gardeniaa 19.04.08, 23:36 czy tam, gdzie mieszkacie, bramy weselne wciąż są w modzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patyk.od.zosi Re: bramy weselne 19.04.08, 23:46 a co to sa te "bramy weselne"????? _______ pozdr., patyk+2 Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: bramy weselne 20.04.08, 00:17 najprosciej mówiąc - załapanie się na wódkę weselną to stary zwyczaj, kultywowany do dziś, zwłaszcza na wsiach ale i nie tylko, bo w miastach też spotykany w skrócie ujmując sąsiedzi w miejscach przejazdu młodej pary do kościoła ustawiają przeszkody (stoliki, szarfy, czasem nawet wozy strażackie) składają młodej parze życzenia, wręczają wiązanki kwiatów a w zamian otrzymują wódkę weselną, nie rzadko też jakiś poczęstunek Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: bramy weselne 20.04.08, 00:05 masz na myśli dzieci, które zatrzymują samochody po to żeby rzucali słodyczami albo pieniędzmi? jeśli tak, to owszem istnieje to jeszcze i pewnie istniec będzie Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: bramy weselne 20.04.08, 00:09 jest jeszcze wersja hard z menelami stojacymi ze sznurkiem i oczekujacymi na gorzalke gdzieniegdzie funkcjonuje Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: bramy weselne 20.04.08, 00:13 Pod Warszawa ten zwyczaj trzyma sie bardzo mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: bramy weselne 20.04.08, 18:40 całą rodzinę mam pod Warszawą i wesel parę było - pierwsze słyszę o czymś takim Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: bramy weselne 20.04.08, 07:19 Yes sir, w moim mieście i okolicy istnieje w kilku wersjach. Sznurek, dzieciaki stające na drodze, najbardziej wypasiona zakłada przygotowanie stoliczka z poczęstunkiem, okolicznościowy wierszyk z życzeniami i napicie się przygotowującego bramę z panem młodym. Dzięki czemu jak przyjdzie co do czego nie odczuwa on nadmiernego stresu w kościele )) Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: bramy weselne 20.04.08, 08:57 U moich rodziców na wsi tak, po mszy w drodze do domu weselnego oraz tłuczenie wszelkiego szkła (butelki najczęściej ale i kineskopy sie trafiały)) pod drzwiami panny młodej, dzień przed ślubem. Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: bramy weselne 20.04.08, 09:11 U mnie tez bramy jeszcze sie robi.Kiedy wychodzilam za maz ,na drodze do kosciolaa pozniej do domu weselnego,napotkalam kilka bram-zaplanowanych i takich sponatnicznie zrobionych. Wlasnie taka spontanicznie zrobiona brame zapamietalam najlepiej.Kiedy jechalam do kosciola akurat na tej trasie skonczylsie Cwiercmaraton Policki.Bylo juz po rozdaniu nagrod i medali.Jak zobaczyli samochody weselne,zawodnicy z obsluga wyskoczyli na droge i przeciagneli przez nia dmuchana brame.Sporo slodyczy i alkocholu tam zostawilismy.A od obslugi Cwiecmaratonu dostalismy medale na pamiatke.Leżą teraz w pudelku z pamiatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy74 Re: bramy weselne 20.04.08, 13:15 elske,wcale się Tobie nie dziwię,że tę bramę najlepiej zapamiętałaś Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: bramy weselne 20.04.08, 09:11 W moim rodzinnym mieście dzieci z biednej dzielnicy tuz koło kościoła wyspecjalizowały sie wręcz w zarabianiu w ten sposób. Jak dostają cukierki to mówią że nie chcą, że biorą tylko kasę... milusie... Za to na wsi widziałam fajną bramę - strażacy, kolezy pana młodego, podpalili malucha, urządzili pokazowe gaszenie i oczywiście za ściagnięcie wraka z drogi słono sobie policzyli Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: bramy weselne 20.04.08, 09:15 Kuzyn mojego meza jest plicjantem.Jak jego cora wychodzila za maz,to kumple z drogowkizrobili cala akcje zatrzymania samochodu ,a pozniej dmuchanie w alkomat przez panstwa mlodych.Kuzyn nie wiedzial ze cos takiego planuja.Ale wszystko fajnie wygladalo (ja akcje ogladalam na kasecie ze slubu). Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: bramy weselne 20.04.08, 17:42 Tak.Ten zwyczaj jest praktykowany jednak my stanowczo rozgłosiliśmy,że sobie nie życzymy.Wszyscy zrozumieli tylko Pan Gągek z klatki obok był strasznie zawiedziny Odpowiedz Link Zgłoś
kulawa.stonka Re: bramy weselne 20.04.08, 18:34 Dla ciebie wszystko jest mega wiochą... Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: bramy weselne 20.04.08, 20:37 kulawa.stonka napisała: > Dla ciebie wszystko jest mega wiochą... > nie wszystko ale brama tak Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: bramy weselne 20.04.08, 21:45 w mojej rodzinnej miejscowości i okolicach(czyli pod warszawą) ten zwyczaj istnieje i ja go znałam z wersji z alkoholem do wykupienia się. i jak jechaliśmy do kościoła to wzięliśmy wódkę. a pod kościołem zrobiły nam bramkę dzieci i chciały cukierki - byliśmy zaskoczeni prośbą - wariantu na słodko nie przewidzieliśmy Odpowiedz Link Zgłoś