moni4444 01.03.09, 19:31 Czy jezeli mam slub cywiolkny a nie koscielny mieszkamy razem mamy dzieci i chce ochrzcic je czy moze mi ksiadz odmowic jesli nie mamy koscielnego??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
johana19 Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:32 Nie może, a niby z jakiej racji? NASZA LENA i mały lipcowy LOKATOR Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:37 oczywiscie, ze moze odmowic i zapewne to zrobi. To czy sie zdecyduje jest kwestią tego, jak bardzo bedzie wam zalezalo. Czyli kwestią ceny Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:35 A dlaczego chcesz właczac dziecko do wspólnoty której zasad nie przestrzegasz? Dla folkloru? Prezentóew? Bo co ludzie powiedzą? Zacznij od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:36 Po co chcesz chrzcic dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:38 widze ze moherki juz w ataku Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:39 A kto wg ciebie jest moherkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:41 ten, kto chce innym urzadzac zycie. Szczegolnie w tak delikatnej sferze. Pytanie bylo proste, nie sadze aby autorka chciala wskazowek jak zyc? Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:32 Moje pytanie jest uzasadnione. Po co chce chrzcic dzieciaka dziewczyna, ktora nie ma zamiaru przekazywac mu wiary? IMHO bez sensu. Po jakiego diabla sie przejmuje, czy ksiadz zechce ochrzcic, czy nie, skoro np. nie zalezalo jej na koscielnym slubie? Ja nie mam i nie bede miala slubu koscielnego, i na pewno nie bede chrzcila swoim ewentualnych przyszlych dzieci (pomijajac fakt, ze moj maz nie jest chrzescijaninem). Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:39 No troszeczku się walnęłaś z tymi moherkami, ale walcz dalej Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:41 morgen_stern napisała: > No troszeczku się walnęłaś z tymi moherkami, ale walcz dalej Pozostając w religijnej metaforyce: gdzies dzwoni, tylko nie wiadomo, w którym kościele Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:46 A dlaczego chcesz właczac dziecko do wspólnoty której zasad nie przestrzegasz? Dla folkloru? Prezentóew? Bo co ludzie powiedzą? Zacznij od siebie. to nie jest moherowy tekst?????? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:47 Ja bym powiedziała, że to jest tekst osoby, która nie lubi hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:51 Jeśli to oznacza, że jestem moherem, to tak, jestem nim! Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:51 granadax napisała: > A dlaczego chcesz właczac dziecko do wspólnoty której zasad nie > przestrzegasz? Dla folkloru? Prezentóew? Bo co ludzie powiedzą? > Zacznij od siebie. > > > to nie jest moherowy tekst?????? To pewnie i jest (aczkolwiek częśc pytań ciekawa socjologicznie), ale ty sie podpięłas pod bogu (i znowu ta metaforyka) ducha winną croyance Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:53 jak pisalam to jeszcze sie nie wyswietlala... Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:34 Oj, ale mnie ladnie bronicie DDD Przybijcie piatke Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:55 no i patrz jak na daremno, bo nie do ciebie pilam.... Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 21:03 Jeżeli istnieją przeszkody do zawarcia związku sakramentalnego, ksiądz nie odmówi chrztu. Jeżeli związek jest na najlepszej (najgorszej?) drodze ku rozleceniu się i to jest powód braku ślubu kościelnego - tu już zależy jaki ksiądz. Ale jeżeli nie chcesz dziecka wychowywać w wierze, to po co mu chrzest? Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 21:12 Ale podpielas sie pode mnie Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:56 A jakby autorka chciała obrzezac ( z powodów higienicznych) synka w Synagodze. Myslisz że jakiś rabin zgodziłby sie na taki akt? Pewnie odesłałby ja do urologa dzieciecego. Chrzest bez wiary jest hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:08 nic nie mysle bo mnie to kompletnie nie obchodzi. hipoktyzja jest wtedy, gdy za odpowiednia oplata zgoda sie znajdzie. Nie znasz osob, ktore nie maja slubu, a chrzest dziecka tak? Hipokrytami byli zatem rodzice, czy ksiadz, ktory ochrzcil? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:11 > Nie znasz osob, ktore nie maja slubu, a chrzest dziecka tak? Nie znam. > Hipokrytami byli zatem rodzice, czy ksiadz, ktory ochrzcil? Cała trójka. Odpowiedz Link Zgłoś
alesio23 Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 21:12 Nie znasz osob, ktore nie maja slubu, a chrzest dziecka tak? ja znam. To nasza rodzina Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:40 Oczywiscie, że ksiądz może odmówić chrztu, skoro nie gwarantujecie, że wychowacie dzieci po katolicku (a nie gwarantujecie). Odpowiedz Link Zgłoś
kassandra77 Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:43 Zależy na jakiego księdza traficie. Ale formalista niestety może odmówić. Małą kuzyneczkę ochrzciliśmy w trzeciej parafii w dwóch kuzynce odmówili Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: czy moz nie ochrzcic???? 02.03.09, 08:09 formalista właśnie nie odmówi- w prawie kanonicznym- a tego ksiądz powinien się trzymać- nie ma takiego wymagania że rodzice muszą mieć ślub kościelnego. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_sphinx Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:43 Pojawiły się głosy, że powinnaś zacząć os diebie. Cóż jest wiele sytuacji życiowych, które wpływaja na brak ślubu kościelnego. Ksiądz nie powinien odmówić chrztu, ale zdarzaja sie takie oszołomy. W takim wypadku radziłabym poszukać innego księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:47 Tak, są rózne przypadki i ksiądz może wziąc je pod uwagę. Jednak jeśli ktoś nie ma ślubu kościelnego, "bo nie" - to ksiądz wręcz nie powinien chrzić dziecka, skoro wiadomo, że to bedzie pusty gest rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:55 Wiecie, jak nie wiem jak to jest w nauce kościoła uregulowane, ale ja jestem chrzestną dziecka takich bezbożników bez ślubu i innych sakramentów I dla księdza istotne było, żeby chrzestni byli wierzący, przynieśli świstki od spowiedzi itd, rodzice mu zwisali. Ograniczył się jedynie do opierdzielenia tatuśka włażącego mu z kamera prawie do tabernakulum, szepcząc mu na pól kościoła, że mógłby chociaz udawać, że wie w czym bierze udział. W tym sakramencie dziecko przyjmuje się do wspólnoty chrześcijan, nie rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:57 A pomagasz wychowac to dziecko w wierze katolickiej? Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:58 Absolutnie nie, nie miałam i nie mam zamiaru. Dla mnie to - tak jak napisałas - sympatyczna folklorystyczna tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:58 Chyba tak jest, że jak są chrzestni wierzący i budzący zaufanie, że wychowają dziecko w wierze - czyli Twój przypadek - to ksiądz może ochrzcić bez wyrzutów sumienia. Chodzi przecież o to, by tego nowego członka KK miał kto do niej dalej wprowadzać, a nie tylko przyprowadzić za osiem lat na I Komunię. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:00 Ja chyba faktycznie budziłam złudne zaufanie, bo jako jedyna z całej bandy (rodzice, chrzestni, dziadkowie) wiedziałam, jak ten cały obrzęd wygląda, co sie robi, mówi itd. Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 dlania i znowu masz rację:) 02.03.09, 08:54 <duuuuży liz> no ale fakt faktem rację masz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
moni4444 Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:56 moze ja niechce koscielnego,bo nie mam zamiaru z nim byc!a za dziecko decyduje ja do 18 lat a jestem katoliczka i dzieci chce ochrzcic..... Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 19:58 To bardzo ciekawe co piszesz...A do kiedy z nim będziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:00 > moze ja niechce koscielnego,bo nie mam zamiaru z nim byc To po co brałaś cywilny? Jak ja nie lubię, jak ktos robi z gęby cholewę, no. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:00 Przeczytaj kilka razy to, co napisałaś, a potem jeszcze raz, by zobaczyć jak to nielogiczne. Nie chcesz z nim być(czyli tak na próbę), ale chcesz chrzcić, bo jesteś katoliczką??? Gdzie jesteś tą katoliczką?- jak ktoś chce, może nazwać, że to tekst mohera. Odpowiedz Link Zgłoś
moni4444 Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:06 Moze nie mam zamiaru klamac Boga,moze w tym czasie wydarzylo sie duzo rzeczy i juz koscielnego niechce! Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:07 Fajnie masz.Tak szczera z Bogiem jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: czy moz nie ochrzcic???? 02.03.09, 09:02 ło matko kobieto - to jak leje, poniża itp. to też ma od niego nie odejść??? bo skamieniały KOŚCIÓŁ nie pozwala???? życie jest życie i nie ma co uogulniać Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czy moz nie ochrzcic???? 02.03.09, 10:38 > ło matko kobieto - to jak leje, poniża itp. to też ma od niego nie > odejść??? A kto mówi, że nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:12 moni4444 napisała: > moze ja niechce koscielnego,bo nie mam zamiaru z nim byc! Hehe, cudaczna zatem to decyzja, co by mu dzisiusia urodzic . Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:14 majenkir napisała: > moni4444 napisała: > > moze ja niechce koscielnego,bo nie mam zamiaru z nim byc! > > Hehe, cudaczna zatem to decyzja, co by mu dzisiusia urodzic . No a jesli wpadka to co? Odpowiedz Link Zgłoś
moni4444 Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:00 gdybym nie byla i nie mieszkala z nim a po cywilnym jesmy to co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:04 moni4444 napisała: > gdybym nie byla i nie mieszkala z nim a po cywilnym jesmy to co > wtedy? Nic - w oczach kościoła byłabys taka sama bezbożnicą jak teraz. No może troche mniejsza, bobys mu d.. nie dawała, a wiadomo że dla kk to wielce istotna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:40 teoretycznie nie może ksiądz chrztu odmówić a w praktyce różnie to bywa Generalnie dla kościoła lepiej by było gdybyś bez ślubu żyła, wtedy tylko grzech cudzołóstwa byś miała, a tak po cywilnym to grzech prawie śmiertelnyi na spowiedzi nie do rozgrzeszenia. No chyba że przyrzekniecie w kościele w czystość wytrwać: Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:31 Może, zwłaszcza jeśli poważnie traktuje siebie i instytucję, którą reprezentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 20:34 Odmówić na stałe nie może. Może za to wstrzymać się z udzieleniem do momentu wzięcia przez Was ślubu kościelnego. Skoro macie ślub cywilny i mieszkacie razem, to jakoś tak dziwnym trafem ksiądz może przypuszczać, że macie zamiar razem być. A w ogóle wątek po raz milionowy na tym forum. Poszukaj, bo już milion pińcset postów było na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re:czysto teoretycznie 01.03.09, 20:42 nie moze odmowic chrztu, gdy jest o niego proszony. za to wywali Wam kazanie i karze pewnie wlasna kwria podpisac cyrograf o rychlym slubie koscielnym. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: a'propos 01.03.09, 20:52 bardzo mnie ubawila "gwarancja wychowania po katolicku". tzn jak? co jest wazniejsze dla Boga: chodzenie do kosciola i spowiedzi, niejedzenie miesa w piatki i 40dniowa wielka smuta, czy bycie dobrym, uczciwym, otwartym na swiat czlowiekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: a'propos 01.03.09, 20:54 liwilla1 napisała: > co jest > wazniejsze dla Boga: chodzenie do kosciola i spowiedzi, niejedzenie miesa w > piatki i 40dniowa wielka smuta, czy bycie dobrym, uczciwym, otwartym na swiat > czlowiekiem? A jedno wyklucza drugie?Może Bóg woli takie 2w1? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: a'propos 01.03.09, 21:00 A uważasz, liwio, że jedno wyklucza drugie? Odpowiedz Link Zgłoś
alesio23 jak nie ten to inny 01.03.09, 21:00 jak ksiądz będzie robił problemy to idź do innego. Ja swoje dziecko ochrzciłam, czego żałuję bo uległam niestety naciskom rodziny. Dla mnie to nie ma znaczenia, ale babcie sa zadowolone i nie płaczami przez telefon przynajmniej. A ślubu wtedy nie miałam w ogóle.Ksiądz wygłosił tam pare tekstów np. że dzieci się będą śmiały z mojej córki bo jest bękartem(!). W sumie za taki tekst należałaby mu się lekka zje..ka, ale przyszło mi to do głowy po jakimś czasie. Za chrzest nic nie zapłaciłam. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: a'propos 01.03.09, 21:00 z moich obserwacji 2w1 to rarytas i raczej wyjatek potwierdzajacy regule, ze prosty lud za "gleboko wierzacego" uwaza gnajacego co tydzien do kosciola zlodzieja Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: a'propos 01.03.09, 21:00 Co jest ważniejsze dla Boga - nie wiemy. Ale chodzenie do kościoła i przestrzeganie postów wynika z Dekalogu (święcenie dni świętych), więc nalezy zakladać, że to dla Niego też ważne (z katolickiej perspektywy patrząc). Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: a'propos 01.03.09, 21:02 angazetka napisała: > Co jest ważniejsze dla Boga - nie wiemy. Ale chodzenie do kościoła i > przestrzeganie postów wynika z Dekalogu (święcenie dni świętych), a kto ustalil, jakie dni sa "swiete" a ktore nie? Bog? Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: a'propos 01.03.09, 21:06 no to gdzie ów Bóg zrobił spis świąt, które należy swiecic razem z nakierunkowaniem na sposob swiecenia? dlaczego akurat trzeba isc do kosciola i uczestniczyc w mszy, a nie isc na lake i tam rozmawiac z Bogiem swoimi slowami? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: a'propos 01.03.09, 21:08 Katolicy wierzą, że tak. O 40-dniowym poście Jezusa też było w Biblii. Poza tym - jesli ktoś jest członkiem jakiegoś Kościoła, zgadza się też na to, co ustaliła władza tegoż Kościoła, a nie tylko Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: a'propos 01.03.09, 21:12 angazetka napisała: > Katolicy wierzą, że tak. O 40-dniowym poście Jezusa też było w > Biblii. > Poza tym - jesli ktoś jest członkiem jakiegoś Kościoła, zgadza się > też na to, co ustaliła władza tegoż Kościoła, a nie tylko Bóg. czyli wychowanie katolickie to przestrzeganie zasad ustalonych przez wladze Koscielne? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: a'propos 01.03.09, 21:33 > czyli wychowanie katolickie to przestrzeganie zasad ustalonych przez wladze Koscielne? Tak, wychowanie katolickie powinno doprowadzić do tego, że dziecko przestrzega także tych zasad. To takie dziwne? Katolik, który nie chodzi do kościoła, to kiepski katolik - choć przy tym może być aniołem. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: a'propos 01.03.09, 21:35 czyli dla Kosciola jest wazniejsze przestrzeganie jego zasad niz zasad Boga? srry, ze jestem taka dociekliwa, ale po prostu tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: a'propos 01.03.09, 21:42 Ale dlaczego ważniejsze??? Masz obowiązki wobec Boga, wobec Kościoła i wobec ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka PS. 01.03.09, 21:43 A chodzenie na msze jest też obowiązkiem wobec Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: PS. 01.03.09, 21:50 Chyba wcześniej - tzn. już w czasach Jezusa Żydzi mieli zakaz pracy w sobotę i obowiązek uczestnictwa w nabożeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: a'propos 01.03.09, 21:44 no ale napisalas wyzej, ze ktos moze wypelniac wole Boga, a nie wypelniac Kosciola i bedzie kiepskim katolikiem. "Katolik, który nie chodzi do kościoła, to kiepski katolik - choć przy tym może być aniołem" Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: a'propos 01.03.09, 21:49 O, wymysliłam analogię. Znam niemiecki w piśmie dobrze, a w mowie tragicznie słabo - nie mogę zatem powiedziec, że znam dobrze niemiecki. Tak samo tu: jeśli wypełniasz tylko część obowiązków, nie jesteś w porządku jako katoliczka. Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: a'propos 01.03.09, 21:13 zrob sobie eksperyment: powiedz cos jednej pani i popros aby wybrala sobie jeszcze 5 innych. Powiedziala to drugiej i prezkazala, aby dotarlo do piatej. Zobacz co z tego zostanie. Wiesz przez ile jezykow przeszlo to co znajduje sie w biblii i ile lat to trwalo?? Ostroznie z tym co mozna tam przeczytac, ostroznie z uznawaniem ze to slowo boze.... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: a'propos 01.03.09, 21:35 > Ostroznie z tym co mozna tam przeczytac, ostroznie z uznawaniem ze to slowo boze.... Katolicy, w ogóle chrześcijanie, uznają. No co ja Ci na to poradzę? Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: a'propos 01.03.09, 21:08 a czy ty rozumiesz, ze dekalog sworzyli ludzie, ktorzy tez nie wiedzieli czego on sobie zyczy, co jest dla niego wazne, zupelnie jak sama piszesz? Czy przyjmujesz do wiadomosci, ze kosciol to instytucja? Odpowiedz Link Zgłoś
alesio23 Re: a'propos 01.03.09, 21:11 jak nie wiedzieli? A skąd miał ten...(nie pamietam imienia) te kamienne tabliczki z przykazaniami? Sam sobie wymyślił? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: a'propos 01.03.09, 21:13 Kurierem dostał od Boga.No sorki nie mogłam się powstrzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
alesio23 Re: a'propos 01.03.09, 21:15 No dobra. To skąd?? Pytam się skąd oni mieli te przykazania? Bo nie kumam tego. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: a'propos 01.03.09, 21:37 Zgodnie z Biblią, Bóg objawił Mojżeszowi Dekalog na górze Synaj. Tyle jeszcze pamiętam z religii. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: a'propos 01.03.09, 21:14 A co to ma do rzeczy? Tym brdziej nawet, po co pchac sie do instytucji, ktorej zasad nie ma zamiaru sie przestrzegac? Odpowiedz Link Zgłoś
alesio23 Re: a'propos 01.03.09, 21:17 Ja pierdziu... jak to ktoś tam wcześniej napisał to miła folklorystyczna tradycja może być. Dla mnie chrzest był po to, żeby babcie przestały jęczeć. No ale może mi ktoś wreszcie odpowiedzieć skąd oni mieli te przykazania?? Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: a'propos 01.03.09, 21:18 Nie wiem, skad mieli, nie bylo mnie przy tym. Odpowiedz Link Zgłoś
alesio23 Re: a'propos 01.03.09, 21:26 Idąc tym tokiem rozumowania, to cała wiara w Boga jest trochę nie bardzo, bo nie było nikogo z obecnie żyjących w tym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: a'propos 01.03.09, 21:31 alesio23 napisała: > No ale może mi ktoś wreszcie odpowiedzieć skąd oni mieli te > przykazania?? No masz jak byk wyżej: kurierem dostał. UPS-em pl.wikipedia.org/wiki/Dekalog "Zgodnie z przekazem biblijnym oryginalny tekst dekalogu zapisany w Księdze Wyjścia (Drugiej Księdze Mojżeszowej), słowo po słowie został podyktowany przez Boga Mojżeszowi na górze Synaj" Tyle, że są różne wersje, w katolickiej brakuje pewnego drobnego pektu, poczytaj sobie zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: a'propos 01.03.09, 21:34 "zgodnie z przekazem biblijnym" czyli jedna pani drugiej pani, dzizas no kiedy druk wymyslili???? kolko sie zamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: a'propos 01.03.09, 21:41 > "zgodnie z przekazem biblijnym" czyli jedna pani drugiej pani Yyy, to się ładniej nazywa tradycją. Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: a'propos 01.03.09, 21:18 no wlasnie co ma do rzeczy? bo ja sie nigdzie nie pcham i nikomu tego tez nie poponuje, ba nawet sie nie dziwie, ze niektorzy sie pchaja.. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 21:14 my tez jestesmy po slubie cywilnym koscielnego nie mamy i brac koscielnego nie zamierzamy dokladnie miesiac temu ochrzcilismy dziecko, ktore mialo wtedy prawie 15 msc i ksiadz nam nie odmowil znam pary, ktore w ogole nie maja slubu i nie zamierzaja sie pobierac i tez ksieza ochrzcili im dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 21:36 > koscielnego nie mamy i brac koscielnego nie zamierzamy > dokladnie miesiac temu ochrzcilismy dziecko, ktore mialo wtedy prawie 15 msc i ksiadz nam nie odmowil Nie rozumiem waszego zachowania - ale to Wasze zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 21:39 no wlasnie to nasze zycie a my nie musimy nikomu sie tlumaczyc i tyle na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
granadax Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 21:46 no wlasnie brawo za te slowa. pozwolmy tez dziewczynie nie tlumaczyc sie dlaczego chce chrztu, a nie chce slubu. To jej zycie prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 21:51 Jej życie, racja. Ale inni mają prawo coś o tym życiu myśleć - póki jej niczego nie narzucają. Odpowiedz Link Zgłoś
kacha222 rok 2000 01.03.09, 21:22 wtedy mógł .... inne czasy czy jak? mąż rozwodnik, duże problemy, moje hasło czemu morderca może iść do komunii a my nie! cisza!! dziś osiem lat później ... ksiądz ten sam dziecko nasze ma komunię, orzyjmę duże brzmię,, bóle po komunii jak ksiądz udawał, że nie wuidzi naszego syna! ...bbbboooło, boli dalej - a teraz komunia i ksiądz bardziej nowoczesny, rozumie pewne sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: rok 2000 01.03.09, 21:24 "czemu morderca może iść do komunii"- skąd bierzesz takie mądrości? Odpowiedz Link Zgłoś
alesio23 Re: rok 2000 01.03.09, 21:28 > "czemu morderca może iść do komunii No a nie może? Jak się wyspowiada to może. A rozwodnik nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: rok 2000 01.03.09, 21:32 Chyba jak dostanie rozgrzeszenie.Bo spowiadać się kazdy może. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: rok 2000 01.03.09, 21:39 > Jak się wyspowiada to może. A rozwodnik nie. Jak się wyspowiada i uzyska rozgrzeszenie. Rozwodnik go uzyskać nie może, bo zdaniem KK trwa w grzechu. Odpowiedz Link Zgłoś
nom.ika dla ścisłości 01.03.09, 23:38 rozwedziony i żyjący w nowym związku(małżeństwie)nie uzyska rozgrzeszenia, Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin80 Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 21:26 U nas ksiądz na naukach przed chrztem mówił, że rodziców dziecko sobie nie wybiera i dlatego mogą być np. niewierzący, beż ślubu itp, za to chrzestnych się wybiera i oni muszą być ok czyli wszystkie sakramenty itp. Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: czy moz nie ochrzcic???? 01.03.09, 21:51 Pominąwszy sytuację, w której ludzie nie chcą brać kościelnego ślubu, są jeszcze te, w których NIE MOGĄ tego ślubu wziąć. Dlaczego miałoby to wpływać na możliwość zmazania grzechu pierworodnego u dziecka pojąć nie umiem. A, tak, wiem, że istnieją "rozwody kościelne" teoretycznie nazywane unieważnieniem małżeństwa. No więc nie każdy w takiej szopie chce brać udział. Albo Bóg uzna moje prawo do szczęścia i wychowywania dzieci w szczęśliwej rodzinie albo nie. Księżom nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: czy moz nie ochrzcic???? 02.03.09, 07:58 nisar napisała: > Pominąwszy sytuację, w której ludzie nie chcą brać kościelnego > ślubu, są jeszcze te, w których NIE MOGĄ tego ślubu wziąć. > > Dlaczego miałoby to wpływać na możliwość zmazania grzechu > pierworodnego u dziecka pojąć nie umiem. dokladnie.... poza tym jesli sie nie myle to mnie uczono na religii,ze Jezus powiedzial,aby pozwolic dzieciom do Niego przyjsc... ja to wlasnie rozumiem,ze nawet niezaleznnie od mojego postepowania i praktykowania, mam, jako katoliczka,obowiazek ochrzcic moje dzieci i pozwolic im zaznajomic sie z regligia i one wybiora same wedlug wolnej woli co z tym zrobia pozniej.... dlatego nie majac slubu koscielnego ( nigdy tez go nie bede miec,bo moj partner nie jest Katolikiem) chce aby dzieci zostaly ochrzczone,bede je prowadzac na lekcje religii i przekaze tradycje rodzinne zwiazane z religia... nigdy nie pojme jakim prawem ksieza odmawiaja chrztu i innych uslug religijnych.... wlasnie jeden z nich odmowil mi chrztu mojej corki i poradzil,ze w razie zagrozenia zycia moge ja sobie sama ochrzcic.... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czy moz nie ochrzcic???? 02.03.09, 10:34 > dlatego nie majac slubu koscielnego ( nigdy tez go nie bede miec,bo moj partner nie jest Katolikiem) To jeszcze nie jest przeszkoda, są śluby jednostronne. > nigdy nie pojme jakim prawem ksieza odmawiaja chrztu i innych uslug > religijnych.... Bo Kosciół to nie supermarket, żeby miał obowiązek obsługiwać każdego klienta. Są pewne warunki wstępne. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: czy moz nie ochrzcic???? 03.03.09, 06:48 angazetka napisała: > > dlatego nie majac slubu koscielnego ( nigdy tez go nie bede > miec,bo moj partner nie jest Katolikiem) > > To jeszcze nie jest przeszkoda, są śluby jednostronne. > > > nigdy nie pojme jakim prawem ksieza odmawiaja chrztu i innych uslug > > religijnych.... > > Bo Kosciół to nie supermarket, żeby miał obowiązek obsługiwać > każdego klienta. Są pewne warunki wstępne. nawet do slubu jednostronnego potrzebne sa dwie osoby moj partner nie chce slubu katolickiego i ja szanuje jego decyzje... jesli chodzi o uslugi to nie dla mnie o nia prosze a dla mojej corki... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czy moz nie ochrzcic???? 03.03.09, 11:11 > nawet do slubu jednostronnego potrzebne sa dwie osoby moj partner nie chce slubu katolickiego i ja szanuje jego decyzje... Dlaczego nie chce? Tak, wiem, nie moja sprawa Sprzeciwia się ogólnie instytucji KK? > jesli chodzi o uslugi to nie dla mnie o nia prosze a dla mojej corki... Ale nie gwarantujesz, że wychowasz ją po katolicku, dla niektórych księży to ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: czy moz nie ochrzcic???? 03.03.09, 16:35 angazetka napisała: > > nawet do slubu jednostronnego potrzebne sa dwie osoby moj > partner nie chce slubu katolickiego i ja szanuje jego decyzje... > > Dlaczego nie chce? Tak, wiem, nie moja sprawa Sprzeciwia się > ogólnie instytucji KK? nie,nic mu do KK ... po prostu nie widzi takiej potrzeby.... > > > jesli chodzi o uslugi to nie dla mnie o nia prosze a dla mojej > corki... > > Ale nie gwarantujesz, że wychowasz ją po katolicku, dla niektórych > księży to ważne. a skad oni to wiedza? czy mam na czole napisane,ze nie wychowam dziecka po katolicku? czy to,ze mam slub katolicki od razu z urzedu to gwarantuje? chyba sam fakt,ze przychodze do kosciola i prosze o usluge dla mojego dziecka jest juz pierwszym krokiem ku temu,ze mam zamiar wychowywac w wierze a jesli ksiadz nie jest pewny tego to chyba powinien zrobic wszystko w jego mocy aby mi w tym pomoc... tak przynajmniej ja rozumiem ich sens istnienia: pomaganie wiernym i niewiernym,ale moze sie myle.... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czy moz nie ochrzcic???? 03.03.09, 20:56 > nie,nic mu do KK ... po prostu nie widzi takiej potrzeby.... Ale Ty widzisz? To nie rozumiem, dlaczego nie możecie wziąć kościelnego jednostronnego. Przecież jego do niczego on nie zobowiązuje. I tu się te dwie sprawy łączą: nie chcecie mieć kościelnego bez żadnej formalnej przyczyny, nie chodzicie do spowiedzi, do komunii - to jak macie wychować dziecko w wierze? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 wszystko to popiep... 01.03.09, 22:18 Kurna, Kościół to organizacja z grubsza jak każda inna, która uważa się, jak kilka innych, za reprezentanta Boga na stałym lądzie. Jak znakomita większość organizacji ma swoje reguły, zakazy i nakazy, których człowiek, wstępując do niej, decyduje się przestrzegać. Jeśli wstąpił nieświadomie, bo za młodu ktoś go ochlapał czy namaścił, a nie podoba mu się, występuje. Z Bogiem ma to, wbrew pozorom, niewiele wspólnego. A szarpanina pomiędzy własnym tchórzostwem, lenistwem, folklorem, ignorancją, asekuranctwem i obrażoną babcią - kak jebat' tigra, i smieszno, i straszno. Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: czy moz nie ochrzcic???? 02.03.09, 08:05 nie nie może Ci odmówic, prawo kanoniczne nie przewiduje takiego obowiązku (ślub kościelny) a wszelkie ichnie wymagania są tylko i wyłącznie ich wymysłem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czy moz nie ochrzcic???? 02.03.09, 10:37 > prawo kanoniczne nie przewiduje takiego > obowiązku (ślub kościelny) a wszelkie ichnie wymagania są tylko i > wyłącznie ich wymysłem!!! Przewiduje się natomoast obowiązek wychowania dziecka w wierze, a skoro widać, że rodzice nie żyją zgodnie z jej zasadami, ksiądz może mieć obawy co do zasadności chrztu (chyba że przyjdą sensowni chrzetni albo para ma ważne powody ją usprawiedliwiające). Odpowiedz Link Zgłoś
karolciaa23 Re: czy moz nie ochrzcic???? 02.03.09, 08:09 ja jestem bez żadnego ślubu i mam dwoje dzieci ochrzczonych bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: czy moz nie ochrzcic???? 02.03.09, 09:31 Teoretycznie, w oparciu o Prawo Kanoniczne, może - bo istnieją uzasadnione obawy, czy dziecko będzie wychowywane w wierze katolickiej. Praktycznie prawie na pewno nie odmówi, bo trend jest teraz taki, żeby chrzcić, jeśli rodzice o to proszą. Dużo zależy od waszej sytuacji - jeżeli nie macie ślubu kościelnego, bo nie możecie go mieć, idziecie do dowolnego księdza i nie ma sprawy. Natomiast jeśli nie macie go z wyboru, a formalnych przeszkód brak, dowiedzcie się najpierw, gdzie jest duszpasterstwo małżeństw niesakrementalnych albo inne miejsce, gdzie są księża "oswojeni" z mniej typowymi sytuacjami, bo rozmowa u księdza parafialnego może się skończyć nieprzyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
malwinalis Re: czy moz nie ochrzcic???? 03.03.09, 23:15 nie moze bo co dziecko winne. w razi co do innego idz Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: czy moz nie ochrzcic???? 04.03.09, 10:26 Może. Dziecko chcąc nie chcąc ponosi skutki pewnych działań rodziców i zasłanianie się 'winą' to zwykłe asekuranctwo. Jeśli owi rodzice nie gwarantują w żaden sposób, że dziecko będzie wychowywane w wierze katolickiej, po co je chrzcić? Po co włączać dziecko do wspólnoty, w której życiu ani rodzice, ani dziecko uczestniczyć nie będą? Odpowiedz Link Zgłoś