betty_julcia 25.04.08, 17:31 Dziewczyny ratujcie. Moje dziecko oparło się o saochód w nowym bezrękawniczku. Prosze pomózcie, do uratowania czy na straty??? Coś mam pecha ubrankowego ostatnio! Jak nie zgubię to zniszczę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
igale Re: Ratujcie!!! Czym usunąć smar z bezrękawnika?? 25.04.08, 18:29 natrzyj masłem i wypierz. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Ratujcie!!! Czym usunąć smar z bezrękawnika?? 25.04.08, 18:41 Jako po części mechanik samochodowy mający ze smarami do czynienia na co dzień, proponuję sprać tą plamę terpentyną, a resztę śladu mocnym płynem do naczyń, bądź też płynem uniwersalnym do mycia podłóg i innych powierzchni. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Ratujcie!!! Czym usunąć smar z bezrękawnika?? 25.04.08, 18:43 Można jeszcze użyć benzyny ekstrakcyjnej i później płynu. Nie polecam rozpuszczalnika nitro, bo niektóre materiały rozpuści. Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka28 Re: Ratujcie!!! Czym usunąć smar z bezrękawnika?? 25.04.08, 19:20 Jest taka cała gama odplamiaczy dr Beckmann (na pewno w Carrefour można dostać), jeden z nich działa na smary różnego rodzaju. Można jeszcze spróbować pasty bhp. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Ratujcie!!! Czym usunąć smar z bezrękawnika?? 25.04.08, 19:45 z kurtki to bym spróbowała masłem. potem plamę po maśle - płynem do naczyń. ale z bezrękawnika to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b stary "babciny" sposób: 25.04.08, 20:05 masło plus... ślina po prostu natrzeć masłem i napluć zaprać mydłem, wypłukać a potem cały bezrękawnik włożyć do pralki i wyprać normalnie z powodzeniem ten sposób stosuję do czyszczenia koszul mojego męża - pracuje jako doradca serwisowy, więc elegancko ubrany codziennie niemal "ociera się" o jakieś smary Odpowiedz Link Zgłoś
4-mexx Re: stary "babciny" sposób: 26.04.08, 06:21 gonia28b napisała: > masło plus... ślina > po prostu natrzeć masłem i napluć no moze i fajne, ale jak Ty sie biedna musisz napluc ) Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: stary "babciny" sposób: 26.04.08, 08:27 4-mexx napisała: > no moze i fajne, ale jak Ty sie biedna musisz napluc ) PPPP )))) Odpowiedz Link Zgłoś
betty_julcia no nic.... 25.04.08, 20:14 Próbowałam natrzeć masłem i wyprać i coś tam zeszlo ale niewiele. Spróbuję innego sposobu. Odpowiedz Link Zgłoś
ammazuko Re: Ratujcie!!! Czym usunąć smar z bezrękawnika?? 25.04.08, 23:30 Spróbuj wetrzeć sporo masło w plamę i zostawić to na jakiś czas, np na 15-20 min a potem sprać płynem do naczyń. U mnie ten sposób się sprawdził. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Ratujcie!!! Czym usunąć smar z bezrękawnika?? 26.04.08, 08:26 w ślinie znajdują się enzymy trawienne, w połączeniu z masłem mogą być zbawienne - to mój wypróbowany sposób. Odpowiedz Link Zgłoś