Dodaj do ulubionych

Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem?

20.08.07, 08:55
Sytuacja.
Pies kilkuletni ma dość szarpania go prze pieciolatka i w końcu nie
wytrzymał i ugryzł. Nie jest agresywny- ciele takie.
No i dyskusja która mnie wcięła- uśpić psa.
Kurczę- moim zdaniem pies sie bronił a nie atakował. To rodzice
pozwolili dziecku na ryzykowne zachowania. Uśpienie takiego psa to
dla mnie głupora.
Dla dziecka skończyło sie na 2 małych szwach.
Co myslicie?
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 08:57
      Uśpić rodziców.
      A poważnie, to jeśli nie dadzą sobie przetłumaczyć, to namówić ich
      na oddanie psa w dobre ręce. Co za głupki sakramenckie.
      • dlania Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 09:04
        Tez uważam, że uspić rodziców.
        Moja mama ma wieczny problem z tym: ma malutkiego pieska, którgo wszyscy chcą
        głaskać, dzieci targać, a on nie ma wystarczająca siły, by uciekać. Więc sie
        ostatnio wreszczie nauczyć i warczy albo szcypie swoimi ogromnymi zębiskami. I
        idzie taki 5-latek, łapy do psa wyciaga, a mamusia patrzy - to jest dopiero durnota.
        Nie chodzi o to, że dzieci sie maja psów bać, ale reguła nr 1 w takim przypadku;
        "Zanim dotkniesz zwierzęcia, zapytaj jego opiekuna co o tym myśli". Bo słodko
        wygladające pieski niestety musza sie jakoś przed zagłaskaniem bronić.
        Moja córkę , przebywająca na wakacjach u babci, tez ten mały psiak dziabnął, bo
        go targała na smyczy po mieszkaniu. Ryczała pół dnia, żeby go przez okno
        wyrzucić, ale teraz są najlepszymi kumplami, a dziecko sie nauczyło, że zwierze
        to nie pluszowa zabawka. W praktyce sie nauczyło, bo teoretyczne zapewnienia do
        niej nie docierały.
    • kajlana Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 09:01
      A wytłumaczyłaś im, że to oni są winni a nie pies?
      Ja myślę, ze to kretyni.. Zrozumiałabym ich postępowanie gdyby nie fakt, że sami
      do tego doprowadzili (pośrednio).
      • olusza3 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 09:41
        Dołączam sie do zdania poprzedniczek.
        Sama mam dwa psy i niespełna trzylatka ,który wiecznie je tarmosi,na razie kończy sie na ostrzegawczym powarkiwaniu jak przesadza ,ale mały ciągle słyszy od nas ostrzeżenia ,że jak bedzie przesadzał to w końcy pies go ugryzie ( w co wątpię bo jeszcze nigdy nikogo nie użarli), i będzie miał rację.
        Mnie w dzieciństwie pies dwa razy ugryzł zawsze z mojej winy,pomimo ostrzezen rodziców.

Niektórzy ludzie są naprawdę beznadziejni.

Do dziś pamiętam szok jaki przeżyłam,kiedy bedąc w ciąży, odwiedziliśmy chrzestną mojego nie małża,a ona na wstępie zapytała czy uśpimy psy jak się dziecko urodzi.
        Chyba nigdy szczęka mi tak nisko nie opadła.

Pozdrawiam
    • modliszka12 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 09:46
      oddać na obserwacje
      • morgen_stern Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 09:48
        Rodziców? Tak, najlepiej psychiatryczną.
    • moofka Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 10:31
      oddalabym psa w dobre rece
      nie wszystkie psy moga mieszkac z dziecmi
      nie wszystkie dzieci moga mieszkac z psami
      jezeli pies gryzie dziecko to znaczy ze mu takie zabawy nie
      odpowiadają i dla dobra psa powinien miec spokoj
      natomiast bydlaka ktory gryzie dziecko tak, ze potrzebne jest szycie
      nie chcialabym ani chwili trzymac pod jednym dachem
      • morgen_stern [...] 20.08.07, 10:34
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • moofka Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 10:39
          sa psy, ktore doskonale znosza zabawy z dziecmi i w takiej symbiozie
          zyc sobie moga
          moja tesciowa ma takie wielkie psisko ktore machnie ogonem i
          przewraca przedszkolaka, za to cierpliwie i z radoscia znosi zabawy
          w konika na przyklad tongue_out
          domowy pies musi czuc respekt przed domownikami, dzieckiem rowniez
          nie sadze zeby dziecko uporczywie znecalo sie nad psem
          jezeli przy pociagnieciu za ogon pies gryzie tak ze potrzeba jest
          interwencja chirurgiczna to ja bym takiego psa w domu z dzieckiem
          nie trzymala
          • joanna35 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 11:21
            Proponuję eksperyment - niech Twoje własne dzieciątko ciągnie Cię
            kilkanaście ,kilkadziesiąt razy dziennie za włosy, ale tak żebyś
            poczuła ból. Ciekawa jestem jak szybko przeszłabys od tłumaczenia,
            że tak nie wolno do klapsa?

Twój post ma się nijak do zasadniczego problemu - pies się bronił,
            nie atakował - widzisz różnicę?To nie wina psa, że dorośli to głąby
            pozbawione wyobraźni.
          • kosheen4 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 11:53
            moofka napisała:

> sa psy, ktore doskonale znosza zabawy z dziecmi i w takiej symbiozie
            > zyc sobie moga

w odniesieniu do założycielskiego posta wychodzi na to, że
            w świecie według moofki są psy, które można dręczyć, i takie które sobie nie
            dadzą wejść na głowę - i te ostatnie trzeba eliminować

> domowy pies musi czuc respekt przed domownikami, dzieckiem rowniez

w drugą stronę powinno się odpłacać psu szacunkiem, a nie głupio cieszyć pałę,
            kiedy pies cierpliwie znosi zabawy w konika na przykład. bo pewnego dnia zabawa
            mu się znudzi na przykład.

> nie sadze zeby dziecko uporczywie znecalo sie nad psem

a jednak to wynika z pierwszego posta w tym wątku. nie tyle że "znęcało", ale
            _uporczywie_ drażniło.
            • moofka Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 11:56
              tak smile
              w swiecie kosheen psy spia w lozku pana jedza z porcelanowej
              miseczki a dzieci siedza cicho zeby pieska nie obudzic
              i bron boze nie dotykac
              jesli wiec dotkniecie pieska konczy sie szyciem szarpanej rany to
              znaczy ze sie gowniarzowi nalezalo tongue_out
              • kosheen4 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 12:24
                widzę, że znowu dominuje u ciebie rysa przekupy i efekciarstwa - nie ma to jak
                próby ośmieszenia adwersarza za pomocą karykatury, co?
                odnieś się może do wątku, a nie zjeżdżaj na to, jakie warunki zapewniam psu u
                siebie w domu, bo akurat rozpieszczanie psa przeze mnie czy przez kogokolwiek
                innego nie było tutaj w żaden sposób poruszane, natomiast ty swoje wyobrażenia o
                zachowaniu psa pzredstawiłaś dość dokładnie.
                jedyny pies, jaki znosi cierpliwie a nawet z radością zabawę "w konika" jak to
                ujęłaś to pies zaprzęgowy- a i to na określonych warunkach. to raz.
                wszyscy wiemy, że pies agresywny nie powinien przebywać z dziećmi, to dwa. nie
                sądzę, żeby właściciele tamtego psa wcześniej mieli jakieś przesłanki agresji
                (warczy, pokazuje zęby). to dwa.
                czym innym jest decyzja o wydaniu psa, która faktycznie powinna zapaść skoro
                wydarzyła się taka sytuacja, a czym innym bezmózgie uśpienie psa w sytuacji,
                kiedy zawiniło dziecko. to trzy.

> jesli wiec dotkniecie pieska konczy sie szyciem szarpanej rany to
                > znaczy ze sie gowniarzowi nalezalo tongue_out

nie odwracaj kota ogonem. czym innym jest "dotknięcie" a czym innym uporczywe
                denerwowanie psa, jakie zdaje się miało miejsce. albo nie czytasz ze
                zrozumieniem, albo całą energię wkładasz - zamiast w merytorykę - w
                "błyskotliwe" riposty.
                • moofka Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 12:56
                  a i owszem jest to dosc istotne dla watku, bo skoro wiem, jaką
                  estymą darzysz zapchlone kundle a jak bardzo nie znosisz dzieci
                  trudno ci bedzie zachowac zdrowe proporcje
                  moje dziecko nie jezdzi na psie, uloz zjezone wlosy tongue_out
                  tylko sie z nim bawi, zreszta tez niespecjalnie czesto bo to
                  ogromne, niezdarne i wkurza go jak go tym ogromnym ogonem na
                  wysokosci glowy bije , wiec najczesciej mowi mu, zeby spadal, a
                  bydle dalej za nim lazi tongue_out
                  nie znam malego dziecka ktore by uporczywie z sadystyczną rozkosza
                  znecalo sie nad psem i doroslych ludzi, ktorzy by na to spokojnie
                  patrzyli
                  dlatego ciezko mi uwierzyc w to, ze psisko po latach ciemiezenia i
                  wyrywania wlosow i paznokci nagle za wszystkie krzywdy w jednym
                  chapsnieciu sie odegralo
                  najczesciej sa to niewinne zabawy, a dziecko - fakt - niekoniecznie
                  ma wyczucie - dlatego z dzieckiem moze przybywac i bawic sie pies
                  wyjatkowo lagodny
                  masa dzieci wychowuje sie i bawi z psami
                  nie kazdy za ciagniecie za ogon gryzie do krwi
                  moze co najwyzej warknac ostrzegawczo albo uciec pod fotel
                  nie ma prawa ugryzc domownika
                  psa ktory dotkliwie pogryzl dziecko oddalabym bez wachania
                  • moofka Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 13:00
                    wahania oczywiscie
                  • kosheen4 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 13:27
                    moofka napisała:

> a i owszem jest to dosc istotne dla watku, bo skoro wiem, jaką
                    > estymą darzysz zapchlone kundle a jak bardzo nie znosisz dzieci
                    > trudno ci bedzie zachowac zdrowe proporcje

przeczytaj to co napisałaś, i zastanów się komu trudniej zachować zdrowe proporcje
                  • ja.xantia Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 13:43

> nie znam malego dziecka ktore by uporczywie z sadystyczną rozkosza
                    > znecalo sie nad psem i doroslych ludzi, ktorzy by na to spokojnie
                    > patrzyli

A ja znam, niestety.Mój kuzyn potrafił bić psa pięścią po głowie za
                    to, że warknął na dzieciaka.Ale jak mały wkładał psu kredki do nosa
                    aż krew się lała, to się tylko z żoną śmiali!Dziecku nie tłumaczyli,
                    że psa też to boli.Ostatnio ich syn karmił mojego psa piaskiem, a wg
                    mnie 4,5 letnie dziecko powinno wiedzieć, że psy piasku nie jedzą.
                    Powiedziałam mu, żeby sam spróbował czy piasek jest dobry, a jak
                    stwierdził, że wie, że jest niedobry, to odpowiedziałam, że pieskowi
                    pewnie też nie smakuje.
                    Pozdrowienia!
                    • rita75 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 13:59
                      Mój kuzyn potrafił bić psa pięścią po głowie za
                      > to, że warknął na dzieciaka.Ale jak mały wkładał psu kredki do
                      nosa
                      > aż krew się lała, to się tylko z żoną śmiali!

Zerwalabym kontakty z takim kuzynem...ludzi poznaje sie po ich
                      stosunku do zwierząt.
                    • moofka Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 14:11
                      > A ja znam, niestety.Mój kuzyn potrafił bić psa pięścią po głowie
                      za
                      > to, że warknął na dzieciaka.Ale jak mały wkładał psu kredki do
                      nosa
                      > aż krew się lała, to się tylko z żoną śmiali!Dziecku nie
                      tłumaczyli,
                      > że psa też to boli.

nigdy nie bylam swiadkiem podobnej sytuacji
                      moze stad moja naiwna wiara ze dzieci celowo zwierzat nie krzywdza
                      z moich doswiadczen wynika ze dziecko moze co najwyzej przez
                      nieuwage jakos tam psu dokuczyc (chocby sytuacja opisana przez
                      figrut)
                      i nalezy miec pewnosc ze pies nie rzuci sie z zebiskami jak sie go
                      maluch za ucho pociagnie
                      dla mnie trzymanie zwierzecia w domu ma sens kiedy to jest
                      przyjaciel i towarzysz zabaw
                      a nie agresor
                      NIC nie tlumaczy gryzienia domownikow do krwi

Ostatnio ich syn karmił mojego psa piaskiem, a wg
                      > mnie 4,5 letnie dziecko powinno wiedzieć, że psy piasku nie jedzą.
                      > Powiedziałam mu, żeby sam spróbował czy piasek jest dobry, a jak
                      > stwierdził, że wie, że jest niedobry, to odpowiedziałam, że
                      pieskowi
                      > pewnie też nie smakuje.
                      > Pozdrowienia!
                      • kosheen4 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 14:44
                        moofka napisała:

> i nalezy miec pewnosc ze pies nie rzuci sie z zebiskami jak sie go
                        > maluch za ucho pociagnie
                        > dla mnie trzymanie zwierzecia w domu ma sens kiedy to jest
                        > przyjaciel i towarzysz zabaw
                        > a nie agresor
                        > NIC nie tlumaczy gryzienia domownikow do krwi

sądzę, że ta dyskusja nie ma sensu
                        nie masz ani praktycznej (o ile się orientuję - nie darzysz psów sympatią i nie
                        masz psa), ani teoretycznej wiedzy na temat psich zachowań. być może się mylę,
                        ale mam także wrażenie, że wiedzę o przypadkach ugryzień czerpiesz z prasy albo
                        opowieści. z jednej strony wyśmiewasz nadmierną, jak to określasz, estymę wobec
                        psa, a z drugiej strony wymagasz od niego zachowań właściwych człowiekowi, to
                        jest wiedzy o tym co należy a czego nie należy robić. nawet pies-przewodnik,
                        wyszkolony i przetestowany może zareagować agresywnie - w obronie siebie.
                        nikt nie zmusi ciebie do lubienia ani posiadania psa - ok. możesz się wyrażać o
                        psach w tonie negatywnie nacechowanym - też ok. ale jak próbujesz demonstrować
                        wiedzę o psiej psychice i tym jaki powinien a jaki nie powinien być pies, wypada
                        to trochę blado. lepiej albo zarzucić temat, albo trochę się podedukować.
                        • moofka Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 14:51
                          ale jak próbujesz demonstrować
                          > wiedzę o psiej psychice i tym jaki powinien a jaki nie powinien
                          być pies, wypad
                          > a
                          > to trochę blado.

jaki powinien byc, aby bezpiecznie moglo z nim mieszkac dziecko moge
                          i bede
                          nie ty bedziesz dyktowac kto i w jakich tematach ma sie wypowiadac
                          na forum emama tongue_out
                          w moim domu byl pies, kot, swinka morska, patyczaki i trojka dzieci
                          zdarzalo sie biedakowi w rozowych majtkach po podworku biegac
                          ale NIGDY zadnego nie ugryzl

lepiej albo zarzucić temat, albo trochę się podedukować.
                          >

• joanna35 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 15:04
                            moofka napisała:

> w moim domu byl pies,> zdarzalo sie biedakowi w rozowych majtkach
                            po podworku biegac
                            > ale NIGDY zadnego nie ugryzl

To musiało być
                            zabawne ............................................................
                            .....................................................................
                            .....................................................dla Ciebie. No
                            cóż, dzieci wychowuje sie przykładem, najpiękniejsze gadki nie
                            pomogą gdy dziecko ma możliwość obserwować "właściwe" postawy
                            rodzicielskiesmile
                          • kosheen4 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 15:09
                            moofka napisała:

> jaki powinien byc, aby bezpiecznie moglo z nim mieszkac dziecko moge
                            > i bede
                            > nie ty bedziesz dyktowac kto i w jakich tematach ma sie wypowiadac
                            > na forum emama tongue_out

ależ schowaj ten języczek moofko i czytaj ze zrozumieniem - grafiku tematów na
                            pewno nie będę ci wyznaczać. możesz rozprawiać o tym, jaki powinien być pies,
                            żeby dziecko było bezpieczne, ale nie zmieni to faktu, że jak dotąd szczególną
                            znajomością tematu "psia psychika" nie popisałaś się jakoś szczególnie. tyle.

> zdarzalo sie biedakowi w rozowych majtkach po podworku biegac

taaa... cóż, średnio mi to współgra z obrazem dobrego właściciela psa, nawet
                            jeśli na pierwszym miejscu stawia dobro swojego dziecka i nie jest
                            zwyrodnialcem, karmiącym pieseczka z porcelanowej miseczki
                            • moofka Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 15:15
                              ależ schowaj ten języczek moofko i czytaj ze zrozumieniem - grafiku
                              tematów na
                              > pewno nie będę ci wyznaczać. możesz rozprawiać o tym, jaki
                              powinien być pies,
                              > żeby dziecko było bezpieczne, ale nie zmieni to faktu, że jak
                              dotąd szczególną
                              > znajomością tematu "psia psychika" nie popisałaś się jakoś
                              szczególnie. tyle.

nigdy nie pretendowalam do miana znawcy psiej psychiki tongue_out
                              wiem tylko, ze nie chcialabym mieszkac z psem ktory obrazony moze
                              dziecko poharatac tak, ze trzeba je bedzie szyc
                              tak mam, a ty moze sie dziwic smile
                              w swoim domu chce sie czuc bezpiecznie i nie bac sie swojego
                              ewentualnego pupila
                              dzieci natomiast sa specyficznym stadium czlowieka, jesli pies staje
                              sie przy nich agresywny nie powinien z nimi przebywac

odnosnie pieskowej odziezy, oburzenie jest niepotrzebne i nikt sie
                              nad pieskiem nie znecał smile

na przyklad taki sklepik
                              www.modnypies.pl/ubr/l01.html
                              z cala pewnoscia jest dla milosnikow czworonogow, a nie dla psich
                              sadystow, jak ja smile)
                              • rita75 o boziu!! 20.08.07, 15:20
                                www.modnypies.pl/ubr/n06.html
                                www.modnypies.pl/ubr/m02.html
                                ;//
                                • moofka Re: o boziu!! 20.08.07, 15:22
                                  zwlaszcza ten krolik na szyi w swietle milosci dla pieska pieknie
                                  blyszczy smile)
                              • kosheen4 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 15:30
                                moofka napisała:

> nigdy nie pretendowalam do miana znawcy psiej psychiki tongue_out
                                > wiem tylko, ze nie chcialabym mieszkac z psem ktory obrazony moze
                                > dziecko poharatac tak, ze trzeba je bedzie szyc
                                > tak mam, a ty moze sie dziwic smile

ależ nie
                                nie dziwię się
                                w razie czego życzę owocnych poszukiwań

a co do podanej strony - moofka, bez demagogii proszę. zakładanie psom ubrań i
                                ubranek to fanaberia, usprawiedliwona jedynie w przypadku
                                delikatnego/gładkowłosego psa i wielkiego mrozu.
                                psu można także pomalować paznokcie, zafarbować futro, zrobić trwałą - tak robią
                                nawiedzeni psiarze i efekty tego można również oglądać na stronach
                                internetowych. i co z tego?
                                • moofka Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 15:35
                                  a co do podanej strony - moofka, bez demagogii proszę. zakładanie
                                  psom ubrań i
                                  > ubranek to fanaberia, usprawiedliwona jedynie w przypadku
                                  > delikatnego/gładkowłosego psa i wielkiego mrozu.
                                  > psu można także pomalować paznokcie, zafarbować futro, zrobić
                                  trwałą - tak robi
                                  > ą
                                  > nawiedzeni psiarze i efekty tego można również oglądać na stronach
                                  > internetowych. i co z tego?

fanaberia ale nie znecanie sie i nie musi zgrzytac z obrazem dobrego
                                  wlasciciela psa, jak chcialas nam zarzucic smile
                                  dzieci, a zwlaszcza dziewczynki tez >lubieja< ubierac pieski
                                  ładnie tongue_out
                                  • kosheen4 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 16:10
                                    moofka napisała:

> fanaberia ale nie znecanie sie i nie musi zgrzytac z obrazem dobrego
                                    > wlasciciela psa, jak chcialas nam zarzucic smile

przepraszam bardzo, masz rozdwojenie jaźni? nie odnoszę się do żadnych "was",
                                    tylko do twoich wypowiedzi (z których wynika że szczególną empatią dla zwierząt
                                    nie grzeszysz. nie musisz, oczywiście.).
                                    widzę że z braku racjonalnych argumentów ponownie uderzasz w błazenadę. nie
                                    rozumiem ciebie, moofka. co ty, dziecko jesteś, żeby ci tłumaczyć, że majtki,
                                    sukienka czy czepeczek dla psa to męczenie psa? spektrum uprzykrzania psu życia
                                    jest dość szerokie, nie sprowadza się tylko do bicia czy ciągnięcia za ogon - no
                                    ale widzę, że żeby mieć ostatnie słowo, głęboko zabrniesz w idiotyzmy.
                                    go ahead, ostatnie słowo jest twoje.
                                    • moofka Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 20:22
                                      widzę że z braku racjonalnych argumentów ponownie uderzasz w błazenadę. nie
                                      > rozumiem ciebie, moofka. co ty, dziecko jesteś, żeby ci tłumaczyć, że majtki,
                                      > sukienka czy czepeczek dla psa to męczenie psa?

dwa szwy na pieciolatku to sprawiedliwa nauczka dla gó..arza
                                      czepeczek na psie to meczarnia
                                      zaczynam podejrzewac ze masz pedigree zamiast mózgu
                  • joanna35 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 13:58
                    moofka napisała:

> a i owszem jest to dosc istotne dla watku, bo skoro wiem, jaką
                    > estymą darzysz zapchlone kundle a jak bardzo nie znosisz dzieci
                    > trudno ci bedzie zachowac zdrowe proporcje

Tak się akurat składa, że darzenie estymą zapchlonych kundli nie
                    przeszkadza mi w kochaniu dzieci, więc Twoje pseudofilozoficzne
                    wywody na temat psów wzbudzaja jedynie chęć popukania się w głowę.
                    Stanowczo brakuje emotikonów na forum - taka mała ikonka a tyle mówi.
                    • kali_pso Off topic, Joanna:) 20.08.07, 14:27
                      Czy zaglądasz czasami na gazetową pocztę?wink
                      • joanna35 Re: Off topic, Joanna:) 20.08.07, 14:48
                        kali_pso napisała:

> Czy zaglądasz czasami na gazetową pocztę?wink

To jest nawyk, którego nie jestem w stanie wypracowaćwink)
                      • joanna35 Re: Off topic, Joanna:) 20.08.07, 14:53
                        Jesssuuu, dziękismile))), już się zaczynałam martwićsmile
          • nanuk24 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 21.08.07, 02:08
            za to cierpliwie i z radoscia znosi zabawy
            > w konika na przyklad tongue_out

no prosze, a mamusia siedzi i klaszcze w lapki i podziwia swojego brzdaca jak to
            radosnie meczy zwierze. Proponuje mamusi zalozyc chomonto.
            • moofka Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 21.08.07, 06:23
              nanuk24 napisała:

>
              > no prosze, a mamusia siedzi i klaszcze w lapki i podziwia swojego brzdaca jak t
              > o
              > radosnie meczy zwierze. Proponuje mamusi zalozyc chomonto.
              >

chomątko tongue_out
              na forum to wszystko sie takie straszne wydaje big_grinD
              • joanna35 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 21.08.07, 12:13
                moofka napisała:

> nanuk24 napisała:
                >
                > >
                > > no prosze, a mamusia siedzi i klaszcze w lapki i podziwia
                swojego brzdaca
                > jak t
                > > o
                > > radosnie meczy zwierze. Proponuje mamusi zalozyc chomonto.
                > >
                >
                >
                > chomątko tongue_out
                > na forum to wszystko sie takie straszne wydaje big_grinD

Oczywiście - filozofia Kalego w wydaniu moofkowym - moofka
                skrzywdzić psa - dobrze, pies skrzywdzic moofke źle, bardzo żle.
          • mkolaczynska Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 21.08.07, 06:45
            moofka napisała:

> domowy pies musi czuc respekt przed domownikami, dzieckiem rowniez
            Dziecko musi czuć respekt przed zwierzęciem i tym domowym i tym na
            ulicy.
            Zwierze to zwierze nawet jak je chowasz w domku. Jak Ciebie ktoś
            kopnie w dupsko to chyba mówisz ze ci się nie podoba, a jak cię
            kopie systematycznie? Ja tam pewnie bym oddała i psu się tym
            bardziej nie dziwie bo to jest pies-zwierze nie człowiek. Zresztą o
            czym tu mówić już trzy latek zaczyna być mądrzejszy od psa i tak sie
            własnie powinien zachowywać.

> nie sadze zeby dziecko uporczywie znecalo sie nad psem
            no jasne nikt cię nie musi lać do krwi żebyś zaczeła się bronić
            wystarczy że poczujesz sinaiaki na dupie
        • przeciwcialo Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 10:58
          No i ja właśnie mysle podobnie.
      • justi54 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 10:35
        Pies czy pogryzione dziecko wybór jest prosty. Są schroniska dla
        psów.
        • joanna35 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 11:26
          Myślę , że na naukę czytania ze zrozumieniem nigdy nie jest za
          późno. Spróbuj jeszcze raz, może tym razem pójdzie Ci lepiej.
        • marychna31 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 11:44
          > Są schroniska dla
          > psów.
          "Schronisko dla psów" to taki elegancki eufemizm dla umieralni (w
          lepszym wydaniu) czy też rzeźni dla psów i kotów (w wydaniu nieco
          gorszym ale za to popularniejszym w Polsce).
        • rita75 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 11:54
          Są schroniska dla
          > psów.

bylas w schronisku?
    • jusienka Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 11:17
      Mysle, ze warto zabrac od nich teraz psa i sprobowac poszukac mu innego domu,
      najlepiej domu bez dzieci. Teraz zadnemu z domownikow nie bedzie latwo, a pies
      juz zawsze bedzie mial przypieta nieciekawa latke.
      Ja mam kilkuletnia niesamowicie lagodna psice, wychowywana z corka. Dziecko od
      poczatku warto uczyc, jak ma sie do psa odnosic. Dla mnie niepojete, jak mozna
      pozwalac dziecku meczyc psa...
      Moim zdaniem, na wlasne zyczenie rodzicow pies obronil sie przed dzieckiem.
    • rita75 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 11:51
      Psa bym sie pozbyla, to znaczy wydala komus- kto nie ma dzieci-
      usypiac bron boze
    • bri Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 11:55
      Moim zdaniem pięciolatek powinien już wiedzieć jak nie należy się
      zachowywać wobec psów. Nawet dwuletnie dzieci już idzie nauczyć, że
      pies to żywe stworzenie i nie można go szarpać bo to boli.
    • kosheen4 przeciwciało, nie pozwol uśpić 20.08.07, 12:35
      dogomania.pl
      może tamtędy uda się zorganizować dom tymczasowy dla psa, albo nawet dom stały
      z zaznaczeniem że pies nie nadaje się do domu z dziećmi
      jeśli możesz, broń przed uśpieniem
    • figrut Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 13:00
      W ubiegłą sobotę stanęliśmy przed takim dylematem. Temat akurat jest mi bardzo
      bliski. Za godzinę jadę z synem do szpitala na zdjęcie ostatnich szwów z twarzy
      po ugryzieniu przez 70 kilogramowego psa Teściowej. Pies ma 7 lat i od zawsze
      był niedotykalski. Nikt mu się nie psocił. Syn biegł z kuchni do pokoju i
      nadepnął w tym biegu psu na końcówkę ogona która wystawała spod stołu. Rana jest
      w kształcie litery Y na wysokość 4 cm. na twarzy pięcioletniego dziecka. My
      wszyscy tutaj psiarze jesteśmy straszni, a jednak wyrok był wydany
      natychmiastowo - uśpić psa - wyrok wydany przez wszystkie dorosłe osoby w domu.
      Nie piszcie mi tu, że pies się bronił w taki sposób. Jeśli w ten sposób reaguje,
      to nie nadaje się do mieszkania z dziećmi. Mamy jeszcze oprócz niego dwa psy -
      husky i mieszankę owczarka górskiego [chyba] z bernardynem. Te dwa gdy dzieci na
      nie wpadną, nadepną warkną tylko ostrzegawczo i ewentualnie uszczypną ale tak,
      że nie zrobią rany - ostrzegają. Mieszanka bernardyna też ma około 70 kg. wagi i
      wielkie zęby, ale jak widać ostrzeżenie, to nie rzucenie się na człowieka w
      szale z zębami. Pies w ostateczności poszedł na łańcuch - chwilowo, bo buda już
      jest częściowo rozgryziona na drzazgi. Poszedł na łańcuch, bo syn go ułaskawił i
      płakał, żeby psa nie sprzedawać [tak mu powiedzieliśmy gdy miał jechać do
      uśpienia]. Jego dni są policzone. Żal mi go, bo jak by nie było, to nasz pies,
      ale nie zaryzykuję zerwania się psa z łańcucha [przedwczoraj wyrwał skobel z
      muru do którego był przyczepiony łańcuch] i zagryzienia dziecka.
      • kosheen4 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 13:32
        figrut napisała:

> Nie piszcie mi tu, że pies się bronił w taki sposób. Jeśli w ten sposób reaguje
        > ,
        > to nie nadaje się do mieszkania z dziećmi.

owszem
        ale może warto poszukać mu domu zamiast go usypiać
        nie no, dobra, idealistka jestem
        kto by miał na to czas i ochotę
        • moofka Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 13:34
          owszem
          > ale może warto poszukać mu domu zamiast go usypiać
          > nie no, dobra, idealistka jestem
          > kto by miał na to czas i ochotę

beda musieli
          zaden weterynarz nie uspi zdrowego psa li i jedynie na zyczenie
          zniecierpliwionych panstwa
          • sheer.chance Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 16:12
            Zapomnialas, ze pies zachowal sie ewidentnie agresywnie.
            Zdrowego, agresywnego psa uspi kazdy weterynarz.
        • figrut Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 16:55
          Nie oceniaj Kosheen ludzi zbyt pochopnie Kosheen. Twoje sugestie "> ale może
          warto poszukać mu domu zamiast go usypiać
          > kto by miał na to czas i ochotę"
          Pod zły adres z tym "kto by miał czas i ochotę" trafiłaś. W moim domu wszyscy
          strasznie za zwierzakami jesteśmy. To ja odratowałam kozła od śmierci, bo
          właściciele wyjeżdżali do Irlandii i chcieli go zabić, bo nikt nie chciał kozła.
          To ja też obdzwaniałam po wszelkich placówkach ze zwierzętami, żeby znaleźć mu
          lepsze miejsce do życia [u nas mieszkał rok, ale niestety nie miał porządnego
          wybiegu z trawą, bo nie byliśmy na kozła przygotowani. To u nas jest miejsce dla
          wyrzuconych w czasie wakacji psów błąkających się w poszukiwaniu właściciela
          który wyrzucił ich z samochodu i my też szukamy dla nich dobrych domów. Z tym
          poszukiwaniem jest tylko jeden problem, pies musi pozwolić dać do siebie podejść
          bez rzucania się na potencjalnego właściciela. To w naszym domu nie żałuje się
          na kropelki do odpchlenia przywleczonych do nas psów, na weterynarza kiedy coś
          takiemu psu dolega i na paliwo kiedy trzeba jechać po jakiegoś psa do
          zaprzyjaźnionej leśniczówki 40 kilometrów, którego ktoś litościwy odwiązał od
          drzewa w lesie, bądź też pies tak już schudł bez jedzenia, że sam sobie łeb
          wysunął z sznurka. Do nas weterynarz przyjeżdża w środku nocy i traktuje nas
          ulgowo, bo wie co to za dom i że my na punkcie zwierzaków bzika. Jeśli chodzi o
          uśpienie, to weterynarz nie miał nic przeciwko temu, żeby tego psa uśpić mimo,
          że jest zdrowy. Pies jest w tej chwili uwiązany na łańcuchu. To nowość w jego
          życiu po siedmiu latach wolności i widać, że jest potwornie nieszczęśliwy.
          Bardziej humanitarne byłoby go uśpić. Takiego psa nie możemy już nikomu wydać.
          Nikt obcy do niego nie podejdzie, a to nie jest szczeniak którego da się jeszcze
          wszystkiego nauczyć od nowa. Czy zdajesz sobie sprawę z tego, co czekałoby teraz
          tego psa, kiedy miskę z jedzeniem miałby popychaną grabiami przez nowego
          właściciela jeśli by sie taki znalazł, a wodę laną z dużej odległości wężem bez
          podchodzenia, bez pogłaskania bo strach, że się rzuci i zagryzie. Piszesz tu o
          takich "optymistycznych" rozwiązaniach, a chyba żyjesz tylko fantazją, że
          wszystko da się zrobić i ze sobą pogodzić. Pod zły adres trafiłaś z takimi
          oskarżeniami, bardzo nietrafiony...
          • kosheen4 a to przepraszam 20.08.07, 23:27
            nie uciekłam od stereotypów. podobny przypadek mieli sąsiedzi, których pies
            nagle zaczął rzucać się na domowników, bez racjonalnej przyczyny.
            szacun, że chciało ci się naświetlić całą sytuację bez uciekania do pyskówek
        • renia1807 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 16:56
          kosheen4 napisała:
          > figrut napisała:
          >
          > > Nie piszcie mi tu, że pies się bronił w taki sposób. Jeśli w ten
          sposób r
          > eaguje
          > > ,
          > > to nie nadaje się do mieszkania z dziećmi.
          >
          > owszem
          > ale może warto poszukać mu domu zamiast go usypiać
          > kto by miał na to czas i ochotę
          >

a ty bys wzięła takiego psa, który ugryzł dziecko w twarz, który
          zdobył się na cos podobnego?
          bo ja nie
          dla mnie jedyne wyjście to porządny kojec (nie mylić z klitką 1x1)
    • teraz_asia Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 13:28
      Ja jednak bym nie bagatelizowała tego ugryzienia. Psy zawsze jakoś
      ustawiają się w hierarchii rodzinnej. Jeśli pies traktuje dziecko
      jak szczeniaka (bo raczej nie jak kogoś postawionego wyżej w
      stadzie), to na pewno nie zrobi krzywdy, najwyżej warknie albo lekko
      złapie zębami ostrzegawczo. Jeśli ugryzł tak, ze skończyło się na
      szwach, najwyraźniej nie miało to być ostrzeżenie i istnieje duże
      ryzyko, że to się powtórzy. Pies moich rodziców nie lubił dzieci i
      schodził mojemu synowi z drogi. Ugryzł go jednak tylko raz, a raczej
      ścisnął zębami (z dużym wyczuciem, muszę przyznać, bo jakby chciał,
      mógł mu ręke chyba odgryźć), kiedy mój syn wsadził mu palec w oko.
      Okazało się to skuteczniejsze niż moje wielokrotne powtarzanie, aby
      psa zostawić w spokoju, od tamtej pory koegzystowali dość zgodnie.
      Ale gdyby go ugryzł na serio, rodzice na pewno nie chcieliby
      ryzykować powtórki i oddaliby psa komuś, kto nie ma małych dzieci.
      • andaba Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 13:52
        Dla mnie to chore. Wychodząc z tego założenia, powinnam uśpić wszystkie koty,
        bo każdy kiedyś tam dziecko drapnął. Z reguły nie bez racji, więc stawałam po stronie kotów.
        Zwierzęcia nie nalezy drażnić, ani zmuszać do zabawy, co nie zawsze do dzieci dociera,
        więc trzeba pilnować. Z doświadczenia wiem, że raczej dzieci niż zwierzaków, bo te
        same z siebie zaczynają rzadko.
    • babka71 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 14:03
      rodzice = idioci pies zachował się normalnie!!!!!!!!!!!
      Jeśli dziecko wchodzi do stawu , (i sie topi),bez opieki dorosłych
      to mają sprawę karną TAK?...
      TAK
      Jeśli rodzice pozwalaja na molestowanie psa i nie przyjdzie im do
      głowy, ze pies może ugryźć!!! to powinni mieć świadomość tego co
      robią!!!
      Winne jest dziecko i durnowaci rodzice.., zapewne zajęci rozmową i
      piciem piwa..sic!!
    • swinka-morska Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 14:37
      Tiaa... to pozostaje czekać na niusy, że kolejny do uśpienia jest
      kolega z piaskownicy (bo molestowany o oddanie wiaderka przyłożył
      przez łeb łopatką) albo nauczycielka (bo postawiła dwóję za bieganie
      po klasie).
    • umasumak uśpić rodziców/ntxt 20.08.07, 14:44
    • nisar Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 15:24
      Hm.
      1. Rozwydrzony do granic, nieusłuchany i niekontrolowany bachor
      mordował pieska, który wreszcie nie wytrzymał i ugryzł...
      2. Czy też agresywny pies skorzystał z pierwszej lepszej okazji,
      żeby ugryźć dziecko, o które np. jest zazdrosny, albo które go
      wkurza?
      Nie lubię specjalnie zwierząt domowych typu psy, koty; absolutnie
      nie odczuwam potrzeby posiadania takowego w domu; do szału
      doprowadzają mnie osoby, które przedkładają zwierzę nad człowieka.
      Ale...
      do takiego samego szału doprowadzają mnie rozwydrzone i agresywne
      bachory.

Jedno jest pewne: albo pies nie nadaje się do życia w rodzinie z
      dzieckiem - ze względu na dziecko, albo dziecko nie nadaje się do
      współegzystencji z psem.
      W obu przypadkach należy towarzystwo rozdzielić dopóki nie stało się
      nic gorszego (dziecku albo psu). Ryzyko jest zbyt duże.
      Niemniej nie usypiałabym psa, nawet jeśli jest winny, tak jak nie
      proponowałabym uśpienia dziecka, jeśli to ono było agresywne.
      Znaleźć psu nowy dom, albo oddać do schroniska.
    • malwus Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 16:05
      mój małżonek jest weteryniarzem i ma dosyć konkretne zdanie na ten
      temat...pies który ugryzł dziecko przekroczył wszelkie
      granice...jasne że rodzice są odpowiedzialni i powinni pilnować ale
      dla psa takie zachowanie to wyrok...Jak dziecko zaczepia psa to
      zwierzak może warknąć i odejść ale nie ma prawa ugryźć.
      Wieczorkiem może sam osobiście przestawi Wam swoje racje.
      • kosheen4 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 16:12
        malwus napisała:

> dla psa takie zachowanie to wyrok...

śmierci?
      • jusienka Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 16:20
        nie zebym sie czepiala, ale raczej nie da rady nam wszystkim osobiscie
        przedstawiac swoich racji. jednakze jestem chetna, bede wolniejsza w domu ok 20
        waszego czasu, tylko prosze zeby mocno do drzwi nie dzwonil.
        chetnie sobie podyskutuje z weterynarzem o maltretowanym psie przez piecioletnie
        dziecko, ktore przekroczylo wszelkie granice. chetnie tez porozmawiam o
        naturalnych reakcjach zwierzecia na bol, gdzie jedna z podstawowych jest obrona.
        chcialabym sie rowieniez dowiedziec, co w ustach weterynarza znaczy: wyrok.
        • malwus Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 16:38
          jak nie będzie padał na pysk po dyżurze w klinice to zadzwoni albo
          kołatki użyjesmile

buźka
          • przeciwcialo Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 16:47
            A ja bym twojego męza cos na temat kliniki zapytała. Tak prywatnie i
            zupełnie nie na temat wątku. Na zaprzyjaźnionym forum weterynarki
            sie nie odzywaja a mnie weterynarz potrzebny. Moge ci na priva
            podesłac pytanie?
            • malwus przeciwciało 20.08.07, 18:21
              nie ma najmniejszego problemu pisz !!!
      • joanna35 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 17:12
        malwus napisała:

Jak dziecko zaczepia psa to
        > zwierzak może warknąć i odejść ale nie ma prawa ugryźć.
        Wychodzi na to, że od psa oczekuje się rozumu, od ludzi nie.
        Weterynarza, który nie daje zwierzęciu szansy omijałabym szerokim
        łukiem.
        • malwus joanna35 20.08.07, 18:41
          omijaj a przy okazji czytaj ze zrozumieniemsmile

pisałam,że to rodzice i tylko rodzice są za to odpowiedzialni!!!
          współczuję każdemu zwierzęciu , które ma nieodpowiedzialnych
          opiekunów. Bo to niestety ono płaci za ludzką głupotę.
          • joanna35 Re: joanna35 20.08.07, 21:21
            Ni mam problemu z czytaniem ze zrozumieniem, no chyba, że to nie Ty
            napisałaś:
            pies który ugryzł dziecko przekroczył wszelkie
            granice...
            dla psa takie zachowanie to wyrok..
            • malwus Re: joanna35 20.08.07, 22:00
              sprytnie Kochanie ominęłaś środek zdaniasmile
              • joanna35 Re: joanna35 20.08.07, 22:17
                Ominęłam bo nie ma on w efekcie końcowym większego znaczenia. Jestem
                wolontariuszem w schronisku i tylko Bóg wie ile się naoglądałam
                psiej nędzy i ile nasłuchałam wyssanych z palca historii na temat
                agresji danego psa wygłaszanych przez właścicieli, a spreparowanych
                na użytek uśpienia psa bądź chociaz oddania do schroniska i pozbycia
                się kłopotu. Gros tych psów bez problemu znalazła nowe domy, a
                rzekomo rzucały się z zębami na wszystko co się rusza. Kiedy patrzę
                w oczy psa w schronisku nie mam żadnego "zmiłuj się" dla ludzi, bo
                to człowiek zgotował im ten los. Podobnie jak czytam posty takie jak
                niektóre w tym wątku - oburzonych mamusiek z klapkami na oczach,
                widzących tylko czubek własnego nosa, a na jego końcu swoje ukochane
                dzieciątko. Dość się w życiu napatrzyłam i wiem jedno - ktoś kto nie
                ma serca dla zwierząt nie ma go i dla ludzi i chyba to jest dla mnie
                najbardziej wkurzające na tym forum przy okazji dyskusji o psach -
                mamuski, które psa broniacego się przed napastowaniem przez
                niewychowanego dzieciaka każą od razu uspić, a zaraz potem w
                piaskownicy kiedy ten dzieciak przyłóży ukochanemu dzieciatku wyzwą
                go od bachorów.
                • malwus Re: joanna35 20.08.07, 22:47
                  moze Cię to zaskoczy ale ja też na wiele się napatrzyłam. Normalny
                  weteryniarz pochopnie nie usypia żadnego stworzenia, bo ktoś ma
                  takie widzimisię. Mój mąż wielokrotnie odsyłał ludzi z kwitkiem.
                  No i niestety nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że kto nie ma serca
                  dla zwierząt nie ma też dla ludzi...wierz mi widziałam wiele
                  przypadków kiedy ludzie miłujący zwierzęta zachowywali się jak
                  swinie wobec drugiego człowieka. Stara nie jestem i niestety
                  widzę,że świat nie jest czarno-biały. Warto nabrać dystansu do wielu
                  spraw.
                  pozdrawiam
                  • joanna35 Re: joanna35 20.08.07, 23:41
                    Będę polemizować - owszem, ludzie są różni i wśród miłujacych
                    zwierzęta są świnie, ale ja akurat więcej ich spotkałam wśród tych,
                    którym one przeszkadzają. Chyba obrażam w tym przypadku Bogu ducha
                    winne świnki, wszak człowiek brzmi dumnie. I nie muszę daleko
                    szukać - wieczni czepialscy o wszystko i w wiecznych pretensjach na
                    moim osiedlu to ci bez psów, kotów, świnek morskich itp. A poza tym
                    moja teza ma podbudowę "naukową" - w Stanach przeprowadzono badania
                    i okazało się , że najbardziej wrogo do innych ludzi nastawieni są
                    ludzie, którzy zwierząt nie mają. Jest juz późno i nie chce mi się
                    szukać tej ksiązki, ale może jutro sie pokusze i zacytuje dokładnie.
                    A co dystansu - bierze w łeb po lekturze Dogomanii o zwyrodnialcu
                    gwałcącym swoją suczkę, o przywiązywaniu psów w lesie do drzewa na
                    pewną śmierć, o rozwalaniu psom głów szpadlami - ale tak nie do
                    końca, zeby durne stworzenie za łatwo nie miało i od razu nie
                    zdechło, o przypalaniu psa papierosami , który ufnie podbiegł do
                    bandy wyrostków10-14 letnich i o obcięciu przez nich psu siusiaka.
                    Ale zabawa, jak cholera. Czy to przypadkiem nie kochane
                    maleństwa,żeby nie powiedzieć bestie, które napatrzyły się w domkach
                    na postawy podobne do prezentowanych na tym forum - wszak to tylko
                    pies, więc można go ciągnąć za ogon, niech się gó..arz(o
                    przepraszam synek) cieszy.Pozdrawiam.
                    • jasminum30 Re: joanna35 21.08.07, 00:44
                      Joanno masz dużo racji, ale odpuść sobie - z tego co widać w
                      dyskusji ani one nie przekonają Ciebie, ani tym bardziej Ty ich.
                      Szkoda klawiaturywink
                    • malwus Re: joanna35 21.08.07, 08:21
                      widzę , że jesteś totalną idealistką... trzeba mieć we wszystkim
                      umiar : szanownać zwierzęta i ludzi i nie przeginać w żadną stronę.
                      Są bydlaki katujące zwierzęta, są zwierzęta atakujące ludzi, są
                      bydlaki katujące ludzi... life is brutal
                      • joanna35 Re: joanna35 21.08.07, 12:08
                        Life is brutal i każde skur....syństwo mamy usprawiedliwione - jak
                        miłosmileWole być totalną idealistką niż totalną cyniczką. Pozdrawiam
                        serdecznie.
      • umasumak Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobić z psem? 20.08.07, 17:16
        Co za brednie. Agresji psa prawie zawsze winny jest człowiek.
        Nieliczne wyjątki, to psy chore psychicznie. Jeśli pies był
        systematycznie męczony przez kogokolwiek (a pamiętać należy, że dla
        psa to nie istotne, czy ten człowiek ma lat 5 czy 50), to ugryzienie
        było naturalną reakcją.
        Nie wiem co trudnego w przestrzeganiu pewnych zasad. Moja
        czteroletnia córka bawi się codziennie z naszą suką, owczarkiem
        niemieckim, ale wie doskonale, że jest to żywe stworzenie i nie
        można jej męczyć, szarpać za ogon, czy wsadzać ołówka do nosa. Od
        samego początku uczyliśmy ją tego.
        W zamian suka ofiarowuje jej swoją miłość i przywiązanie. W życiu na
        nią nie warknęła. Zdrowy, dobrze traktowany pies nigdy nie okaże
        agresji domownikom.
      • default Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 21.08.07, 08:55
        malwus napisała:

> mój małżonek jest weteryniarzem

Hmm, weterynIarzem....
        Ciekawe smile
    • gacusia1 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 17:24
      Tu gdzie mieszkam,jest tak,ze jesli pies ugryzie kogokolwiek-zostaje
      uspiony.Moje zdanie na ten temat jest takie,ze to decyzja rodzicow.
    • ja.xantia Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 17:33
      Szkoda dziecka, ale jeżeli samo do tego doprowadziło to nie należy
      karać psa. Chociaż z doświadczenia wiem, że psy różne bywają. Suka
      mojej szwagierki jest tak porąbana, że głowa mała! Przy tym psie nie
      można szurać nogą po podłodze, bo od razu gryzie po butach (o ile ma
      się je na nogach), jak się kogoś przytuli to się rzuca na
      przytulających, klaśniesz w dłonie - ugryzie cię. Dotkniesz łypy -
      też użre. Tego psa to bym uśpiła bez wahania.On potrafi ugryźć nawet
      właścicielkę, która go za to nie ukarze!
      • ja.xantia "łapy" miało być :) 20.08.07, 17:34

• monikacc Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 19:26
        Winni sa tu rodzice bo pozwolili dziecku męczyć psa, przeciez to zwierze i też
        trzeba je szanowac,uspić rodziców!
        • gryzelda71 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 19:28
          monikacc napisała:
          uspić rodziców!

Rozumiem,ze zajmiesz się dzieckiem?
          • moofka Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 19:56
            gryzelda71 napisała:

> monikacc napisała:
            > uspić rodziców!
            >
            > Rozumiem,ze zajmiesz się dzieckiem?

dziecko tez uspic, w koncu rozwydrzony bachor sam sobie zasluzyl
            najwazniejszy jest pieseczek, ktory gryząwszy wie co robi i NA PEWNO ma racje tongue_out
            a empatyczne obronczynie zwierzatek z taka zajadloscia obszczekują inne opinie
            (taka inaczej kochajaca i wrazliwa inaczej koszin tongue_out)
            ze z radoscia uszarpalyby tez kawal miesnia z posladka, skoro piesek udziabal
            TYLKO na dwa szwy to trzeba poprawic
            i tak sobie mysle, przeciwcialo - bo sytuacje znamy z trzeciej reki, skoro sami
            wlasciciele po kilku latach opiekowania sie psem podjeli taką decyzje, to
            zakladam ze oni wlasnie znaja psa najlepiej i wiedza co robia i nie widza innego
            wyjscia
            i przyznaje jednak racje figrut, pies ktory zaatakowal bolesnie domownika tym
            bardziej bedzie niebezpieczny dla obcych wlascicieli i uspienie bedzie wlasciwe
            w trosce o bezpieczenstwo LUDZI

• gryzelda71 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 20:14
              moofka napisała:
              > i tak sobie mysle, przeciwcialo - bo sytuacje znamy z trzeciej reki, skoro sami
              > wlasciciele po kilku latach opiekowania sie psem podjeli taką decyzje, to
              > zakladam ze oni wlasnie znaja psa najlepiej i wiedza co robia i nie widza inneg
              > o
              > wyjscia

Może jest tak,a moze korzystają z okazji,zeby pozbyć sie pieska,bo juz sie znudził.
            • joanna35 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 21:27
              moofka napisała:

> dziecko tez uspic, w koncu rozwydrzony bachor sam sobie zasluzyl
              > najwazniejszy jest pieseczek, ktory gryząwszy wie co robi i NA
              PEWNO ma racje :
              > P
              > a empatyczne obronczynie zwierzatek z taka zajadloscia obszczekują
              inne opinie
              > (taka inaczej kochajaca i wrazliwa inaczej koszin tongue_out)
              > ze z radoscia uszarpalyby tez kawal miesnia z posladka, skoro
              piesek udziabal
              > TYLKO na dwa szwy to trzeba poprawic
              Moofka nie podniecaj sie tak, bo ci zaszkodzi. I bez tego wszyscy
              wiemy, że pozjadałaś wszystkie rozumy(a szkoda, bo trzeba było sobie
              choć jeden zostawić i używać) i to nie tylko w temacie psów, żeby
              jeszcze w parze z tymi rozumami szła jakaś kultura to można by z
              Tobą dyskutować. Suki mam lepiej wychowane - tak nie ujadają.
    • renia1807 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 20:06
      mnie to zawsze wkurza takie gadanie po fakcie, jak juz doszło do
      pogryzienia, albo zagryzienia
      cóż z tego, że ustalony jest winny...jak dziecko cierpi, albo nie
      żyje
      jak się ma małe dzieci to trzeba tak zabezpieczyć psy, zeby nie
      doszło do tragedii
      sama miałam z wiosny problem, bo nasz pies warczał na małą, choć nic
      mu nie robiła
      wystarczyło, ze zaczęła kwiczeć i to doprowadzało go do szału
      pies jak dotąd wolnobiegający trafił niestety do kojca w którym musi
      przebywać, gdy dziecko przebywa na podwórku
      wolę dmuchać na zimne, niz patrzeć potem na cierpienie dziecka,
      blizny które go zeszpecą
      to moje dziecko jest dla mnie najwazniejsze, jego zdrowie i życie
      i żeby nie mieć dylematu czy uspić psa, podjęlismy własnie takią a
      nie inna decyzje
      nie uwiązalismy go przy budzie, lecz daliśmy mu swobodę
      psu w kojcu nic złego się nie dzieje, jest to kawałek ogrodu
      odgrodzony od reszty, pies sobie swobodnie biega
      a dziecko mam bezpieczne
      z dziećmi i z psami jest niestety tak, że jedne jak i drugie są
      nieprzewidywalne, to od rodzica zalezy czy dzieci będą bezpieczne a
      psy nie będą przez nie męczone
    • michalina7 Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 20.08.07, 23:34
      Mam w domu sukę lat 5 i syna lat 2,5. Dziecku tłumaczę, ze
      psa "męczyć" nie wolno, ale mały i tak bywa upierdliwy. Łazi za suką
      bo za wszelką cenę chce ją przytulić, to przez przypadek nadepnie
      jej na ogon, pociągnie za wąsy. Suka dzielnie znosi "tortury", ale
      gdy ma dość obecności dziecka ucieka, czasami warknie. Myślę, ze nie
      miałabym wielkiego dylematu zo zrobić z moim psem gdyby ten
      dotkliwie ugryzł moje dziecko. Pozbyłabym się go tego samego dnia.
      • moofka Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 21.08.07, 06:53
        michalina7 napisała:

> Mam w domu sukę lat 5 i syna lat 2,5. Dziecku tłumaczę, ze
        > psa "męczyć" nie wolno, ale mały i tak bywa upierdliwy. Łazi za suką
        > bo za wszelką cenę chce ją przytulić, to przez przypadek nadepnie
        > jej na ogon, pociągnie za wąsy. Suka dzielnie znosi "tortury", ale
        > gdy ma dość obecności dziecka ucieka, czasami warknie. Myślę, ze nie
        > miałabym wielkiego dylematu zo zrobić z moim psem gdyby ten
        > dotkliwie ugryzł moje dziecko. Pozbyłabym się go tego samego dnia.
      • malwus Re: Pies ugryzł dziecko- co zrobikć z psem? 21.08.07, 08:25
        twój pies zachowuje się właśnie normalnie !!!
        warknie i ucieknie i póki co nie przekroczył właśnie tej magicznej
        granicy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka