alinawk 15.04.08, 12:30 zdrowie.onet.pl/1481118,2039,0,1,,mloda_i_zdrowa_ale_rozwaza_mastektomie,profilaktyka.html Co myslicie na ten temat? Czasami lepiej chyba nie wiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotbehemot6 Re: Dar czy przekleństwo? 15.04.08, 12:36 Przede wszystkim radziołaby i jej i całej rodzine wizyte u psychiatry.Z ostatanich wiadomości i odkryć dr. Lubińskiego wynika,ze same geny to nie wszytsko. Guz wykryty w pore, jest całkowicie uleczalny. Mając świadomość,że mogę zachorować żyłabym całkowicie normalnie, moze częściej robiąc stosowne badania. Wykonanie profilaktycznej mastektomii-czyli susnięcia piersi uważam nza kretynizm do kwadratu. sama czekam na wyniki mojej mamy, która na dniach ma odebrać wynik BRCA-okaże sie czy jest nosicielka genu. Jeżeli tak, to sama tez zrobię takie badania. mama miała guza piersi , przeszła chemie i jest po mastektomii. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Dar czy przekleństwo? 15.04.08, 12:54 to raczej normalne nie jest.... mozna profilaktycznie pousowac wszystko, bo moze sie coś wylkuc.... ale co ja mam zrobic, genetycznie mam duze szanse na wieńcówke...mam sobie tetnice usunąc..?? ludzie nie maja chyba innych problemow... a co jesli mialaby sznse na raka muzgu....??? Odpowiedz Link Zgłoś
tosina Re: Dar czy przekleństwo? 15.04.08, 13:04 O wlasnie w tym wypadku w 100%zgadzam sie z Toba.JEdnak wydaje mi sie ze ta dziewczyna do konca nie jest pewna ze chce tego usuniecia.Bo jak dla mnie szuka u matki potwierdzenia, akceptacji. Ale dobrze zrobilaby jej wizyta u psychologa.ONa nie radzi sobie z posiadana wiedza i tu tkwi problem. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Dar czy przekleństwo? 15.04.08, 13:08 Dla mnie to cała rodzina uczyniła z choroby cel życia....to jest chore a dziewczyna ma tak totalny mętlik w głowie i żyje w takim strachu przed czym...każdego z nas może dosięgnoąc choroba, wypadek wszystko-ale to nie powód by wyizolowac sie i życ jedynie przyszłą i niepewną chorobą czy wypadkiem. Powinna dziękować ze to ,ze ma wiedzę , która pozwala jej żyć w śwaidomości niebezpieczeństwa i w zwązku z tym moze temu przeciwdziałać...ale czy za pomocą mastektomii...??? mały guz, nawe złośliwy, nie wymaga mastektomii.... Odpowiedz Link Zgłoś