Dodaj do ulubionych

Nowy Targ Węglowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 09:57
TYLKO I WYŁĄCZNIE POWINNI ZREKONSTRUOWAĆ HISTORYCZNĄ ZABUDDOWĘ.TYLKO I
WYŁACZNIE!!!GDAŃSKOWI NALEŻY PRZYWRÓCIĆ HISTORYCZNY KSZTAŁT I WYGLĄD A NIE
BUDOWAĆ PSEUDONOWOCZESNE ZABYTKI TAKIE BRZYDACTWA JAK,CHÓCBY TEATR NA PLACU
WĘGLOWYM,CZY TZW.KAMIENICZKI NA DŁUGICH OGRODACH.PORÓWNAJCIE SOBIE JAK
WYGLĄDA UL.SPICHCRZOWA A JAK WYGLĄDAJĄ NOWE OGRODY,CHYBA NIE TRZEBA
KOMENTOWAĆ...
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Nowy Targ Węglowy IP: *.nll.se 22.06.04, 10:05
      Gdzie sa fotografie?
    • Gość: cdx Nie mogę się wprost doczekać tych cudów!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 10:34
      "Danziger Hof" symbolem bezguścia? Za to taki hotel "Hanza" to zapewne w
      przekonaniu autora artykułu emanacja najczystszej harmonii i najbardziej
      wyrafinowanego smaku? Moja konkluzja: niemieccy architekci praktykowali
      bezguście, trzeba było dopiero ich polskich kolegów, aby nareszcie po tylu
      mrocznych wiekach panowania szpetoty przeobrazić Gdańsk w klejnot
      architektury. Od stuleci wszyscy czekali przecież, by zachwycać się urokliwą
      rozkraczonością Teatru Wybrzeże albo futurystyczną bryłą gmachu ASP, rzecz
      jasna - wyśmienicie wpisującą się w historyczne otoczenie. O zabudowie
      Starego Miasta (np. takiej Rajskiej) i starego Przedmieścia nie wspomnę, bo
      nadmiar tamtejszych powojennych rozkoszy architektonicznych sprawia, że na
      samą myśl o nim można się zachłysnąć.

Za to Niemcy, którzy - jak wiadomo - słynęli zawsze z architektury
      pozbawionej gustu - dzisiaj wieńczą hełmem rekonstrukcję (!) Frauenkirche w
      Dreźnie, a wkrótce zaczną odbudowę drezdeńskiego Rynku (oczywiście - także w
      formach historycznych, u nas zupełnie niemodnych). Ale cóż, my przynajmniej
      mamy gust!

Pozdrawiam.

P.S. Już widzę owo mrowie turystów przybywających z całego świata do Gdańska,
      aby oglądać "nowoczesne" płody naszych architektów, świetnie "wpisujące" się
      w "historyczne" (przeważnie oznacza to: pięćdziesięcioletnie) otoczenie. Już
      widzę, jak urzeczeni współczesną formą budynków, które zostaną wzniesione na
      Tragu Węglowym, robią im gromadnie zdjęcia w niemym podziwie. Bo zaiste
      takiej rekonstrukcji "Danziger Hof" nikt by pewnie nie sfotografował! Już
      widzę sprzedające się niby świeże bułeczki widokówki przedstawiające te
      współczesne cuda, rozsyłane następnie do wszystkich krajów na ziemi
      (ostatecznie przecież gdzie indziej nie mają tych wszystkich szklaych fasad i
      stali nierdzewnej, a jeśli tu i ówdzie mają - to na pewno nie tak piękne jak
      te, które powoła do życia niewyczerpany talent naszych architektów). A skoro
      już o widokówkach mowa - nadal dziwię się, dlaczego sprzedają wszędzie
      widokówki z tymi nieautentycznymi atrapami, które po wojnie ustawiono na
      Mariackiej, albo z tym Disneylandem Długiego Targu, a nikt jeszcze nie poznał
      się na "dogłębnej szczerości" i "prawdzie" takiego Tatru Wybrzeże czy szkoły
      podstawowej przy Grobli.
      • Gość: Wrzeszczanin Re: Nie mogę się wprost doczekać tych cudów!! IP: *.chello.pl 22.06.04, 13:53
        rorwalić te budki i zbudować ladowisko dla helikopterów. Kazdy jak leci
        helikopter szuka go wzroko\iem. Gdy na dodatek laduje to kazdy jest
        zapratrzony... OZywi to okolicę a pijani Szwedzi czy dziadkowie i babcie z
        Niemiec nie bada musieli chodzic z odlełych parkingów. Bedzie głosno,
        europejsko i widowiskowo.
    • Gość: Wrzeszczanin Re: Nowy Targ Węglowy IP: 81.219.98.* 22.06.04, 14:39
      Kategorycznie żądam odbudowania Gdańskiego Dworu czyli Danziger Hoff.
    • Gość: Tomek Chronologia - "Danziger Hof, który na pocz. XX w.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 19:05
      "(...)Danziger Hof, który na pocz. XX w. stanął na miejscu dzisiejszego LOT-u."
      Brawo autor!!!
    • Gość: bolo ODTWORZYĆ !!!!! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.04, 21:00
      Nawet komuchy po "wyzwoleniu" w 45 próbowali odtworzyć dawny wygląd Gdańska.
      Gdańsk powinien być odtworzony bo dopiero wtedy będzie wart obejrzenia. Debilne
      próby wszczepiania "nowego" w tradycyjna architekture Gdańska to profanacja.
      Kto pamięta film "Poszukiwany, poszukiwana"?
      Które ulice są największym bogactwem Starówki? Sprawdżcie a okaże się jaka
      powinna byc architektura.

.
      Pzrykładami bezguścia i chorych pomysłów jest gmach BG, teatru, hotel Hanza.

• Gość: danzig Re: Nowy Targ Węglowy IP: *.amg.gda.pl 23.06.04, 09:04
      mam prawo zabrac głos maoja rodzina mieszka tu od 1680 roku .
      Absolutnie należy rekonstruować Danziger Hoff
      Czyżby gmach nbp tez był pruskim brzydactwem ? - to może go zburzyć?
      i wsrawic ten tragibudy pt. ARTUSPARK!!!!!!!!!!
      pozdrawiam gdańszczan
    • Gość: ja Re: Nowy Targ Węglowy IP: *.bibl.pg.gda.pl 23.06.04, 11:10
      szkoda, ze nikt z piszacych nie poszedl wczoraj na wernisaz projektu i wyklady,
      moze wiedzialby, o czym mowi (dla mnie bylo duzo "ale", ale i duzo inspiracji,
      to, co widzialem, bylo duzo lepsze od tego, co sie dzis w polsce buduje). i
      szkoda, ze wybrano chyba najslabszy z projektow na ilustracje (duzo lepsze byly
      te od strony zbrojowni, asp i kamienic), ale... tak bywa.
      • Gość: cdx Re: Nowy Targ Węglowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 11:27
        Gość portalu: ja napisał(a):

> szkoda, ze nikt z piszacych nie poszedl wczoraj na wernisaz projektu i
        wyklady,
        >
        > moze wiedzialby, o czym mowi (dla mnie bylo duzo "ale", ale i duzo
        inspiracji,
        > to, co widzialem, bylo duzo lepsze od tego, co sie dzis w polsce buduje).

Też żałuję, że mnie tam nie było, niestety mieszkam w odległości 414 km od
        miejsca, gdzie odbwał się ów wernisaż. Czy te projkety są dużo lepsze od tego,
        co się obecnie buduje? Możliwe, ale jakiekolwiek by nie były, rozziew między
        sztuką współczesną a tą sprzed I Wojny Swiatowej jest tak głęboki, że każda
        kolejna realizacja współczesna będzie na tle powojennych rekonstrukcji (i
        nielicznych oryginałów) dysonansem. A przy okazji: gdy stawiano np. nowy Teatr
        Wybrzeże, także uważano, iż jest zankomitym dziełem, lepszym od innych, które
        wówczas wznoszono...

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka