety" Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 16:21 Ja nie chodzę. Wierzę w Boga, Jezusa, uważam się za chrześcijankę, ale nie wierzę w dogmaty kościoła katolickiego i jego nauki. Modlę się tam, gdzie jestem i akurat odczuwam potrzebę "porozmawiania" z Bogiem, osobiście dla mnie taka modlitwa więcej znaczy niż bezmyślne klepanie paciorków w kościele bo akurat jest niedziela godz. któraśtam. I może wywołam burzę tym stwierdzeniem, ale brałam ślub, bo uważam że to piękna tradycja, bo chciałam symbolicznego błogosławieństwa. Ochrzciłam dziecko również po to żeby w tradycyjnie pojmowany sposób Bóg je pobłogosławił, a także, przyznaję, z czystego konformizmu. Zanim zaczniecie pisać ostre posty przypomnę jeszcze że tacy jak ja to spory procent "polskich katolików" ;PP Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re:wierzę w Boga ale nie praktykuję żadnej religii 30.05.07, 16:41 powiedzmy,że jestem w trakcie poszukiwań ale religię katolicką i kościół skreślam grubą krechą. Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek a co ma jedno do drugiego? 30.05.07, 17:02 ja wierze w Boga, ale nie w Kosciol. Odpowiedz Link Zgłoś
pacia811 Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 17:07 ja nie chodze do kościoła ale kiedyś chodziłam regularnie w niedziele, obowiązkowo w Wielkim Tygodniu, również w inne święta nakazane chodzilam szczerze się przyznam, że czasem mi tego brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
blekitnykoralik Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 30.05.07, 22:12 Bóg jest Miłością, a w Kościele jej nie zaznaję Odpowiedz Link Zgłoś
aguskin Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 31.05.07, 08:51 ja, i tez czasem mi brakuje, czasem próbuje i zaprzestaje, bo cieżko mi to wszystko racjonalnie pogodzić, Odpowiedz Link Zgłoś
be_em no ja:) 31.05.07, 10:14 czasem mnie najdzie, ale generalnie jakoś nie przepadam Odpowiedz Link Zgłoś
kinga25b Re: no ja:) 31.05.07, 11:55 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Nie rozumiem tylko tych, które nie chodzą bo Księży nie lubią. A co ma ksiądz do kościoła??? Do kościoła idziesz spotkać się z Bogiem a nie księdzem!!! No i te wszystkie tłumaczenia...bo figurki, bo nie mam wewnętrznej potrzeby, bo mnie irytuje to czy tamto.... Powiedzcie lepiej..nie chodzę bo mi się nie chce!!! Wiara bez uczynków jest martwa!!! Dziwne,że niektórzy traktują pójście do kościoła za jakis swój "psi" obowiązek. Nie uogólniajmy - nie wszyscy księża sprowadzają się do osoby ks.Rydzyka. Są wśród nich także wspaniali oratorzy z powołaniem, którzy potrafią w mistyczny sposób przybliżyć nam prawdę o Bogu! Ale to indywidualna sprawa sumienia..... chodzić, czy nie chodzić. Pozostawiam to dalszej dyskusji... Odpowiedz Link Zgłoś
blekitnykoralik Re: no ja:) 31.05.07, 12:57 No jednak ksiądz ma wiele do Kościoła Po prostu ktoś nie chodzi do Kościoła, bo nie uważa tego za dobry uczynek. Dla mnie pójście do Kościoła nie jest uczynkiem, który sprawi, że moja wiara w Boga nie będzie martwa!!! Jednak jest to oczywiście znak, że nie utożsamiam się do końca z kościołem katolickim. Z Bogiem można się spotkać w lesie, w domu, w szpitalu i na forum... Jest miłością, której przeciwstawia się zło, a resztę dopisują sobie ludzie, a każdy człowiek wiel LEPIEJ i tak się to już ciągnie od tysięcy lat. Może ktoś nie ma odruchów stadnych i nie musi powtarzać tych samych regułek z tłumem, co nie znaczy, że nie jest dobrym człowiekiem i służy dobru a nie złu... Ale dobrze, że są świątynie, duchowni, którzy są ostoją w chwilach, gdy już człowiek nie ma się do kogo zwrócić i tak powinno być. Gdyby nie było BOga, ludzie by go sobie pewnie wymyślili. Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia51 Re: Która z was nie chodzi do kościoła??? 31.05.07, 18:45 Ja chodze ale rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś