Gość: Puysdig Fulsiw Fryzjer niestety nie miał "ochrony łysych". IP: *.cdma.centertel.pl 17.02.11, 09:31 Wyszłoby taniej, a połamane nogi tych z konkurencyjnej mafii od ściągania haraczy za pitu-pitu jako miły bonus. Odpowiedz Link Zgłoś
prasa_klamie Golił muzyków, ogolili fryzjera. ZAIKS puka po ... 17.02.11, 09:32 Przykre. 4 lata temu prowadząc punkt usługowy puszczałem tylko muzykę objętą Creative Commons, wpada Pan z ZAIKS, widzę błyszczące oczy, widzę uśmiech na twarzy Pana Policjanta, pada pytanie o to czy ZAIKS płacony, gdy odpowiadam - Nie, wyraźnie poprawia im się samopoczucie - tak, są już w domu, mają mnie! -Nie płacę, bo nie muszę, muzyka jest CC, a w lokalu nie ma innych odbiorników ani radia ani telewizji. Jak oni posmutnieli, jak się zdenerwowali, żal mi się ich zrobiło, już prawie było tak dobrze. Akurat jak wychodzili to z pracownikami sie z nich bardzo głośno zaczęliśmy śmiać, Pan władza nawet wspominał, że to obraza władzy... Ale, że wszedł sam do lokalu by nam o tym wspomnieć, mieliśmy samych świadków z firmy, że było dokładnie odwrotnie i próbował wymusić łapówkę :D Oj, ta polsza to taki piękny kraj, tylko trzeba nie być uczciwym i postępować jak urzędnicy i gęba się śmieje codziennie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xenno Re: Golił muzyków, ogolili fryzjera. ZAIKS puka p IP: *.play-internet.pl 17.02.11, 16:09 pieknie's to ujal :P Odpowiedz Link Zgłoś
fidel_com_pl Re: Golił muzyków, ogolili fryzjera. ZAIKS puka p 16.05.11, 06:36 W przeciwieństwie do obiegowych opinii, zapisanie się do organizacji zarządzających prawami autorskimi nie jest obowiązkiem artystów. Artyści dostępni na z Fidel.com.pl wybrali alternatywny sposób dystrybucji swojej muzyki: nie zdecydowali się na przynależności do organizacji zarządzających i pobierających opłaty z tytułu praw autorskich. Wykorzystanie i odtwarzanie ich utworów nie pociąga za sobą opłat dla żadnej z tych. Zestaw muzyczny PRO zawiera : * Nieograniczony dostęp do 21 klimatów muzycznych * Odsłuch on-line z naszego interfejsu (Odtwarzacz PRO) * Możliwość pobrania wszystkich klimatów z twojego konta * Możliwość pobrania Odtwarzacza i zainstalowania go na Twoim komputerze * Codzienna aktualizacja programu 21 klimatów muzycznych * Certyfikat zwolnienia z opłat z tytułu praw autorskich ( ZAiKS,Stoart itp ) Już od 48 Euro/ rok Zapraszamy do Fidel.com.pl kontakt: 660-66-77-03 Tomasz Godlewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Golił muzyków, ogolili fryzjera. ZAIKS puka po ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.11, 09:34 banda pasożytów, artyści powinni płacić ludziom za słuchanie , ja jak niechcę słuchać a słyszę muzykę to powinni mi zapłacić za zmuszanie do słuchanie piosenek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasiek Creative Commons IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.02.11, 09:40 Zgodnie z prawem można puszczać muzykę wg licencji Creative Commons. Dzięki temu: - nie wspiera się dwóch organizacji: Policji oraz ZAIKS-u - WSPIERA SIĘ ARTYSTÓW - PROMUJCIE SZTUKĘ A NIE PRZEMYSŁ FONOGRAFICZNY I SPECÓW OD MARKETINGU di.com.pl/news/18257,0,ZAiKS_Oplaty_za_Creative_Commons_to_nieporozumienie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bananpl Golił muzyków, ogolili fryzjera. ZAIKS puka po ... IP: *.dip.t-dialin.net 17.02.11, 09:43 Sądzę ze w Polsce prawie w każdej dzedzinie sztuki kradzieże praw autorskich są na porządku dziennym. Osobiście jestem artystą i spotykam w ksiażkach, katalogach reprodukcje kolegów koleżanek, czy moje bez pytania się o zgodę i bez uiszczenia opłat za korzystanie z praw upowszechniania. Jako pociechę mamy możliwość kupienia w dzień promocji do 3 egzemplarzy po niższej cenie. Co na to ZPAP, Ministerstwo Kultury, PiS czy PO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Golił muzyków, ogolili fryzjera. ZAIKS puka p IP: 95.108.120.* 17.02.11, 09:45 Drogi ZAIKSie ! A ile z tych pieniędzy rzeczywiście idzie do twórców muzyki ? Jak zwykle związek się nachapie a muzykowi da nędzne grosze i na dodatek ludzi gnębi :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Skoro muzyka jest puszczana z radia IP: *.pl 17.02.11, 09:48 to znaczy, że stacja radiowa już zapłaciła za jej publiczne odtwarzanie. Dlaczego więc fryzjer musi płacić za to samo drugi raz??? Jak dla mnie to bezsens. I dlaczego ZAIKS rości sobie prawa do pobierania takich opłat. Gdyby ten fryzjer puszczał moją muzykę to jakim prawem ZAIKS chce pobierać za to opłaty??? Muzyka jest przecież własnością artysty (ewentualnie jego producenta), a tu jakiś ZAIKS rości sobie do niej prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
styranapolka Re: Skoro muzyka jest puszczana z radia 17.02.11, 13:03 przecież to jest kolejny przykład mafijnych rozwiązań- czytaj zbieranie haraczu :) dostajesz pensję zabierają ci podatek; idziesz do sklepu wydajesz to co ci zostało a oni znów zabierają podatek od towaru; jakimś cudem udało ci się odłożyć kilka groszy tzn wzbogaciłeś się więc dalą ci kolejny podatek od oszczędności; aha i kupisz coś powyżej kwoty zwolnionej z podatku wydasz SWOJE odłożone pieniądze a oni pomimo,że zapłaciłeś podatek kupując jaką rzecz znów dowalą ci podatek....itd itp.. jeszcze do tego nie przywykliście?? przecież my żyjemy tylko po to, żeby sponsorować "klasę polityczną" A propos opisanej w artykule sytuacji: radio płaci tantiemy za to, że mogą publicznie odtwarzać utwory, więc pytam-za to ja mam ponownie płacić?? I jeszcze jedno: jeśli ktoś przychodzi do fryzjera, sklepu spożywczego, czy jakiegokolwiek miejsca w którym załatwia się ważniejsze sprawy niż słuchanie radyjka, to kto tu w takim razie czerpie korzyść finansową?? No chyba tylko radio i ZAIKS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna A gdzie RPO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 09:53 Gdyby był madry i dobry RPO , to by dawno zaskarżył do TK taki sposób ściagania haraczu przez ZAIKS. Jeżeli ktoś płaci abonament, to mu wolno słuchać radia lub ogladać telewizję, obojętne gdzie się znajduje. I np. w miejscu pracy, ja lubię sobie posłuchać muzyki, czy wiadomosci. Kto udowodni, że ta muzyka jest dla klienta, a nie dla właściciela? Moze jemu się lepiej pracuje, gdy słucha muzyki, lub wiadomosci. Tak samo z płytami. Ceny płyt są tak wysokie, ze w tej cenie już są ogromne wynagrodzenia dla ZAIKS. Wyprodukowanie takiej płyty to pewnie ok. maks. 10 zł, a płacimy ok. 50. Rozumiem w dyskotekach lub klubach tanecznych, gdzie klient przychodzi po to, aby słuchać muzyki i do niej tańczyć. Ale w sklepie, u fryzjera, w markecie? Ja tam idę , bo muszę zrobić zakupy, albo ściąć włosy, a nie słuchać muzyki, a zwłaszcza programu radiowego lub telewizyjnego, gdzie jest nie tylko muzyka, ale i wiadomości, lub filmy geograficzne. To jest paranoja. Panie fryzjerze, do sądu. A jak pan przegra, to skarga do RPO, niech wniesie kasację. To bezprawie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozsądek Radio może grać bez opłat zaiksu u fryzjera IP: *.4web.pl 17.02.11, 09:54 Istnieje wyraźny przepis ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych: art.24 1. Wolno rozpowszechniać za pomocą anteny zbiorowej oraz sieci kablowej utwory nadawane przez inną organizację radiową lub telewizyjną drogą satelitarną albo naziemną, jeżeli następuje to w ramach równoczesnego, integralnego i nieodpłatnego rozpowszechniania programów radiowych lub telewizyjnych i przeznaczone jest do oznaczonego grona odbiorców znajdujących się w jednym budynku lub w domach jednorodzinnych obejmujących do 50 gospodarstw domowych. 2. Posiadacze urządzeń służących do odbioru programu radiowego lub telewizyjnego mogą za ich pomocą odbierać nadawane utwory, choćby urządzenia te były umieszczone w miejscu ogólnie dostępnym, jeżeli nie łączy się z tym osiąganie korzyści majątkowych. Czy ktoś idzie do fryzjera bo tam gra radio a nie do innego bo tam nie gra? Nie. Niech się facet nie daje i procesuje ze złodziejami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucjan Re: Zdziry z ZAIKSU IP: *.cust.tele2.se 17.02.11, 09:58 "Posiadacze urządzeń służących do odbioru programu radiowego lub telewizyjnego mogą za ich pomocą odbierać nadawane utwory, choćby urządzenia te były umieszczone w miejscu ogólnie dostępnym, jeżeli nie łączy się z tym osiąganie korzyści majątkowych." A jak napisze taka wywieszke "Uprzejmie prosze szanownych klientow o nie sluchanie muzyki, gdyz jest ona odgrywana wylacznie dla pracownikow zakladu".' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .^ Re: Zdziry z ZAIKSU IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.11, 12:18 Osiąganie korzyści majątkowej łączy się ze strzyżeniem, goleniem i robieniem trwałej, a nie z słuchaniem muzyki. Inaczej na dyskotece, tam się słucha i tańczy i to jest funkcja takiego interesu, nadawać muzykę - brać kasę od tańczących. W sklepach muzyka może wpłynąć na obroty. Ale u fryzjera? naprawdę, wybierasz fryzjera wedle muzyki? oj to ja bym musiał zrezygnować z mojego :) bo leci u niego Eska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 51-latek Re: Radio może grać bez opłat zaiksu u fryzjera IP: *.dk-kaelteanlagen.de 17.02.11, 10:32 Dokładnie...! A za dowód wystarczy kasa fiskalna - opłada za usługę "strzyżenie" itp, a nie "słuchanie radia"... Dziwię się tylko ofiarom, że dają się tak łatwo zastraszać... PS - w pierwszym rzędzie "wyprosiłbym" tych delikwentów z MOJEGO zakładu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lk10 Prawo powinno mieć sens a nie ma IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 17.02.11, 09:55 Rzeczywiście akcja niebywała. Jest się czym chwalić. To, że powinno się płacić za takie sprawy to zrozumiałe. Ale, że za to, że ktoś nie płaci - w tym przypadku fryzjer grozi więzienie to po prostu wstyd. Kto uchwalił tak głupie prawo????? No jak to kto wybrańcy narodu czyli parlament, czyli "inteligentni inaczej". Jakaś grzywna nie wystarczy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rypak Golił muzyków, ogolili fryzjera. ZAIKS puka po ... IP: *.111.178.26.static.crowley.pl 17.02.11, 09:56 A co jeśli w swoim zakładzie puszcza internetowe radio Ukraina??? Albo jakieś tam Czeskie? Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Golił muzyków, ogolili fryzjera. ZAIKS puka p 17.02.11, 20:13 To musi uiścić opłatę dla Zaiksu, bo tak i koniec. Przynajmniej tak chciałby Zaiks. Odpowiedz Link Zgłoś
serszen ZAIKS puka 26.10.11, 21:43 Słucham radia w swoim salonie i uważam,że nie jestem nic winny artystom ponieważ ROBIĘ IM DARMOWĄ REKLAMĘ !!!!!!!,rozpowszechniając ich twórczość wśród swoich klientów ,KTO MI ZA TO ZAPŁACI ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: ZAIKS puka IP: *.elk.mm.pl 03.01.12, 16:00 Jednym z najtańszych a zarówno najprostszych sposobów na odtwarzanie muzyki bez zaiksu , stoartu czy zpavu oferuje musicdays.pl . Przy pierwszym zakupie otrzymywana jest bezpłatna i dożywotnia licencja, co wiąże się do zwolnienia z dodatkowych opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tec1 Papała puszczał muzykę w miejscach publicznych IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.11, 10:00 Może po tym uprzejmym donosie ZAIKS nakaże swoim psom dopaść zabójcę i od niego wydostać należne ZAIKSowi pieniądze. Zaczynam rozumieć czemu na policję mówi się psy. Zrozumiałem dopiero gdy zobaczyłem kto tak naprawdę jest właścicielem psiarni - jeden z nich to ZAIKS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPPPP Golił muzyków, ogolili fryzjera. ZAIKS puka po ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.02.11, 10:04 WYstarczy, że Pan fryzjer poinformuje w trakcie zenań, że muzykę owszem puścil ale jeden raz, na 5 minut przed kontrolą policji, za hiny ludowe nie można mu udowodnić, że jesli muzyka grałą w momencie kontroli to znaczy że tak się działo od 5 lat bez przerwy! Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski Monty Python by nie wpadł na taki idiotyzm ! 17.02.11, 10:08 Jakiś fryzjerzyna umilał ten długi proces strzyżenia spokojną muzyczką ( jeszcze co poniektórym muzykom robił reklamę !) a teraz za kraty ! Jeszcze mu dowalić kilka tysięcy kary. A co ? Wróg społeczny nr 1 Prokuratura sie ośmiesza, sama i z własnej woli robi z siebie idiotów. Smutne ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tec1 Re: Monty Python by nie wpadł na taki idiotyzm ! IP: *.static.entel.pl 17.02.11, 12:03 Monty już dawno został w tyle. Jak na razie hitem jest "zmniejszanie administracji poprzez jej zwiększanie". > Wróg społeczny nr 1 Prokuratura sie ośmiesza, sama i z własnej woli robi z si > ebie idiotów. Smutne ! Ludzie sami dają z siebie robić idiotów - najbardziej jaskrawy przykład: nieekologiczne torby foliowe po zapłaceniu stają się ekologiczne. Dodatkowo: ludzie płacą za torby z reklamowymi nadrukami różnych firm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Golił muzyków, ogolili fryzjera. ZAIKS puka po ... IP: *.alior.pl 17.02.11, 10:09 Sprawdziłem oplaty na stronie ZAIKS-u. W Warszawie dla salonu do 3 stanowisk (powiedzmy 1 kosmetyczka najmuje sobie lokal klitkę 10m2) i musi płacić za to 71,75 zł miesiecznie! To jakas paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Golił muzyków, ogolili fryzjera. ZAIKS puka p 17.02.11, 12:04 Gość portalu: maxi napisał(a): > Sprawdziłem oplaty na stronie ZAIKS-u. W Warszawie dla salonu do 3 stanowisk (p > owiedzmy 1 kosmetyczka najmuje sobie lokal klitkę 10m2) i musi płacić za to 71, > 75 zł miesiecznie! To jakas paranoja. A podali podstawę prawną ściągania tych opłat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof. GROM powinien asystować ! POLSKO wstyd ! IP: *.perfekt.pl 17.02.11, 10:09 no i to jest PAŃSTWO ! biedaczka za kilka złotych łatwo zwinąć a prawdziwi przestępcy są bezkarni ! POLSKO wstyd ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tec1 itam, granice wstydu to już dawno przekroczono IP: *.static.entel.pl 17.02.11, 12:23 teraz to juz nawet nie wiadomo jak to nazwać Po prostu słownictwo nie nadąża za tym, co się w tym kraju wyprawia. Nawet stare, sprawdzone przekleństwa bledną w zestawieniu z działaniami prawa/rządu/polityków/ Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: GROM powinien asystować ! POLSKO wstyd ! 17.02.11, 13:35 To wcale nie jest takie śmieszne. Znam przypadki, kiedy doniesiono na kogoś z zemsty, że zatrudnia nielegalnie pracowników w knajpie i do tej knajpy wpadła policja w asyście antyterrorystów z długa bronią. Knajpę zamknięto na wiele dni co równało się z bankructwem. Tak więc granice dzielące życie z groteską dawno zostały przekroczone i to nie raz. Właściwie tak tutaj jest cały czas. Dlaczego? Bo pozwoliliśmy na rozmnożenie się tej całej armii urzędników, policji, polityków i księży i oni teraz muszą coś robić. Wymyślają więc głupie przepisy, aresztują ludzi za byle co aby się wykazać dla premii, zwołują debaty podczas których bełkoczą bez ładu i składu i ogólnie robią dużo nie potrzebnych nikomu (tylko sobie) rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to dno żałosna akcja żałosnej policji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.11, 10:13 na to idą podatki jakby ktoś miał wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek A mnie się inny Fryzjer przypomniał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.11, 10:14 Ten od piłki kopanej. Ciekawe, czy posiedzi dłużej od tego fryzjera ze Słupska. Pewnie nie, bo korupcja w piłeczce może zostać uznana za nieszkodliwą społecznie, w przeciwieństwie do słuchania radia na krzywy ryj. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Golił muzyków, ogolili fryzjera. ZAIKS puka po ... 17.02.11, 10:28 ZAIKS - jak żyć z cudzej pracy nic nie robiąc :D Odpowiedz Link Zgłoś
fctheduck Golił muzyków, ogolili fryzjera. ZAIKS puka po ... 17.02.11, 10:29 Majstersztyk! Co za profesjonalna robota! Szkoda tylko, że oprócz tego fryzjera nie udało im się namierzyć tysięcy cwaniaków wyłudzających renty, idących na lewe zwolnienia, nie mówiąc już o złodziejach i poważniejszych przestępcach. Cóż, panowie policjanci, od czegoś trzeba zacząć, ale nagłaśnianie sprawy jednego nieuczciwego fryzjera wygląda nieco żałośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Ma ktoś jeszcze wątpliwości czy korzystać z torren IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.11, 10:29 tów?:) memerial.net/search/copy pzdr, M. Odpowiedz Link Zgłoś
monsieur.sz Golił muzyków, ogolili fryzjera. ZAIKS puka po ... 17.02.11, 10:32 Pieprzony ZAIKS! Przepedzic gamoni na cztery wiatry! W obecnych czasam muzyka powinna byc dostepna na serwerze artysty skad sluchacz moglby sobie ja sciagnac za niewielka oplata. Zero posrednikow, 100% kasy dla artysty. I bez jaj z ta muzyka z radia. I tak wiekszosc muzy w radio to gowno, nie da sie tego sluchac bez waty w uszach. I zeby jeszcze za to placic?! Gamonie z ZAIKSU znajdzcie sobie jakos ucciwa prace. Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Golił muzyków, ogolili fryzjera. ZAIKS puka p 17.02.11, 20:33 Dokładnie tak być powinno, ale niestety chciwe pasożytnicze organizacje istnieją dalej w najlepsze. Drodzy artyści, czemu pozwalacie aby przeróżne Zaiksy-śmiksy okradały was z tantiem, przysługujących Wam? Zbierzcie się w grupę i złóżcie pozew zbiorowy przeciw Zaiksowi i innym pasożytom, które żyją z waszych tantiem i guzik robią. Kasa z utworów powinna przysługiwać Wam, bo wy to stworzyliście i koniec kropa. Na co pośrednicy? Mamy XXI w. w końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz glupi tak sie wystawic 17.02.11, 10:33 ja jak mialem lokal (nie fryzjerski) to puszczalem demoscene i undergroud. mialem tez muzyke od fajnego lokalnego zespolu i znajomych muzykow i zaiks mogl mnie cmoknac. Odpowiedz Link Zgłoś
volim Słupski fryzjer miał dużo szczęścia?! 17.02.11, 10:35 ZAIKS nie jest monopolistą, STOART też już wysyła do małych lokali usługowych listy z pogróżkami i żądaniami zapłaty tantiem za kilka lat wstecz. Liczba potencjalnych podmiotów mających podstawy do takich roszczeń jest nieograniczona. W wielu krajach prawo autorskie przewiduje wyjątek dla małych lokali. U nas właściciele często nie zdają sobie nawet sprawy z istnienia obowiązku płacenia tantiem, sądzą, że abonament im wystarczy. Zamiast ścigać szewców, dentystów i fryzjerów może przydałoby się jasne uregulowanie w tym zakresie i właśnie ustalenie wyjątków? Fryzjer ze Słupska powinien powalczyć – na zdrowy rozum nikt nie wybiera fryzjera dlatego, że u niego gra radio – jaki tu więc cel odtwarzania „dla osiągnięcia korzyści majątkowej”? „Golił muzyków” – to nadinterpretacja. Niedługo ktoś zacznie kwestionować rozpowszechnianie utworów i wizerunków znanych postaci w gazetach i czasopismach, które też można przecież znaleźć w wielu lokalach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha Re: Golił muzyków, ogolili fryzjera. ZAIKS puka p IP: *.192.109.111.psi.de 17.02.11, 10:37 Kara smierci dla bandyty !! Odpowiedz Link Zgłoś