Dodaj do ulubionych

Trzęsienie ziemi

21.09.04, 14:53
siedzę sobie wygodnie w fotelu a tu nagle sofa mi się pod dupskiem ugięła.
niewiele ale zauważalnie. troszke się zaniepokoiłem, że ze zdrowiem
psychicznym cos jest nie tak... po paru godzinach usłyszałem w radio, że
warmia i mazury doświadczyły niewielkiego trzęsienia ziemi. czy ktoś z was
także je odczuł? dodam, że mieszkam na 10tym pietrze.
Obserwuj wątek
    • Gość: hht Re: Trzęsienie ziemi IP: *.osk.pl / *.osk.pl 21.09.04, 15:00
      Yhmm, wyraznie odczuwalne.
      • vitalia Re: Trzęsienie ziemi 21.09.04, 15:02
        Ja tam nic nie czułam ,ale może do Gdyni nie dotarło ??
        • Gość: ptaszyna Re: Trzęsienie ziemi IP: *.vectra.pl / *.vectra.pl 21.09.04, 15:14
          Ja tam w Gdyni Orłowie odczułam i to nieżle. Całkiem ....nieciekawe odczucie.
          Na początku myśleliśmy że to jakiś cięzki sprzęt pod okanami przejechał, do
          okna ...nic. Póżniej w zetce podali że jednak zatrzęsło się !!!!!
          Najbardziej jednak trzęsienie odczuwalne było na wschodzie i mazurach
          Białystok, Suwałki , Olsztyn.
        • kraxa Re: Trzęsienie ziemi 22.09.04, 12:49
          E tam, ja n terenie portu gdanskiego pracuje, i jakos nic nie czulam. bylam w
          szoku, ze niby cos takiego sie zdazylo- u mnie w pracy nikt nie czul
      • Gość: mika Re: Trzęsienie ziemi IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 22:06
        to strach jak sie ludzie nie poprawja to bedzie koniec swiata to ostrzezenia bo
        ludzie sa nie dobre jeden drugiego by zabil mlodziez jest nie dobra slyszy sie
        tylko klecia
    • joannka2 Re: Trzęsienie ziemi 21.09.04, 15:09
      A ja czulam - we Wrzeszczu na czwartym pietrze. Fotel (na kolkach) mi sie
      przesunal ze 2 cm w lewo, potem w prawo.
      Dziwne uczucie.
      • Gość: Anita Re: Trzęsienie ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 10:26
        Mnie też się przesuwał! Identyczna sytuacja - tyle, że zadziwię cię! Ja jestem
        z Bydgoszczy! Na początku myślałam, że mam zawroty głowy...
    • Gość: Tomstar Re: Trzęsienie ziemi IP: 192.11.224.* 21.09.04, 15:25
      Moje biurko we Wrzeszczu również dostało "palpitacji" i żaluzje zafalowały.
    • Gość: Tomstar Trzęsienie ziemi w północno-wschodniej Polsce IP: 192.11.224.* 21.09.04, 15:27
      RMF
      Trzęsienie ziemi w północno-wschodniej Polsce
      Wtorek, 21 września 2004, 14:00 (ostatnia zmiana: 15:25)

Jak ustalili sejsmolodzy wstrząsy miały siłę 4 stopni w skali Richtera. Odczuli
      je mieszkańcy kilkunastu miast od Trójmiasta przez Elbląg po Ełk i Olsztyn a
      także Trójmiasta.
      Nie ma informacji o rannych czy ludziach, którzy w jakiś fizyczny sposób
      ucierpieli podczas tych wstrząsów. Ponieważ trzęsienie miało miejsce niedawno,
      więc informacje o tym niecodziennym zjawisku cały czas spływają do Centrum
      Zarządzania Kryzysowego. Najwięcej jest zgłoszeń z gmin położonych przy granicy
      z Rosją, z Obwodem Kaliningradzkim.

W Braniewie, w jednej ze szkół zdecydowano się na ewakuację dzieci. W Olsztynie
      na ewakuację ludzi z centrum handlowego. Jak powiedziała reporterowi RMF
      pracownica stacji meteorologicznej w Olsztynie ludzie, którzy cały czas dzwonią
      mówią zwłaszcza o przesuwaniu się mebli, nawet z siedzącymi na nich ludźmi, o
      spadających naczyniach.

Wstrząsy były również odczuwalne w Trójmieście. Trzęsienie było odczuwalne w
      kilku miejscach pomorskiego, między innymi w Gdyni i Wejherowie, Rumi,
      Malborku, a także bardzo minimalnie w Sopocie, Pruszczu Gdański i Kwidzywnie.
      Według Pomorskiego Centrum Zarządzania Kryzysowego siła wstrząsów nie była
      większa niż 4 stopnie, co potwierdza Instytut Geofizyki Polskiej Akademii Nauk
      z Warszawy.

Sprawdzana jest informacja jakoby epicentrum trzęsienia znajdowało się pod dnem
      Bałtyku w okolicy Kaliningradu.

Jak powiedział reporterowi RMF Witold Maziarz, rzecznik Centrum Zarządzania
      Kryzysowego, wstrząsy objęły północną i wschodnią część Polski, rejon Pomorza,
      Warmii i Mazur, Podlasia i Kujaw.

Jeśli chodzi o zagrożenie, to tylko i wyłącznie w Suwałkach przy ulicy Reja
      stwierdzono w budynku 4-kondygnacyjnym świeże pęknięcie. Na miejscu znajduje
      się już nadzór budowlany i strażacy. Decyzja o tym, czy mieszkańcy mogą tam
      przebywać będzie zależała od tego jak duże jest to pęknięcie – dodał Maziarz.

Centrum Zarządzania Kryzysowego pozostaje w kontakcie ze stronę rosyjską,
      białoruską i Europejskim Centrum „Orfeus”. Ministerstwo do spraw nadzwyczajnych
      Rosji poinformowało, że mogą wystąpić wstrząsy wtórne, ale ich siła będzie
      zdecydowanie mniejsza.

Ziemia trzęsła się już w Polsce

W latach 90. w Polsce była cała seria wstrząsów sejsmicznych, których siła
      dochodziła nawet do 4,6 stopnia w skali Richtera. Ziemia zatrzęsła się 12 lat
      temu w rejonie Beskidu Niskiego i Sądeckiego - wstrząsom towarzyszyły takie
      zjawiska, jak głuchy huk i bardzo silne uderzenie spod ziemi, w mieszkaniach
      przesuwały się ciężkie meble, przedmioty spadały z półek, rozbijały się stojące
      na parapetach kwiaty.

Ludzie w panice uciekali z domów, odczuwali dolegliwości żołądkowe i tracili
      poczucie równowagi. Wystąpiły zauważalne szkody w budynkach. Podobna seria
      wstrząsów wystąpiła też we wrześniu 1995 roku na Podhalu.

W Polsce oprócz wstrząsów sejsmicznych zdarzają się także wstrząsy spowodowane
      działalnością człowieka - najczęściej tak zwane tąpnięcia. Szczególnie potężny
      wstrząs wywołany tąpnięciem w kopalni miedzi "Rudna" był niedawno w Polkowicach
      na Dolnym Śląsku. W polkowickich domach popękały ściany i rury, poprzewracały
      się meble, zaś mieszkańców ogarnęła powszechna panika.
    • deltalima Re: Trzęsienie ziemi 21.09.04, 15:34
      qrwa! właśnie zatrzęsło drugi raz!! duzo mocniej niż wcześniej. nieciekawie...
    • Gość: hht Re: Trzęsienie ziemi IP: *.osk.pl / *.osk.pl 21.09.04, 15:36
      Zatrzeslo po raz drugi ;]
      • vitalia Re: Trzęsienie ziemi 21.09.04, 15:37
        też poczułam tym razem, okropne uczucie a mój pies schował się pod stól,,,
    • Gość: gschab Re: Trzęsienie ziemi IP: *.gdynia.mm.pl 21.09.04, 15:38
      Kurde, siedzę sobie na 9 piętrze przed kompem w Gdyni, a tu nagle chałupa mi
      sie trzęsie. Głupie uczucie. Jak moga zyc ludzie w Kaliforni
      • vitalia Re: Trzęsienie ziemi 21.09.04, 15:42
        Faktycznie ci tam na terenach gdzie to się często zdarza to dopiero muszą mieć
        jazdę jak zaczyna trzęść.
    • Gość: Tomstar Przed chwilą zatrzęsło po raz drugi IP: 192.11.224.* 21.09.04, 15:41
      Wrzeszcz
      • magnnes Re: Przed chwilą zatrzęsło po raz drugi 21.09.04, 15:42
        W Gdyni też. Mój mąż jest teraz w Słupsku i tam też.
        • vitalia Re: Przed chwilą zatrzęsło po raz drugi 21.09.04, 15:50
          Na Żeromskiego kawał tynku spadł na kobietę i odwieziono ją do szpitala..To
          gdzieś na wschodniej granicy wlnęło podobno w obwodzie kaliningradzkim..
          • windyga Re: Przed chwilą zatrzęsło po raz drugi 21.09.04, 15:54
            vitalia napisała:

> Na Żeromskiego kawał tynku spadł na kobietę i odwieziono ją do szpitala..To
            > gdzieś na wschodniej granicy wlnęło podobno w obwodzie kaliningradzkim..

Sprawdziłam - ten przypadek jest bez zwiążku z wstrząsami - zdarzył sie rano,
            po godz. 9.00, a pierwszy wstrząs był ok. 13.00.
            Zatem - bez ofiar w Gdyni. Na szczęście!!!
            • Gość: z miasta Urzędem Miasta Gdyni nie zatrzęsło... Szkoda... IP: *.gdynia.mm.pl 22.09.04, 12:29
              Żeby tak tym marnotrawnym Urzędem Miasta zatrzęsło i wszystkie zgniłe owoce
              rządów Szczurowatych spadłyby z tych synekur. To byłby pożytek... Co myślisz o
              tym grajterowa Windgo?
        • Gość: uziel Re: Przed chwilą zatrzęsło po raz drugi IP: *.bicom.pl / *.bicom.pl 21.09.04, 15:51
          tak w slupsku zadygotalo ale uczucie dziwne...
    • Gość: gollum Re: Trzęsienie ziemi IP: *.attu.pl / *.attu.pl 21.09.04, 15:53
      W Osowej bujnelo!!! milutko
      • Gość: jms Re: Trzęsienie ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 16:02
        mój kot olał imprezę - zero reakcji!
    • danka24 Re: Trzęsienie ziemi 21.09.04, 16:00
      Jeszcze mam cykora... pierwszy raz czułam coś takiego... (Gdynia - Dąbrowa)
    • Gość: cisownik Re: Trzęsienie ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 16:11
      po 13-stej za 20 czwarta bujało moim domem.
      czasami odczuwam tu drgania od skm-ki ale to było coś zupełnie innego.
      szafa się kiwa buja monitor, kręci krzesło. aż się flaki ruszają w człowieku.
      • dziuunia Re: Trzęsienie ziemi 21.09.04, 16:46
        W Świętym Wojciechu też trzęsie zazwyczaj od jadących pociągów czy
        ciężarówek,ale tym razem to było coś okropnego,myślałam że spadnę z
        fotela,wszystko się trzęsło.Straszne uczucie:(((
    • vitalia Re: Trzęsienie ziemi 21.09.04, 16:52
      earthquake.usgs.gov/recenteqsww/Quakes/usnrbq.htm
      Dokładne namiary.
      • Gość: ziutek_wroclaw Zapraszam do Polkowic IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.09.04, 17:06
        Nic kochani nie piszecie o efektach dźwiękowych. Od dziesiątków lat conajmniej
        raz w tygodniu występje tąpnięcie w Polkowicach. Sam przeżyłem kilka takich
        tąpnięć. Oprócz przesuwania sprzętów zawsze występuje potężny huk, jakby się
        walił jakiś dom albo wybuchła petarda. Czy u was też coś "słychać" podczas
        wstrząsów? Dla mnie szokujące było to, że mieszkańców Polkowic to nie rusza.
        Siedziałem z kolegą przy stole kiedy wszystko nam uciekło i słychać było huk.
        Żona kolegi zaśmiała się i powiedziała o tąpnięcie, pozbierała drobiazgi a ja z
        kolegą dosunęlismy segmenty i stół. Pzdr i współczuję wrażeń.
        • kalinowski11 Na tę naszą biedę jeszcze nam tu trzęsień ziemi .. 21.09.04, 17:30
          potrzeba . Moja mama we Wrzeszczu na trzecim piętrze poczuła . Ale tam zawsze
          szklanki dzwonią jak tramwaj Grunwaldzką sunie . Pozdrawiam .
          • Gość: hamster_killer Re: Na tę naszą biedę jeszcze nam tu trzęsień zie IP: *.vnet.pl / 81.219.104.* 21.09.04, 17:36
            Gdynia, Kamienna Góra...
            Po pierwszym wstrzasie już wapdłąm w panike ze coś sie dzieje z moim blokiem :P
            Po drugim to już wogle byłam przerażona ;P Siedziałam sama w domu, chora w
            łóżeczku i nie wiedziałam, ze to na duuużym obszarze tak :P
            Uczucie....dziwne, ale nawet fajne ;-)

• fifii Re: Na tę naszą biedę jeszcze nam tu trzęsień zie 21.09.04, 18:54
              Gdynia Chylonia 4 piętro
              Akurat położyłam się po spacerku ok 13ej z moją 6 tygodniową niunią i wyrko
              zabujało z nami. Pomyślałam ze to moje halucynacje karmiącej matki po
              nieprzespanych nocach :p Dziwiłam się tylko dlaczego drzwi od szafy kilka razy
              sie otwierały i zamykały... Potem pomyślałam co by to było jak by to było
              trzęsienie ziemi :D i zasnęłam :)
              • orissa Re: Na tę naszą biedę jeszcze nam tu trzęsień zie 21.09.04, 20:03
                Na Morenę też dotarło. Żyrandole się nieźle rozbujały ;-)
                • Gość: Ale trzęsienie IP: 62.233.169.* 21.09.04, 20:55
                  Mną tez niezle w fotelu zatrzęslo ;D
                  • Gość: blinka Re: trzęsienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 22:14
                    Po...w moim domu wiele pęknięć tynku - Dąbrowa
          • Gość: Dorian Re: Na tę naszą biedę jeszcze nam tu trzęsień zie IP: *.gdynia.mm.pl 22.09.04, 02:47
            Byłem kilka razy k/o Neapolu i podobno w czasie mego pobytu były jakieś tam
            trzęsienia odczuwalne (choć ja tego nie czułem). Musiałem jednak przyjechać do
            ojczystego kraju, by leżąc spokojnie sobie na podłodze przed telewizorem poczuć
            jak to jest uczucie. Rodzice mieszkają na Pogórzu Górnym w bloku trzy piętrowym
            a ja w trakcie najpierw pomyślałem, że blok się obsuwa ( bo stoi na skarpie ).
            Drugą myślą jaka zaświtała mi w głowie..... - Babie Doły + wojskowe lotnisko -
            wiadomo - znaleźli chłopaki sobie jakąś "rozrywkę" ale gdy usłyszałem w TV co
            się dzieje - zdurniałem do reszty!!!!! Prima aprylis w tym roku już był!!!
            Czyżby to m.in. mnie kopnął ten zaszczyt uczestniczyć w Apokalipsie?
            Dzięki Bogu - tak się nie stało... choć nadal nie mogę spać , bo co będzie
            jeżeli......
    • Gość: Michal Re: Trzęsienie ziemi IP: *.onhill.gda.pl 22.09.04, 15:48
      a u mnie tańczył monitor i fotel na którym siedziałem.. fajne uczucie
      • Gość: halina Re: Trzęsienie ziemi IP: *.abhsia.telus.net 27.09.04, 04:23
        a ja mialam sex w tym czasie z moim Heniem na Oruni i tak mnie dosadzil jak
        nigdy przedtem az mocno jeknelam i spytalam a co ty chcesz mnie rozwalic, a
        potem widzialam w telewizji o tym trzesieniu,chwala za to.dom stoi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka