Gość: Zło-dzie-je! IP: *.gdynia.mm.pl 14.05.10, 20:57 Zło-dzie-je! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kazik Sterlingow o manifestacji Energi: Do-płaci-my! IP: *.aster.pl 14.05.10, 21:01 Dobre:) Czy ktokolwiek w kraju ma równie dobre warunki płacy i pewność, że jej nie straci, jak Ci totalnie socjalistyczni pracownicy Energi? Ludzie jest XXI wiek! Czy ktoś nie może rozgonić tego towarzystwa na cztery wiatry? To jest po prostu skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk pomioty komuny IP: *.static.maxnet.net.pl 14.05.10, 22:17 Pomioty komuny na winklach się gromadzą Czego nie kumają, reagują agresją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jandalf Brak rzetelnej informacji jest tylko bełot IP: *.chello.pl 14.05.10, 22:47 a że 13 pensji, a że deputat, ale prosze o konkrety a nie tylko średnia, ona nic nie mówi monter linii zarabia ile zł ile pani z okienka ile księgowa młodsza ile starsza ile kierownik rejonu a ile jasnie oswieceni i najmądrzejsi na świecie managerowie ile procent dochodu idzie na szefostwo a ile na pracowników wtedy będzie można odp na ankietke popieram ale nie popieram pozdr jandalf Odpowiedz Link Zgłoś
micor Re: Brak rzetelnej informacji jest tylko bełot 14.05.10, 23:23 Wyczuwam emocje pracownika (członka rodziny) ENERGII. Niestety żadne zaklinanie nie pomoże. Percepcja społeczna protestów związkowców Energii jest tak zła że chyba gorsza już być nie może. Absurdalne przywileje wywalczone bez oglądania się na interes klientów (o zdrowym rozsądku nie wspominając), arogancja Związkowców którzy wyciągają ręce po pieniądze od ludzi którzy o podobnych warunkach pracy mogą jedynie pomarzyć i do tego forma protestów (zadyma z petardami). Naprawdę chciwość zaślepia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jandalf Re: Brak rzetelnej informacji jest tylko bełot IP: *.gdansk.agora.pl 15.05.10, 12:45 Zle wyczuwasz. Nie znam nikogo kto tam pracuje. Ale zanim kogos poprę lub zganię lubie wiedziec więcej. Wkurzają mnie opłaty za energię, myślę, że są za wysokie, ale ... nie mam żadnych konkretnych danych. pozdr jandalf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol Re: Brak rzetelnej informacji jest tylko bełot IP: *.033-191-6c6b701.cust.bredbandsbolaget.se 16.05.10, 10:30 konkretne dane mozna miec poslugujac sie elementarna wiedza z historii Polski i PRL.Po pierwsze-kto wybudowal infrastrukture energetyczna na ktorej tucza sie obecnie zatrudnieni w Enerdze? Odpowiedz-nasi dziadkowie i rodzice -dzis na glodowych emeryturach.Ani ochlapu nie otrzymali z krociowych zyskow energetykow choc garba dostali przez pol wieku harujac na te inwestycje. Po drugie-kto, tak naprawde ma byc platnikiem zwiazkowych zachcianek? Proste,kazdy zwykly gdanszczanin placacy zawyzone rachunki za energie! I jakie tu dodatkowe informacje sa ci potrzebne??? Tylko te dwie wystarcza,aby tych gnojkow poslac w diably. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Brak rzetelnej informacji jest tylko bełot IP: *.static.maxnet.net.pl 14.05.10, 23:27 zarabiają tyle, ile ich praca jest warta zresztą ile by nie zarabiali, nie jest to powód to panoszenia się po mieście i robienia burd WSZYSTKIE ZWIĄZKI NA POWĄZKI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powązka Re: Brak rzetelnej informacji jest tylko bełot IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.05.10, 01:00 Wielkie Dzieki, nie chce, nie musze, mi sie to nie podoba. Zapraszam na WIEJSKA.. Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly_troll Re: Brak rzetelnej informacji jest tylko bełot 14.05.10, 23:42 Gość portalu: jandalf napisał(a): > monter linii zarabia ile zł > ile pani z okienka > ile księgowa młodsza ile starsza > ile kierownik rejonu > a ile jasnie oswieceni i najmądrzejsi na świecie managerowie > ile procent dochodu idzie na szefostwo a ile na pracowników no własnie - wszyscy chetnie bysmy się dowiedzieli, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmo z bagien Pro-pa-ga-nda! IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 14.05.10, 23:33 Przeraża mnie ta naganka na związki zawodowe i prawo pracowników do walki o podwyżki płac. Rozbijacie jedną z ostatnich form samoorganizacji społeczeństwa, atomizujecie społeczeństwo, szczujecie jedną grupę społeczną na drugą. Miało być społeczeństwo obywatelskie, mamy słabe, podatne propagandzie polityków, mediów, reklamy i kapitału , oraz Kościoła masy ludzkie. Gdzie się podziała nasza solidarność, ta pisana z małej litery i na prawdę? Ku czemu to wszystko zmierza i jaki jest tych działań? Odpowiedz Link Zgłoś
mazur62 Re: Pro-pa-ga-nda! 15.05.10, 00:03 Ty kosmo z bagien lepiej nie w....j. Spoołeczeństwo obywatelskie z takimi przywilejami jak wasze? Moja zona, wyższe wykształcenie, nauczycielka z 23 letnim stażem, po szkole siedzi jeszcze 4-5 godziny w domu, zszargane nerwy, głos 60-latki,(ma 45 lat) itp, pensja 1970 brutto!!! Ja wyzsze wykształcenie, 2 fakultety, były kierownik z 37 osobami w dziale - firma padła i teraz pracuję za 1900 brutto. I wciąż drżymy o swoją pracę!!! Dwójka dzieci na utrzymaniu, i nie narzekamy. I ty mi mówisz o solidARNOŚCI BUCU JEDEN? Sam BYŁEŁEM INTERNOWANY. JESTEŚCIE NIENAZARCI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmo z bagien Re: Pro-pa-ga-nda! IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 15.05.10, 00:22 też siedzę po godzinach w pracy, mój rekord to 36 godzin bez snu. W domu też robię fuchy, nie jestem pracownikiem Energii. Opisywałem rzeczywistość, którą widzę na około. Czy możesz choć raz oddzielić się od swojej osobistej sytuacji i pomyśleć bardziej ogólnie? Czy to że zarabiacie z żoną tak mało uważasz że każdy ma się godzić na takie warunki i równać do dołu? Czemu piszesz, że nie narzekasz, skoro z Twojego komentarza wynika co innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Etatowiec Zło-dzie-je! IP: *.gdynia.mm.pl 15.05.10, 12:32 facet, oni chcą 10% podwyżek a protestują, bo zarząd daje im TYLKO 7%. Jaką my mielismy inflacje w zeszłym roku? Jakie sa (nie są) podwyzki w firmach prywatnych? ZŁO-DZIE-JE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zło-dzie-je! I jeszcze dostali akcje firmy! IP: *.gdynia.mm.pl 15.05.10, 12:34 nauczyciel dostaje akcje szkoły? albo sprzątaczka szpitalna akcje szpitala? dlaczego ci zlodzieje dostaja akcje panstwowej firmy? ta firma DO NAS WSZYSTKICH NALEZY. I co potem - bedzie tak jak z panstwowym PZU, ze beda mogli je sprzecac po 500 tys zł??? ZŁO-DZIE-JE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kzb mają równać do Waś? Litości. Poparcie dla walki IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 16.05.10, 07:29 >facet, oni chcą 10% podwyżek a protestują, bo zarząd daje im TYLKO 7%. Jaką my... > nauczyciel dostaje akcje szkoły? albo sprzątaczka szpitalna akcje szpitala? oni są świadomi, zorganizowani, potrafią walczyć o swoje pensje. Wy jak widać nie. Znacie swoje miejsce w szeregu, a każdą grupę pracowników, która myśli inaczej niż Wy, atakujecie, niczym psy ogrodnika. Dwadzieścia lat neoliberalnej propagandy robi swoje. Już myślicie jak niewolnicy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty-związkowiec Re: mają równać do Waś? Litości. Poparcie dla wal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 16:58 Oni walczą o to aby nas okraść. Dla nich podwyzki pensji - dla nas podwyzki energii. Niech sobie ida do prywatnej firmy i tam sobie doktują ceny pensji i prądu. I niech zrezygnuja z gwarancji 10 lat pracy to zobaczymy, czy będa "walczyć". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powązka Re: Pro-pa-ga-nda! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.05.10, 01:03 Przeciaez TAK zawsze bylo naiwniaku..grr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lampek Re: Pro-pa-ga-nda! IP: *.182.40.29.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.05.10, 11:08 naszą SOLIDARNOŚC upodlił i zniszczył obecny zarząd tego związku..a tego typu akcje protestacyjne tylko pogłębiają zniechęcenie społeczeństwa do tzw.związków zawodowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t34 Re: Pro-pa-ga-nda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 11:57 A niech zarabiają jak najwięcej. Ale w prywatnej lub zbudowanej przez siebie firmie a nie w praktycznie monopolistycznej, państwowej spółce, w której i tak mają już szereg przywilejów. Że monterzy zarabiają mało? To może protestować pod hasłem poprawienia ich zarobków a nie wszystkich jak leci o x procent? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limo Chciwość nie zna granic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 00:17 Jakby ich wywalili na zbity ryj, to poznaliby co to życie. Siedzenie na ciepłej posadce z gwarancją zatrudnienia i pakietem akcji za kilkadziesiąt tysięcy? 99% pozostałych członków społeczeństwa może o czymś takim tylko pomarzyć, a te gnojki jeszcze śmią protestować. Pewnie gdyby im płacili po 15tys miesięcznie to też by się domagali więcej. CHCIWOŚĆ nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powązka Re: Chciwość nie zna granic IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.05.10, 01:07 Po co bylo mamic solidarnoscia? Co sie zmienilo..?! Lapowy mniejszea pensje te same? No jak chlopaki z enegrii meli po 1500 od 1990roku pamietnego to sie denerwoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Jak zmienić sprzedawcę prądu IP: *.me.uk 15.05.10, 00:30 Zgodnie z prawem Unii Europejskiej i wzorem państw zachodnich od 2007 r. również w Polsce można zmienić sprzedawcę prądu dla gospodarstw domowych. Jak to zrobić i porównywarka cen: www.izi.pl/energia/prad-dla-domu. Pozdrawiam równie wnerwionych sposobem działania Energi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądrzejsza Re: Jak zmienić sprzedawcę prądu IP: *.chello.pl 15.05.10, 08:56 drutów - przesyłu = nie zmienisz. w sprzedaży nie ma wielkiej konkurencji. Gdyby związkowcy chcieli rozmawiac, nie bbyłoby nierównych płac za tę samą pracę. Ael lepiej negować wszystko i manifestowac na ulicach. Ich szef (Rutkowski) powiedział wczoraj, że jak zostanie poproszony, nie odmówi służby w sejmie. To jego kampania wyborcza, walczy o miejsce na liście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Sterlingow o manifestacji Energi: Do-płaci-my! IP: *.52.lokis.net.pl 15.05.10, 10:53 Ci co cie zaczepiali i dopłacili do tego artykułu to nie przechodnie a właśnie zarząd spółki Odpowiedz Link Zgłoś
micor Re: Sterlingow o manifestacji Energi: Do-płaci-my 15.05.10, 11:50 Nie miej złudzeń. Zarząd spółki miałby chociaż cień litości nad swoimi pracownikami (choćby przez wzgląd na prawo pracy). Przechodnie nie maja dla was żadnej, jedynie złość i pogardę dla chciwych, bezczelnych leni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Do Marka Sterlingowa i komentujacych forumowiczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 17:52 Mam do was pytania Czy wiecie ile szkoleń muszą przejść pracownicy Energa pracujący przy konserwacji, naprawie, modernizacji linii energetycznych powyżej 5KV i jak niebezpieczna jest to praca ??? Dlaczego nie rozwiążecie umowy i nie siedzicie przy świeczkach skoro tacy niebobrzy są dla Was pracownicy Energa i podwyżki prądu??? Dlaczego nie poszliście do zawodówki o profilu elektromechanicznym i nie zatrudniliście się w energetyce skoro jest Wam tak źle z wyższym wykształceniem i zarobkami??? Moje trzy grosze: 1 Grosz. Zmieńcie zawód, zróbcie wszystkie wymagane szkolenia. Zobaczcie ile one kosztują PLN, jakie są "łatwe" i przestańcie "narzekać" Sami sobie wybraliście zawód i wykształcenie wiec nie marudźcie 2 Grosz. Nie pasują Wam ceny za energie elektryczną to zrezygnujcie z prądu czyli rozwiążcie umowy z Energa i siedźcie przy świeczkach !!! 3 Grosz. Takie czasy gdy człowiek po zawodówce czy technikum lepiej zarabia od człowieka po studiach. Tysiące magistrów zabierają się za operowanie miotłami zabierzcie się i Wy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr szczyt arogancji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 20:24 To chyba prowokacja. A jeśli faktycznie reprezentujesz strajkujących, to chyba nie zdajesz sobie sprawy jak złą robotę właśnie wykonałeś dla waszej reputacji. Ciekawski, jesteś bezczelnym ch...em! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Re: szczyt arogancji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 00:15 Piotrze Nie odpowiada Tobie cena prądu ??? Zrezygnuj z niego rozwiąż umowę i siedź o świeczkach!!! Znasz się na tym jak koń na warcabach!!! Za benzynę płacisz i nawet słowem nie piśniesz !!! Za internet, telefon komórkowy płacisz i nawet słowem nie piśniesz !!! A jak nie wiesz jak ryzykują życiem pracownicy Pogotowia Energetycznego gdy uziemiają w stacji to zamilcz !!! Sam -"jesteś bezczelnym ch...em!" Przyjdź i uziem jak jesteś taki CWANIAK !!! popatrzę jak Tobą potrzepie 15KV tylko smród spalonego ciała będzie wkurzał bo Ty będziesz tylko nieboszczykiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: szczyt arogancji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 12:01 widzę że ciekawskiego już 15 kV (nie KV, "specjalisto"...) kilka razy musiało potrzepać w d... jesteś, g... rozumiesz życzę tym razem 400 kV, może pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sokol Re: Do Marka Sterlingowa i komentujacych forumowi IP: *.chello.pl 16.05.10, 02:36 zaraz, zaraz, to nie MY protestujemy. (my - w domyśle - jedynie odbiorcy prądu, nie pracownicy Energii) my sobie narzekamy, ale na ulice nie wychodzimy i nie blokujemy pół miasta, żeby wszystkim pokazać, że "solidarnie" chcemy więcej. Więc jeżeli to jest taka straszna praca (umysłowa) zdobyć uprawnienia do 5kV to obowiązku wszakże nie ma, można się przebranżowić. Jak nie będzie elektryków, to wtedy będą podwyżki - normalny rynek (patrz lekarze, pielęgniarki, księgowi, każdy zawód). A jeżeli podwyżek nie ma to znaczy, że zrobienie tych i innych uprawnień nie jest tak znowu trudne i ileś osób je jednak robi - słowem zarząd ma z kogo wybierać. Zresztą, nic mi do tego ile zarabiacie. Możecie i 10.000 tygodniowo, możecie 1.000 miesiecznie. Mnie to nie interesuje i Was niech nie interesuje ile ja zarabiam. Ale swoje problemy załatwiajcie w swoim gronie - a nie wychodzcie na ulicę i nie blokujcie jej. Bo wtedy ja nie mogę zarabiać - a to jest z Waszej strony po prostu złodziejstwo. Złodziejstwo mojego straconego czasu w korkach a co za tym idzie pieniędzy. A tak w ogóle, sprawdzaliście najpierw ile zarabiają Ci co Was podburzają do tych strajków - niezwalnialni prezesi związków, działacze, itd. Oni muszą krzyczeć, że jest źle, bo jeżeli (nie daj Bóg) byłoby dobrze, to Oni staliby się zbędni. Maciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna do Mazur62 i nie tylko IP: *.chello.pl 16.05.10, 10:13 Gdy 30 lat temu wybierałam zawód i szkołę wiedziałam, że nie będzie to nauczyciel, lekarz itp bo oni mało zarabiają. Jeśli Twoja żona tak wybrała to Wasz problem. Popieram jednego z przedmówców - jak się chciało mieć wykształcenie wyższe a teraz zarabia mniej niż monter po zawodowce to chyba żale można mieć tylko do siebie. Takie czasy, że studia to już nie jest COŚ WIELKIEGO a kasę zarabia pan Mietek, który inżynierkom pomaluje, zbuduje, przykręci, naprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: do Mazur62 i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 12:05 chcesz przez to powiedzieć że wybierając ścieżkę kariery z wyrachowaniem zakładałaś, że będziesz: 1. szantażować 2. wykorzystywać pozycję monopolisty 3. łamać prawo 4. itd... wszystko to po to by samemu lepiej zarabiać? zaczynam was rozumieć, wy po prostu jesteście moralnie zdegenerowani - nie uważacie że robicie coś społecznie nieakceptowalnego, po prostu to dla was jest normalne! degeneraci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośc Sterlingow o manifestacji Energi: Do-płaci-my! IP: *.182.161.221.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.05.10, 12:38 Skandal. Nieroby do roboty, sikawki i pały na nich.Dlaczego blokują cale miasto, maja przywileje o których inni mogą tylko marzyć, i jeszcze protestów im się zachciewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Sterlingow o manifestacji Energi: Do-płaci-my! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 18:45 Do piotr Płacz i płać rachuneczki bo jak nie to przyjadą koledzy zdejmą licznik i prądu w domku nie będzie i internetu nie będzie i sąsiedzi tyłek obrobią Bu ha ha ha Mądre magistry, inżyniery i reszta elity intelektualnej kraju żyjąca z dnia na dzień za śmieszne grosze gdy Murarz Stolarz Hydraulik Elektryk zarabiają porządnie i będą zarabiać coraz lepiej. Niedługo elito intelektualna tego kraju nie będzie was stać na nic Czysta prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Sterlingow o manifestacji Energi: Do-płaci-my IP: *.chello.pl 17.05.10, 00:33 Boże, co za prymityw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daleki Sterlingow o manifestacji Energi: Do-płaci-my! IP: 217.153.161.* 16.05.10, 20:03 Zwiazkowcy rozwalili protestami stocznie, a teraz to samo chcą zrobic z Energą Odpowiedz Link Zgłoś
z.potocki Sterlingow o manifestacji Energi: Do-płaci-my! 16.05.10, 22:08 Im odbiło już sporo czasu temu. Teraz widać sprawa się pogłębia. Tragedia. Są ludzie nie znający umiaru. Świadomi tego że odbędzie się to kosztem innych ludzi. Granda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ENERGETYK Re: Sterlingow o manifestacji Energi: Do-płaci-my IP: *.zep.com.pl 17.05.10, 12:05 @UP>> Piszesz o prezesie jak sadze? Ja jestem pracownikiem Energii z Płocka, wykształcenie wyższe techniczne, 2 kierunki zkończone, stosowne uprawnienia, zarabiam 2000zł i jak tak dalej pojdzie będe musiał jeździć do was do Gdańska do pracy bo prezes obwarował się w biurowcu "specjalistami" z fir zewnętrznych którym płaci cieżkie pieniądze z waszych rachunków! Zanim zaczniecie kłapac na Energetyków poznajcie problem dokładnie! A energia jest droga bo mamy stare elektrownie, cen nie ustala ENERGA tylko prezes URE więc miło by było trochę sie podszkolic zanim się zacznie jechac na zwykłych ludzi którzy chcą po prostu dalej jak do tej pory pracowac. Przywileje sa jak najbardziej ale da prezesa i jego Gdańskiej Swity!!! Odpowiedz Link Zgłoś