Dodaj do ulubionych

Sopot już wie, jak chce rozliczać mieszkańców z...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 19:25
Mieszkańcy wielorodzinnych bloków spółdzielczych zamiast wynosić śmieci do zazwyczaj śmierdzących altan śmietnikowych – mogą zanosić odpady do minisortowni postawionej w miejsce altan śmietnikowych - patrzeć www.youtube.com/watch?v=SyanJqVknK0 Pracują ona na dwie zmiany i pracownik przyniesione śmieci domowe wstępnie podzielone przez mieszkańca na trzy grupy (kuchenne-kompostowalne, łazienkowe-sanitarne i pozostałe) - segreguje w minisortowni aż na 23 czyste frakcje znajdujące łatwo nabywców, dlatego mieszkańcy mają niewygórowane opłaty za usuwanie odpadów – patrzeć www.youtube.com/watch?v=ygC9jCDlUrM
System jest fantastycznie ekologiczny, samofinansujący się i tworzący „zielone” miejsca pracy. Przetestowany od sześciu lat w Płocku. Wiele osób zadaje sobie pytanie - dlaczego skoro jest to najlepsze a jednocześnie najtańsze rozwiązanie - to poza Płockiem nie ma innych przykładów zastosowania Systemu EKO AB? Odpowiedź jest trywialna ale i przerażająca - małe opłaty za usuwanie odpadów - to zarazem brak odpowiednich "prowizji" dla tych co trzymają władzę w gminach i spółdzielniach... Ale jeśli rząd będzie konsekwentny w zapowiadanych karach dla gmin, które nie wypełniają nałożonych ustawą "śmieciową" poziomów odzysku - to samorządowcy będą w wkrótce poszukiwali sposobu na tanie śmieci - czytać tutaj.
Obserwuj wątek
    • Gość: od lat segregujący Sopot już wie, jak chce rozliczać mieszkańców z... IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 19:26
      No rzeczywiście super premiowani!! Teraz płacę niecałe 60 zł na kwartał. To co przesegreguję zabierają ode mnie za darmo. Cena wzroście mi ponad 4x... hurra, ekologia, segregacja <3 Żebyście się nie zdziwili, że ludzie specjalnie zaczną do lasu wywozić w ramach protestu.
      • Gość: Pytajnik Pytanie do tych co wiedzą IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 22:50
        Jaki jest całkowita ustalona cena obsługi wywozu śmieci w Gdańsku, Sopocie i Gdyni w przeliczeniu na jednego mieszkańca ?
        • Gość: Sopocianka Re: Pytanie do tych co wiedzą IP: *.ip.media3.com.pl 09.03.13, 16:57
          oczywiście w Sopocie wywóz śmieci będzie droższy.... !!!
          i baaardzo niesprawiedliwy...
          Mieszkam w dużym domu, segregujemy śmieci od lat, (w plastikowe worki odbierane przez Zom, a w ogrodzie mam 2 kompostowniki) ale jest nas tylko 4 i zapłacę teraz za wywóz śmieci prawie drugie tyle (teraz płacę 40 zł, a będzie 70 przy metodzie powierzchniowej, lub 62 przy mieszanej - przy założeniu że segreguję śmieci. Dla porównania w Gdyni płaciłabym 58 zł w Gdańsku 76 zl).
          2 kwestie mnie drażnią w tym rozwiązaniu. Po pierwsze dlaczego różnica pomiędzy ceną którą płaciłam, a tą którą mam płacić jest tak znacząca? i dlaczego najbardziej ucierpią na tych metodach właściciele dużych mieszkań - nie rozumiem, wygląda to dla mnie jak kara (ja wiem, że zaraz odezwą się trolle że powinnam mieszkać w 30 metrowej w klitce, ale mówię stanowcze nie temu argumentowi). Wygląda na to, że to ja mam utrzymywać wywóz śmieci z mieszkań komunalnych, gdzie na powierzchni 40 metrów mieszka po 5 mieszkańców (wnioskuję z warunków w komunalnych mieszkaniach na ul. Świemirowskiej). Ceny za wywóz śmieci stamtąd nie będą odzwierciedlały rzeczywistego „zaśmiecenia”.
          I jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Jak odbierane będą śmieci segregowane. Zwykle wystawiamy je raz w miesiącu w nocy bo odbierane są nad ranem. Czy będzie się odbywać teraz wieczorne podbieranie segregowanych śmieci sąsiadom, żeby płacić mniej za wywóz? Czy odbieranie śmieci będzie teraz się odbywać z listą obecności w ręku?
          I dlaczego porzuciliśmy metodę obliczeń związaną ze zużyciem wody, czy dlatego że co miesiąc musiano by spisywać stan licznika? A to pewnie za duże obciążenie dla budżetu miasta i niech lepiej stracą już na tym właściciele domów, jak ja??? Bo nam przywalić najłatwiej?

W miejscu gdzie jeszcze zostało jakieś wolne miejsce nie będzie parku ani placu zabaw, tylko kolejna developerka. Za wywóz śmieci zapłacę podwójnie. Za moment wypalą z kolejnym idiotycznym pomysłem wybudowania szpitala/lotniska/termy. A ja na chodniku wjadę w kolejne psie gó_no i rozwalę kolejne kółko od dziecięcego wózka bo tyle tu dziur. Coraz bardziej nie lubię mieszkać w Sopocie.
    • Gość: metan Re: Sopot już wie, jak chce rozliczać mieszkańców IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 23:16
      wolalbym nie widziec sie z osoba ktora segreguje moje smieci. mogla by tam ciekawe rzeczy znaleźć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka