Dodaj do ulubionych

Obowiązki świadkowej

18.07.03, 11:49
Cześć!
W związku ze zbliżającym się ślubem mam pewne pytanie.Co należy do obowiązków
świadkowej?I jak to jest z pierwszym tańcem:czy należy on tylko do młodej
pary i świadków,czy po chwili dołączają wszyscy?Interesuje mnie to,bo
chcę,żeby było idealnie.Przy okazji chcę też zapytać jak poradzić sobie ze
ślubnym stresem?Już teraz jestem przerażona,a to jeszcze kilka tygodni.
Pozdrawiam
Julka,przyszła mama Flory lub Kajtka
Obserwuj wątek
    • aniamr Re: Obowiązki świadkowej 18.07.03, 11:56
      U nas jest taki zwyczaj, że światkowa pomaga Pannie Młodej w ubieraniu i w
      ogóle jakby czuwa nad nią, bo wiadomo co może się przytrafić w takie sukni.
      pod kościołem wraz ze świadkiem zbiera co goście dają i ładują to wszytko do
      auta. świadkowie również załatwiają obsługę tych wszystkich bram po drodze z
      kościoła. U nas świadek też na weselu pilnuje by soków i wódki nie zabrakło.
      No i na oczepinach świadkowa i świadek zdejmują te rekwizyty z Państwa Młodych
      do rzucania. To chyba wszystko - jak jeszcze mi sie przypomni to napiszę.

Pozdrawiam
      Ania
    • mast1 Re: Obowiązki świadkowej 18.07.03, 12:11
      Wszystko zależy od tego, na ile świadkowa chce się zaangażować. Wg mnie idealna
      świadkowa powinna: zająć się Panną Młodą jeszcze przed ceremonią (zorganizować
      wieczór panieński, w dniu ślubu pomóc w ubieraniu, załatwianiu czegokolwiek -
      jeśli jest taka potrzeba, bo czasem zajmują się tym mama i siostry). Po
      uroczystości odbiera ze świadkiem męża kwiaty i życzenia oraz prezenty i
      upakowuje gdzieś tam. Podczas sesji zdjęciowej czuwa nad makijażem/ strojem.
      Pomaga przy korzystaniu z toalety (suknie na kołach.....). Ma oczy dookoła
      głowy i zdolność kreatywnego myślenia w sytuacjach stresowych, kiedy to Panna
      Młoda i jej rodzina potrafią nerwy stracić.....i to by było na tyle. Ma być
      zawsze pod ręką i bardziej jej powinno zależeć na dobrej zabawie innych gości
      niz na swojej , taki los świadkowej........
    • logini Re: Obowiązki świadkowej 18.07.03, 13:12
      A moja swiadkowa byla mi potrzebna glownie do tego, by byla i swiadkowala. smile
      Byla ze mna cialem i duchem i ciesze sie z tego z calego serca, bo to moja
      najblizsza przyjaciolka. Stala, odbierala ode mnie kolejne narecza kwiatow i
      tyle. Nie czuwala nad moim strojem, makijazem itp. Nie bylo potrzeby. A w
      czasie zabawy bawila sie jak wszyscy inni. Ciesze sie, ze byla tam z nami.
      Niech swiadkowanie bedzie swiadkowaniem, a nie stresujacym obowiazkiem. Niech
      chrzestni beda od zadbania o chrzesniaka i jego duchowy rozwoj w razie braku
      rodzicow, beda wzorem, a nie zrodlem kosztownych prezentow.
      Inaczej wkrotce zabraknie jednych i drugich, bo beda uciekac od propozycji
      dostapienia takich "zaszczytow".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka