rugatek 07.09.03, 18:47 No właśnie czy ktoś może mi podać przepis jak zrobic taką wódkę. Z góry dziękuję Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hubertpietruszewski Re: imbirówka na pępkowe 10.09.03, 14:00 Oto, co mogę zaproponować: Nalewka imbirowa: 20 g mielonego imbiru 1 laska wanilii (musisz sprawdzić ale to chyba odpowiada 1/3 fiolki z esencją waniliową) 1 l spirytusu 60% 150 g cukru 0,6 l wody Przyprawy wsypać do butli, zalać spirytusem, zamknąć, odstawić do ciepła na 21 dni. Po tym czasie nalew przecedzić, przez bibułę filtracyjną (nadają się filtry do kawy lub pielucha tetrowa złożona in quatro) i walć do goracego syropu z cukru i wody (do gorącej wody wsypuje się cukier i miesza do całkowitego rozpuszczenia na wolnym ogniu, nie dopuszczając do skarmelizowania). Po zamieszaniu przecedzić przez bibułę filtracyjną lub gęste płótno, rozlać do butelek i odstawić na 3-5 miesięcy. Piwo imbirowe: 1 kg cukru 40 g mielonego imbiru 5 cytryn 10 l gorącej wody 40 g drożdży (od biedy mogą być piekarskie) Sok wyciśnięty z cytryn dodać do wody wraz z 3 skórkami z cytryn pokrojonymi w paseczki, domieszać cukier i imbir, doprowadzić płyn do 22-25 st. C, dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody drożdże, zamieszać, lekko przykryć i odstawić w chłodne miejsce, następnego dnia przecedzić przez płótno i odstawić do ciepła na 2-3 dni. Po czym przelać do butelek (burzy się strasznie!). Pić po kolejnych dwóch dniach. Pępkówka: po 5g anyżu, kminku, arcydziągla, jałowca, korzenia tataraku, kolendry, angielskiego ziela, liści laurowych, imbiru, kardamonu, cynamonu, korzenia fiołka (już widzę kilka wpisów o jadzie kota i paznokciach dziewicy), macierzanki, majeranku, rumianku, płucnika lekarskiego. ożanki czosnkowej starta skórka z 2 pomarańczy starta skórka z 2 cytryn 1,7 l czystej wódki 45% (mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi za złe, że napiszę iż tylko wyborowa wchodzi w grę) 0,3 l miodu przczelego Wszystkie zioła i korzenie macerowac w wódce przez 21 dni, następnie przecedzić przez gęste sito i domieszać miód. Ponownie przefiltrować przez gęste płótno lub bibułę filtracyjną. Ta staropolska wódka ma charakter wzmacniający. Dawniej pito ją przy urodzeniu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś