mamainwaiting 13.06.08, 14:22 Proszę o pomoc. Wiem, że ten wątek już się przewijał, ale nikt nie udzielił konkretnej odpowiedzi. Czy ktoś wie kiedy przypadają imieniny Saskii? Pragnę dać tak na imię mojej córce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
graue_zone Re: Saskia-kiedy imieniny?? 13.06.08, 14:25 7 listopada. Ale to nie jest polskie imię i nie wiem, czy Ci u nas zarejestrują. www.calendar.sk/search_nameday-de.php?fSearch=Saskia&typ=1#result Odpowiedz Link Zgłoś
kiraout Re: Saskia-kiedy imieniny?? 13.06.08, 15:04 Imię - przepiękne! Nie pasuje mi tylko do nazwiska... Inaczej na mur beton moja córka tak miałaby na imię. (ale imieniny..., nie wiem... przyznaję) Odpowiedz Link Zgłoś
mamainwaiting Re: Saskia-kiedy imieniny?? 14.06.08, 13:25 Kiraout - dziękuję Do nazwiska mojej Maludzie na szczęście będzie pasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
mamainwaiting Re: Saskia-kiedy imieniny?? 14.06.08, 13:05 Dziękuję za informację. To pierwsza sensowna, którą udało mi się uzyskać Myślę, że dobrze umotywowaną - uznają. Ale czas pokaże. Najwyżej odwrócę kolejność: Weronika będzie pierwszym imieniem, a Saskia drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
luxure Re: Saskia-kiedy imieniny?? 13.06.08, 15:08 A to nie lepiej już Dżenifer, albo Amanda...w ostateczności Izaura albo Alexis. Odpowiedz Link Zgłoś
kiraout Re: Saskia-kiedy imieniny?? 13.06.08, 15:11 no nie, kurka, u Ciebie luxure to musi być jak w wojsku, co? Wszystkie Kasie Daj spokój i nie bądź złośliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Saskia-kiedy imieniny?? 13.06.08, 16:10 E, teraz to modne są Nikola albo Nikoletta. A dla chłopca - Brajan albo Nataniel. ("Natanielu! Przestań wyłazić na ten murek!" - autentyk) Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Saskia-kiedy imieniny?? 13.06.08, 20:28 Brajana z Natanielem bym nie porównywała. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Saskia-kiedy imieniny?? 14.06.08, 14:41 Dokładnie tak samo pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamainwaiting Re: Saskia-kiedy imieniny?? 14.06.08, 13:08 Nie, nie lepiej. Rozumiem, że może Ci się to imię nie podobać, ale też nie o to pytałam. Niepotrzebnie się wyzłośliwiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Saskia-kiedy imieniny?? 13.06.08, 15:11 Mogę się mylić, więc w razie czego mnie poprawcie - imieniny są obchodzone na pamiątkę patrona jakiegoś imienia, w dniu, w którym ów patron ma swoje święto. Jeśli nie ma św. Saskii, to nie ma jej imienin. Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowatowe Re: Saskia-kiedy imieniny?? 13.06.08, 20:20 dirgone napisała: > Mogę się mylić, więc w razie czego mnie poprawcie - imieniny są obchodzone na > pamiątkę patrona jakiegoś imienia, w dniu, w którym ów patron ma swoje święto. > Jeśli nie ma św. Saskii, to nie ma jej imienin. > Swietej Wandy tez nie ma, a imie w kalendarzu widnieje. Imieniny Wandy sa 23 czerwca. Cos nie tak z Twoja teoria :o) Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Saskia-kiedy imieniny?? 13.06.08, 18:15 ale czemu chcesz to dziecku zrobic? chyba ze nie mieszkasz w polsce to ok, jak na polkie warunki - daruj sobie takie udziwnienia Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Saskia-kiedy imieniny?? 14.06.08, 23:48 blanka_32 napisała: > Boże, co za durne imie.. Za to Blanka to takie i madre, i dystyngowane, co? W jaki sposob IMIE moze byc "durne"? No i dlaczego uzywasz rusycyzmu skoro imie nie nalezace jeszcze to polskiego standardu budzi w Tobie taki sprzeciw? Wiele jest takich wypowiedzi, co tu Gogolem traca... "z czego sie DURNI smiejecie? sami z siebie sie smiejecie!" Saskia, Nikola, Nikoletta, Brajan czy Nataniel to DOKLADNIE TAKIE SAME SPOLSZCZENIA jak Malgorzata, Katarzyna, Jan, Joanna, Agnieszka, Krzysztof i tak dziesiatki innych! Tyle, ze tamte spolszczono juz jakis czas temu ale jakiez to ma dzis znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 saskia na imie???????????? 13.06.08, 19:04 a nie masz sie czym innym wyroznic tylko takim imieniem?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
mamainwaiting Re: saskia na imie???????????? 14.06.08, 13:15 Nie próbuję się wyrózniać za pomocą imienia mojego dziecka. Ale istnieje stary przesąd, że w imieniu jest zaklęta wróżba dla dziecka. Saskia van Uylenburgh była ukochaną żoną Rembrandta. I jeśli mogę w tym imieniu zawrzeć dla mojej małej wróżbę takiej miłości na przyszłość, to tego chcę. A jeśli nie wierzycie w takie "zabobony", to nie wieszajcie w wózku dziecka wstążeczek, medalików i innych tego typu rzeczy. Nie sprawdzajcie także w internecie znaczenia swoich imion. Bo po co, skoro i tak w to nie wierzycie...?Imię Saskia zawsze mi się podobało i nie sądzę, że jest równie dziwne, jak wspomniana Isaura, czy inne Alexis. Ale szanuję to, że ktoś może mieć inne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: saskia na imie???????????? 14.06.08, 13:32 Saskia van Uylenburgh była ukochaną żoną Rembrandta. I jeśli mogę w tym imieniu zawrzeć dla mojej małej wróżbę takiej miłości na przyszłość, to tego chcę Wiesz zapewne również, że nad tym związkiem od poczatku wisiało fatum- umarło im kilkoro dzieci w niemowlęctwie a sama Saskia zmarła nie mając nawet 30 lat- piszę to dlatego, aby obraz był pełnyP P.S. Mnie się to imię podoba "(...) większość naszych polityków wierzy, że jak się zamówi mszę w intencji płodności, to Polska dziećmi stanie niczym kościołami" Magdalena Środa Odpowiedz Link Zgłoś
mamainwaiting Re: saskia na imie???????????? 15.06.08, 09:03 Tak, znam historię tego małżeństwa. Ale gdyby się kierować tak do końca dosłownością, to popatrzmy na te nasze "zwykłe" imiona. Spora część "naszych" świętych to męczennicy, często zadręczeni przez swoją własną rodzinę w imię dawnego porządku - czy to religijnego, czy społecznego. Barbara - męczennica, Stanisław - męczennik,Andrzej - męczennik, Agnieszka - męczennica, Wojciech - męczennik. Wybierając imię któregoś świętego dawniej skupiano się raczej na jego zaletach, niż wadach, na błogosławieństwach, które mogło to imię ze sobą przynieść, niż smutnych wydarzeniach z życia świętego. Zresztą, podobnymi kryteriami kierowali się nasi przodkowie Słowianie, wymyślając imiona takie jak Mścigniew - od gniewu, Wojsław - waleczny, sławny z waleczności, Dobromiła - chyba nie trzeba tłumaczyć, itd. To były po prostu wróżby na przyszłość. Te "dorosłe" imiona nadawało się dzieciom podczas postrzyżyn, w wieku około siedmiu lat. Dużo później mówiło się też, że imię przynosi się sobie w prezencie przy urodzeniu. Dostawało się takie imię, jakie widniało w kalendarzu w dniu naszych urodzin. Myślę, że jeszcze sporo naszych babć, czy prababć miało imię nadane właśnie tym systemem. To nie jest w żadnym razie przytyk do Ciebie, kali_pso ! Napisałaś zresztą, że imię Saskia Ci się podoba. To po prostu luźna uwaga dla tych, którzy bardzo lubią krytykować pomysły innych, nie znając dokładnie historii własnej kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: saskia na imie???????????? 15.06.08, 10:25 Dostawało się takie imię, jakie widniało w kalendarzu w dniu naszych urodzin. Myślę, że jeszcze sporo naszych babć, czy prababć miało imię nadane właśnie tym systemem Albo jeszcze inaczej- moja prababcia dostała imię, jak na tamte czasy baaardzo nietypowe- Monika. A nadał je KSIĄDZ, który ją chrzcił!!!!!!P Podobno dlatego, że zbyt duzo w parafii było Broni i StasiP Mój syn również nosi imię z przesłaniem- Wiktor Chciałabym, aby jego życie było taką małą wiktorią....ale będzie co ma być Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia kurna - Nataniel tez obciachowy? 13.06.08, 19:05 bo ja własnie Natana chciałam a to prawie to samo... szajse. Maciejka i Nwojka tez obciach? Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: kurna - Nataniel tez obciachowy? 13.06.08, 20:36 Nawojka straszne imie - kojarzy mi sie ze sławojką. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: kurna - Nataniel tez obciachowy? 13.06.08, 20:46 gagunia napisała: > Nawojka straszne imie - kojarzy mi sie ze sławojką. Mnie "Nawojka" kojarzy się z czymś, co dziwnie wonieje DD, nie mam pojęcia czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: kurna - Nataniel tez obciachowy? 13.06.08, 20:47 Moja kuzynka ma Natana i Katię.Uważam,że to śliczne imiona.Saskia też ładnie.I prosze Was nie porównujcie jednej Saskii(???) do miliona Nikolek i innych Dżeniferów... Odpowiedz Link Zgłoś
mamainwaiting Re: kurna - Nataniel tez obciachowy? 14.06.08, 13:20 Dziękuję. A Nataniel, to imię biblijne. I nie ma w nim niczego dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: kurna - Nataniel tez obciachowy? 14.06.08, 14:45 Jest pretensjonalne do urzygu, pardon my French. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Saskia 14.06.08, 17:41 Nie dystkutuje juz nad gustem, ale to imie nawet ciezko sie wymawia. Ja bym osobiscie nie dawala dziecku imienia trudnego, ktore ciezko sie odmienia i ktore mocno odbiega od tradycyjnych imion. Dlaczego? Ostatnio poznalam taka kilkulatke, ktora nie chciala powiedziec, jak ma na imie. W koncu jakos sie dala przekonac i okazalo sie, ze nazywa sie Dobrochna. Widac bylo, jak sie go wstydzi. No i jak sie za chwile okazalo - matka wcale na nia tak nie wolala (mowila ciagle Misiu do niej) Widac imie jednak za ciezkie w codziennym uzyciu Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: Saskia 14.06.08, 17:47 Dokładnie. Moja Mała ostatnio poznała na spacerze kolegę.Pytała go co chwilkę:"Jak masz na imię?",a Młody nie chciał powiedzieć za nic w świecie.W końcu odezwała się jego mama:"No powiedz Niezborku jak masz na imię". Młody na to nic,a ja do tej pory się zastanawiam co to za imię i jak brzmi "normalnie",bez zdrobnienia Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia ja tam tez nigdy nie chcialam mowic 14.06.08, 20:46 jak na imie mam, a bardzo mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Saskia 15.06.08, 09:04 A mnie nie chcial sie przedstawic Jas i Michal.Wstydzili sie imienia , rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Saskia 15.06.08, 09:02 Skad wiesz, ze to o wstyd chodzilo? Czego niby mialaby sie wstydzic? Dobrochna- piekne imie, tak samo Dobroslawa. Znam jedna 20 latke o tym imieniu, funkcjonuje jako Dobrusia- bardzo madra, fajna dziewczyna, popularna niezwykle wsród mlodziezy i mlodych ludzi z racji funcji jaka sprawuje.A malopopularne imie powoduje, ze jest jeszcze ciekawsza. Poza tym- na jednym przykladzie sie opierasz.I to ci wystarczy do oceny calego zjawiska? Cale szczescie, ze sa ludzie, ktorzy maja odwage(tak, tak, bo w naszym pieknym kraju nawet wybierajac imie trzeba ja miec) by nazwac dziecko inaczej niz cala reszta. A jesli w dodatku to imie ma piekne brzmienie- to tym wieksze dla nich uznanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Saskia 15.06.08, 10:28 Znam jedna 20 latke o tym imieniu, funkcjonuje jako Dobrusia Też znam Zresztą to bardzo ładne zdrobnienie. Mam koleżankę, która ma na imię Wieńczysława, mówimy na nią Wienia i bardzo to do niej pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamainwaiting Re: kurna - Nataniel tez obciachowy? 15.06.08, 09:04 Pardonu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Saskia-kiedy imieniny?? 15.06.08, 00:18 Zawsze podobało mi się imię Tatiana.Piękne jest. Ale zdrobnienie już chyba nie takie fajne(tak do niej mówiła rodzina). Tania.Głupio brzmi i wygląda. I tu mam nie fajne skojarzenia,bo tania to może być... A tu taka Tania się trafia Odpowiedz Link Zgłoś
mamainwaiting Re: Saskia-kiedy imieniny?? 15.06.08, 08:38 Słyszałam też zdrobnienie "Tati", jeśli to lepsze od "Tani". Ale samo imię również mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś