mamaemmy 24.08.08, 23:38 Na naszym ukrytym forum wywiązała się dyskusja co to są pantofle U mnie (Kraków) to po prostu kapcie,w Łodzi tak samo,za to w Sopocie jest to eleganckie obuwie.Zresztą tak jest w większosci książek które czytałam...Pewnie poprawnie A jak u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kotula Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 24.08.08, 23:41 U nas - Jelenia Góra - to są kapcie. I pamiętam jak się kiedyś zdziwiłam, czytając jakąś książkę dla młodzieży z kategorii savoir vivre "gości możesz przyjąć w kapciach, ale jeśli spotkanie jest bardziej oficjalne, raczej trzeba założyć pantofle". Kompletnie nie rozumiałam, o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 00:52 w Zgorzelcu(rzut beretem od Jeleniej) pantofle to eleganckie buty..teraz już bardziej dotyczy kobiecych..kiedyś tak określano też męskie buty..a po domu to kapcie lub bambosze Odpowiedz Link Zgłoś
mamulinka2 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 13:59 pantofle to eleganckie buty, a po domu w Częstochowie biegam w kapciach Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 15:14 mamulinka2 napisała: > pantofle to eleganckie buty, a po domu w Częstochowie biegam w kapciach Ja również w Częstochowie po domu chodzę w kapciach ale będąc dzieckiem nosiłam również chapcie ) Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 15:22 Kotula Tyś z Jelonki??? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 22:19 roksanaa22 napisała: > Kotula Tyś z Jelonki??? > Od urodzenia A co, znamy się? Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 24.08.08, 23:42 Pantofle są to eleganckie buty. Mieszkam w mazowieckim (-kiem??). Pantofle ranne znam z książek jeno W Krakowie od zawsze dziwnie mówili (pole = podwórze, phiiii ;P) ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 24.08.08, 23:45 mathiola napisała: > Pantofle ranne znam z książek jeno Budzi się facet rano, a obok łóżka kałuża krwi. Zagląda pod łóżko, a tam ranne pantofle... Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 24.08.08, 23:54 mama_kotula napisała: > Budzi się facet rano, a obok łóżka kałuża krwi. > Zagląda pod łóżko, a tam ranne pantofle... Hihi a wiecie, jak ja ten dowcip w dzieciństwie rozumiałam? Że pod łóżkiem leżą ranne pantofelki, ranne, czyli pobrudzone krwią, bo obtarły na balu właścicielkę Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 24.08.08, 23:56 Ja go w ogóle nie rozumiałam, do późnego wieku nastoletniego, kiedy skojarzyłam, że "ranny" nie oznacza "poranny", tylko "poraniony". Wcześniej kwalifikowałam go do kategorii "dowcipy bez sensu" DDD Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 24.08.08, 23:45 No bo my na pole wychodzimy i wołamy chodzŻE,wezŻE,idzŻE Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 24.08.08, 23:50 Pantofle ranne (faktycznie, z książek) - kapcie, ale takie specjalne na rano, nie wiem, z pomponem chyba Pantofle ogólnie - półbuty męskie. Bo damskie czółenka to raczej pantofelki... Ale tak, eleganckie obuwie. Pochodzenie moje: Kielce/Warszawa A czy wiecie, co to jest strugaczka? Bo w Warszawie nie wiedzą... I w jakim regionie się gumkuje błędnie napisany ołówkiem tekst? I gdzie rano kupuje się czerstwe, chrupiące, jeszcze ciepłe bułeczki? A krupniok to zupa, kaszanka czy napitek alkoholowy? A w lesie zbieracie prawdziwki, białe, czy borowiki? I jeżyny, czy barany, czy ostrężnice? Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 24.08.08, 23:54 I gdzie rano kupuje się czerstwe, chrupiące, jeszcze ciepłe bułeczki? No właśnie gdzie?? Bo że gdzies to na pewno, kiedyś się nadziałam na taki tekst właśnie (czerstwe? To dziękuję) ale nie pamiętam gdzie wtedy przebywałam ) Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 24.08.08, 23:57 > I gdzie rano kupuje się czerstwe, chrupiące, jeszcze ciepłe bułeczki? > > No właśnie gdzie?? Bo że gdzies to na pewno, kiedyś się nadziałam na > taki tekst właśnie (czerstwe? To dziękuję) ale nie pamiętam gdzie > wtedy przebywałam ) Na pewno w Czechach, Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 24.08.08, 23:55 kocianna napisała: > A czy wiecie, co to jest strugaczka? Bo w Warszawie nie wiedzą... No temperówka przecie...? > I gdzie rano kupuje się czerstwe, chrupiące, jeszcze ciepłe bułeczki? Czerstwe na pewno w Czechach W Polsce nie wiem. > A krupniok to zupa, kaszanka czy napitek alkoholowy? KrupnIOk to taka mała cienka kaszanka. KrupnIk - zupa albo alkohol (po wyglądzie i zapachu się odróżnia ). Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 24.08.08, 23:55 kocianna napisała: > Pantofle ogólnie - półbuty męskie. PADŁAM TERAZ DD DLA PANTOFLARZY CHYBA > > > A czy wiecie, co to jest strugaczka? Bo w Warszawie nie wiedzą... Do ołówków? > I w jakim regionie się gumkuje błędnie napisany ołówkiem tekst? u nas się MAŻE > I gdzie rano kupuje się czerstwe, chrupiące, jeszcze ciepłe bułeczki? czerstwe to u nas takie w wczoraj ! > A krupniok to zupa, kaszanka czy napitek alkoholowy? Napitek > A w lesie zbieracie prawdziwki, białe, czy borowiki? prawdziwki(pierwsze kilka siatek w tym roku prawdziwków mamy) I jeżyny, czy barany, czy > ostrężnice?-moja babcia(Myslenice) mówiła ostręzyny,a my jezyny Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 00:01 > A czy wiecie, co to jest strugaczka? Pojęcia nie mam. Obieraczka do warzyw? > I w jakim regionie się gumkuje błędnie napisany ołówkiem tekst? Nie wiem, u nas się wymazuje. > I gdzie rano kupuje się czerstwe, chrupiące, jeszcze ciepłe < bułeczki? Nie u nas, bo u nas czerstwe to stare > A krupniok to zupa, kaszanka czy napitek alkoholowy? Na pewno nie zupa > A w lesie zbieracie prawdziwki, białe, czy borowiki? I jeżyny, czy > barany, czy ostrężnice? Prawdziwki i borowiki zamiennie. Tylko jeżyny. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 00:07 Ja zbieram prawdziwki wiedząc że to borowiki ) I jeżyny tylko i wyłącznie ) A czerstwe juz wiem gdzie - na pewno Czechy - kolega z tamuj tak się wyrażał. Może i w Polsce gdzieś przy granicy? Nie wiem. A z Czechami jeszcze kojarzy mi się, że śmierdzi to pachnie. A może pachnie to śmierdzi..... Nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
madic Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 00:54 Pochodzenie: szeroko pojęte Pomorze Pantofle- eleganckie obuwie damskie. > A czy wiecie, co to jest strugaczka? Bo w Warszawie nie wiedzą... ..nożyk do obierania warzyw > I w jakim regionie się gumkuje błędnie napisany ołówkiem tekst? U mnie się gumkuje! > I gdzie rano kupuje się czerstwe, chrupiące, jeszcze ciepłe bułeczki? W Czechach? > A krupniok to zupa, kaszanka czy napitek alkoholowy? Oczywiście kaszanka! > A w lesie zbieracie prawdziwki, białe, czy borowiki? Prawdziwki. I jeżyny, czy barany, czy > ostrężnice? Jeżyny. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 00:57 krupniok to odmiana kaszanki, ale czesto bez kaszy..w sumie z samych podrobów i krwi..serwowana na Dzień Górnika w czasie Babskiego Combru z piweńkiem obowiązkowo Odpowiedz Link Zgłoś
jklk Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 22:52 Jak może być krupniok bez kaszy, przecież ta nazwa od krup czyli kaszy pochodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 26.08.08, 18:21 toteż pisałam, ze krupniok podobny a nie, że kaszanka...przynajmniej to u nas pod tą nazwa serwowano..zamiast kaszy dodawali chyba bułkę, bo były te krupnioki takie miękkie bardziej niż kaszanka..podgrzewało sie je w wrzatku jak parówkę..dobrą wiejską kaszankę (czasem sklepową tez) to mozna w plasterkach fajnie na patelni zrumienić z cebulką, albo zgrilowac.. tego wyrobu raczej by sie tak nie dało, choc smakuje podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 19:14 > > A czy wiecie, co to jest strugaczka? strugaczka to 1) temperowka do olowkow - taka oldschoolowa z zyletka nie wiem cyz ktos pamieta 2) rodzaj obieraka do warzyw z takim ruchomym ostrzem ze mozna strugac w kazdym kierunku > I w jakim regionie się gumkuje błędnie napisany ołówkiem tekst? moj ojciec z kieleckiego to gumkowal, ja tez gumkuje, polowa biura projektoewgo mojego ojca gumkowala takie zboczneie zawodowe, w epoce przed cadem gumka to bylo podstawowe narzedzie projektanta i oni wlasnie nie wymazywali a gumkowali > I gdzie rano kupuje się czerstwe, chrupiące, jeszcze ciepłe bułeczki? czerstwe = stare zeschniete hihi > A krupniok to zupa, kaszanka czy napitek alkoholowy? krupniok to rodzaj kaszanki > A w lesie zbieracie prawdziwki, białe, czy borowiki? I jeżyny, czy barany, czy > ostrężnice? prawdziwki i borowiki no i jezyny : Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Się dopiszę dla porządku;P 24.08.08, 23:45 Pantofle = eleganckie obuwie. Kopciuszek zgubił pantofelek, czyli elegancki bucik balowy, a nie starego kapcia;DDD To pisałam ja, sopocianka Odpowiedz Link Zgłoś
matylda.fm Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 24.08.08, 23:52 Dla mnie kapcie - Łódź Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 00:17 Pantofle - w miarę eleganckie buty kapcie to kapcie stolica Odpowiedz Link Zgłoś
mam_to_w_nosie Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 00:18 Kraków: Pantofle = kapcie, ale wiem, ze czasami używane są jako nazwa eleganckich bucików damskich. Odpowiedz Link Zgłoś
a.m.a Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 00:26 Hej, a mnie ciekawi jak mowicie do malego dziecka - bo ja w krakowie ubieram malemu pantofelki po domu, a w Warszawie - co? - kapcioszki? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 00:29 We Wrocku pantofle to eleganckie obuwie, domowe sa kapcie. A dziecko biega w kapciuszkach, choc najczesciej jednak w skarpetkach. Pantofelki to mial Kopciuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 11:51 lola211 napisała: > We Wrocku pantofle to eleganckie obuwie, domowe sa kapcie. > A dziecko biega w kapciuszkach, choc najczesciej jednak w > skarpetkach. J.w. - konkretnie moje dziecko posiada kapcie li i jedynie do chodzenia w przedszkolu, w domu chodzi bez kapci Odpowiedz Link Zgłoś
jklk Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 23:04 Ja też jestem z Wrocławia, ale dla mnie pantofle to były przede wszystkim kapcie. Oczywiście wiedziałam, że niektórzy nazywają tak też wyjściowe buciki (co to np. Kopciuszek w nich poszedł na bal), ale jednak podstawowe znaczenie to kapcie, zwane też bamboszami. Więc widać jak na dłoni, że ten nasz Wrocław to miejsce, gdzie krzyżują różne językowe tradycje Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 00:41 Pantofle = kapcie, babcia nazywala je jeszcze laczki Kto wie co to flizy i sztangle? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 01:07 laczki to owszem kapcie ale meskie..te bez pięty, wsuwane..czyli teraz najpowszechniejsze nawet dla kobiet. Pantofle poranne to kiedyś były eleganckie kapciuszki z pomponem używane rano lub po kąpieli, cieplutkie i kuszace..pasujace do seksownego negliżu, po domu nosiło się bambosze, ciepłe, filcowe z pietą, wygodne przy wykonywaniu prac domowych ma gumowej lub filcowej podeszwie..przynajmniej kiedyś .. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 01:00 a co to jest "przylepka"? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 01:02 babcia47 napisała: > a co to jest "przylepka"? u nas w rodzinie tak mówią na dziecko które lubi się przytulacMoja to czasem taka przylepka Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 01:12 to też..moi rodzice tak okreslali pieszczochy małe Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 01:06 babcia47 napisała: > a co to jest "przylepka"? To samo co piętka Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 01:10 trafione..określenie z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 01:14 skórka od chleba?? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 01:20 mamaemmy napisała: > skórka od chleba?? No ta końcówka, pierwsza kromka, taka łódeczka ze skórki DDD Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 01:26 tak,tak o to mi chodziło Pietka Odpowiedz Link Zgłoś
aniazm Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 14:58 aaa, dupka ) Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 09:44 przylepka to przylepka. Część chleba zarezerwowana dla mnie ) Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 01:22 babcia47 napisała: > a co to jest "przylepka"? Klejace sie do wszystkich dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
madic Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 12:03 babcia47 napisała: > a co to jest "przylepka"? Przylepka to u nas "dupka" od chleba! Odpowiedz Link Zgłoś
aga-agata Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 16:12 Ło matulu! przypomniałyście mi lata akademikowych dyskusji na temat kromki, skibki, piętki i przylepki... Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 05:54 Mieszkalam w Toruniu.Pantofle to kapcie/papcie-tak sie na ten rodzaj obuwia mowilo. Odpowiedz Link Zgłoś
loira Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 06:06 pantofle to obuwie wyjsciowe okreslenia krupniOk nie znam, natomiast krupnik to zupa badz alkohol a kaszanka to zawsze kaszanka zbieram jezyny oraz prawdziwki (aczkolwiek okreslenie borowiki tez jest zrozumiale i nie dziwi) z zachodniopomorskiego jestem Odpowiedz Link Zgłoś
koteczka12 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 06:28 Mazowieckie sie kłania. Dziecku zakładam (a nie ubieram) kapcie, pantofle to wyjściowe buty typu czółenka, zbieram jeżyny i prawdziwki (ale borowiki też mogą być) a tekst ołówkowy ścieram albo wycieram gumką. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 08:20 Pantofel to obuwie w miarę eleganckie, taki lepsiejszy półbucik. Krupniok to kaszanka, a w lesie prawdziwki w zasadzie wymiennie z borowikiem.Po domu chodzi się w kapciach. zachodniopomorskie Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 08:22 Podlaskie:pantofle to zdecydowanie obuwie wyjściowe,domowe to kapcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Gryzelda 25.08.08, 09:47 A to ty z Podlasia jesteś?? No to mnie zadziwiłaś. Myślałam, żeś warszawianka Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 08:27 Dla mnie kapcie, dla mojej mamy (zapytalam)- eleganckie obuwie. Obie mieszkamy w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 08:59 hahaha u mnie w domu mówiło się PAPCIE albo PAPUCIE, to jest hardkor Koleżanka z lubelskiego mówiła "laczki", polewałam z tego A koleżanki ślązaczki mówiły chyba "lacie" - "kaj mosz lacie?!" - tak się na dzici krzyczało, jak biegały boso Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 08:59 Aha, a pantofle to ino gorole godały, u nos tego nie było Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 09:48 Kocham śląską gwarę. Co byś nie powiedziała, brzmi przecudnie Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 15:07 Ja też ją kocham i ckni mi się do niej przeokrutnie! Najlepiej to wejść na Śląsku do jakiegoś małego osiedlowego sklepu, stanąć i posłuchać godki sprzedawczyń z klientami Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 15:02 Poprawka - mój błąd. "Laczki" to mówiła poznanianka, a w lubelskiem to były "ciapy". Odpowiedz Link Zgłoś
agapk Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 23:01 morgen_stern napisała: > A koleżanki ślązaczki mówiły chyba "lacie" - "kaj mosz lacie?!" - > tak się na dzici krzyczało, jak biegały boso > dokładnie tak ))))normalnie się uśmiałam Odpowiedz Link Zgłoś
gruba_dynia Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 09:13 podlaskie: - pantofle = eleganckie buty - prawdziwki i borowiki - funkcjonuja obie nazwy - krupniok = kaszanka - laczki - tez znajome mi słowo, ale jest to określenie butów typu japonki, u nas uzywane bardzo rzadko Odpowiedz Link Zgłoś
in-ca Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 09:19 u mnie w dolnośląskim pantofle to jak najbardziej obuwie wyjściowe, szczególnie ze skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 09:31 Zaolzie (dom rodzinny) pantofle - kapcie ostrynżynki - jeżeyny borówki- jagody czarne jagody - truskawki pole - podwórko Lubuskie (obecnie) pantofle - buty wyjściowe Odpowiedz Link Zgłoś
mara_jade73 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 09:55 Zakryte buty na obcasie - Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 11:27 Oczywiście, że eleganckie obuwie (Warszawa). I mam pytanie do tych, dla których są to kapcie - jak wy nazywacie eleganckie obuwie? I stoicie w bramie czy na klatce? Kiedyś się prawie pobiłam o to z kuzynką. Ona, Wrocławianka, stała w bramie, a ja w wejściu na klatkę. I jeszcze burchle. U mnie wszyscy mówią, że się komuś burchel na ręku zrobił. I dopiero niedawno się dowiedziałam, że większość mówi purchel! Łooo, i nawet mi tego burchla podkreśla, a purchla nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 11:36 hmmm ja to wogóle nie wiem co to burchel albo purchel) Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 11:46 Burchle - pęcherzyki. Np. na podłodze po lakierowaniu, jak coś pójdzie nie tak. Na rękach lub na stopach, po obtarciach lub ciężkiej pracy. W moim mieście rodzinnym wszyscy mówią "burchle" (sprawdzone, potwierdzone), co wywołuje ataki śmiechu u obcych. A dla mnie purchel to jakieś dziwactwo totalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 11:52 U mnie na bąble powstałe w wyniku ciężkiej pracy mówi się odciski. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 12:52 Purchel. Albo bąbel Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 12:52 Burchel mówi moja sąsiadka ale ona ze wsi jest ;P Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 21:27 Z burchlami nigdy nie miałam do czynienia - u nas na to sie powaznie mówi - pęcherze Odpowiedz Link Zgłoś
konkubina_konduktora Podkarpacie 25.08.08, 22:45 strugaczka do temperowania gumka maże, bo przecież jest do mazania pantofle to kapcie pole to podwórko (z jakiej racji niby dwór?) piętka od chleba czerstwe to wczorajsze laczki to klapki Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 11:32 Sprawę pantofli przerabiałam jakieś 30 lat temu. Urodziłam sie i mieszkałam w Krakowie do 6 roku życia i dla mnie były to kapcie używane w domu. Po przeprowadzce do Wawy ku mojemu zdziwieniu okazało się, że jest to eleganckie obuwie. Moja mama się nigdy nie przestawiła i pantofle to były dla niej zawsze kapcie, ale ja już po tylu latach używam tej nazwy w znaczeniu "warszawskim". Odpowiedz Link Zgłoś
flicek Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 12:57 A wiecie co to znaczy dukac ziemniaki? Dla mnie to oczywiste, ale osoby w koło mnie nie wiedzą. Hehe! Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 14:25 >u mnie w domu mówiło się PAPCIE albo PAPUCIE, U nos tyż. A dzieci idom polotać na placA te papucie to trza dzieciom oblec. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 15:04 No toć, że na plac. A kaj majom lotać, jak nie na placu Oblec i seblec je trza potem, jak wrócom nazod cuzamen do kupy ze placu, czorne jak jakie chachory Jerunie, jo już jes blank gupio ze tymi pantoflami! To co one w końcu som?? Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 15:23 Dyć pantofle to przeca szczewiki. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 15:24 No jaaaa.. mosz recht Odpowiedz Link Zgłoś
szwagierka.lucyfera Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 15:29 morgen_stern napisała: > > > Jerunie, jo już jes blank gupio ze tymi pantoflami! To co one w > końcu som?? > No jak to co? Po nszymu to szczewiki pra? ) Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 14:41 obuwie domowe (kraków) ale wiem,że pantofle to tez obuwie eleganckie Iza Odpowiedz Link Zgłoś
naughty-angel Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 14:54 pantofle- eleganckie buty a kapcie u mnie w domu to były ciapy wychodzę na dwór (i jestem na dworze, nie na dworzu ani na polu ) przylepka to piętka od chleba ołówek się struga stugaczką, albo tęperówką, a jak się coś źle napisze, to się wyciera gumką poza tym mówię T-RZy, T-RZEba, a nie czy i czeba i jestem z lubelskiego Odpowiedz Link Zgłoś
a.m.a Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 15:51 trzy czuje pani cza-cze, trzy cza-cze pani zna? wychodze na pole, stoje w klatce, jem pietke, mam pecherze, odciski, bable (ew.), i mam podstrugiwaczke , bo ja tylko troche podstruguje kredki, jak sie stepia. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
naughty-angel Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 15:56 no nie, trzy w znaczeniu, że 3 mam koleżanki z tarnowa, wszystkie mówią np; czeba pójść po zakupy, kupić czy pomidory Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Czym są dla Was pantofle i gdzie mieszkacie? 25.08.08, 16:01 Kapcie. Jestem z Katowic, ale nie mam śląskich korzeni, może innym Ślązakom pantofle będą eleganckim obuwiem, kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
rauxa Kapcie to laczki 25.08.08, 16:14 a pantofle to eleganckie damskie obuwie Poznan Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: eleganckie obuwie. 25.08.08, 18:48 tam, skad pochodze, jak i w miescie, gdzie obecnie mieszkam od blisko dwoch lat, pantofle- to eleganckie obuwie. Olsztyn/Braniewo Odpowiedz Link Zgłoś