Dodaj do ulubionych

Znany dominikanin zrzucił habit dla kobiety [KO...

IP: *.ir.intel.com 15.01.13, 18:07
Szkoda, ze powstala wokol tego taka burza medialna......
Jestem zazenowany, ze tak duzo ludzi tak go latwo ocenia.....

Ja tylko powtorze, ze nie slyszalem lepszych kazan, o.Jacek naprawde ma dar przemawiania.
Bede te kazania dlugo pamietal.
Zastanawiam sie gdzie teraz bede uczeszczal na niedzielna msze, bo nie ukrywam chodzilem na 21 w Mikolaju z wielka przyjemnoscia - kazda inna msza w innym kosciele to nie bylo to samo....

BTW - Mam nadzieje, ze przywroca strone z mp3 z kazaniami - chcialem je sciagnac, zanim znikna bez powrotnie

zygzak
Obserwuj wątek
    • Gość: x odejscie w zalosnym stylu IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.13, 18:27
      facet nie mogl sobie poradzic z celibatem i dokonal wyboru. dopisywanie przez niego do tego jakiejs dziadowskiej ideologii jest zalosne. jesli to mial byc guru gdanskiej inteligencji to szczerze mowiac - zle swiadczy to o tej rzekomej inteligencji....
      a na miejscu kolegow tego zakonnika dalbym mu po prostu w pysk - bo tekst jego oswiadczenia jest po prostu dla nich obrazliwy.
      • Gość: m Re: odejscie w zalosnym stylu IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.13, 18:51
        każdy ksiądz jest fałszywy , ten Krzysztofowicz też okazał się fałszywcem , co innego mówi a co innego robi.
        bajerował ludzi przez 25 lat a teraz mówi "sorry ale to była pomyłka"
        jestem przekonany że jeszcze o nim usłyszymy w sprawie afery finansowej Amber Gold i myślę że to sprawa z Amber Gold jest przyczyną jego odejścia z zakonu a nie jakaś tam "miłość".

"Ale ja już tak nie chcę żyć, bo nie wierzę w sens życia, które przez minionych 25 lat prowadziłem. Postrzegam je dziś jako odwrócenie się, a czasem jako ucieczkę od życia i bliskości. Wreszcie przestałem bać się miłości i ryzyka, które z miłością jest związane. Przywykliśmy, że Boga nazywamy miłością, ale w rzeczywistości ten Bóg często, a tak było w moim życiu, jest pustką. I patrzenie w stronę Boga oznacza patrzenie w stronę pustki, konieczność odwrócenia się od ludzi, życia, miłości. Nie chcę w ten sposób. Mam świadomość, że to co wybieram, na co się otwieram, nie da się pogodzić z byciem duchowym. Dlatego muszę odejść. Chcę odejść."

:)))
        i jak się teraz czujecie owieczki ? ręka w nocniku ? samiście chodzili do niego na godz.21.00
        • Gość: x Re: odejscie w zalosnym stylu IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.13, 18:55
          znam prawdziwych ksiezy. co do watku z Amber Gold to sprawa ta kompromituje tego wyzwolonego kaplana do cna.....
          • Gość: m Re: odejscie w zalosnym stylu IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.13, 19:04
            pewnie i o Krzysztofowiczu kiedyś mówiono "prawdziwy ksiądz" ,każdy z nich jest milusi ,taki ciu ciu ciu

ps
            po jego bardzo bliskich kontaktach z szefostwem piramidy finansowej Amber Gold małżeństwem Plichtów ciekawi mnie z jakim stanem konta bankowego odchodzi do "cywila" i co on wie o finansach Amber Gold
            ???
            ???
            • Gość: jedennormalny Celibat to patologia IP: *.ip.jarsat.pl 15.01.13, 23:38
              Zresztą pewnie wymyślona przez pedałów - "skoro my musimy się ukrywać niech hetero też tak mają"
              • Gość: sdvg Patologią to jest ta instytucja zbudowana na kłams IP: *.cm-6-2b.dynamic.ziggo.nl 20.01.13, 18:53
                Patologią to jest ta instytucja zbudowana na kłamstwach powielanych w nieskończoność.
    • Gość: myślący Znany dominikanin zrzucił habit dla kobiety [KO... IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.13, 18:58
      Stara prawda: gdzie diabeł nie może - wyśle kobietę.
      • Gość: m Re: Znany dominikanin zrzucił habit dla kobiety [ IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.13, 19:07
        jak na razie to są dowody i to finansowe na jego bardzo nieciekawe kontakty z szefostwem Amber Gold a czy ktoś widział tę wg mnie mityczną "kobietę" o której on mówi("miłość") ?
    • Gość: ... nie lękajcie się IP: *.31-7-46.tkchopin.pl 15.01.13, 19:14
      tylko idźcie drogą, którą wytacza. Przyzwolenie społeczne jak widać jest.
    • fazi52 Celibat 15.01.13, 21:12
      Dlatego nie powinno byc celibatu!!!
      To jest wrecz NIENORMALNE,zeby mlody mezczyzna nie pragnal seksu!!!
      Dlatego co jakis czas wybuchaja afery zwiazane z pedofilia wsrod ksiezy lub
      ze ksiadz "ma dziecko".
      Zniesc celibati wszystko wroci do normy! Ksieza moze beda bardziej luddzcy
      i bardziej beda rozumiec "normalnych"ludzi.

• tepisarek Re: Celibat 25.03.13, 06:57
        Ciekawe, czy któryś z poważnych dziennikarzy zechce się pofatygować do biblioteki i sprawdzi, kiedy, dlaczego i po co Kościół wprowadził celibat? Nie twierdzę, że celibat jest dobry - od dawna widać, że jest zaprzeczeniem natury w stopniu na pewno przez Stwórcę nie przewidzianym. Ale kiedy go już zostanie zniesiony i księża będą mieli żony i dzieci (jak było jeszcze w średniowieczu), kiedy wierni będą musieli składać się nie tylko na pensję księży i remont dachu kościoła, ale i na wykształcenie księżych dzieci na uniwersytetach i inne rodzinne ich potrzeby, to też nikt nie będzie zadowolony. Zresztą można popatrzeć np. na sposób organizowania tych spraw u luteran, protestantów brytyjskich itp. - kto o tym napisze? I to z sensem?
    • Gość: jacek Znany dominikanin zrzucił habit dla kobiety [KO... IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.13, 21:32
      Szanowny Redaktorze
      Ojciec Jacek Krzysztofowicz odprawiał mszę o godzi 21. w kościele Św. Mikołaja, tak mi się przynajmniej wydaje. Mała subtelna różnica jeden należy do o.o. Dominikanów, a drugi do o.o Karmelitów. I jak tutaj wierzyć dziennikarzom, ale wstyd. 500 metrów od redakcji i taki babol nie wstyd Panu
    • Gość: o Gazeto przestań siać sensację IP: *.metrolink.pl 15.01.13, 21:52
      Redaktorze prowadzący.
      Chyba zbyt daleko puściłeś wodze fantazji przy wymyśleniu tytułu artykułu, byle tylko liczba wejść na stronę rosła i rosła.
      To już jest nawet poniżej poziomu SE i Faktu.
    • smok.bazyl Pycha 15.01.13, 23:16
      Kiedy przeczytałem o odejściu o. Jacka z zakonu od razu przypomniał mi się niedawny wywiad z ks. Janem Kaczkowskim.

I nawet jeśli poniższe sytuacje nie dotyczą dominikanów z Gdańska czy o.Jacka osobiście, to warto się zastanowić, czy jednak nie tu problem ma swoje korzenie.

"Wyklucza zresztą nie tylko Kościół wiejski, proboszczowski. Ten intelektualny też wyklucza – nieintelektualnych. Z moim przyjacielem księdzem czasem lubimy prowokacje, swego rodzaju performanse. W ramach jednego z nich chcieliśmy dołączyć do koncelebry w kościele dominikańskim w dużym mieście. Nie ukrywaliśmy, że jesteśmy księżmi z prowincji. Zaproponowaliśmy, że pomożemy w spowiedzi, ale nawet nie było o tym mowy. Innym razem miałem wygłosić swoje „żebracze”, hospicyjne kazanie w jednym z nadmorskich miast. Mszę odprawia dominikanin, który już podczas Ewangelii z powodu tego mojego kazania najwyraźniej cierpi. Kiedy okazuje się, że idzie dobrze i jestem przygotowany, widać, że jest zdziwiony."

źródło: tygodnik.onet.pl/32,0,78718,8,artykul.html

• Gość: Adam jeszczez a komuny ksieza zrzucali habity dla IP: *.2663746--62697410.cust.bredbandsbolaget.se 16.01.13, 06:52
      kobiety, jedni zrzucali calkowicie habita inni zmieniali tylko wiare na protestancka i nadal pracowali w zawodzie. Nawet w karlskronei jeden ksiadz zrzucil habit tez dla kobiety i nauczyl sie innego zawodu. W Polsce to nadal szokuje a mohery potrafia takiego"ksiedza" wrecz oczernic, jego rodzicow wyzywac, szkodzic jego rodzicom. oj taki polski katolki na pokaz, bow zyciu jakos nikt nie stosuje tych 10 zasad jaki tlocza do lepetynow katolikow ich ksieza. obluda.
      • Gość: alojzy ch. ha, a ja zaloze habit przez kobiete! IP: *.ias.bredband.telia.com 16.01.13, 07:42
        tak sie dala we znaki, ze bede uciekac w zakon
    • Gość: :) celibat jest do d..y IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.13, 09:57
      nie chce się już jemu z powodu celibatu marszczyć freda pod kolderką po kryjomu

--
      januszpalikot.natemat.pl/45821,koledowanie-po-koperte
    • Gość: jacek Znany dominikanin zrzucił habit dla kobiety [KO... IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.13, 11:55
      Widzę że pan redaktor poprawił błąd. A gdzie zwykłe słowo dziękuje za zwrócenie uwagi na błąd. Zwykła przyzwoitość nakazuje napisać proste słowo "dziękuje"
    • mariusz2010 Znany dominikanin zrzucił habit dla kobiety [KO... 16.01.13, 15:12
      Zdrowy, uczciwy mężczyzna. Nie chciał robic tego po księżowemu.
    • Gość: zaniepokojony Znany dominikanin zrzucił habit dla kobiety [KO... IP: 80.50.42.* 16.01.13, 16:48
      Za komentarz nie posłużą słowa znanej Włoskiej mistyczki Elżbiety Canori Mora, która już w zeszłym wieku przepowiadała:
      "Widziałam niewierność pewnych kapłanów, którzy zamiast podtrzymywać Kościół, zdradzają go, kierując się fałszywymi zasadami świata i względami doczesnej polityki. Straszliwe herezje kalające za naszych dni świat, sprzeczne ze świętą Ewangelią".
      • Gość: Łukasz Stasik Re: Znany dominikanin zrzucił habit dla kobiety [ IP: *.wroclaw.mm.pl 20.01.13, 15:50
        Klasyczny kryzys wieku średniego. Polega on na tym, że mężczyzna w połowie czwartej dekady życia otrzymuje od swego organizmu komunikat, iż jego sprawność seksualna powoli będzie wygasać i powinien szybko przekazać swoje geny maksymalnej liczbie partnerek. Wielu mężczyzn za tym głosem bezrefleksyjnie podąża, porzucając żony, zdradzając je lub w przypadku panów bez stałej partnerki- szukając kobiety.Cóż natury nie da sie oszukać.Kiedy mężczyzna zorientuje się, że dał się podejść prymitywnemu popędowi, popada w rozgoryczenie, żałuje tego, co zrobił, ale nie da się już niczego odwrocić. Trzeba żyć z tym dalej i probować być szczęśliwym, o ile psychika na to pozwoli.Żal tylko tej kobieciny, bo szczęśliwa z nim nie będzie. No i żal gościa. Nie znałem, ale czytam, że fajny był człowiek. Życie!
    • mamadwojga Znany dominikanin zrzucił habit dla kobiety [KO... 20.01.13, 17:28
      I bardzo dobrze zrobił - wybrał uczciwą drogę.
      Mam wrażenie że wielu ludzi wolałoby żeby miał na boku kochankę i gromadkę dzieci (jak ma to niestety miejsce aż za często).
      Mniej potępienia widziałam dla tego księdza który pozwolił umrzeć swojemu dziecku podczas porodu niż dla tego, który chce iść szczerą i uczciwą drogą.
    • Gość: krs zmarsa.pl IP: *.nat.rev.ndi.net.pl 20.01.13, 17:40
      Bo każdy facet potrzebuje babki :)
    • Gość: gość4 Znany dominikanin zrzucił habit dla kobiety [KO... IP: 95.108.119.* 20.01.13, 17:49
      czasami tam zabłądzi ktoś normalny.
    • persephonix Znany dominikanin zrzucił habit dla kobiety [KO... 20.01.13, 18:08
      Jak łatwo sie pobawic w terapeute na forum gazety hehe, większość z was nie daje sobie rady ze zwykłymi wyborami i emocjami, a chcecie robic szkic psychologiczny człowieka który naprawde duzo zrobił dla innych.
      Jego wybór, wierze, że mądry bo miałam okazje poznac go osobiście.

To że ktoś dał wam rady, ciepło, pomógł was pozbierać nie znaczy jeszcze, że macie go na własność.
      Ludzie do cholery! oduczcie sie miewać innych na własność, to nie ma nic wspólnego z szacunkiem, docenianiem a już wogoole z miłością.

Doceńcie to co dał, idźcie swoją drogą budować swoją mądrość a nie czyjąś.
      Nie ma tu zadnej zdrady, porzucenia czy niedojrzałosci. A wszystko co niefajne dla was z tej sprawy to fakt że nadal sobie nie radzicie ze sobą i ciągle potrzebujecie niańki albo ofiary, zależnie co chcecie na kogo wylać.

Pozdrawiam juz nie ojca i dzieki za wsparcie!
      Wszystkiego dobrego na nowej drodze.
      • jmb2 Re: Znany dominikanin zrzucił habit dla miłości 20.01.13, 19:37
        Ojciec Jacek Krzysztofowicz 25 lat temu, jako młody wolny człowiek, zdecydował się na służbę w Zakonie. Przez te całe lata swoją powinność wypełniał z jak najwiekszą starannością oraz poświęceniem. Dar inteligentnego mówcy otrzymany od Boga pozwalał mu prosto ze swojego serca przekazywać słowa duchowego wsparcia setkom a może tysiącom słuchajacych jego kazań wiernym oraz nadawać ich życiu sens oraz właściwy kierunek.

Jako Ojciec Jacek Krzysztofowicz nigdy nie był i nie powinien być niewolnikiem kogokolwiek. Prawdziwi Katolicy powinni wiedzieć, że nawet Jezus Chrystus w swoich przykazaniach dopuszcza możliwość odwrócenia sie od niego i pójścia swoja drogą. Tak on sam Jezus rozumie wiarę w Boga, każdy z nas ma prawo zebrać w swoim życiu własne doświadczenia, bo one stanowią o naszej tożsamości.

Zatem pomyślmy pozytywnie a może właśnie taką ... już inną drogę na następne 25 lat wyznaczył Jackowi sam Bóg.

Czy ma do tego prawo ? Czy Jacek, jako wolny człowiek, ma prawo iść własną nieutartą drogą przez swoje życie ? Czy my musimy mu dyktować co ma robić, by dla zaspokojenia naszej własnej pychy i naszej własnej pazerności dalej ... tylko ... nam służył ?
        Czy my musimy traktować jego włąsne wybory jako złe, bo nam osobiście nie pasują?
        Czy my Katolicy koniecznie musimy traktować "innych" lub inaczej myślących - tylko jako naszych wrogów ale już nie jako sprzymierzeńców wyznaczających nam nowe granice?

Każdy z nas ludzi, na tej Ziemi, ma prawo do swoich niezależnych wyborów.
        Jacek Krzysztofowicz nigdy nie był i nie jest niewolnikiem kogokolwiek, był człowiekiem i dalej nim pozostanie. Bądźmy Jackowi wdzięczni i miłosierni za to co dobrego dotychczas robił oraz uszanujmy jego własne, osobiste ludzkie wybory. To jest jego własne życie a nie nasze.
        • Gość: kika Re: Znany dominikanin zrzucił habit dla miłości IP: *.tmark99.revers.nsm.pl 07.02.13, 19:21
          jmb2 napisał:

> Ojciec Jacek Krzysztofowicz 25 lat temu, jako młody wolny człowiek, zdecydował
          > się na służbę w Zakonie..............................itd> Zatem pomyślmy pozytywnie a może właśnie taką ... już inną drogę na następne 25> lat wyznaczył Jackowi sam Bóg............. >

O rany nie mieszaj Boga do prywaty,wygodnictwa,obłudy a pewnie i szmalu.
          • tomaszek255 Re: Znany dominikanin zrzucił habit dla miłości 24.03.13, 22:29
            Celibat to nieporozumienie z dwóch zasadniczych powodów:
            1. Jest przeciwny naturze
            2. Sama Biblia daje możliwość duchownym możliwość zawierania małżeństw biblijni.pl/1Tm,3,1-13

I jeszcze coś na wesoło: tomasz255.blog.onet.pl/2009/01/29/satyra-na-pracowitych-ksiezy/

Pozdrawiam
    • edwardrydz I czym tu sie chwalic? 20.01.13, 19:29
      Podjal wyzwanie i nie wytrzymal.
      • doomsday Prokurator powinien zająć się tym kapłanem Amber G 20.01.13, 21:04
        Prokuratura powinna dokładnie sprawdzić powiązania Krzysztofowicza z Plichtą. Całkiem możliwe, że Plichta ufał tylko temu księdzu, któremu dał na przechowanie kilkadziesiąt, może kilkaset milionów złotych w złocie, kiedy piramida zaczełą się sypać. Siedząc na takiej kupie złota komu by się chciała pleść kłamstwa co niedzielę o 21 dla "inteligencji" Trójmiasta?
        Tylko, że Krzysztofowicz jest teraz nietykalny, bo pod opieką GW i Michnika. Całkiem możliwe, że już wypoczywa nad Morzem Czerwonym , gdzie czeka na obywatelstwo Izraela korzystająć z tzw. Prawa do Powrotu .
        • Gość: . Re: Prokurator powinien zająć się tym kapłanem Am IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.13, 00:21
          Ca
          > łkiem możliwe, że już wypoczywa nad Morzem Czerwonym , gdzie czeka na obywatel
          > stwo Izraela korzystająć z tzw. Prawa do Powrotu .

Pier.dolicie, Hipolicie...
          • doomsday Re: Prokurator powinien zająć się tym kapłanem Am 21.01.13, 01:47
            Mam nadzieję, że Polska Policja ma w dupie poprawność polityczną i dawno Krzysztofowiczowi założyła podsłuch , a także jego kochance. Zobczysz jeszcze, że Plichta, Krzysztofowicz i jego kobieta będą siedzieć w Barczewie, gdzie zmarł facet, który ukradł największy skarb II WŚ, niejaki gualiter Prus Wschodnich Erich Koch.
    • juze Znany dominikanin zrzucił habit dla kobiety [KO... 21.01.13, 10:14
      Zrobił co uważał za słuszne , jego wybór .
    • art.usa Znany dominikanin zrzucił habit;- dla kobiety! 21.01.13, 17:48
      Wiara jego była słaba,
      gdy popęd płciowy wziął nad nim przewagę?

Jak wiadomo kobjeta dziełem szatana,
      opętała jego duszę, będzie się biedak w piekle palił przez chwilę rozpusty.
      • Gość: zuza Re: Znany dominikanin zrzucił habit;- dla kobiety IP: *.wroclaw.mm.pl 23.01.13, 16:50
        art.usa napisał:
        > Jak wiadomo kobjeta dziełem szatana

A co to jest "kobjeta" ? Tak pytam z prostej kobiecej ciekawości;-)
        • art.usa Re: Znany dominikanin zrzucił habit;- dla kobiety 23.01.13, 18:25
          Gość portalu: zuza napisał(a):

> art.usa napisał:
          > > Jak wiadomo kobjeta dziełem szatana
          >
          > A co to jest "kobjeta" ? Tak pytam z prostej kobiecej ciekawości;-)

No taki słodziutki aniołek ciekawski jak ty,
          dla których już od czasów Troi robiono wojny.

Albo beż jak mówi stare porzekadło,
          gdzie diabeł już nie może, wysyła chłop kobiete.

U tego mnicha było inaczej,
          zobaczył pierwszy raz bramę piekielną,
          i to go oślepiło już na zawsze.
          • Gość: zuza Re: Znany dominikanin zrzucił habit;- dla kobiety IP: *.wroclaw.mm.pl 26.01.13, 20:52
            Nie zrozumiałeś ironii- kobieta pisze się przez i a nie j, jak napisałeś. Ortografia nie idzie u ciebie w parze z głęboką znajomością tzw chłopskiej filozofii.
            • art.usa Re: Znany dominikanin zrzucił habit;- dla kobiety 27.01.13, 15:50
              Gość portalu: zuza napisał(a):

> Nie zrozumiałeś ironii- kobieta pisze się przez i a nie j, jak napisałeś. Ortog
              > rafia nie idzie u ciebie w parze z głęboką znajomością tzw chłopskiej filozofii
              > .

Normalne.
              Jak się niema nic do powiedzenia,
              wytyka się błędy pośpiechu czyli orto_grafję,
              prawda Zuziu?
    • angrusz1 Agent został 26.01.13, 21:43
      odwołany ?
    • Gość: adam Znany dominikanin zrzucił habit dla kobiety [KO... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.13, 14:11
      ziolalekarstwem.wordpress.com/2013/03/13/zywe-pozywienie-to-roslinne-i-niegotowane/
    • Gość: Mxrek Re: Znany dominikanin zrzucił habit dla kobiety [ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.06.16, 12:31
      Tak jak samoloty, mówi się o nich jak spadną
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka