Gość: gallux IP: *.limes.com.pl 02.09.04, 03:54 O Herbercie karnosiu nie pamieta albo w ogóle nie zna dupoliz władzy bardziej podoba sie jacusiowi jak Poeta Niezłomny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sopociak Re: W Sopocie będzie ulica Czesława Miłosza IP: *.233.233.94.devs.futuro.pl 02.09.04, 08:54 W Sopocie jest ulica Herberta.Nazwa tej"ulicy" nadała Rada Miasta Sopotu niedawno.Sęk w tym że to nie ulica ale fragment dojazdu pomiędzy ul.Zeromskiego,Tuwima i Mickiewicza. Przy ul. Herberta nie ma żadnego budynku.Herbert zasłużył na bardziej okazałą ulicę.Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Ideologia na ulicy 02.09.04, 10:51 Ta ulica (1. Maja) nazywała sie niegdyś Bergstraße, co Franciszek Mamuszka całkiem zgrabnie przełozył na ulice Podgórną. Dlaczego nazwy ulic koniecznie muszą odzwierciedlać jakąś ideologię? Miłosza, czy Herberta jedni lubia inni nie lubią, a neutralna nazwa byłaby wszystkim równie wygodna. Zideologizowanych ulic jest zresztą w Sopocie i w innych miastach całe mnóśtwo. Mimo, że swojego czasu miały one całkiem przyjemne nieideologiczne nazwy, często współgrające logicznie z ich wyglądem, połozeniem albo kierunkiem. Komu to przeszkadzało...? Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Ideologia na ulicy - pustka w glowce? 02.09.04, 10:56 zoppoter napisał: > Ta ulica (1. Maja) nazywała sie niegdyś Bergstraße, co Franciszek Mamuszka > całkiem zgrabnie przełozył na ulice Podgórną. Dlaczego nazwy ulic koniecznie > muszą odzwierciedlać jakąś ideologię? Miłosza, czy Herberta jedni lubia inni > nie lubią, a neutralna nazwa byłaby wszystkim równie wygodna. > > Zideologizowanych ulic jest zresztą w Sopocie i w innych miastach całe mnóśtwo. > > Mimo, że swojego czasu miały one całkiem przyjemne nieideologiczne nazwy, > często współgrające logicznie z ich wyglądem, połozeniem albo kierunkiem. Komu > to przeszkadzało...? Ideologizacja? Wez sie zoppoter stuknij w glowe. Mamy w Sopocie wiele nazw ulic zwiazanych z nazwiskami poetow i literatow: Zeromskiego, Slowackiego, Mickiewicza, Kochanowskiego, Wyspianskiego, Kasprowicza itd. Twoim zdaniem swiadczy to pewnie o tym, ze zyjemy w strasznie zideologizowanym miescie. Smutne gdy sie widzi, co robi z ludzi polityka :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gast Re: Ideologia na ulicy - pustka w glowce? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.04, 11:05 Wszyskie niemieckie miasta maja pozmieniane nazwy i miast i ulic. Pelny sukces, w pelni zideologizowe! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Ideologia na ulicy - pustka w glowce? 02.09.04, 12:15 leszek.sopot napisał: > Ideologizacja? Wez sie zoppoter stuknij w glowe. Mamy w Sopocie wiele nazw > ulic > zwiazanych z nazwiskami poetow i literatow: Zeromskiego, Slowackiego, > Mickiewicza, Kochanowskiego, Wyspianskiego, Kasprowicza itd. Twoim zdaniem > swiadczy to pewnie o tym, ze zyjemy w strasznie zideologizowanym miescie. Owszem. Ja nie mam obowiązku uwielbiać żadnego z tych literatów. > Smutne gdy sie widzi, co robi z ludzi polityka :( A co tu ma polityka do rzeczy? Najwyżej to, że jest ona motorem jaszcze dalej idącej ideologizacji w nazewnictwie. Łącznie z nazwami całych miast, że wspomnę Stalinogród. Tyle, że Stalinogród szybko wrócił do historycznej nazwy Katowice, podczas, gdy Kętrzyn, Mrągowo i Gizycko juz dawno zapomniały, że kiedys miały swoje polskojęzyczne kilkusetletnie nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Ideologia na ulicy - pustka w glowce? 02.09.04, 12:17 zoppoter napisał: > Owszem. Ja nie mam obowiązku uwielbiać żadnego z tych literatów. Nie sądzę również, żeby którykolwiek z nich przysłużył sie w jakikolwiek sposób Sopotowi. Przeciwnie, taki Sienkiewicz na przykład nazwał Sopot obrzydliwą dziurą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdynianin Re: Ideologia na ulicy - pustka w glowce? IP: *.proxy.aol.com 13.09.04, 21:27 A to nie jeden Sienkiewicz uwazal ze sopot to poskudna dziura!!!!=prosze tutaj dodac moja opinie o sopocie-idealnie taka sama jak wyrazil sie Sienkiewicz, tylko jedno miasto jest piekne dla wszystkich........GDYNIA!!!!!!!!!...#1..!!! Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Ideologizacja nazewnictwa:(( 02.09.04, 14:06 Zopotter porownuje nadanie ulicy imienia Czeslawa Milosza do zmiany nazwy Katowic na Stalinogrod. Rozumiem, ze z kims, kto wzorem Mlodziezy Wszechpolskiej i roznych innych oszolomow porownuje Milosza do Stalina, rozmowa jest niemozliwa. Ciekawe jest, jak oni moga zinterpretowac ideologizacje nazw takich ulic jak: Conrada Reymonta Kasprowicza Slowackiego Mickiewicza Kochanowskiego Wybickiego Kopernika Kosciuszki Wyspianskiego itd. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Ideologizacja nazewnictwa:(( 02.09.04, 14:19 leszek.sopot napisał: > Rozumiem, ze z kims, kto wzorem Mlodziezy Wszechpolskiej i roznych innych > oszolomow porownuje Milosza do Stalina, rozmowa jest niemozliwa. Zechciej z łaski swojej wskazać mi, gdzie dokonałem takiego porównania. To TY wypominasz mi moje rzekome upolitycznienie, na co odpowiedziałem, że polityka - oile ma tu coś do rzeczy - to tylko pogarsza sprawę. CZYTAJ co piszę i odnoś sie do tego co NAPISAŁEM, a nie do tego, co Ty sobie konfabulujesz na temat moich wypowiedzi. Jak jeszcze wskażesz mi, gdzie próbowałem naśladować Młodzież Wszechpolską, to już będzie zupełnyu odlot. > Ciekawe jest, jak oni moga zinterpretowac ideologizacje nazw takich ulic jak: > Conrada > Reymonta > Kasprowicza > Slowackiego > Mickiewicza > Kochanowskiego > Wybickiego > Kopernika > Kosciuszki > Wyspianskiego > itd. itd. Dokładnie to, co już wczesniej wspomniałem: Nie mam obowiązku uwielbiać żadnego z tych literatów. Zauważ, że nawet w tym wątku były głosy, że nie Miłosz tylko Herbert powinien byc patronem ulicy, najlepiej jakiejś ważnej. Bo komuś tam Miłosz się nie podoba. Komuś innemu Herbert sie nie podoba. A ten konkrteny spór wynika z róznic ideologicznych między obydwoma poetami. Czyli mam tu do czynienia z IDEOLOGIZACJĄ. Dlatego ja proponuję: Ani Miłosza ani Herberta, tylko po prostu Podgóna. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Ideologizacja nazewnictwa:(( 02.09.04, 14:31 Herbet juz ma swoja ulice (uliczke). Ja osobiscie bym jeszcze wnioskowal by jedna z ulic nazwac imieniem poety Rainera Mari Rilkego, ktory w Sopocie przezyl chyba jedne z najwspanialszych chwil swego zycia. Ideologizacji dokonuja tylko politycy i jakies oszolomstwo, ktore z pobudek propagandowych sa zdolne pluc na wszystko byle to odbilo sie jak najglosniejszym echem w prasie. To nie ja, ale ty na poparcie tezy o ideologizacji dales przyklad Stalinogrodu - a przeciez rozmawialismy o ideologizacji na przykladzie Milosza. To niby do czego dales ten przyklad. Nie mozna raz pisac o abstrakcyjnym problemie a raz o konkrecie. Pod ideologizacje nie moznaby podciagnac np. tej ulicy Podgorskiej? Przeciez to kalka z Niemieckiego... Mielismy w Polsce wielkich poetow i literatow: Herberta i Milosza. Ze wzgledu na to, ze jakies oszolomstwo robi raban nie mozna ich imeniem nadawac nazw ulic? No wybacz. Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Ideologizacja nazewnictwa:(( 02.09.04, 14:48 leszek.sopot napisał: > Herbet juz ma swoja ulice (uliczke). O rany nie chodzi o Herberta czy jakąkolwiek inną konkretną osobę. Chodzi o to, żeby nie honorować osób, które u jednych wzbudzają zachwyt,a u innych wręcz przeciwnie. > Ideologizacji dokonuja tylko politycy i jakies oszolomstwo, ktore z pobudek > propagandowych sa zdolne pluc na wszystko byle to odbilo sie jak > najglosniejszym echem w prasie. > To nie ja, ale ty na poparcie tezy o ideologizacji dales przyklad Stalinogrodu > - > a przeciez rozmawialismy o ideologizacji na przykladzie Milosza. To niby do > czego dales ten przyklad. Do poniższego zdania, które byłeś łaskaw odnieść do mojej osoby: "Smutne gdy sie widzi, co robi z ludzi polityka :(" Nie mam pojęcia na jakiej podstawie, przypisujesz mi jakieś polityczne pobudki w tej dyskusji. Stąd wykazałem ci, że polityka w kwaestii nazewnictwa jest jeszcze gorsza, niz uwielbienie dla tego czy innego poety. > Pod ideologizacje nie moznaby podciagnac np. tej ulicy Podgorskiej? > Przeciez to kalka z Niemieckiego... Po pierwsze kalką byłoby "Górska". Po drugie, taka była pierwotna nazwa tej ulicy, i nie obchodzi mnie w jakim języku była artykułowana. A jeżeli należy ją wykluczyć z powodu "niemieckości" to w ślad za tym należałoby wyburzyć całe miasto pozostawiając jedynie blokowiska pod lasem. Ale niech ci będzie. Zatem nazwijmy ją "Dolina Prątki" zgodnie z miejscem, w którym sę znajduje. > Mielismy w Polsce wielkich poetow i literatow: Herberta i Milosza. Ze wzgledu > na to, ze jakies oszolomstwo robi raban nie mozna ich imeniem nadawac nazw > ulic? No wybacz. Można wiedzieć, jakie oszołomstwo rzekomo skłania mnie do negacji MIłosza jako patrona ulicy? Prosiłem raz, i teraz robie to po raz ostatni: Dyskutuj z tym co NAPISAŁEM, a nie z własnymi konfabulacjami na temat moich intencji. Nie interesuje mnie opinia polskich nacjonalistów (wspominałeś coś o Młodzieży Wszechpolskiej) na temat Miłosza, podobnie jak na jakikolwiek inny temat. Ja mieszkam w Sopocie, a nie w całej Polsce. Jakoś nie wykazałeś mi żadnych szczególnych zasług dla naszego miasta, jakimi mieliby się wykazać wymienieni w tym i w innych postach twórcy... Odpowiedz Link Zgłoś
vico1 Re: Ideologizacja nazewnictwa:(( 02.09.04, 22:17 "Ambitni" urzednicy miejscy wola rozglos w mediach... Sopot znowu pierwszy. A konkurencja silna, Walesa i J.Kwasniewska juz zarezerwowani. Historia sie nie liczy, bylo minelo, na niej nie mozna zarobic. Wybralbym nazwe ul. Podgorna, pasuje do sutuacji, to tedy sie chodzilo na lysa gorke. Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Do Leszka 02.09.04, 12:25 leszek.sopot napisał: "pustka w glowce" "Wez sie zoppoter stuknij w glowe". Tego typu sformułowania zachowaj dla kogos głupszego ode mnie. Nie zwykłem rozmaiwac z nikim, kto sie do mnie w taki sposób odnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: zoppoter IP: 5.5R* / *.prosiebensat1.net 02.09.04, 15:21 dokladnie tak byc powinno jak piszesz - nie ideologizowac, a kultura furmowiczow to juz wiekszy temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka Re: W Sopocie będzie ulica Czesława Miłosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 20:51 i po co ta cała dyskusja.Bedzie tak jak sobie Karnoś wymyśli, a radni z jego błogosławieństwem zagłosuja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INACZEJ! Nie zmieniać ulic! IP: *.gdynia.mm.pl 02.09.04, 22:45 Dlaczego zmienia sie nazwy ulic? Powinno sie wrócic do historycznej nazwy ulicy Bieruta w Sopocie i ewentualnie, przedłużenie ul. Bieruta to mogłaby być ul. Miłosza. Przeciez Miłosz to I sekretarz ambasady rządu Bolesława Bieruta. A jak ktoś znajdzie testament Bolesława Bieruta że przed śmiercia napisał list do kard Hlonda o rozgrzeszenie, to jak będziecie wyglądać? No? I trzeba bedzie dla Bieruta znależć godniejsze miejsce niz w al Zasłuzonych, które było za mało godne dla jego I sekretarza ambasady PRL w Paryżu? No? Teraz podniosą się z kleczek dewotki Miłoszowe które mnie wyzwa od .... albo i .... . Ale nie napiszą czy to prawda o I sekretarzu ambasady, gdy w tym czasie UB mordowało AKowców po więzieniach... Witajcie dwewotki Miłoszowe... Jakie czasy taki i "wieszcz"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciejjj Re: W Sopocie będzie ulica Czesława Miłosza IP: *.chello.pl 03.09.04, 19:47 W Rumi tesz ma być ul Czesława Miłosza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyborg ulicznik Re: W Sopocie będzie ulica Czesława Miłosza IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.04, 23:34 skonczyc wreszcie z lzawo , sentymentalnym kiczem.... ulice nalezy ocyfrowac... nazwy ulic zmieniaja sie zaleznie od koniunktur i upodoban politycznych ulicznic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le Cyfry rzymskie czy arabskie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 18:14 To chyba tez ideologizacja? Odpowiedz Link Zgłoś