Gość: tamta Czy tu są same świętojebliwe mohery, czy jak??? IP: 83.238.13.* 30.07.10, 09:00 Krótka spódniczka, szpilki, makijaż, piercing, wódka na ogródkach działkowych... Ludzie! Czy wy urodziliście się w moherowym berecie mając na starcie 65 lat??? Czy ta biedna dziewczyna naprawdę jest dla was ucieleśnieniem szatana z powodu atrakcyjnego wyglądu i wypicia ćwiartki wódki? Mieliście kiedyś 19 lat? Nigdy przesadnie nie zabalowaliście, nie wypiliście za dużo, nie porzygaliście się potem, nie zachowaliście głupio, nieodpowiedzialnie, ale los nad Wami czuwał? Ja osobiscie 3 razy postąpiłam ryzykownie i dziękuję opatrzności, że nic mi się nie stało. Miałam poprostu więcej szczęścia niż poszukiwana Iwona, nie natrafiłam na drodze powrotnej do domu na żadnego złego człowieka. Ona miała pecha. Znam dziewczyny, które co weekend wracają same do domu autobusem nocnym, podpite. I nic. Jedna z moich znajomych jest totalnie nieodpowiedzialną kretynką i już kilkukrotnie pozwoliła się odwieźć po baletach przez nowopoznanego faceta. I też (jak do tej pory...) nie spotkało jej nic złego. Oczywiście tego nie popieram, uważam, że szczęście też jest limitowane, ale może Iwona naprawdę jest zwyczajną, przeciętna nastolatką i jej zachowanie to żadne odstępstwo od normy? Kto jest bez winy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Czy tu są same świętojebliwe mohery, czy jak? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 30.07.10, 09:08 Nie. Nie chlałem tyle jak ty i ta lalunia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Czy tu są same świętojebliwe mohery, czy jak? IP: *.chello.pl 30.07.10, 09:13 biedak, trzymasz sie do 50tki się kiecki mamusi, stąd ta frustracja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamta Re: Czy tu są same świętojebliwe mohery, czy jak? IP: 83.238.13.* 30.07.10, 09:16 Cenna informacja. I tyle wnosząca do dyskusji.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Czy tu są same świętojebliwe mohery, czy jak? IP: 213.17.172.* 30.07.10, 11:14 Zgadam sie z "tamta" ja tez majac 19 lat jezdzilam na imprezy piłam alkohol i wracalam sama do domu nocnym tak i moi rodzice pozwalali mi wyjsc z domu nie przykuwali mnie do kaloryfera i nie kazali czytac kazan tez byłam nastolatka tez robiło sie nie najmadrzejsze rzeczy ale gdyby moi rodzice znalezli sie w takiej sytuacji zrobiliby wszystko zeby mnie odnalezc poruszyli by niebo i ziemie a nie jestem rozpieszczona bogaczka!!!! słabo jezeli oceniacie jej zaginiecie przez pryzmat tego czy jej rodzice maja pieniadze czy tez nie , kim sa, slabo ze pojawiaja sie glosy ze to tylko jej wina ze byla nieodpowiednio ubrana ( ja ostatnio w cieply dzien jechalam rano tramwajem do pracy mialam zwykly t-shirt i jeansy i jakis pie...ny zboczeniec mnie napastował) to nie jest tylko jej wina!!!! to jest wina osoby ktora chciala zrobic jej krzywde/ czy jej ja zrobila !!! tak uwazam ze wszelkich zboczencow i zwyrodnialcow trzeba kastrowac, a najlepiej jeszcze do tego nacinac ich zyletka i posypywac sola. Nie ma znaczenia ktora to byla godzina, jak byla ubrana, kim sa jej rodzice i ile wypila wódki powinna byla wrocic do domu bez problemu !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorge Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.10, 09:00 Za mało prawdopodobne uznano też porwanie przez gang parający się wywożeniem dziewcząt za granicę, do pracy w domach publicznych. Obecnie taki proceder praktycznie nie funkcjonuje - dziewczyny najczęściej werbowane są przez ogłoszenia w prasie i wiele z nich świadomie decyduje się na taką rolę. Ciekawe czy tego samego zdania jest fundacja La Strada. I jeszcze ta wstawka, że świadomie decydują się na taką rolę. Niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.aster.pl 30.07.10, 10:08 Ciekawe czy tego samego zdania jest fundacja La Strada. I jeszcze ta wstawka, że świadomie decydują się na taką rolę. Niezłe. Też się nad tym zastanowiłam - aż ciekawe skąd ci policjanci wzięli taką informację i z kim piją. A najgorsze, że w ten sposób - może nawet nieświadomie - z góry skreślają jedną z opcji, którą mogłoby pójść śledztwo. A potem może być jak z Olewnikiem, co do którego na początku zgodnie z obecnymi prasowymi doniesieniami forsowano tezę, że "sam się porwał", zamiast się zabrać za robotę. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxx Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.10, 12:29 Tak na marginesie: Trudno mi uwierzyć, żeby jakikolwiek "klient" byłby zadowolony z seksu z osobą zmuszoną do prostytucji. Zmuszona? Cóż innego może później mówić osoba, które zostaje prostytutką pod pretekstem wyjazdu na Zachód w celach zarobkowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johnny Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy śl... IP: *.chello.pl 30.07.10, 09:04 To juz do znudzenia. 10tys rocznie ginie ludzi a o jedna Iwone szumu co nie miara. Przykra sprawa ale znajdzie sie :) 4tytuly na na glownej wyborczej to przesada. Gdzie byla matka i jej znajomi kiedy wracala do domu? Prosze odpowiedziec na to pytanie. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.chello.pl 30.07.10, 09:09 Skoro ciebie to nudzi to nie interesuj się, nie czytaj, a przede wszystkim nie komentuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorge Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.10, 09:09 No właśnie, gdzie byli rodzice?! A może to rodzice ją porwali i zjedli? Ludzie próbując sobie zracjonalizować dysonans poznawczy wywołany przez zaginięcie jakiejś osoby szukają naprawdę absurdalnych wyjaśnień. Odpowiedz Link Zgłoś
dandd69 Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy 30.07.10, 09:11 Życzymy wszystkiego dobrego Rodzinie i szybkiego odnalezienia córki, całej i zdrowej. Trzymamy kciuki. Wczasowicze ze środkowej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybol Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.aster.pl 30.07.10, 09:14 A według Ciebie mamusia miała 19 -latkę za rączkę do domu przyprowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johnny Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.chello.pl 30.07.10, 10:39 19latke? hehe jak to mowia rodzice: masz juz 18 lat jestes dorosla/y mozesz sie wyprowadzic :) Iwona to 19latnie kobieta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biz Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy śl... IP: 192.165.213.* 30.07.10, 09:10 Mysle ze iwony nalezaloby szukac w pobliskich piwnicach blokow u siebie na osiedlu. Najwidocznie sprawce musiala znac. Nikt nie dalby rady na plazy przy tej ilosci ludzi niezauwazony wywlec jej gdziekolwiek nie budzac podejrzen. Swiadkowie sie nie zglosili bo na plazy gdzie bylo duzo ludzi nikt nic nie widzial za to na osiedlu moglobyc juz troszke inaczej. Mysle ze policja szuka nie w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
upierdek07 [...] 30.07.10, 09:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy śl... IP: 85.232.232.* 30.07.10, 09:17 Według mnie bardzo dobrze stało się, że sprawa została tak nagłośniona. Nie mam zamiaru wnikać czemu akurat ta a nie inna. Statystyki są bezimienne. 10 tysięcy to tylko liczba. Mam nadzieję, że dzięki temu, że zajmujmy się konkretną osobą, otworzy innym oczy i być może ustrzeże kogoś przed popełnieniem takiego samego błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.4web.pl 30.07.10, 09:37 Oczywiscie, ze totalnie niedoceniany jest edukacyjny wymiar tej historii! Ile dzieczyn samotnie wraca spacerem do domu z maista , zeby sie otrzezwić, przemysleć cos, dac wyparować wkurzeniu na kogoś - mam nadzieję, ze choc kilkanascie z nich czyta to na pierwszej stronie i coś dociera do głowy - szczęscie ma sie do czasu. Historia jest mocna, bo widac po kolei kolejne monitoringi i to moze da do myslenia młodym dziewczynom. Ale oczywiscie jakieś pacany wypisują o tym, jak to bez sensu, ze Wyborcza o tym pisze i jak dziani są jej starzy. To powiem ci koleś , ze mozna ledwie na chleb zarabiać, ale znać lub trafić na dziennikarza zainteresowanego sprawą - wtedy rzecz dzieje sie na zasadzie snieznej kuli i ani grosza nikt nikomu nei musi dać. No, ale jak ty uwazasz, ze za wszystrko tzreba płacić kupę kasy, to na pewno nikogo takiego ie znasz i nie poznasz, na skutek swoejgo malkontenctwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gdsta Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy śl... 30.07.10, 09:20 nie ważne czy to mezczyzna czy kobieta i ile ma lat i nie wazne czy wraca z pracy czy szkoły czy z dyskoteki, późnym wieczorem czy nocą - wiele osób wraca tak co dnia! nie wiem skąd się komus bierze pomysł, ze rodzice! powinni dorosłą! koietę wypuszczać! z domu tylko z chłopakiem - warto się zastanowić i nie kierować się emocjami; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 22:53 19 letnia włóczy sie o 3-4 nad ranem i to jest normalne? od kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.jmdi.pl 03.08.10, 01:06 Od zawsze. 19 to nie 15. To dorosła osoba Odpowiedz Link Zgłoś
bubulinda Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy śl... 30.07.10, 09:27 coz, Gazeta robi wszystko co mozna aby dziewczyny nie odnalezc. Jakimiz idiotami musicie byc, sadzicie ze po takim artykule jakikolwiek swiadek sie zglosi skoro juz ferujecie wyrok "Nieznajomy idzie wolnym krokiem, ale sprawia wrażenie, jakby się rozglądał i oceniał sytuację." Jesli to swiadek to jasna kurke juz wyrzucil, wlosy zafarbowal i nie spi po nocach ze strachu ze zostanie aresztowany. Jesli to zbrodniarz to lepiej nie mogliscie mu pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefalump Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 09:34 oj aleś ty ciemna - z księżyca przyleciałaś czy co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol66 Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy śl... IP: *.aster.pl 30.07.10, 09:36 Jakież to polskie, skupianie się na wywlekaniu głupot zamiast skoncentrować się na problemie głównym i pomyśleć co tak naprawdę mogło się stać, aby pomóc policji i rodzinie. Pamiętajcie, że to, co tu piszemy, może zawsze dać komuś jakąś wskazówkę! Nie kojarzę dobrze tamtego terenu, ale gdyby Iwona miała wsiąść do jakiegoś auta, to jaką drogę musiałaby przebyć od promenady do ulicy? Czy to by miało w ogóle sens? Ten facet, który szedł za nią jest kluczem do wszystkiego. Ktoś musi go w końcu rozpoznać. Dlaczego nie miał butów? pewnie czaił się na plaży i czekał na taką okazję, a kiedy się natrafiła to już w amoku zapomniał zabrać butów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biz Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: 192.165.213.* 30.07.10, 09:39 Nie mial butow bo mieszkal blisko w pensjonacie lub w hotelu wiec na taka odleglosc pewnie nie byly mu potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol66 Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.aster.pl 30.07.10, 09:56 Gdyby mieszkał w hotelu lub pensjonacie obok - już dawno by go znaleźli! poza tym nie widać jakby zmierzał do domu...myślę, że to ktoś miejscowy, ktoś, kto dobrze zna teren i wie, w którym momencie zaatakować, może nie pierwszy raz takie metody uskuteczniał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hf Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.chello.pl 30.07.10, 09:51 Obydwoje nie mieli butów, a on miał na prawym ramieniu ręcznik lub inny jakiś długi miękki przedmiot, którego być może użył do obezwładnienia jej. Ona najwyraźniej sprawia wrażenie, że wie, że on za nią idzie. Może zaciągnął ją na plażę i zakopał? Może do samochodu? Taksówek tam pełno się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol66 Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.aster.pl 30.07.10, 10:02 Tylko, że ona miała swoje buty w ręce, a on nie...mówię Wam, on tak szybko za nią wystrzelił, że zapomniał swoich butów wziąć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwantyfikator Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.nplay.net.pl 30.07.10, 12:51 Nie lubię idiotów zaczynających wypowiedzi od "jakie to polskie". Nie podoba ci się ten kraj to się wyprowadź, a nie p.prz generalizując bez sensu. Na zagranicznych formach jakoś nie ma kretynów z tekstami "jakie to niemieckie", "jakie to francuskie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdrowy rozsądek Co za idiota kręcił tak tą kamerą? A pani mamusi.. IP: *.chello.pl 30.07.10, 09:38 tej dziewczyny można jedynie pogratulować wyobraźni. Laska w krótkiej miniówie na obcasikach zasuwa sama między pijanymi menelami nad ranem. Gratuluję wychowania mamusiu! Kto szuka ten znajduje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SYLWIA Re: Co za idiota kręcił tak tą kamerą? A pani mam IP: *.vide-sat.pl 30.07.10, 20:02 NO CIEKAWE PALANCIE,CZY BEDZIESZ MIAL TAKIE SZCZESCIE ZEBY DZIECKO CIE ZAWSZE SLUCHALO???!!!CO TY KURWA MYSLISZ ZE RODZICE MAJA W DUPIE I WSZEDZIE KAMERKI???POMYSL CHOCIAZ RAZ W ZYCIU!!!NIC NIE PRZESZEDLESW ZYCIU I SIE WYMADRZASZ!!!A JA ZNAM Iwone i moge ze jest bardzo porzadna dziewczyna!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: 194.250.98.* 30.07.10, 09:41 ludzie czy wy znacie zycie? wy tez przeciez byliscie mlodzi... dziewczyna to jak wygladala jest jej sprawa (troche tolerancji)... nie da sie wiecznie po kazdej imprezie zachowywac trzezwosc umyslu do samego konca i powrotu do domu (zwyczajnie mozna powiedziec ze miala pecha, na 90% zawsze wracala z kims do domu)... i tak samo wasze córki pewnie zrobily i to nie raz tylko nawet o tym nie wiecie a jak beda pelnoletnie to juz wielu rzeczy nie bedziecie wiedziec. Zrozumcie... dziewczyna byla u siebie, miala 20min drogi piechota do domu od momentu gdy ostatni raz zostala nagrana. czula sie pewnie i dlaczego miala by sie kogos obawiac. bylo takie same prawdopodobienstwo ze ktos ja napadnie jak na Piotrka wsi jak by jego córka wracala od sasiada z drugiego konca wioski (jednak takie prawdopodobienstwo zawsze jest). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odpowiedzialność Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.10, 10:33 > ludzie czy wy znacie zycie? wy tez przeciez byliscie mlodzi... Byliśmy młodsi, ale bardziej odpowiedzialni. Szliśmy bawić się razem, to zawsze wracaliśmy - zwłaszcza nocą - razem. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy 30.07.10, 12:48 A ja w tym wieku bylam o wiele mniej odpowiedzialna od Iwony, wloczylam sie w roznych miejscach, wciagalam amfe pod blokiem i na dzialkach (tak, w Gdansku i nad morzem), i co z tego? Mialam szczescie, a teraz jestem dorosla i odpowiedzialna kobieta, mezatka i pracownikiem naukowym. Super wysnuwac daleko idace wnioski o czyjejs inteligencji, przyszlosci i charakterze na podstawie jego zachowania jako nastoletniego szczyla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bat_oczir Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: 213.172.178.* 31.07.10, 20:09 ok. A ona nie miała. Sama mówisz o "szczęściu". A po co szczęście? Ano po to, by nie odbiły się czkawką zachowania RYZYKOWNE. Jeden ryzykuje i nic, drugi ryzykuje i klops. Zachowania Iwoiny były zachowaniami ryzykownymi. Na ogół kończą się szczęśliwie, ale czasami nie. Nikt nie twierdzi, że ponosi winę - ale swoimi zachowaniami ryzkownymi zwiękzyła prawdopodobieństwo wypadku/nieszczęścia. I nie ma co udawać, że był to czysty przypadek...... Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy 31.07.10, 20:37 No moze i zwiekszyla, ale co w zwiazku z tym? W jaki sposob ta wiedza mialaby wplynac na czynnosci poszukiwawcze? To jak gadanie, ze prostytutki nie mozna zgwalcic ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bat_oczir ależ można... IP: 213.172.178.* 31.07.10, 21:43 ależ oczywiście, że można. Łatwiej, niż nie-prostytutkę. Dlaczego? Bo jest łatwiej dostępna. Żadna zgwałcona dziewczyna nie jest "sama sobie winna". Bo winę ponosi gwalciciel. Ale też nie ma co brnąć z zaślepieniem w tezę, że TAK SAMO są na gwałt narażone dziewczyny podejmujące zachowania ryzykowne, jak dziewczyny ich nie podejmujące. Bo to akurat zwykła BREDNIA. To jest jak złapanie wirusa HIV. Może go złapać pechowiec, który RAZ będzie uprawial przypadkowy sex bez zabezpieczenia. Ale STATYSTYCZNIE ma większe ryzko ten, kto to zrobi 50 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: ależ można... 01.08.10, 12:50 No dobra, ale co z tego wynika dla tego wlasnie sledztwa? Policja ma sie zastanawiac, co by bylo gdyby, czy przyjac, ze stalo sie jak sie stalo i szukac dziewczyny? Co takie rozwazanie wnosi do sprawy? Jesli stalo sie to, co przypuszczamy, to chyba zgodzisz sie ze mna, ze zadna, nawet najbardziej lekkomyslna nastolatka/prostytutka/narkomanka nie zasluguje na takie cierpienie i nieszczescie. IMHO ich zachowanie jest wiec nieproporcjonalne do tego, co sie wydarzylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bat_oczir Re: ależ można... IP: *.chello.pl 01.08.10, 13:28 > Jesli stalo sie to, co przypuszczamy, to chyba zgodzisz sie ze mna, > ze zadna, nawet najbardziej lekkomyslna > nastolatka/prostytutka/narkomanka nie zasluguje na takie cierpienie i ok. Ale odnoszę wrażenie, że forumowiczów drażni raczej fakt, że akurat z tego właśnie faktu - właśnie tego nieco wątpliwego ze względu na obecność dobrowlnych zachowań ryzykownych - przypadku robi się przypadek sztandarowy, rozgłaszany na całą Polskę. Przyznam otwarcie, że mnie również nieco to dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: ależ można... 01.08.10, 14:07 To zapewne to, o czym pisalismy wczesniej, czyli wariacja WWMS i nagle odkrycie przez prase, ze maja newsa. Ale to akurat nie jest wina ani Iwony, ani jej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: ależ można... 01.08.10, 14:16 Bat-oczir, rozumiem, ze Tobie troche chodzi o taki aspekt edukacyjny, czyli zeby ze sprawy Iwony wynikla jakas przestroga dla mlodych dziewczyn etc. Pod tym wzgledem bardzo dobrze sie dzieje, ze ten przypadek jest tak naglosniony (chociaz do konca nie wiadomo, co sie stalo - rownie dobrze Iwona mogla bezpiecznie dotrzec do domu i tam moglo sie cos stac etc.). Ale wykorzystac te sytuacje edukacyjnie mozna bez obrazania Iwony (nieobecnej, nie mogacej sie bronic - wyjatkowo nieelegancko) ani jej rodziny. Idealnie by bylo, gdyby policja zorganizowala jakies spotkanie z lokalna mlodzieza i pogadanke uswiadamiajaca, jakie zachowanie sprzyjaja bezpieczenstwu, jakie nie etc. etc. etc. i co spolecznosc lokalna moze zrobic, zeby chronic swoje nastolatki. Wtedy przynajmniej mogloby wyniknac z tego cos pozytywnego. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: ależ można... 01.08.10, 14:33 Sorki, jeszcze mi cos do glowy przyszlo :-) Mysle, ze ogolniki z serii 'trzeba bylo' nic nie daja w kwestii prewencji nastepnych spraw tego typu: potrzebne sa lopatologiczne konkrety. Jakis przekaz 'robimy wszystko, zeby was ochronic i zebyscie mogli/mogly bezpiecznie dotrzec do domu, ale musicie wspolpracowac i sami/same dbac o siebie i swoje kolezanki/kolegow. W miare mozliwosci, nie wychodzcie z imprez sami, ale zawsze w towarzystwie jednej lub dwoch osob, ktore dobrze znacie. Starajcie sie miec przy sobie dobrze naladowany telefon - zeby zapewnic bezpieczenstwo swoim klientom, wiele pubow wypozycza teraz ladowarki - nie wychodzcie z imprezy bez sprawdzenia, czy telefon jest sprawny (cos w tym guscie). Jesli juz zdarzy sie, ze wracacie same/sami, unikajcie (lista) i robcie (lista). W Londynie np. jest cala kampania, zeby nie uzywac nielicencjonowanych taksowek (gwalty) - jest ulatwienie dla osob pod wplywem alkoholu, wystarczy wyslac 'HOME' pod okreslony numer, i zjawia sie licencjonowany taksowkarz, ktory wie, jak sobie radzic z podpita imprezowiczka i bezpiecznie odstawi ja na miejsce. Czepiajac sie tylko i wylacznie ofiary spoleczenstwo strzela sobie w stope niestety, i marnuje mozliwosc wspolnej wspolpracy na rzecz wspolnego bezpieczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s-1 Re: ależ można... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.08.10, 14:59 Choćby nie wiadomo jak był człowiek ostrożny to pewne sytuacje i tak nie do uniknięcia, a rada po fakcie nie wiele warta człowiek mądry po szkodzie i przed szkodą też - prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: ależ można... 01.08.10, 12:54 Zgadza sie, ale jesli juz ktos tego HIV-a zlapal, to naprawde nie ma znaczenia, w jaki sposob i nie powinno miec to wplywu na dalsze leczenie np. Zarazil sie tak, czy inaczej, co da teraz siedzenie i roztrzasanie? Forumowicze by powiedzieli, ze 'sam sobie winny' i nie warto leczyc; skoro policja nie powinna zajmowac sie sprawa Iwony, bo 'sama sobie winna', to moze lekarze nie powinni leczyc zarazonych HIV? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bat_oczir Re: ależ można... IP: *.chello.pl 01.08.10, 13:25 rzecz nie w tym, czy leczyć, czy nie. Bo oczywiście - leczyć. Ale czy tak samo współczuć? Ja akurat jestem lekarzem, leczę tak samo pod względem merytorycznym zarówno pijaka z marskością alkoholową wątroby, jak i starszą panią z marskością żółciową wątroby. Ale, przepraszam - mam im obojgu TAK SAMO współczuć, skoro jedno z nich zafundowało sobie marskość na własne życzenie? Z przypadkiem IW jest poodbnie. Owszem, współczuję jej i jej rodzinie. Ale czy mam zamykać oczy na to, że swoim ryzkownym zacxhowaniem dobrowolnie zwiększyła ryzyko swojego nieszczęścia? Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: ależ można... 01.08.10, 13:59 A dlaczego nie? Wspolczucia Ci zabraknie, jesli je zuzyjesz na osoby, ktore 'same sobie zapracowaly' na chorobe? Zreszta, kto wymaga od lekarza czy sledczego wspolczucia? Lekarz jest od leczenia, a policja od rozwiazania sprawy, a nie moralnego oceniania. I zarowno lekarze, jak i policjani, maja byc bezstronni, inaczej nie nadaja sie do zawodu. W ogole rozpatrywanie choroby - jakiejkolwiek - w kategoriach moralnych jest dla mnie niezrozumiale (juz pomijajac, ze pozanaukowe) i przypomina mi polityke KK wobec HIV w Afryce. A juz dzielenie chorych na winnych i niewinnych jest bardzo naiwne. Wiekszosc ludzi chce zyc szczesliwie, i nie wybiera swiadomie ani alkoholizmu, ani anoreksji, ani prostytucji. Niestety czesto zycie uklada sie tak, ze staja sie grupa ryzyka, i nie ma co sie nadymac, bo rozne sa przyczyny, przypadki i okolicznosci. No i w jaki sposob chcialabys rozpoznawac tych godnych wspolczucia? Moze starsza pani z marskoscia byla cale zycie sadystka i pozwalala mezowi gwalcic corki, a pan z alkoholizmem moze byl ofiare przemocy i wpadl w alkohol? Chcesz kazdemu robic wywiad trzy pokolenia wstecz, zeby zobaczyc, czy warto uruchomic wspolczucie? Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: ależ można... 01.08.10, 14:06 Poza tym, jesli jestes lekarzem, powinnas wiedziec, ze choroby rozpatruje sie nie tylko na poziomie indywidualnym (i indywidualnych wyborow), ale w kontekscie kulturowym i spolecznym (zwlaszcza, gdy w gre wchodzi epidemiologia), wiec rozwazania o wspolczuciu w ogole maja sie do dyskusji jak wol do karety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bat_oczir Re: ależ można... IP: *.chello.pl 02.08.10, 10:43 a co ma piernik do wiatraka? Możesz tę myśl jakoś rozwinąć? Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: ależ można... 02.08.10, 18:09 To, ze dla lekarza specjalisty etiologia choroby takiej jak przytoczony przez Ciebie HIV powinna byc jedynie informacja o trajektorii zarazenia, a nie przyczynkiem do dywagacji moralnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bat_oczir poprawność pol;itytczna.,... IP: *.chello.pl 02.08.10, 10:42 aż ścieka z Twoich postów. > A juz dzielenie chorych na winnych i niewinnych jest bardzo naiwne. > Wiekszosc ludzi chce zyc szczesliwie, i nie wybiera swiadomie ani > alkoholizmu, ani anoreksji, ani prostytucji. wiesz, nie będę się bawił w liczenie na placach, kogo jest więcej, bitych Bułgarek czy polskich studentek-cichodajek. Ale jeśli uważasz, że ktoś zmusza liczne studentki do szukania sponsora......... to uważaj dalej, myśli są wolne. > No i w jaki sposob chcialabys rozpoznawac tych godnych wspolczucia? > Moze starsza pani z marskoscia byla cale zycie sadystka i pozwalala > mezowi gwalcic corki, mówię o marskości, a nie o biciu, nie baw się w demaqogię. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: poprawność pol;itytczna.,... 02.08.10, 18:05 Nie, to zwykla empatia i swiadomosc, ze wszyscy jedziemy na jednym wozku. Ja nie uwazam sie lepsza od tych, ktorym w zyciu gorzej sie powiodlo. Jaka demagogie? Uwazasz, ze masz prawo do oceny moralnej ludzi i tego, w jaki sposob nabawili sie choroby? A moze zarazili sie podczas transfuzji ale im sie, ha ha, nalezy, bo zdradzaja zone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bat_oczir Re: ależ można... IP: *.chello.pl 02.08.10, 10:45 > A dlaczego nie? Wspolczucia Ci zabraknie, jesli je zuzyjesz na osoby, > ktore 'same sobie zapracowaly' na chorobe? dokładnie tak. Dokładnie tak samo, jak Kaczyńskiemu może zabraknąć słowa na poderżnięcie gardła, skoro sprawa smoleńska jest dla niego "zbrodnią". Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: ależ można... 02.08.10, 18:10 Co ma do tego wszystkiego Kaczynski, na milosc boska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmm Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy śl... IP: *.ostrog.net.pl 30.07.10, 09:44 a moze uciekła bo ja ojciec gwałcił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.limes.com.pl 30.07.10, 09:51 Ja tez kiedys mialam 19 lat z imprez wracalam ze znajomymi lub taxi, raz sie zdazylo ze kasy za braklo kierowca poczeklal pod domem a jak o 3 ciej rano wzielam kase od mamy - nie zabila mnei za to ze ja w nocy obudzilam ! Odpowiedz Link Zgłoś
aluisak Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy śl... 30.07.10, 09:49 Tak się przyglądam temu filmikowi z kamery... Czy nie wygląda tak, jakby ona stała i rozmawiała z kimś, być może z kolesiem w ręczniku o godzinie 4:11:02 ??? Może to był koleś z ręcznikiem, skoro na następnym ujęciu on idzie spacerkiem za nią. Na filmiku widać, jak gdyby stała i nie była sama. Choć widać średnio, ale dzięki temu że miała czarna spódnicę obok widać kogoś w jasnej górze. Przed nią trzy inne osoby. Czy te trzy osoby się zgłosiły na policję z informacjami?? One powinny wiedzieć czy Iwona stała tam sama czy z kimś i kto to był, jak wyglądał. Podobnie pan zbierający złom czy co on tam zbierał do wózka. Stał na rogu. Policja przepytała złomiarzy?? Z resztą od 4:11:02 do 4:12:20 jest aż 1m18s na przejście takiego małego odcina od miejsca, gdzie ujęła ją kamera o 4:11:02 do miejsca gdzie była o 4:12:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.limes.com.pl 30.07.10, 09:58 aluisak Ty piszesz o pierwszym filmie ?? Na pierwszym to ona idzie z nikim nie gada :) ta grupa 3 osob to co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
aluisak Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy 30.07.10, 10:05 No mowie o tym długim filmie. Przyjrzyj się, kamera szybko się przesuwa, ale widać ją na tym ujęciu. Przed nią idą trzy osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy 30.07.10, 10:00 głupia dziana laska. Przykro z powodu rodziny, ale fakt faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 10:08 Dlaczego glupia ? Bo ladna ? Bo wyksztalcona ? Ogarnij sie. Moze ma sie brzydko ubierac, zeby odstraszac potencjalnych gwalcicieli ? Byla u siebie w miescie, wokol ludzie. Czego miala sie obawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda m... Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: 81.219.231.* 30.07.10, 10:17 a glupia bo dziana czy glupia bo laska??????...co smieszny czlowieczku z kompleksami... a rodziny wspolczujemy tobie ...niezle ci mamusia we lbie namieszala zes taki skretyniały.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamta Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: 83.238.13.* 30.07.10, 10:20 Nie taka głupia, skoro została przyjęta na studia. A i nie dziana, skoro nie wracała do domu taryfą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.nplay.net.pl 30.07.10, 12:54 A studia to jakiś wyznacznik czegokolwiek? Na studiach też jest pełno głupoli. Ale to tylko tak dla porządku mówię, bo takie uwagi pod adresem zaginionej to podłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamta Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.chello.pl 30.07.10, 15:08 Wiem, chciałam jakoś zbić ten durny argument, może faktycznie niezbyt trafnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: 62.233.166.* 30.07.10, 11:27 Jaką ludzką gnidą musisz być, mówiąc coś takiego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaban Do przemyślenia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 19:19 Dla Twojego dobra człowieku, nigdy o nikim tak nie myśl i nie mów, tak niszczysz sam siebie. Tobie ktoś też mógłby nawymyślać bez powodu, miło by Ci nie było. Nie wiadomo co się z Nią stało. Ładna, zdolna, pewnie i nie biedna .. i z całą pewnością czegoś jej zazdrościsz .. ale to człowiek, nikt nie chciałby podzielić Jej losu, każdy prędzej czy później stąd odejdzie i nic nie zabierze, nie warto nienawidzić. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamelonek Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy śl... 30.07.10, 10:04 a może nie? przecież szła w stronę morza, była podpita, mogła się utopić albo umrzeć z wychłodzenia,wtedy magiczne kamery wykrywające ciepło chybaby nie zadziałały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik foto- mapka IP: *.limes.com.pl 30.07.10, 10:12 To takie info dla tych co nie mieszkaja w 3 miescie Punkt A - kamera zanotowala Iwone Punkt B - juz na tej kamerze jej nei bylo link do foto img64.imageshack.us/img64/5724/z34568.jpg Te kamery co wykrywaja cieplo jak maja wykryc np zwloki 2 tygodniowe po opadach deszczu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: foto- mapka 30.07.10, 12:57 No zartujesz chyba, uwazasz, ze rozkladajace sie cialo przestanie emitowac cieplo, bo deszcz na nie napadal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mordehaj Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.chello.pl 30.07.10, 10:12 rocznie ginie 10 tys ludzi a szuka się naprutego wódą lachona, który postanowił się obrazić na towarzystwko w którym łoił wóde i ruszyć samotnie w miasto zamiast jakiegoś zaginionego dziecka albo starszego człowieka z alzheimerem niech jej mamusia szuka z rutkowskim, skoro tak dobrze ją wychowała Odpowiedz Link Zgłoś
aluisak Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy 30.07.10, 10:20 Gość portalu: mordehaj napisał(a): > rocznie ginie 10 tys ludzi a szuka się naprutego wódą lachona, który postanowił Człowieku weź się ogarnij! Zginęła dziewczyna w sezonie letnim, w jednej z najbardziej znanych miejscowości nadmorskich, gdzie wypoczywają dzieciaki, które pierwszy raz jadą na wakacje bez rodziców. Mogło to spotkać każdego!! Co do "naprucia"... Czy ona na nagraniach wyglądała na pijaną? krzywo szła, niepewnie, rozglądała się na boki, zatrzymywała się i ruszała? A może gdzieś pawia puścila?? Nie była napruta. Co do "lachona". Każda atrakcyjna dziewczyna to dla ciebie lachon? Bo co, bo ma ładne nogi, chudą talię i ładne piersi? Bo może podkreślić swoje atuty bo nie ma zwałów tłuszczu?? Idź koleś się lecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielka gruba Buka Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: 89.108.122.* 30.07.10, 10:23 Gość portalu: mordehaj napisał(a): > rocznie ginie 10 tys ludzi a szuka się naprutego wódą lachona, który postanowił > się obrazić na towarzystwko w którym łoił wóde i ruszyć samotnie w miasto > zamiast jakiegoś zaginionego dziecka albo starszego człowieka z alzheimerem > niech jej mamusia szuka z rutkowskim, skoro tak dobrze ją wychowała ===================================================================== I to by było wszystko na ten temat. Dobrze że na forum są ludzie rozsądni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sharon Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: 80.2.100.* 30.07.10, 10:46 bla bla blaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy 30.07.10, 12:59 Chyba masz cos z glowa. Z tych 10 tys moze 1% to sprawy kryminalne, reszta to ludzie swiadomie znikajacy, plus dzieci zabrane przez rodzicow pozbawionych oficjalnie praw rodzicielskich. To sa inne zaginiecia, choc statystyki te same. Take, jak zaginiecia Iwony, sa naglasniane, i zazwyczaj priorytetowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy śl... IP: *.rybnik.vectranet.pl 30.07.10, 10:11 Tak działa POLICJA w całym kraju. Nawet tyłka nie rusza na zgłoszenia zrozpaczonych rodziców o zaginięciu ich dziecka.Tysiące podobnych spraw, gdzie POLICJA jest leniwa,niekompetentna,głupia,arogancka,bezmyślna i bez uczuć i emocji.Nawet nie chciało im się zobaczyć kamery przemysłowe, co powinno być podstawą tego śledztwa.Po 9 dniach-na przyparcie ich do muru przez Rutkowskiego-odczytują kamery. To jest tak karygodne,że w głowie sie nie miesci. Przypadek Olewników,gdzie Policja nie zrobiła NIC- niczego tą skorumpowaną instytucję nie nauczył. Jesteśmy jako społeczeństwo dalej pozostawieni sami sobie w takich drastycznych przypadkach.Cała ekipa Policji w Sopocie powinna już być na bruku !!!!! jeżeli jest jakakolwiek w tym wzgledzie kontrola i wstyd państwa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.limes.com.pl 30.07.10, 10:14 kika napisala: Cała ekipa Policji w Sopocie powinna już być na bruku !!!!! Dlaczego sopocka policja ?? ona w gdansku zaginela :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TLK To Sa Jaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 10:11 Zwroccie uwage, ze policja dysponuje kamerami w najwiekszych zakamarkach. Co to jest? Matrix jakis, czy Orwell? A w kiblach nie zagladaja? Juz nie mozna isc spokojnie z dziewucha kumpla na wydmy pobaraszkowac aby jakis sapiacy i sliniacy sie policjancina nie zagladal przez szklane oko. Fuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nawer Re: To Sa Jaja IP: 81.219.231.* 30.07.10, 10:20 nawet nie wiesz czlowieku jaki jestes zenujacy...oby ci kiedys nie zaginela zona/dziecko/matka..bo jeszcze odszczekasz swoje debilne teksty.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TLK Re: To Sa Jaja IP: *.tdi.tktelekom.pl 31.07.10, 14:04 Moze cie to zazenowalo ale szczekac to pewnie bedziesz sam, no moze z zona/dzieckiem lub matka. Jak widac na zalaczonym przykladzie monitoring permanentny niewiele daje. Do dzis nie wiemy kto szedl za a kto tak na prawde cos zrobil. A policjanci nagrywaja i nagrywaja. Pewnie i ciebie maja juz in flagranti. Odpowiedz Link Zgłoś
szarak1 Re: To Sa Jaja 30.07.10, 10:26 No właśnie , gdzie ten z ręcznikiem ma buty ?Może wybiegł za nią z plaży albo jakiegoś zakamarka i zapomniał wziąc . ATw czy były poszukiwania z psem tropiącym? Moja ciocia zginęła bez śladu 3 lata . Nie piła alkoholu , nie była wylaszczona , wyszła rano na zakupy , mieszkała w "pierdiszewie". I co wy na to krytykujący Iwonę Wieczorek? www.zaginieni.pl/baza-danych-osob-zaginionych?type=2&Itemid=2&option=com_content&view=article&id=2&sort=1&pageNumber=6&id_o=134373030323 A może ktoś z was cokolwiek o niej wie ? Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: To Sa Jaja 30.07.10, 13:20 Bardzo mi przykro z powodu cioci. Przejrzalam strone Zaginieni.pl,ale uwazam, ze nie ma na niej wystarczajacej ilosci informacji (tak samo, jak w sprawie Iwony nigdzie nie ma publikacji np. jakiego konkretnie telefonu uzywala, jak wygladala jej torebka etc.). Zobacz te strone: www.charleyproject.org/cases/f/fay_jennifer.html (link do przypadkowej osoby) Odpowiedz Link Zgłoś
szarak1 Re: To Sa Jaja 30.07.10, 17:43 croyance napisała: > Bardzo mi przykro z powodu cioci. Przejrzalam strone Zaginieni.pl,ale > uwazam, ze nie ma na niej wystarczajacej ilosci informacji .. Dzięki za link . Do dzisiaj nie mogę pojąć , jak w środku Europy ktoś może zginąć bez wieści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnl Re: To Sa Jaja IP: 193.26.131.* 31.07.10, 21:04 Przecież nikt nie zaprzecza temu, że takie historie się zdarzają. Ale z jakiegoś powodu ta sprawa jest bardzo solidnie nagłośniona. Bardziej niż sytuacja związana z Twoją Ciocią, która - jak piszesz - zginęła bez śladu 3 lata temu, która nie piła alkoholu, nie była wylaszczona i mieszkała w "pierdiszewie". Tak szczerze: naprawdę nie widzisz tutaj żadnej niesprawiedliwości? Czy nie uważasz, że - z jakiegoś dziwnego powodu - są tzw. "równi" i "równiejsi"? Nawiązując więc do tego: skoro są "równi" i "równiejsi", to jest mi bardziej żal Twojej Cioci, którą z jakiegoś powodu pominięto np. w TVN24, TVP, GW (ewentualnie może powiedziano o tym w paru słowach, ale nie przypominam sobie, szczerze mówiąc), niż panny, o której zaginięciu wie już cała Polska, w której akcji poszukiwawczej wziął udział Prezydent Sopotu, Rutkowski, jeden z najbardziej znanych w Polsce jasnowidzów... Czy naprawdę nikt nie widzi, że robi się z tego jakiś "cyrk"? Matka, która do sesji fotograficznej z ogłoszeniami o zaginięciu swojej córki ubrana jest tak, jakby za chwilę miała pójść na urodziny swojej koleżanki? Już nie mówiąc o jej "zaciętym" wyrazie twarzy, na której nie dostrzegam cierpienia, a raczej chęć udowodnienia: "kto tu jest ważniejszy". Poza tym: te filmiki i zdjęcia przedstawiające, jak to wszyscy, łącznie z matką, szukają Iwony Wieczorek... Nigdy jeszcze czegoś takiego nie widziałam. Rozumiem - filmy z monitoringu. Ale to? Cała masa ludzi była w taki sposób poszukiwana, ale nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek było robione coś w rodzaju "reality show". Po co to wszystko? Ludzie, obudźcie się wreszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: To Sa Jaja 01.08.10, 12:47 Znasz sprawe Madeleine McCann? Wtedy tez bylo gadanie, ze rodzice bogaci, ze to, ze tamto, bo rodzice - zamiast czekac na manne z nieba - zalozyli firme do poszukiwan corki, wynajeli sami specjalistow, i potrafili sie zorganizowac. A ze byli wyksztalceni i inteligentni, a nie bezrobotni na zasilku, to mieli i srodki, i potrzebne kontakty na to, zeby szukac na wlasna reke (co tylko im sie chwali). Niestety, nawet pomimo tego, corki nie znalezli do tej pory. Nikt nie zabrania rodzinie pojscia do mediow, stawania na glowie i organizowania kampanii. Jesli czlowiek (abstrahuje od poruszonej przez forumowiczki sprawy jej Cioci) byl lubiany i mial rodzine i przyjaciol, to zawsze ktos bedzie go szukal, a nie czekal bezczynnie. Jak dotad jedyna 'wina' matki Iwony bylo to, ze wziela po czesci sprawe we wlasne rece. Rozumiem, ze w Polsce to zbrodnia tak ulozyc sobie zycie, zeby w chwili krytycznej miec znajomych i pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm_a Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.10, 10:18 Trochę przerażają mnie Wasze komentarze. Zero empatii. Osobiście nie jestem rozrywkowa, nie lubię baletów, nie piję wódki, innych alkoholi w zasadzie też nie, nie chodzę na dyskoteki czy do klubów (nadmienię, że mam 25 lat i nie jestem zdezelowanym beretem), głównie ze względu na bawiące się tam towarzystwo - można by rzec takie jak przykładowej Iwony czy jej przyjaciół. Ale komentarze w stylu: "sama tego chciała", "trzeba było się nie szlajać" całkowicie mnie dobijają. Owszem, jej zachowanie, pozwolenie jej na to przez rodziców, oceniam jako wielce nieodpowiedzialne, naganne. Fakty są jednak faktami - dziewczyna zaginęła, wydaje mi się, że nie z własnego wyboru (ucieczka z domu) lecz została skrzywdzona przez jakiegoś popaprańca, i mojego współczucia/oburzenia/smutku wcale NIE umniejsza to, że być może można było tego uniknąć. Jeszcze bardziej denerwują mnie głosy: "skąd mają pieniądze na Rutowskiego, Karnowski oferuje nagrodę, dlaczego akurat o niej mówią...". Owszem, codziennie giną na terenie całej Polski różne osoby, owszem nie o wszystkich mówimy, owszem jest to równie niepokojące zjawisko jak "historia" Iwony, lecz czy fakt, iż mówi się właśnie o niej, bo przykładowo jest córką jakiegoś biznesmena, nawet - zupełnie wydumanie - bosa/mafioza, sprawia, że mówię: "nie jest mi jej szkoda, niech o niej nie mówią w mediach, bo była głupia i na to nie zasługuje - odpowiedź brzmi NIE. Bo każdy na to zasługuje. I przykry fakt, że nie mówią tak o wszystkich, być może biednych i bez koneksji, nigdy nie sprawi, że automatycznie powinniśmy pozbawiać takich możliwości innych, którzy może nie do końca nam się podobają. Moja osobista hipoteza odnośnie do pobudek burmistrza Sopotu w kwestii tak wysokiej nagrody jest zbieżna do wygłoszonej już przez kogoś w komentarzach - sprawa jest o tyle "kłopotliwa", że dotyczy kurortu wakacyjnego w środku sezonu. Miejsce, którym spacerują codziennie tysiące osób, nocą także pokaźnie ilości. Miejsca, które właśnie nocą staje się "stolicą" rozrywkową Trójmiasta i ściąga tam rzesze miłośników zabawy - WPRAWIAJĄC W RUCH CAŁĄ MACHINERIĘ WYCIĄGAJĄCA LUDZIOM PIENIĄDZE Z PORTFELI. Prezydent zaś zachowuje chce pokazać chęci do jak najszybszego pomyślnego zakończenia sprawy, by nie wprawiać ludzi o strach o swoje zdrowie/życie, który w owym strachu mogliby zrezygnować z nocnych eskapad lub przenieść się na imprezy np. do Gdańska, powodując przez to straty dla Sopotu. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielka gruba Buka Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: 89.108.122.* 30.07.10, 10:28 Nie wiem po co się tak rozpisałeś,grafomaństwo? Krócej ujmując,dziewczynie brakowało wyobraźni:samotne powroty i "walenie" wódy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.4web.pl 30.07.10, 11:49 Ty natomiast kompletnie niczego z tego wpisu nie zrozumiałeś, a na dodatek używasz słow,których znaczenia nie rozumiesz, w kontekscie, którego też nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielka gruba Buka Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.200-43-141.telecom.net.ar 30.07.10, 12:56 Tak,oczywiście ty jesteś ten wszystko wiedzący a ja ten "wiejski głupek". Może jak już się określiłeś i wiesz wszystko,czas pofatygować się po nagrodę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateo Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy śl... IP: 95.155.124.* 30.07.10, 10:22 w 6min 47 sek idzie czterech młodych ludzi.Przed skrętem w prawo wszyscy zerkają w lewą stronę.Może Iwona nie poszła prosto tylko skręciła w lewo.Wtedy tych czterech młodych ludzi coś zauważyło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.chello.pl 30.07.10, 10:23 Nie chcę nikogo oskarżać, ale chód tego mężczyzny idącego tuż za Iwoną jest ... nerwowy, napięty, pośpieszny... Wzrok zdaje sie być w nią wbity... Kiedy facet odwraca na chwilę głowę gdyż widzi ludzi z wózkiem ... z jego mowy ciała wynika zachwianie pewności siebie. Wszyscy, którzy kręcą sie na tym filmie, czynia to mozolnie, powoli, wczesnoporannie... Iwona idzie pośpiesznym, zdecydowanym krokiem... Jakby czuła niepokój. To atrakcyjna dziewczyna, która zwłaszcza w takim, niestety kuszacym stroju, nie powinna znaleźć się sama na ulicy o tej godzinie. Mam nadzieję, że nic jej się nie stało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielka gruba Buka Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: 89.108.122.* 30.07.10, 10:29 A może gość miał rozwolnienie "na zakręcie" i stąd ta nerwowość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.chello.pl 30.07.10, 10:36 wszystko możliwe .. nawet i rozwodnienie... mogłabym napisać, ze facet mi smierdzi ale to nie byłoby na miejscu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NieChcąKłopotów Nie oskarżaj zatem, bo tylko szkodzisz. IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.10, 11:24 > Nie chcę nikogo oskarżać, ale chód tego mężczyzny idącego tuż za > Iwoną jest ... nerwowy, napięty, pośpieszny... Wzrok zdaje sie być w > nią wbity... Kiedy facet odwraca na chwilę głowę gdyż widzi ludzi z > wózkiem ... z jego mowy ciała wynika zachwianie pewności siebie. trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,8176201,Sopot__Rutkowski_znalazl_slad_zaginionej_Iwony__film_.html Rutkowski już wcześniej znalazł kolejne nagranie i oskarżał - Dla mnie to potencjalni sprawcy - komentuje Rutkowski. - Trzeba koniecznie ustalić kim są. Ważne, by zgłosiła się kobieta, którą napastowali. Niech zgłasza się każdy przechodzień, który na tym filmie rozpoznał siebie i zapamiętał coś istotnego. I nikt się nie zgłasza. Ludzie którzy nawet coś widzieli, kogoś rozpoznali nie kwapią się z informowaniem o tym policji czy rodziny, bo nie chcą być kolejnymi podejrzanymi. A Rutkowski z Wyborczą wali oskarżeniami na oślep. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pijak i złodziej Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy śl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 10:25 A ja piję alkoholowe drinki często i... uwaga czasem lufki..., czasem w domu, czasem na wyjeździe, czasem na łódce, czasem na ogródkach działkowych... moi znajomi też piją i świetnie się bawimy, i... UWAGA tańczymy... a czasem (zgroza) IDZIEMY DO KLUBU...(I TO PO TYM JAK WCZEŚNIEJ PILIŚMY) I ... wiecie co? jest tam mnóstwo takich ludzi????? Kurcze skąd oni się tam biorą??? Skoro wszyscy są tacy - jak niepijący, szaleni, zwariowani i zakręceni komentatorzy z tego forum. Ale macie rację, po lekturze forum też tak uważam ZASŁUGUJĘ NA ŚMIERĆ!!! CHYBA SAM SIĘ NA SIEBIE ZAMACHNĘ!!! BO JAKOŚ NIE SPOTKAŁ MNIE NIKT z tutejszych abstynentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: david Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy śl... IP: *.gemini.net.pl 30.07.10, 10:33 Przeglądnąłem film i ma wrażenie, że dziewczyna dobrze wiedziała, że ten mężczyzna za nią idzie. Mam też takie przekonanie wewnętrzne, że idzie za nią od dłuższego czasu, biorąc pod uwagę szybki chód (prawie bieg) dziewczyny. Gdyby to był kolejny przypadkowy przechodzień nie pędziła by tak, mając przede wszystkim w nogach i zabawę (przypuszczam, że tańczyła) i drogę do domu i godzinę. Nie powiedziałbym też że facet rozgląda się nerwowo popatrzył w sumie tylko w prawą stronę. Nie znam terenu dla tego trudno jest powiedzieć i przyjąć hipotezę co mogło być dalej. Co do samego działania policji - to mogli oni błędnie założyć (nie usprawiedliwia ich to), że dziewczyna miała ochotę na jakąś wakacyjną przygodę i sama się znajdzie. Może ktoś mi powie, bo się nie znam, jak to jest w kwestiach technicznych czy takiego obrazu jaki widzimy możemy powiększyć twarz mężczyzny? Pytanie jest inne jeśli był to jakiś wczasowicz i szedł tam przypadkiem to może tak się zdarzyć że o całej sprawie nic nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.chello.pl 30.07.10, 10:43 pewnie, że taki obraz da się powiększyć... Uważam, ze policja powinna to zrobić... Szukać faceta (póki co) jako świadka... Wiesz, może policja to czyni. Niekiedy dla dobra sprawy, nie są wyjawiane wszystkie poczynania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lor 15 tys rocznie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.07.10, 10:39 Ludzie było już napisane, że z owych 15 tys ludzi rocznie to 95% się odnajduje bo np uciekli sobie na chwilę z domu. Jak łatwo obliczyć tylko 5% to przypadki takie jak Iwona. Czyli 750 osób rocznie, ale nie mityczne tysiące. Czytanie... Ps. Co do alk. Jak już ktoś napisał biedny student pije przed wejściem na imprezę by nie płacić w środku ^_^ Ps1. Moralizować mogą jedynie osoby w 100% czyste, a że każdy ma coś na sumieniu nikt nie może tego robić.(to tylko czysta hipokryzja) Ps. Oby się znalazła cała i zdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy 30.07.10, 10:40 Zostala raczej zgwalcona i zabita. Wszystko na to wskazuje. Obym sie mylil - powodzenia w poszukiwaniach! Zal mi tej matki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeanne Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: 217.153.176.* 30.07.10, 16:13 Żal mi tej dziewczyny i jej rodziców. Sama niejednokrotnie jeździłam nad morze na urlop bez znajomych i naprawdę, nigdy w życiu nie szłabym nocą po mieście sama, bez znajomych i narażała się na niebezpieczeństwo. co się stało to się już nie odstanie, ale z przykrościa piszę, że Iwona była bardzo lekkomyślna. I komentarze niektórych osób, że działała w nerwach niczego nie usprawiedliwiają: instynkt samozachowawczy zawsze powinien działać i nie pozwalać na samotne wracanie do domu, zwłaszcza po imprezie. Różni ludzie przyjeżdząją nad morze w okresie letnim, niektórzy własnie po to, żeby złapać jakąś ofiarę jak Iwone. Tak samo ktoś napisał, ze była u siebie to czego się miała obawiać.Własnie miała!! bo do Trójmiasta przyjechało bardzo dużo obcych ludzi! Inną sprawą jest postawa "przyjaciółek" które pozwoliły jej samej wracać do domu. Na pozytywne zakonczenie sprawy nie liczę, moim zdaniem albo już nie żyje, albo jest poza granicami kraju, co jest chyba już największą dla niej tragedią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosss Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy śl... IP: *.ip.netia.com.pl 30.07.10, 10:40 moje hipotezy jest taka: 1. koles w koszuli w krate. on ją zlapal i zawklukl gdzies.., moze do jakiegos bunkra..., ukryl cialo. nastepnego dnia (nastepnej nocy) zapakowal cialo na wozek i wywizol gdzies dalej. bosy, bo pil na melinie. poszedl sie wysrac i pozniej wykompal..., zna te tereny dosc dobrze. mi sie wydaje ze on ma wiecej niz 40 lat. dobrze bybylo gdyby policja powidziala, czy kolesia widac na drugiej kam. w brzeznie. policja pewnie sprawdza wszystkie telefony zalogowane w tym czasie w okolicy, pewnie koles nie mial tel i do teraz nie ma... wiec policja jest poki co w duupppie 1a szukac kolesia wsrod meneli, kloszardow itp 1b szukac goscia na monitoringu min. 48h po zdarzeniu - szukac kolesi z wozkami podobnych do niego. 2. druga hipoteza. spotkala kogos znajomego. rodzina, dawni znajomi, obecni znajomi. 2a wtedy szukac i weryfikowac kazdy samochod z monitoringu, ul, dobrowszczakow, jana pawla, jagielonska, piastowska. co o tym myslicie...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.chello.pl 30.07.10, 10:48 a są na tym odcinku jakieś domy? Może koleś wybiegł z domu zobaczywszy ją przez okno? stąd brak butów? A może skoro obydwoje nie maja butów to ... spotkali się na plaży? Moze idzie za nią od plazy własnie? A może ona ich nie założyła lub nawet celowo zdjeła czujac coś niepokojącego był łatwiej było jej uciec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Poszukiwania 19-letniej Iwony. Dwie hipotezy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 11:02 ona szla bez butow juz pare kilometrow wczesniej w Sopocie ot nogi ja bolaly, a zasuwac w szpilkach pare kilometrow to chyba niewygodne :P Odpowiedz Link Zgłoś