Dodaj do ulubionych

Matura to bzdura?

22.01.11, 20:57
Kto napisał "Lalkę"? Jak nazywał się główny bohater "Dziadów"? Co po polsku znaczy Quo Vadis?

Nie mogę uwierzyć, że nikt nie zna odpowiedzi na takie pytania. No ludzie...
Obserwuj wątek
    • basiakrakow1 Matura to bzdura? 22.01.11, 21:00
      Łatwe te pytania, na wszystkie bym odpowiedziała, a skończyłam szkołę dobre parę lat temu.
      • shir-ker Re: Matura to bzdura? 22.01.11, 21:11
        I to właśnie dlatego znasz odpowiedzi. A gdybyś skończyła szkołę 15, 20 lub 30 lat temu, to byłoby jeszcze lepiej.
        Taka prawda. :(

basiakrakow1 napisała: Łatwe te pytania, na wszystkie bym odpowiedziała, a skończyłam szkołę dobre parę lat temu.
        • rotten_apple Re: Matura to bzdura? 22.01.11, 21:29
          shir-ker napisała:

> I to właśnie dlatego znasz odpowiedzi. A gdybyś skończyła szkołę 15, 20 lub 30
          > lat temu, to byłoby jeszcze lepiej.
          > Taka prawda. :(
          >
          > basiakrakow1 napisała: Łatwe te pytania, na wszystkie bym odpowiedziała, a skoń
          > czyłam szkołę dobre parę lat temu.

Hm, zadałam pytania:
          ojcu, matura 40 lat temu - wynik 5/5
          babci, brak matury :P - 3/5

Zastanawiam się, jaką realną propozycję na program nauczania mają Twórcy.
          Obśmiać wszystko łatwo.
          A proces uczenia zawsze łączy się z opanowaniem pamięciowym pewnych rzeczy. I chociaż za jakiś czas części z nich nie będziemy pamiętać, wpływają na rozwój naszych zdolności umysłowych.

>
          >
          >
          • Gość: xx Re: Matura to bzdura? IP: *.home.aster.pl 22.01.11, 22:56
            Bardzo rozsądny głos. Twórcy filmików nie podają żadnego rozwiązania problemu...

Oczywiście - ćwiczenie pamięci jest potrzebne i ważne. Nie rozumieją tego uczniowie - i my też nie rozumieliśmy, kiedy wkuwaliśmy niektóre informacje.

Twórcy po prostu postanowili zdobyć popularność, zwłaszcza wśród tych, którzy orłami w szkole nie byli... Bo to po prostu zabawne filmiki, a takie zyskują popularność błyskawicznie.
            Ci, którzy się z nich śmieją - zwykle nie znają odpowiedzi na zadawane pytania. Ale kiedy się śmieją - czują się lepsi...
            • Gość: sanczo Re: Matura to bzdura? IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 01:06
              Poszukajcie głębiej.
              Twórca projektu jasno to opisał w wywiadzie który jest obok tego artykułu. Oni nie chcą zmieniać systemu, chcą żeby się ludzie nad sobą zaczeli zastanawiać i zmiany zaczęli wprowadzać w sobie a nie od razu burzyć system
        • koham.mihnika.copyright arogancja i glupota tych mlodych ludzi jest przera 23.01.11, 00:03
          zajaca.
          Sam skonczylem szkole ponad 40 lat temu, odpowiedzi znam.
          W Australii system oswiatowy jest inny niz w Polsce, bardziej nastawiony na rozwiazywanie problemow, na samodzielne myslenie. Ale matura nadal jest. Malo tego, jest takze egzaminem wstepnym na uczelnie. Angielski i matematyka sa obowiazkowe, reszta (sporo przedmiotow) do wyboru.
          To, ze komus sie nie przydaje wiedza z historii czy biologii, nie znaczy, ze przedmioty maja zniknac.
          Z perspektywy czasu oraz osiagniec moich dzieci, powiem tyle, zaden system nie jest doskonaly. Polska przed i powojenna matura dawala duze wiedze ogolna, ktora pozwalala rozumiec otaczajacy swiat. Mlode pokolenie uczy sie tego, co ich interesuje. Wylacznie. Wynik - olbrzymia rzesza niby wyksztalconych, ale nie majacych pojecia o podstawowych zjawiskach przyrody czy techniki.
          Przyslowiowe blondynki (i blondyni) nie wiedza, jak dziala samochow i jego podzespoly. Nie maja pojecia o czytaniu mapy, bo uzywaja GPS. Do czasu, gdy kaze im jechac pod prad na autostradzie. Ci sami wyksztalceni inaczej, sa klientami alternatywnej medycyny, czytaja horoskopy, kupuja histerie o wplywie co2 na blakniecie zaslon w oknach, .....
          Mama mi powtarzala, co masz w glowie, tego ci nikt nie ukradnie. Majac socjalistyczna mature i studia daje sobie doskonale rade w kapitalistycznej gospodarce, wsrod kapitalistycznych matur i dyplomow. Dzieki wiedzy uzyskanej w Polsce mam spora przewage nad tubylcami i importami z Azji czy Afryki.
          • Gość: rosomak Re: arogancja i glupota tych mlodych ludzi jest p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 00:51
            Nie musisz obrażać tych ludzi za fakt podjęcia głosu w dyskusji o beznadziejności polskiej edukacji. Nikt nie chce kwestionować przydatności wiedzy ogólnej, ale warto się zastanowić ile z tych informacji jest do czegokolwiek potrzebne. Przykładem niech będzie szczegółowa wiedza o budowie komórek, którą przekazują np. w liceum i zerowa wiedza na temat przedsiębiorczości, zawierania umów, rozliczania się z podatków, wypełniania PITów, wniosków i podstaw prawa. To nie sztuka powiedzieć, że dobrze jest uczyć młodzież wszystkiego tylko z tego wszystkiego wybrać te wiadomości, których posiadanie zaprocentuje w dorosłym życiu. Bez wiedzy o akcji w Dziadach da się przeżyć, ale jeśli ktoś nie będzie wiedział jak powinna być skonstruowana umowa, którą podpisuje z pracodawcą, to może zostać przez niego oszukany i nawet się nie zorientuje.
            • Gość: Porarelaksu Re: arogancja i glupota tych mlodych ludzi jest p IP: *.77.classcom.pl 23.01.11, 00:59
              Do konstruowania umów potrzebne jest logiczne myślenie a nie osobny przedmiot w liceum. Gdyby uczniowie z należytą uwagą podchodzili zarówno do Dziadów (bez których oczywiście można żyć jak również bez umiejętności pisania i liczenia - wszak są audiobooki, tv i kalkulatory), jak i matematyki, historii i biologii, to nie mieliby problemów ze zrozumieniem prostych umów. Tych bardziej skomplikowanych czasami nie rozumieją prawnicy...
            • Gość: q-ku bez wiedzy o komórce i Dziadach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 10:15
              można być wynarodowionym absolwentem zawodówki, który będzie znakomicie reperował kolanko w zlewie w Polsce, Australii i wszędzie

takim bydełkiem czarnoroboczym

ale człowiek tzw "wyższego formatu", jak mawia Miodek, powinien wiedzieć jak działa życie i co go łączy ze starą kulturą, skąd i dokąd zmierza ludzkość
      • Gość: azuu Matura to bzdura? IP: 89.191.135.* 23.01.11, 01:50
        pozytywny program, bardzo! ;)
        może dzięki takim programom jak ten, ludzie uświadomią sobie, jak banalnych rzeczy nie wiedzą.
    • nakaro25 Matura to bzdura? 22.01.11, 21:08
      W końcu ktoś się tym zainteresował. Niestety program nauczania w szkołach średnich a także na niektórych uczelniach (osobiście mogę potwierdzić, że tak jest na dwóch uczelniach, na które uczęszczałam), opiera się na konieczności wykucia na pamięć. Do tego można dodać szereg zbędnych przedmiotów, którymi zapycha się dziury czasowe, tak aby plany zajęć "miały ręce i nogi". I tak oto można uwalić niejedne studia przez niezrozumienie wszelakich teorii Platona. Zdarza się, że na określonych kierunkach w danych placówkach szkoleniowych powstają nowe przedmioty tylko i wyłącznie dlatego, że ktoś z tej uczelni robił w ten sposób tytuł profesora. Abstrakcją tego jest fakt, iż na wykład z jednego takiego przedmiotu uczęszczała pani magister z ćwiczeń z tego samego przedmiotu - czyli my studenci musieliśmy to wyryć i zdać egzamin, a pani magister nas uczyła mimo że sama nie bardzo wiedziała o co chodzi, bo nigdy czegoś takiego uczyć się nie musiała...
      Mam nadzieję, że działalność tych chłopaków zwróci uwagę osób odpowiedzialnych za szkolnictwo średnie i wyższe i przyczyni się do korzystnych zmian.
      • koham.mihnika.copyright uczestnictwo asystentow w wykladach nie jest 23.01.11, 00:09
        nowym wynalazkiem. Za moich czasow ;-{) tez tak bywalo. W ten sposob asystenci wiedza, czego pan profesor bedzie wymagac i czego i jak trzeba studentow uczyc.
    • pan-kabak A co to ma wspólnego z maturą? 22.01.11, 21:37
      Nie rozumiem związku niewiedzy ukazywanej na filmach z egzaminem maturalnym.
      Oglądałem kilka odcinków i widać, że:
      1. Wcale nie wiadomo, czy pytani zdawali maturę. Wygląd niektórych raczej temu przeczy.
      2. Praktycznie nie było pytań z zakresu liceum/technikum. Większość była z gimnazjum, niektóre z podstawówki.
      • nietyp Re: A co to ma wspólnego z maturą? 22.01.11, 22:02
        "Wcale nie wiadomo, czy pytani zdawali maturę. Wygląd niektórych raczej temu przeczy"

Ty z pewnością nie miałeś z nią nic wspólnego!!! Nawet jeśli masz "słuszny" wygląd.

• pamejudd Rozwin to blyskotliwe rozumowanie, prosze. 22.01.11, 23:34
          Zapowiada sie niezly ubaw...
          • Gość: super program kufo Re: Rozwin to blyskotliwe rozumowanie, prosze. IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 01:10
            hahahah zmietli mnie, swietny artykuł i swietne chlopaki!
      • Gość: Stegae Re: A co to ma wspólnego z maturą? IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 01:09
        ja studiuje na politechnice i niektórzy tutaj mają kłopot z tabliczką mnożenia, więc wcale mnie poziom nauczania przedstawiony tu nie dziwi a wrecz zatrważa
      • Gość: maja Re: A co to ma wspólnego z maturą? IP: *.centertel.pl 23.01.11, 02:36
        Jakbyś się interesował programem to byś wiedział że Ci co odpowiadają zdawali maturę (są o to pytani wcześniej) !
        a pytania nawet jak są niektóre z gimnazjum to tym bardziej kompromitują ludzi..
        Bo powiedz mi : jak ktoś nie odpowie na pytanie na poziomie gimnazjum to odpowie na pytanie maturalne? raczej nie.
        MaturaToBzdura rewelacyjny program!
    • xanaxy Matura to bzdura? 22.01.11, 22:08
      Prawo Kopernikanskie : " Zla moneta wypiera dobra". Ktos zrozumial?
      • Gość: 666 Re: Matura to bzdura? IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.11, 22:43
        chodzi o to że pieniądz tańszy wypiera pieniądz droższy. (moneta która jest tańsza w wytworzeniu wyprze monetę która jest droższa(np ze złota))
        • Gość: milka Re: Matura to bzdura? IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 01:12
          dokladnie, nic trudnego, tak jak te pytania tam, !!
          ps/ oby wiecej takich inicjatyw i artykułów!!
        • Gość: pozdr LOL. Tanszy nie wprodukcji IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 02:43
          Ale tanszy to ten, ktory szybciej sie dewauluje. A nie taniej kosztuje jego wytworzenie.
      • koham.mihnika.copyright starsi bracia w bankowosci 23.01.11, 00:10

• neesti Matura to bzdura? 22.01.11, 22:09
      Bardzo ważna jest profilaktyka, która zmniejsza ryzyko pojawienia się zaprać, jak i również pozwala przejść z ostrych zaparć na przewlekłe. Są to przede wszystkim: odpowiednia dieta, przyjmowanie dużej ilości płynów, prawidłowy rytm snu, wyrobienie nawyku wypróżniania się o tym samym czasie, dostateczna ilość ruchu fizycznego, gimnastyka codzienna, spacery – szczególnie u osób z siedzącą pracą i siedzącym trybem życia.
      • koham.mihnika.copyright na przykladzie blizniakow jednojajowych zoliborski 23.01.11, 00:12
        ch?
    • Gość: R Re: Matura to bzdura? IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.11, 22:11
      Dlaczego nie możesz uwierzyć? Gdybyś zobaczyła obecne arkusze maturalne to byś uwierzyła...
      • kasia191273 Re: Matura to bzdura? 22.01.11, 22:27
        ja nie rozumiem larum

kiedys nauka w szkole i matura polegaly na zapamietywaniu/zakuwaniu niesamowitej ilosci wiedzy- pluje sie na tamten system jako oglupiajacy, nieprzygotowujacy do zycia, wspierajacy kujonow, a nie ludzi inteligentnych

dzis matura nie opiera sie na pamieciowce: wlasciwie mozna nawet nie czytac lektur i przy przecietnej inteligencji uda sie napisac, bo pracuje sie na fragmencie utworu. Licza sie wiec umiejetnosci- i znow sie pluje, ze to egzamin dla glupkow

to jakas schizofrenia
        • koham.mihnika.copyright w spoleczenstwie sa inteligentni (mniejszosc) 23.01.11, 00:18
          oraz umyslowi inaczej (znaczaca wiekszosc) - to statystyka.
          Kazdy typ matury odpowiada pewnej grupie i stanowi trudnosc dla drugich.
          Samo myslenie, bez odpowiedniej dozy wykutej wiedzy, jest do d...
          Nie mozna byc Eisteinem przez 24 godziny i wymyslac kolo po raz drugi. Musimy uczyc sie faktow, znac wiekszosc z nich na pamiec, no i, wiedziec gdzie dalej wiedzy szukac.
          Problemem jest zmuszanie osob malo rozgarnietych do konczenia szkoly, ktora nie daje im zawodu, a przedmioty dalekie sa od obecnej hitorii Dody i Nargala czy kolorow majtek w sklepach.
          Jak zauwazyl Korwin Mikke, demokracja jest do dupy, bo rzadzi wiekszosc, a wiekszosc jest glupia (statystyka).
    • anduu Metka?? 22.01.11, 22:40
      Zdaję mi się, czy Dyziak ma metke na spodenkach?? Dziwne, bo przecież sponsoruje ich Cropp, robią im niezłą reklamę, więc chyba nie muszą zwracać rzeczy do sklepu. Chociaż pewnie mi się tylko wydaje. :D
    • Gość: Bogusław Re: Matura to bzdura? IP: *.erydan.net 22.01.11, 22:46
      rotten_apple napisała:

> Kto napisał "Lalkę"? Jak nazywał się główny bohater "Dziadów"? Co po polsku
      > znaczy Quo Vadis?

>
      > Nie mogę uwierzyć, że nikt nie zna odpowiedzi na takie pytania. No ludzie...

Nie pleć bzdur,że nikt nie zna odpowiedzi.
      Zapytaj tych po 50-ce.Na pewno posiadają większy zasób wiedzy,niż dzisiejsi maturzyści,chociaż ze szkołą nie mieli do czynienia 30 i więcej lat.
      • Gość: xx Re: Matura to bzdura? IP: *.home.aster.pl 22.01.11, 23:02
        Teraz zasób wiedzy maturzystów to obsługa srajfona, kopiowanie z Wikipedii i umiejętnosć dodawania i odejmowania na kalkulatorze (procentów nawet na kalkulatorze nie potrafią policzyć). A tego - pięćdziesięciolatkom na szczęście raczej brakuje...
        • Gość: maturzysta Re: Matura to bzdura? IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 01:13
          nic dodac nic ujac ja robie tak samo hahahah a matura juz za pare miechow
    • stackwaddy Matura to bzdura? 22.01.11, 23:07
      Lubię seks ! I ch... !
    • Gość: żolto - niebieski Re: Matura to bzdura? IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 01:07
      nie "nikt" nie zna tylko większość szarych ludzi, pracuje w handlu i codziennie mam do czynienia w 90proc z ludzmi jak bohaterowie tych filmików
      • Gość: ala Re: Matura to bzdura? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 01:15
        Przy obecnym niżu demograficznym, większość kiepskich szkól, które słabo uczą zostanie automatycznie wyeliminowanych, pozostaną najlepsze, które dają solidna widzę.
    • cotozanazwa BZDURA 23.01.11, 01:32
      PRZECIEZ NIKT NIKOMU NIE KAZE ZDAWAC MATURY ANI ISC NA STUDIA!
      Jak dla kogos wiedza z matury jest nieprzydatna to powinien isc prosto do szkoly zawodowej.
      • Gość: ? Nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficer IP: 77.236.16.* 23.01.11, 06:38
        Wraca zdaje się stare
        /marksizm kulturowy jednak czerpie coś ze stalinowskiego :-)

NIE MATURA LECZ CHĘĆ SZCZERA ZROBI Z CIEBIE OFICERA....
    • Gość: zeus_gromowladny bez sensu IP: *.bb.sky.com 23.01.11, 14:20
      > Co pamiętamy ze szkolnej wiedzy po kilku latach?

Ci kolesie opierają się na błędnym przesłaniu. W nauce szkolnej nie chodzi o fakty, tylko o to, by nabyć umiejętność logicznego rozumowania i wyrobić się trochę w "obcowaniu z wiedzą". Co z tego, że ja z podstawówki nie pamiętam czy Ala miała kota, czy psa albo jak to zwierze miało na imię. Ważne, że się liter nauczyłem. Czyli umiejętności, nie fakty.

To, że Prus się nazywał Głowacki jest akurat kompletnie nieistotne. Istotne jest to, żeby generalnie kojarzyć w jaki nurt się wpisywał, jakie to stulecie było i co chciał gość przekazać.

• maquis.drake Matura to bzdura? 23.01.11, 14:51
      Jak naprawdę nazywał się Bolesław Prus? Kto napisał "Lalkę"? Jak nazywał się główny bohater "Dziadów"? Co po polsku znaczy Quo Vadis?
      ...

No tak, humanistom wydaje się, że to ważne pytania...
    • vbn53 Matura to bzdura? 23.01.11, 15:02
      Za przedstawiony stan rzeczy należy podziękować
      - rodzicom mających gdzieś swoje dzieci. No i bezstresowe wychowanie!!!!!!!!
      - sporej grupie niedouczonych pracowników szkół nazywanych nauczycielami. Na 40 nauczycieli , których poznałem w podstawówce i liceum do pracy w szkole nadawało się 6. Z pozostałych 34 połowa miała jeszcze zadatki na nauczyciela. Reszta to była banda idiotów.
      - uczniom bezwstydnie kopiujących z wiki i korzystających z bryków miast P R Z E C Z Y T A Ć lekturę
      - MEN za wprowadzenie gimnazjum i 3 letnie LO\4 letnie technikum

Wszystko to powoduje, że absolwent szkoły w większości przypadków to skończony idiota
    • bopin Głupki 23.01.11, 19:42
      Biorą głupki z zaskoczenia człowieka na ulicy i montują z jego wypowiedzi co im wygodnie. Jak ja bym ich znienacka zapytał jak się nazywają też by zgłupieli.
    • molto_bene Matura to bzdura? 23.01.11, 22:05
      Bzdurą nie jest matura, tylko te pytania. Matura już od dawna nie na tym polega, panowie są chyba jacyś nie na czasie.:)
    • witek7205 Matura to bzdura? 24.01.11, 02:18
      Ten program niczego nie dowodzi, a w szczególności niczego o maturze.
      Co najwyzej o stanie oświaty i tego jak uczymy. Gdyby te same pytania zadać za granicą okazałoby się, że wiemy duzo duzo wiecej nic rowiesnicy za granicą.
      Nasz system nie jest zły. Brak mu tylko pieniędzy.
      Polak ze swoją wiedzą, za granicą pracy bedzie szukał krótko. pamieciowy system nauczania panuje również w azjii, i fachowcy z tamtych regionów rozchwytywani sa na pniu.

To, że matura to bzdura to inna sprawa, ale nie tędy droga, zeby to wykazać.
      Bardzo podoba mi sie rozwiązanie amerykańskie.
      Podobne do testu szostoklasistow. Nie ma kryterium zdam/nie zdam. Jest tylko kryterium jak dobrze go zdam. Pierwsze podejscie jest bezpłatne, za nastepne płaci się samemu.
      Można go zdawać w określonych odstępach czasu, az do uzyskania satyfakcjonującego wyniku.
      Pierwsza powtórka zdaje sie po miesiacu, druga po 6 miesiacach.
      Termin wybiera się samemu i idzie sie na niego kiedy ma się dobry chumor.
      Uzyskany wynik jest brany pod uwagę przy przyjęciu na studia, ale nie jest jedynym kryterium.

Jak ktoś kiedyś zdawał jakies egzaminy typu TOFEL, cy tez w firmie tomson-prometric czy vue to wie o czym pisze.

• bej-80169 Matura to bzdura? 24.01.11, 08:33
      Problem nie polega na tym,by zapamiętać na całe życie wszystkie "informacje" maturalne.O wiele ważniejsze jest natomiast to, czy maturzysta posiada stosowne przymioty intelektualne,pozwalające skorzystać z tych informacji.Na marginesie można dodać jedynie,że zdolność zapamiętywania też jest ważną informacją o stanie inteligencji.
    • Gość: Kaja Am :-)Zapamiętaj, zdaj, zapomnij. Matura to bzdura? IP: *.182.48.60.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.04.11, 11:04
      Haaaa! Jeśli ktoś śmie uważać się za eksperta, to powinien wiedzieć, co własny,m głosek cytuje! Bynajmniej nie bylto Marsz Mendelssohna, tylko Wagnera. Przy okazji przypominamlink www.youtube.com/watch?v=pp2wMhBMXoIJeśli zatem
      Proszę łaskawie zweryfikować swoją wiedzę Kaja Akademia muzyczna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka