moniczka.4 10.04.09, 17:04 Co Wy na to żeby dzisiaj prać pościel? prezd chwilą moja "uprzejma " teściowa oznajmiła mi , że nie robi się tego w Wielki Piątek bo podobno to chorobę jakąś przyciąga Co Wy o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luccio1 Re: Wielki Piątek 10.04.09, 21:35 Jeśli masz czystą zmianę pościeli - to odpuść pranie, choćby w imię nie zadrażniania stosunków z Mamą ponad potrzebę. Ostatecznie: pościeli nie musisz zmieniać akuratnie na Święta. Podobnie, jak nie musisz robić supersprzątania. Lepiej systematycznie, po kawałku, kiedy indziej. A co do samego Wielkiego Piątku, to jednego nie rozumiem - tego mianowicie, że będąc bardzo wielkim świętem, był równocześnie dniem roboczym - i to w Polsce zawsze. I dlaczego inicjatywa poselska została nakierowana na przywrócenie Trzech Króli do statusu dnia ustawowo wolnego od pracy - zamiast nadania takiego statusu właśnie Wielkiemu Piątkowi (byłby to gest na pewno bardzo dobrze odebrany przez Braci Ewangelików). Odpowiedz Link Zgłoś
amelia791 Re: Wielki Piątek 20.04.09, 17:25 Osobiście nie podzielam zdania twojej teściowej, ja w wielki piątek sprzątałam i to nawet więcej niż zazwyczaj, wiadomo jak to przed świętami ale ja to ja a każdy z nas inaczej odczuwa i obchodzi święta w zależności od wyznawanej religi i od tego jak sami chcemy przeżywać ten dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
moniczka.4 Re: Wielki Piątek 23.04.09, 09:12 oczywiście , że tak . Zgadzam się z amelia791 . Teściowa posprzatała tydzień wczesniej i mówiąc mi takie swoje "mądre"zdania to chcę mi przygryżć. A ja właśnie specjalnie zostawiam sobie sprzątanie na "ostatnią" chwilę bo jak czuje zapach w domu i widze porządek to czuję święta Odpowiedz Link Zgłoś