sylwi_a_15 30.12.08, 16:12 czym kierowałyście się z mężami/partnerami wybierając rodziców chrzestnych??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorciaszek Re: chrzest 30.12.08, 16:48 wybralismy rodzenstwo - mojego brat i meza siostre Odpowiedz Link Zgłoś
lilka3012 Re: chrzest 30.12.08, 16:53 rodzenstwo nasze wzielismy, po wielkich klotniach. Bo wg tesciowej musi byc ktos z woch stron chrzestnym a ja chcialam zeby moja mala miala mlodych chrzestnych. Wyszlo na to ze ma rodzicow chrzestnych po 40 czego bardzo zaluje Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: chrzest 30.12.08, 18:21 zauwazylam ze czesc rodziny meza wybierala po domniemanym stanie konta ale sie pomylili :F Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_owca Re: chrzest 30.12.08, 18:28 osoba bliska nam i dziecku, wierząca, praktykująca rodzicami chrzestnymi synka są nasi przyjaciele (nie para) z którymi znamy się od wielu lat proszenie na siłę kogoś z rodziny (bo tak wypada) uważam za absurd Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: chrzest 30.12.08, 20:00 Co do chrzestnego od mojej story wiadomo było,że będzie mój brat,a u Mojego K.najbliższa kuzynka bo jest jedynakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dota.1 Re: chrzest 30.12.08, 21:16 my dla naszych dzieci wybieraliśmy przede wszystkim młode osoby Odpowiedz Link Zgłoś
lusiamalusia6 Re: chrzest 30.12.08, 21:39 świetny argument osoby młode np sasiadkę bo jest młoda Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: chrzest 30.12.08, 21:49 Nadinterpretacja. Pewnie ktoś bliski (rodzina, przyjaciele), ale w młodym wieku. U nas akurat chrzestny jest młody, a chrzestna ma prawie 40. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: chrzest 30.12.08, 22:04 chrzestną jest siostra męża lat 20 trochę jeszcze roztrzepana ale praktykująca wierząca i bardzo kocha małą. chrzestnym jest mój wujek po 50 człowiek z doświadczeniem życiowym wierzący praktykujący bardzo nam życzliwy podobnie jak jego żona moja ciocia. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: chrzest 30.12.08, 22:12 Rodzeństwo moje i męża (mój brat i siostra męża).W sumie to chciałam wybrać inną chrzestną (moją ciocię-młoda bo ma 32 lata) ale moja mama "wybiła mi to z głowy".Powiedziała,że jak będę robiła młodemu urodziny to będę zapraszała całą moją rodzinę,całą rodzinę męża a oprócz tego jeszcze ciocię z mężem i trojką dzieci.Nie lubię wielkich imprez i wolę ograniczyć gości do minimum.Oczywiste jest jednak że nasi rodzice i rodzeństwo zaliczamy do bliskich nam osób i na urodzinach małego muszą być.Mamy małe mieszkanko dlatego te 5 osób więcej (gdyby chrzestną była moja ciocia) robi dla nas różnice.Może głupi argument ale w sumie teraz nie żałuję wyboru chrzestych. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwi_a_15 Re: chrzest 31.12.08, 09:38 no właśnie ojciec został wybrany -młody człowiek lat 18 praktykujący i bardzo lubi dzieci. co do matki chrzestnej jest problem bo chciałabym siostrę ale mam je dwie i którą wybrać ? (w jednakowym wieku) Odpowiedz Link Zgłoś
lusiamalusia6 Re: chrzest 31.12.08, 09:57 No to weż kogoś z rodziny ojca dziecka. Nie będzie wtedy problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
pinius2003 Re: chrzest 31.12.08, 10:47 wybraliśmy kogoś kto jest odpowiedzialny,bliski nam i dziecku. Bo chrześni to nie tylko ludzie którzy potrzymają dziecko w czasie chrztu i dają prezenty,to ktoś kto zaopiekuje się dzieckiem kiedy my byśmy nie mogli ,to ktoś kto będzie interesował się jego losem . Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: chrzest 31.12.08, 14:01 U nas tak się złożyło, że córka ma starych chrzestnych, a syn młodych. Mąż ma jednego brata, ja jestem jedynaczką, więc nie było wielkiego wyboru. Ogólnie kierowałam się też tym, żeby chrzestni nie mieszkali w drugim końcu Polski, zarównoo ze względu na kontakt z dziećmi, jak i dlatego, żeby podczas uroczystości nie mieć przyjezdnych gości. Zresztą, jak z kimś widzę się raz do roku to nie ma wielkiego sensu go zapraszać , bo dziecka też raczej odwiedzać nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lusiamalusia6 Re: chrzest 31.12.08, 20:16 Ciekawe czy wy takie wszystkie pobożne jak sobie chrzestnych wybieracie.Co poniektóre to pewnie w kościele na pogrzebie i ślubie. A wymogi że ho ho.No ale wymaać można....... Odpowiedz Link Zgłoś
aganioq Re: chrzest 31.12.08, 20:47 chciałam, żeby córa miała chrzestnych z dwóch stron, od początku jasne było, że chrzestnym będzie mój brat, ale że M ma też tylko brata (młody bardzo, dopiero 15 lat i jeszcze nawet przed bierzmowaniem - wykaże się może przy drugim naszym dziecku), a kuzynki ma tylko 2 - jedna rozwiedziona i moim zdaniem kompletnie nie nadająca się, a druga mieszka we Włoszech, to stanęło na mojej kuzynce, którą oboje bardzo lubimy, a która jest osobą bardzo wierzącą i jak najbardziej na miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: chrzest 31.12.08, 21:15 Niczym, bo nie chrzciłem dzieciaków, ale wydaje mi się, że przy tym wyborze należałoby się kierować postawą religijną ew. chrzestnych, a nie tym czy są młodzi i z której strony rodziny pochodzą. No ale widać, że chrzest w Polsce nie ma wiele wspólnego z wiarą Odpowiedz Link Zgłoś