ja3h 03.01.08, 17:26 ile kasy się daje? Koleżanka bierze ślub, a raczej przyjaciółka. Nie zna mojej sytuacji finansowej, ale wiem ze myśli ze dam więcej niż myślę.Więc ile? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Daj jej prezent 03.01.08, 17:59 > ale wiem ze myśli ze dam więcej niż > myślę.Więc ile? Zatem jeśli to przyjaciółka, to daj nie pieniądze, a prezent. Coś, o czym wiesz, że z jednej strony by chciała, ale z drugiej strony kasy byłoby jej żal wydać. Za kwotę, o której _ty_ myślisz Odpowiedz Link Zgłoś
ja3h Re: Daj jej prezent 03.01.08, 18:16 myślałam 300 zł ale wszyscy ze znajomych mówią ze mało.Siostra znowu mówi ze za tyle to by nie poszła wstydu sobie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
baska299 Re: Daj jej prezent 03.01.08, 18:23 Ojej,to ile w Waszej rodzinie się daje? Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyczna1980 Re: Daj jej prezent 03.01.08, 18:28 moim zdaniem 300 zlotych wystarczy , w koncu to przyjaciolka a nie rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: Daj jej prezent 03.01.08, 19:04 Ja też tak myślę. Poza tym idziesz sama czy z osobą towarzyszącą i czy tylko na ślub czy i na wesele? I czy ta przyjaciólka zaprosiła cię bo się przyjaźnicie, czy dla $$$? Odpowiedz Link Zgłoś
ja3h Re: Daj jej prezent 03.01.08, 20:45 ide z męzem na ślub i wesele.Myślę e przyjaciólka zaprosiła mnie z przyjaźni a nie dla kasy, moze dla kasy przy "okazji" Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: Daj jej prezent 03.01.08, 21:18 No to jak tak, to ... daj jej prezent Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: ile na wesele? 03.01.08, 19:08 ja3h napisała: Nie > zna mojej sytuacji finansowej, ale wiem ze myśli ze dam więcej niż > myślę. A skąd wiesz, co ona mysli?P Jakieś to mocno wyrachowane..... Odpowiedz Link Zgłoś
ja3h Re: ile na wesele? 03.01.08, 20:45 kali_pso napisała: > ja3h napisała: > > Nie > > zna mojej sytuacji finansowej, ale wiem ze myśli ze dam więcej niż > > myślę. > > A skąd wiesz, co ona mysli?P > Jakieś to mocno wyrachowane..... wiem, bo mi mówiła. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawakornelia wcale 03.01.08, 19:48 kasa to nie jest prezent. Wymysl cos bardziej kreatywnego. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: ile na wesele? 03.01.08, 21:12 Uwazam ze 300 zlotych od pary to calkiem normalny prezent, niech siostra nie przesadza- to moja w miare stala stawka na wesele- prezent za ok, 300 lub kasa jesli mlodzi sobie zycza. Odpowiedz Link Zgłoś
mea-ruless Re: ile na wesele? 03.01.08, 21:22 ja daje tak zeby sie mlodym zwrocil koszt zaproszenia mnie i meza, i jeszcze do tego stowka. Np. cena za 2 osoby w lokalu 300zl.to daje 400- moim zdaniem to uczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiawkk Re: ile na wesele? 03.01.08, 21:26 to ja nie miałam tyle szczęscia dostałam 5 kompletów talerzy 5 kocy i 2 komplety sztócców dwa zegary itp kazdego z osobna prezent kosztował średnio 35 zł Odpowiedz Link Zgłoś
mea-ruless Re: ile na wesele? 03.01.08, 21:37 no i wlasnie wspominajac moje prezenty daje kase dostalam beznadziejna flanelowa posciel, kieliszki do szampana 48 sztuk - bo od kilku osob lampke nocna -ktora sie rozwalila i ogolnie wszystkie nedzne Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiawkk Re: ile na wesele? 03.01.08, 21:49 żaneta to jak bedę robiła 10-lecie to cie zaprosze chciałabym aby choć jedna osoba była dla nas taka chojna Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: ile na wesele? 03.01.08, 22:04 Każdy daje - tyle ile chce, - tyle ile uważa, - tyle na ile go stać My tylko od moich chrzestnych dostaliśmy z mężem więcej kasy niż od całej jego rodziny razem wziętej. Całe szczęście, że wesela w mojej rodzinie się skończyły, a w jego dopiero zaczynają Odpowiedz Link Zgłoś
lady_sphinx Re: ile na wesele? 03.01.08, 23:22 Jeśli to naprawdę ktoś bliski to daj 400, ja znajomym i dalszej rodzinie (typu 7 woda po kisielu) daję 300. Co do prezentu to uważam, że jeśli ktoś nie sprecyzował co chciałby dostać (czasem funkcjonuja listy z prezentami i goście weselni wybierając prezent, który kupią wykreślają go z listy żeby ktoś nie kupił tego samego) to nie ma co na siłę uszczęśliwiać, bo albo będzie zbyteczny albo nie trafi się w gusta. A kasą można dowolnie dysponować i wydac na to co się chce i potrzebuje mieć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jolusia20 Re: ile na wesele? 04.01.08, 09:25 A co w przypadku przyjęcia weselnego? Pamietam ze gdy ja pare łądncyh lat temu brałam slub to w lokalu płacilismy 110 zł od osoby i dostawalismy przecietnie 300 zł. Teraz mamy dwa śluby pod razd i weim ze oni w lokalu płacą 30 zł za osobę. i tak sie zastanawiam czy własnie 300 zł wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: ile na wesele? 04.01.08, 11:18 Mnie stac by bylo najwyzej na 300 i tyl ebym dala, aby choc czesci zwrocic koszty za nasze osoby 5 lat temu jak mielismy wesele to bylo w kopertach od 100 - 1 tys. Prezenty mielismy w sumie wszystkie potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: ile na wesele? 04.01.08, 11:26 Jak brałam ślub, to od wszystkich dostaliśmy pieniądze. Od ciotek, kuzynów, koleżanek dostaliśmy od 100-200 złotych. Moja chrzestna dała nam najwięcej, bo 300 złotych. Przyjaciółce dałabym 200 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: ile na wesele? 04.01.08, 11:56 Ja bym dała 500zł albo prezent w tej kwocie. Za 300zł kupiłam przyjaciółce prezent jak szłam tylko na ślub. Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: ile na wesele? 04.01.08, 12:49 zawsze mnie zastanawiało, dlaczego przy okazji wątków pt "ile na chrzest/komunię" padają znacznie wyższe kwoty niż w przypadku prezentu na wesele. Niedawno był post, gdzie dziewczyna chciała dać 100 dolarów na komunię i znaczna część osób skrytykowała że to stanowczo za mało. Grono osób wypowiadających się - podobne jak tutaj. chyba wesele jest to impreza znacznie wyższej rangi i znacznie bardziej kosztowna, więc 300 zł tym bardziej jest nieadekwatna do okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: ile na wesele? 04.01.08, 13:00 Ja mojej bliskiej przyjaciółce podarowałam obraz namalowany przez zaprzyjaźnioną artystkę. Co do ceny, to kumpela może tylko przypuszczać jaka jest rzeczywista wartość obrazu spacerując pod Bramą Floriańską Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunka82 Re: ile na wesele? 04.01.08, 13:09 Osobiście uważam, że nie liczą się napewno pieniądze, ale niemniej są one jednak ważne. Żeby urządzić wesele młodzi muszą dac dużo kasy. Jeśli jest to impreza w porządnym lokalu to koszt od jednej osoby wynosi nawet ok 150-oczywiście "tylko tależyk". Moje wesele było niecałe 3 lata temu i 300 dostawaliśmy od np. niepracujących koleżanek, studentów itd. Ja uważam, że mi było by wstyd iść i dać byle co, albo te 300 zł jeśli stać mnie na wiecej i jest to mi ktoś bliski. Wyznaję zasadę, że jak nie mam to nie idę, a jak mam to uzbieram i dam "na poziomie", często przecież idziemy gdzieś na imieniny i prezent kupuję w okolicach 100zł więc uważam, że 300 zł tak ciut za mało. Osobiście byłam w listopadzie na weselu u swojej kolezanki i daliśmy 300 zł w kopercie i dokupiłam koc za ok 100zł, wiec i prezent i kaska. Myślę, że właśnie prezent byłby dobrym rozwiązaniem plus pieniądze. Ale to tylko moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: ile na wesele? 04.01.08, 14:16 szyszunka82, a co mnie obchodzi ile młodzi wydali na wesele? Mam rozumieć ze jak skromna impreza to należy dać mniej? Odpowiedz Link Zgłoś
wjw2 Re: ile na wesele? 04.01.08, 16:55 > Moje wesele było niecałe 3 lata temu i 300 dostawaliśmy od np. > niepracujących koleżanek, studentów itd. Ja uważam, że mi było by > wstyd iść i dać byle co, albo te 300 zł jeśli stać mnie na wiecej > jest to mi ktoś bliski. > Wyznaję zasadę, że jak nie mam to nie idę, a jak mam to uzbieram i > dam "na poziomie" Wiesz, wg mnie "na poziomie", jak to nazywasz, to jest min 500,-PLN od pary. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: ile na wesele? 04.01.08, 18:10 A czemu nie 600? To jest jeszcze wyższy "poziom" Odpowiedz Link Zgłoś
mamaania7 Re: ile na wesele? 04.01.08, 13:23 Moja przyjaciólka również niedługo wychodzi za mąż postanowiłam dać jej ręcznie wyhaftowany obrus i 200zł. Nie szaleję daje tyle ile mogę. Liczy sie chyba przyjaźń i moja obecność a nie to ile dam czy jak drogi prezent kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: ile na wesele? 04.01.08, 13:49 Dla mnie to ostatnie DNO oczekiwać konkretnych sum w kopertach. I to wszystko jedno czy to wesele czy komunia. Na wesele gdzie rodzina przyszłych małżonków (lub ktokolwiek inny) sugeruje jakieś sumy pieniędzy w prezencie nie chodzę. Bo nie chce być zapraszana na imprezy które mają na celu obłowienie się lub przynajmniej zwrócenie kosztów tej imprezy. DNO Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: ile na wesele? 04.01.08, 14:18 Chodząc na sluby i wesela zawsze wprost pytałam czego sobie młodzi życzą.Nigdy nikt nie podawał konkretnych sum jedynie drobne sugestie odnośnie ew.prezentu. Nic tak nie wkurza jak beznadziejne prezenty,za które należy podziękować,choc naprawdę wybawiło sie darczyńce z obowiązku jego dalszego przechowywania Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: ile na wesele? 04.01.08, 20:46 nie rozumiem podejścia ,,trzeba dac tyle a tyle bo inaczej wstyd". ja nikogo nie zapraszałam na wesele ze względów finansowych, ludzie dali ile mieli, ci skromniejsi przyniesli prezenty i było super.nie widze tez powodu, żebym miała zbierac na czyjes wesele 600 zł skoro mój budzet wytrzyma tylko 300zł. w zeszłym roku byłam proszona na dwie uroczystosci pod rząd, urodziło mi sie dziecko i przestałam pracowac i kupiłam prezenty po 250zł plus kwiaty i nie widze w tym nic niewłasciwego. jak ktos urzadza wesele tylko po to aby sie zwróciło to smiało może mnie nie zapraszać. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_julcia Re: ile na wesele? 04.01.08, 22:41 Większość nie robi wesela dla pieniędzy ale jednak zaproszony ma dylemat bo nie chciałby źle wyjść, nie chciałby zostać uznany za skąpiradło. Wg mnie wszystko zależy od syt finanasowej. Jak ktoś nie moze pozwolić sobie na drogi prezent lub grubą kopertę to wymyśla fajny prezent, wystarczy żeby był pomysłowy. Jak brałam ślub na studiach paczka przyjaciów studentów zrzucilo sie na wypasione sztućce, przyjaciólka artystka podarowała mi swoje dzieło-obraz. Dziś wisi na honorowym miejscu bo jest dla nas wyjątkowy. Inni znajomi podarowali nam pieniądze ale w ciekawej formie. Wymienili je na banknoty z różnych krajów i o róznych nominałach i ułożyli z nich obraz w antyramie. Dow ejściqa Euro takze zajmował honorowe miejsce, później został skopiowany a pieniądze wymienione. Teraz jak chodzimy do naszych przyjaciół na wesela to cóż, sytuacja finansowa inna niż na studiach, i nasza i ich więc w towarzystwie poniżej 500 zł sie nie schodzi. Za to na naszym weselu rozwaliło mnie ok 10 kompletów pościeli, większosć to ohydna tandetna szeleszcząca satyna. Niektóre do dziś zapakowane (7 lat po ślubie) i mnóstwo kompletów kieliszków, tłuczemy, tłuczemy i wciąż mamy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: ile na wesele? 05.01.08, 14:19 ślub brałam w 2006 i dostawalismy w prezencie od 200 do 1000 zł. w maju idziemy na wesele do przyjaciela mojego męża i planujemy dac 500-600 zł. ja nawet nie biore pod uwage kupowania prezentu. Odpowiedz Link Zgłoś