reteczu martwię się,kofane 29.11.07, 20:09 o swoją niemowlaczkę,która wczoraj zaczęła 7 miesiąc życia na tym ziemskim padole. Martwię się,bo jest wielka.Urodziła się wielka 4,6kg,62cm.Tymi parametrami już w chwili urodzenia powiedziała centylom pa,pa. Do tej pory nie docierały do mnie argumenty,że to wcale niefajnie i nie ma czego japy cieszyć. Dopiero dziś,w tę wigilię imienin Andrzeja uświadomiłam sobie zagrożenia:jest wielka i ciężka-co z kręgosłupem?Co z siadaniem,wstawaniem,chodzeniem?Wprawdzie jest bardzo silna,ale czy pójdzie jej z motoryką jak po maśle? Kurde,nie przekarmiałam jej,do niedawna była tylko na piersi,od niedawna wcina zupki.Ma na pewno 9,5kg,a wzrost?-nie wiem ile cm;zakładam jej ciuchy na 92cm,bo śpiochy na 86 są za krótkie. No i jak to skomentujecie?Podniesiecie mnie na duchu czy zdołujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
mozambia80 Re: martwię się,kofane 29.11.07, 21:10 Moja Mała ma 7,5 mies. i dziś akurat była ważona (8300) i mieżona (70cm). Twoja jest naprawdę duuuża Ale co sie martwisz, może taka jej uroda i już. A w ogóle, to w przyszłości nie musi wcale być gruba. Może w starszym dzieciństwie, jak będzie miała duzo ruchu, to dostanie figurki że hej A że wysoka, to dobrze, będzie jej łatwiej w zyciu Pozdrawiam. Ciągle nie moge wyjść z podziwu, że ciągniecie ten watek Gratulations Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: martwię się,kofane 29.11.07, 23:45 mozambia80 napisała: > Moja Mała ma 7,5 mies. i dziś akurat była ważona (8300) i mieżona (70cm). Twoja > jest naprawdę duuuża Ale co sie martwisz, może taka jej uroda i już. A w > ogóle, to w przyszłości nie musi wcale być gruba. Może w starszym dzieciństwie, > jak będzie miała duzo ruchu, to dostanie figurki że hej A że wysoka, to > dobrze, będzie jej łatwiej w zyciu > Pozdrawiam. > > Ciągle nie moge wyjść z podziwu, że ciągniecie ten watek Gratulations herod baba będzie, nie martw się nie na zapas przynajmniej, bo to bez sensu. mozambia - dzięki za gratulacje ;DD teraz to już nie sztuka, bo w tym wątku mnóstwo odrębnych tematów powstało Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: martwię się,kofane 30.11.07, 06:42 Dzięki,Dziewczyny za pocieszenie. W zasadzie to od ostatniego poniedziałku takie smutasy mnie nachodzą,a konkretnie po wizycie u naszej prowincjonalnej neurolog dziecięcej.Komentarze tej lekarki tak mnie zasmuciły.Jej zdaniem,Mała za słabo podciąga kolanka,leżąc na pleckach i za kiepsko unosi się,leżąc na brzuszku.Neurolog zaakcentowała zagrożenie dla kręgosłupa z powodu dużej wagi dziecka. Ja nie jestem histeryczką,a optymistką,ale rozumiem,że w niektórych sytuacjach optymizm to za mało. Dziś zabiorę Małą na pierwsze ćwiczenia rehabilitacyjne,a jutro-do neurolog dziecięcej dr Ewy Orzeszko;czytałam o niej świetne rekomendacje na forum gazeta.pl.Ciekawe,co ta nam powie. Cieszę się,że Ola ma rozwój społeczny wyprzedzony do wieku;pogodna jest,śmieje się,chichra,piszczy,gada po swojemu jak najęta,pięknie się bawi,a siostra dla niej to guru number 1. Zobaczymy jutro... Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: martwię się,kofane 30.11.07, 12:54 yyy a ja jednak sie zlamalam i poszlam do rehablilitantki, odchy, 3,lenie ma niewielkie ale 8 tyg cwiczen metoda vojty nasz czeka :o Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: martwię się,kofane 30.11.07, 13:29 deela napisała: > yyy a ja jednak sie zlamalam i poszlam do rehablilitantki, odchy, > 3,lenie ma niewielkie ale 8 tyg cwiczen metoda vojty nasz czeka :o Będziemy się wspierać w niedoli. O swojej też usłyszałam,że odchylenia niewielkie,ale metoda Cojty 4 razy dziennie przez 2 miesiące. Ciekawe,co jutro usłyszę od dr Orzeszko. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: martwię się,kofane 30.11.07, 13:18 Reteczu, jak jest silna, to w czym rzecz? Mój starszy był w niemowlęctwie wielkości małego czołgu. Teraz ma 5 lat i owszem, wielki jest, ale kręgosłup ma jak najbardziej w porządku. Jedyna rzecz to stopy - ortopeda stwierdziła, że mięśnie są na poziomie rozwoju 5-latka, a chłopak jest wzrostu 7 latka, dlatego są takie płaskie te jego "stópki" w rozmiarze 34. Ale że mu to minie ponoć, naprawią się Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: martwię się,kofane 30.11.07, 21:31 mathiola napisała: > Reteczu, jak jest silna, to w czym rzecz? W tym,że nierównomiernie tę siłę rozkłada.Potrafi pieprznąć zabawkę w siną dal,a na wyprostowanych rączkach sporadycznie leży na brzuszku. Zdaniem neurolog dziecięcej i rehabilitantki,powinna leżeć na wyprostowanych łapkach,opierać rozwarte dłonie o podłoże i odchylać się tak,żeby brzuszek był w powietrzu,a ona to robi tylko czasami. Poza tym jest spoko!Pełza do tyłu i jak wskazówka zegara,żongluje zabawkami,tylko w rencach taka niezgraba. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: martwię się,kofane 30.11.07, 22:32 No więc pewnie jej mała rehabilitacja pomoże, naprawdę nie stresuj się, ja cała trójkę musiałam podreperować rehabilitacją. To nie jest koniec świata. Tylko wiesz co, ja juz się będę powtarzała, ale co tam. Nadal nie przekonuje mnie Vojta do tak niewielkich odchyleń. Nie wiem czemu akurat tą metodę wam dali, skoro wyraźnie piszesz, że potrzeba jej pewnego wspomożenia jedynie, nauczenia pewnych czynności... Jak dla mnie Bobath jest całkiem spoko, a dużo mniej stresująca dla dziecka (i co za tym idzie - rodzica). Nie wiem, czy to od regionu zależy, może w jednym jest bardziej modny Vojta, w drugim Bobath, ale ja i starszego i młodsze właśnie bobathem wyprowadziłam na prostą. Vojty się boję, dzieci przy niej bardzo płaczą. I rodzice też Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: martwię się,kofane 30.11.07, 22:50 na czym polegają te metody rehabilitacji? nie znam się Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: noooo, dziewczyny! 30.11.07, 00:31 co tak cienko idzie robienie kolejnej strony wątku?! lecimy, nie śpimy! Odpowiedz Link Zgłoś
mozambia80 Re: noooo, dziewczyny! 30.11.07, 10:32 Chyba właśnie przeskoczyłyśmy na kolejną stronę... Odpowiedz Link Zgłoś
mozambia80 Re: noooo, dziewczyny! 30.11.07, 10:34 No nie! Cos mi sie dzisiaj z oczami dzieje sorki, musimy jeszcze sie sporo napracować, żeby była nastepna strona Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: noooo, dziewczyny! 30.11.07, 13:23 ja znowu jestem chora, tak jak tydzień temu. Przed kolejną imprezą. Nie wiem czy mi tak mój organizm na radosne wydarzenie reaguje, że gorączki dostaję? Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: noooo, dziewczyny! 30.11.07, 13:27 Wniosek-za mało się konserwujesz na tych imprezach.Trzeba się bardziej wódeczką "rozgrzewać",a potem przytulić do ciepłych męskich piersi Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu No żesz kurzy ryju jeszcze taki ... 30.11.07, 13:35 artykuł dali,żebym bardziej d... trzęsła o swoją niemowlaczkę www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4702224.html Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: No żesz kurzy ryju jeszcze taki ... 30.11.07, 19:40 reteczu, no proszę cię, nie zamartwiaj się na zapas! Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: CZY to w TYM wątku ktoś 30.11.07, 21:19 poszukiwał adresów super słitaśnych blogasków? )) pamiętam, że komuś podawałam linki oczojepnych zbrodni z onetu, i mam cztery kolejne perełki... ;DD Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: CZY to w TYM wątku ktoś 30.11.07, 22:51 reteczu napisała: > Tu,na tej stronie > wyżej miki-blogasek.blog.onet.pl/ gabcia252.blog.onet.pl/ biedrooneczka.blog.onet.pl/ mysia13.blog.onet.pl/ no to proszę, do kolekcji Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Z innej beczki 30.11.07, 21:34 Co zrobić,żeby załącznik o pojemności niecałe 4 mega załadował się szybko? Ramu mam dużo,ponad tysiąc,pentium4,więc dlaczego mi się to ładuje już drugą godzinę? Wysyłam z wirtualnej Polski-może tam coś trza przestawić? Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Z innej beczki 30.11.07, 22:53 pocztą może nie pójść. spróbuj tu: www.wyslijto.pl www.speedyshare.com Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: Z innej beczki 01.12.07, 08:34 Dzięki,Ibulka,za linki. Wkurza mnie ta poczta,bo niby mogę wysłać meil do 20 mega,a tu niecałe 4 się kaszani. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Z innej beczki 01.12.07, 13:28 reteczu napisała: > Dzięki,Ibulka,za linki. > Wkurza mnie ta poczta,bo niby mogę wysłać meil do 20 mega,a tu > niecałe 4 się kaszani. linki na rozluźnienie spróbuj założyć pocztę na www.gmail.com - może tam pójdzie, większą pojemność ma, to i maile pewnie większe da radę wysłać. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: no i mamy grudzień! 01.12.07, 01:05 zaczyna pachnieć Świętami, śniegu brak, ale za to zimno. śnieg był, kilka dni temu. teraz Wrocław ma czarne chodniki, i brudnozielone trawniki. czas płynie za szybko, dopada mnie depresja. wątek nam upada, cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: no i mamy grudzień! 01.12.07, 08:54 Wątek podreperujemy. U nas jest trochę śniegu,ale temperatura na plusie,to pewnie niebawem się roztopi. Zaczynam myśleć o świętach. Któreś dziecko w przedszkolu odkryło naszej córce magię Mikołaja.Wczoraj podczas kąpieli zapytała,czy u nas tata się przebierze za Mikołaja i czy zrobi to w jej czy w Oli pokoju.A do wczoraj wierzyła w Mikołaja,rysowała mu lalki,które chce dostać.Szkoda,że czar Mikołaja prysł.Jakaś cząstka dziecięcej magii już za nią. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: no i mamy grudzień! 01.12.07, 13:29 reteczu napisała: > Wątek podreperujemy. > U nas jest trochę śniegu,ale temperatura na plusie,to pewnie > niebawem się roztopi. > Zaczynam myśleć o świętach. > Któreś dziecko w przedszkolu odkryło naszej córce magię > Mikołaja.Wczoraj podczas kąpieli zapytała,czy u nas tata się > przebierze za Mikołaja i czy zrobi to w jej czy w Oli pokoju.A do > wczoraj wierzyła w Mikołaja,rysowała mu lalki,które chce > dostać.Szkoda,że czar Mikołaja prysł.Jakaś cząstka dziecięcej magii > już za nią. ojjj, szkoda, faktycznie ale póki jest mała, to pewnie jednak nie wszystka wiara uleciała tak bezpowrotnie ona swoje wie. ja stara jestem, i swoje wiem na temat tych prezentów... ;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: no i mamy grudzień! 01.12.07, 14:13 yyy no zawsze tak jest nie da sie utrzymywac tej wiary do 18stki Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: no i mamy grudzień! 01.12.07, 15:43 a szkoda tylko w sumie... potem też się wierzy, tyle że inaczej. jest Święty Mikołaj, ma chatkę itd., co roku tysiące ludzi Go odwiedzają, ale nie lata po niebie z reniferami i nie rozdaje prezentów, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Byłam u dr Orzeszko 01.12.07, 16:58 Powiedziała,że odchylenie jest niewielkie,spowodowane jej zdaniem tym,że pęknięty przy urodzeniu obojczyk uniemożliwił wykładanie Oli na brzuszek przez 8 i pół tygodnia. Odradziła Vojtę,zaproponowała Bobath (Mathiola o tym pisała).Ona mówiła jeszcze o innych ćwiczeniach,chyba NDT?Sprawdzę i potem Wam napiszę. Mała chichrała się u niej,pogadała z nią,czym zyskała przychylność lekarki. Deela,w jakim wieku jest Twój syn? Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Deela, 01.12.07, 17:21 wspomóż mnie w dyskusji z annąs261 w wątku o mężu i gołych babach. Ja tym razem postawiłam na dystyngowne górnolotne komentarze. Brakuje tam Ciebie. Parę Twoich ciętych ripost i lala zje swogo męża-seksualnego ogiera żywcem z wściekłości )) Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Deela, 01.12.07, 17:24 A ja jednak wolałabytm powoli tamten watek wygaszać. I nawet mam takie nieprzyzwoite marzenie, coby wziąc Anię na kolanko, ściągnąc jej gacie i tak przetrzepoać dupsko, żeby tydzien nie usiadła. I na serio: Agatka przy niej to szczyt kultury i inteligencji Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: Deela, 01.12.07, 17:28 Pewnie masz rację,Dlania. Ja z lenistwa przeczytałam tylko pierwszych 100 postów i te, które napisała bezpośrednio do mnie. Przyznaj,że to niebywałe zjawisko-tak się emocjonalnie zagalopować w wirtualnym świecie...Biedna dziewucha,matka 11-tygodniowego chłopczyka... Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: Deela, 01.12.07, 17:31 Jesli moge, tez sie wtrace Odpuscie juz dziewczyny. Zal tego 11-tygodniowego dziecka, matka moze na nim flustracje wyladowac. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Deela, 01.12.07, 17:34 Juz nie mówiąc o takim ubocznym skutku zaangazowania sie wielu osób w tamten watek, jak pustki na forum "ogólnym" emamy. Wszyscy cholera siedza w Agatkowie albo w Aniowie i kulturalna dyskusja podupada Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Dlania,ja Cię bardzo przepraszam,ale 01.12.07, 17:42 ja tam prowadzę wyjątkowo kulturalną dysputę. Bądź uprzejma zerknąć w parę moich postów w tamtym wątku;są na ostatniej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Dlania,ja Cię bardzo przepraszam,ale 01.12.07, 17:45 Zauważyłam, że próbujesz uczyć smarkulę kultury i trzymasz ja na dystans Ale kulturalna dysputa? Kochana, do tanga trzeba dwojga Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: Dlania,ja Cię bardzo przepraszam,ale 01.12.07, 17:56 Dlania,nie chcę jej nauczyć kultury,choć to pewnie tak wygląda. Ja się z niej zwyczajnie nabijam,ale ubieram to w słowa,które ona widuje rzadko (jak nie po raz pierwszy-monoftongizacja dyftongów). Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Deela, 01.12.07, 17:32 Szkpda mi je, bo wydaje sie, że przypadek podobny jak Agatki: samotna dziewczyna, na emigracji, bez pracy, bez rodziny i znajomych, na forum chciała zabłysnąć, a tu zonk... Z drugiej jednak strony częstotliwośc uzywania przez nią wulgaryzmów i obraźliwych okresleń sprawia, że mam ochote ją zlać po tyłku i juz Jak pyskująca smarkulę Odpowiedz Link Zgłoś
deela reteczu z rozkosza 01.12.07, 18:54 ino daj mi chwile czasu na przerzucenie piec stron wacików i dodam coś entelegętnego od siebie Odpowiedz Link Zgłoś
deela a poza tym dziekuje wielu foremkom :) 01.12.07, 18:56 zaliczając 400 post na tym wątku chciałam podziękować dlani semidzie mathioli reteczu i jeszcze kilku innym foremkom, za to że całkiem przyjemnie odnalazłam się na tym forum )))) Odpowiedz Link Zgłoś
cielecinka Re: a poza tym dziekuje wielu foremkom :) 01.12.07, 19:02 ha , wrocilam w odpowienim momencie. Witam na 5 tej stronie. Agatka moze byc dumna))))) Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: a poza tym dziekuje wielu foremkom :) 01.12.07, 20:24 Deela,wzruszyłam się... Fajnie,że z nami jesteś. Uwielbiam Cię "w akcji",tzn.gdy dowalasz idiotkom,np.co to kolczykują niemowlęta lub takim,co mają pomysły,o których filozofom się nie śniło. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: a poza tym dziekuje wielu foremkom :) 02.12.07, 10:09 deela napisała: > zaliczając 400 post na tym wątku chciałam podziękować > dlani > semidzie > mathioli > reteczu > i jeszcze kilku innym foremkom, > za to że całkiem przyjemnie odnalazłam się na tym forum )))) Ale sie uroczyście zrobiło... To teraz dzieci z kwiatami do przodu! Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: a poza tym dziekuje wielu foremkom :) 02.12.07, 11:32 po pierwsze - wow, kolejna strona ;DDDDD jestem w szoku, agatka odwaliła kawał dobrej roboty. teraz powinna zaprzyjaźnić się z tą anią, co o niej mówicie, a ja nie w temacie ;D Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: a poza tym dziekuje wielu foremkom :) 02.12.07, 11:43 ta w strojach krakowiakow ))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: UWAGA! Agatka wróciła :)) 02.12.07, 14:24 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=72791637&a=72794705 Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Ibulka,to dla Ciebie 02.12.07, 16:26 www.alkon.pl/reha/rdzie.htm www.edupoint.pl/content/view/110/104/ www.babyboom.pl/forum/wczesniaki-f20/rehabilitacja-metoda-vojty-2985/ rozmowy.onet.pl/1,34,8,7880339,23531212,296695,0,for.html forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20939 Miłego czytania o niemiłym. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Ibulka,to dla Ciebie 02.12.07, 23:52 wypadałoby powiedzieć - dzięki... kurczę, brzmi niezbyt sympatycznie. współczuję Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: słuchajcie, mam kofaną teściową:] 05.12.07, 22:02 już? koniec? nie będzie następnej strony...? (((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś