ania19a 03.02.09, 16:15 Czy znacie jakieś modlitwy dla dzieci typu jakieś wierszyki? Ja pamiętam tylko, że babcia uczyła coś tam..... aniołeczku, gołąbeczku, stój przy moim łóżeczku... bardzo proszę o wierszowane modlitwy dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deela Re: modlitwa dzieci 03.02.09, 16:16 google gryzie morduje rozsiewa trąd za uzywanie googla dostaje sie 5 lat w zawiasach Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: modlitwa dzieci 03.02.09, 16:22 Ponieważ mam uczulenie na zdrabnianie jako przejaw infantylizmu, uczyłam dzieci "normalnych" modlitw. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: modlitwa dzieci 03.02.09, 16:32 A co mi tam, znam jedna. Aniele Bozy, Strozu moj prosze Cie, Tu zawsze przy mnie stoj rano, wieczor, we dnie, w nocy badz mi zawsze do pomocy strzez mojej duszy i ciala mojego i doprowadz mnie do zywota wiecznego Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: modlitwa dzieci 03.02.09, 16:32 'strzez duszy i ciala mojego' mialo byc nie odpowiadam ze skutecznosc tejze modlitwy ... Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: modlitwa dzieci 03.02.09, 16:40 > 'strzez duszy i ciala mojego' Ja znam wersję: "Broń mnie od wszelkiego złego" Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: modlitwa dzieci 03.02.09, 16:35 Do ciebie Boże (Boziu) raczki podnoszę O zdrowie mamusi i tatusia proszę I prosze także niech mnie od złego Na każdym kroku aniołki strzegą. Moja zawsze po "mamusi i tatusia" robi wylczankę całej rodzinki i maskotek Odpowiedz Link Zgłoś
domiel6 Re: modlitwa dzieci 03.02.09, 16:39 Dobranoc,dobranoc anioleczki na noc.Matka Boska przy lozku a Pan Jezus w serduszku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: modlitwa dzieci 03.02.09, 17:00 o to to własnie.Nie mogłam sobie przypomniec Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata.pl Re: modlitwa dzieci 03.02.09, 17:17 Dzięki Ci, Boże, że mnie ukochałeś, dzięki, że dobrych rodziców mi dałeś. Proszę Cię, dobry Ojcze z nieba, daj im wszystkiego, czego im potrzeba. Do Ciebie, Boże, rączki podnoszę, o zdrowie mamy i taty proszę i proszę także, niech mnie od złego na każdym kroku aniołki strzegą. ----------------- Dobranoc, Boże, już idę spać, Pozwól mi jutro raniutko wstać. ----------------- Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 03.02.09, 17:56 Moze nie dla dzieci, ale moja ulubiona, hehe ) www.youtube.com/watch?v=UOI_nEhRCRA Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: 03.02.09, 18:32 Aniele Boży Stróżu mój Ty zawsze przy mnie stój. Rano, wieczór, ale w nocy... Aniołeczku zamknij oczy Odpowiedz Link Zgłoś
misia-gumisia Re: 03.02.09, 18:32 Boziu ja teraz idę spać. Nic złego nie może mi się stać. Mam aniołka do pomocy, co mnie strzeże w dzień i w nocy. A teraz do Ciebie rączki unoszę i bardzo o swoje zdrówko proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
ania19a Re: modlitwa dzieci 04.02.09, 17:02 dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi nie wiedziałam że tyle jest takich modlitw dla dzieci. Bardzo ładne, teraz będę uczyć 6-letnią dziewczynkę Odpowiedz Link Zgłoś
chmurka_257 Re: modlitwa dzieci 04.02.09, 17:59 W Imię Ojca, i Syna, i Ducha Świętego tak można najprościej modlić się do Niego, do Boga, co właśnie uśmiecha do nas się i niebo przybliżyć Swoim dzieciom chce. to jest wprawdzie piosenka ale moze posłużyc za modlitwe wieczorna Odpowiedz Link Zgłoś
aa47 Re: modlitwa dzieci 11.02.09, 22:48 a ja tą piosenkę znam i uczył jej ksiądz który ponoć ją wymyślił Odpowiedz Link Zgłoś
brak.polskich.liter Re: modlitwa dzieci 04.02.09, 18:25 O golabeczkach nie znam, ale o aniolku znam jeden. To ze starego, dobrego Sztaudyngera: Aniele, strozu moj ty zawsze przy mnie stoj... Aniol spojrzal na Jadzie i zamiast stanac - sie kladzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagroszka Re: modlitwa dzieci 04.02.09, 19:03 Tej modlitwy nauczyła mnie w dzieciństwie moja ukochana ciocia-babcia "Dobranoc Boziu co jesteś w niebie Twojej opiece polecam siebie Całe rodzeństwo, mamę i tatę I całą naszą rodzinną chatę" Odpowiedz Link Zgłoś
joalicja Re: modlitwa dzieci 05.02.09, 10:39 No I lay me down to sleep Pray the Lord my soul to keep If I die before I wake Pray the lord my soul to take Odpowiedz Link Zgłoś
renae Re: modlitwa dzieci 09.02.09, 05:38 Chron mnie dobry Boze, gdy sie spac poloze niech Twoi anieli stanal przy poscieli,dales mi dzien caly zyc dla Twojej chwaly, daj bym powstal zdrowo i chwalil Cie na nowo o Moj Jezu milosierdzia. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: modlitwa dzieci 11.02.09, 13:00 joalicja napisała: > No I lay me down to sleep > Pray the Lord my soul to keep > If I die before I wake > Pray the lord my soul to take Jak mogłaś! Ja to chciałam zapodać! Pamiętacie, jak sie Tadzio z Ani bał iść spać po tym? I Metallica to fajosko wykorzystała Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: modlitwa dzieci 09.02.09, 09:09 Ja znam taki: Rózeczką Duch Święty dziateczki bić radzi Rózeczka dziateczkom nigdy nie zawadzi Rózeczka napędza rozumu do głowy Uczy paciorka, oducza złej mowy Rózeczka, choć bije, nie połamie kości Dziatki hamuje od wszelakiej złości Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: modlitwa dzieci 09.02.09, 09:10 > Rózeczką Duch Święty dziateczki bić radzi > Rózeczka dziateczkom nigdy nie zawadzi > Rózeczka napędza rozumu do głowy > Uczy paciorka, oducza złej mowy > Rózeczka, choć bije, nie połamie kości > Dziatki hamuje od wszelakiej złości boski Odpowiedz Link Zgłoś
czarnataka Re: modlitwa dzieci 09.02.09, 10:22 hmmm... moja Mała po modlitwie ,,Aniele Stróżu" płakała... bała się tej modlitwy.Wolę nie myśleć co by było po tej..;P Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: modlitwa dzieci 09.02.09, 11:52 Ja z innej bedczki,czemu uczy sie dzieci modlitw i kaze im mowic cos czego zupelnie nie rozumieja? Odpowiedz Link Zgłoś
joalicja Re: modlitwa dzieci 09.02.09, 12:08 a kto twierdzi, że nie rozumieją? fakt, że dziecko się wystraszyło modlitwy świadczy raczej o tym,że ją zrozumiało... Poza tym, czy jest jeden sposób rozumienia modlitw, wierszy? Dzieci żyją w swoim świecie i rozumują po swojemu... Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: modlitwa dzieci 09.02.09, 16:55 bo taka jest mentalnosc wielu katolikow nie wazne o co chodzi wazne zey odklepac formulke wiesz ilu ludzi nie rozumie struktury zwyklej mszy swietej? za to doskonale znaja wszystkie formulki i wiedza kiedy kleknac a kiedy klaskac :o Odpowiedz Link Zgłoś
atina11 Re: modlitwa dzieci 09.02.09, 12:45 Boziu Dobranoc Wojtuś idzie spać Bo jutro raniutko musi znowu wstać Będzie spał grzecznie przez calutką noc Boziu dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
atrida Re: modlitwa dzieci 09.02.09, 14:50 Mój Kozic ma 4lata, zaczął dość późno gadać ale ma fenomenalną pamięć i jakieś chwytliwe wierszyki łapie w mig. Dlatego kiedy sama szukałam modlitwy dla niego celowałam w rymowanki. Wielką pomocą była Babcia Hania, mama mojego męża. Jest osobą religijną, pomaga mi w tym duchowym wychowaniu Kozica . Nawet nie wiem gdzie i jak, ale znalazła dwie modlitwy, jedną do odmawiania przed posiłkiem, drugą "na sen". Zatem pierwsza : "Panie Jezu, nasze słonko, pobłogosław to jedzonko...". I druga: "Panie Boże, daję znać, że się właśnie kładę spać...". Razem z Jaśkiem, codziennie po dobranocce odmawiamy "Aniele Boży..." i "Panie Boże". Obu modlitw nauczył się szybko i jakiś wielkich mecyj nie ma, bo sam przypomina o modlitwie... Odpowiedz Link Zgłoś
madzia116 Re: modlitwa dzieci 11.02.09, 11:17 serce tak ciche jak wiatr z muszelki daj mi o Panie Boże mój wielki daj mi też święte rączki i nóżki żeby trzymały się twojej drużki Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: modlitwa dzieci 11.02.09, 11:34 Pytanie tylko po co dziecku wciskać do głowy puste dla niego słowa i formułki. Ale jak ktoś potrzebuje - internet ma nieograniczone możliwości - takie google na przykład ;0 Odpowiedz Link Zgłoś
ania19a Re: modlitwa dzieci 11.02.09, 12:32 Jeśli ktoś od małego dziecka nie uczy wyznania wiary (nie mówię tu tylko o wierze chrześcijańskiej) to nic dziwnego że później są to dla niego puste słowa i nic nie warte. Jak nauczysz dziecko nawet 4 letnie jakiejś modlitwy to z czasem sam zacznie się zastanawiać nad każdym jej słowem i zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Re: modlitwa dzieci 11.02.09, 21:31 Moim zdaniem dzieci powinny się uczyć po prostu Ojcze nasz słuchając jak mówią rodzice, a modlitwy mówić własnymi słowami kończąc "Ciebie prosimy" czy "Dziękujemy Ci Panie". No i nie używać słowa "bozia")) Modlicie się całą rodziną? Odpowiedz Link Zgłoś
agula.2 Re: modlitwa dzieci 11.02.09, 23:04 Panie Jezu kocham Cię bo ty bardzo kochasz mnie jesteś dobry bo mi dałeś moją mamę,mego tatę Ty o wszystkim pomyślałeś co jest dobre i kochane więc dziękuję Ci za to razem z mamą i tatą. Uczyłam tego wierszyka moją córcię a teraz będę uczyć trzyletniego synka. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: modlitwa dzieci 12.02.09, 08:02 tebacha napisała: > Moim zdaniem dzieci powinny się uczyć po prostu Ojcze nasz słuchając > jak mówią rodzice, a modlitwy mówić własnymi słowami kończąc "Ciebie > prosimy" czy "Dziękujemy Ci Panie". Bardzo fajnie powiedziane > No i nie używać słowa "bozia")) E tam, moja córka (wychowywana w bezbożnej rodzinie ;p) bardzo lubi Matkę Boską i to o niej mówi Bozia (w char. zdrobnienia). A ideę modlitwy poznała z "U Pana Boga za Piecem" (i w ogródku) i uważa modlitwę za opowiadanie Bozi co się udało co nie, co zrobiła dobrze, a co źle i chciałaby poprawić. I miewa takie fazy na rozmawianie z ową Bozią. Męża to drażni, mnie wisi, babcie cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś