Dodaj do ulubionych

Kaszubski gryf herbem Pomorza

IP: 10.10.41.* 27.08.01, 21:50
Czarny gryf na złotym tle - taki herb ma województwo pomorskie od 27 sierpnia. Radni sejmiku zdecydowali, że
gryf - taki sam jak logo Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego - jest lepszym symbolem Pomorza niż podobny, lecz
biały i koronowany, gryf na czerwonym tle oraz mocno krytykowany przez wojewodę, wielu historyków,
czytelników Gazety i internautów czarny pruski orzeł z tarczą, na której tez jest gryf (ufffff ;)
Żeby było smiesznie, okazuje się, że gryfa Gdańsk dostał przez przypadek. Bartosz Paprocki, pierwszy polski
heraldyk, dokonał złego tłumaczenia z łaciny i zamiast napisać, że gryf jest herbem Pomorza Zachodniego,
przetłumaczył, iż jest on symbolem woj. gdańskiego funkcjonującego wówczas w ramach Prus Królewskich. Tak
więc gryfa pożyczylismy od kolegów ze Szczecina :)
Historyk prof. Błażej Śliwiński uważa, że kaszubski gryf nie zintegruje mieszkańców województwa:
Zaadoptowali go Kaszubi i tak już poszło. Wątpię, żeby chcieli się pod gryfem integrować mieszkańcy Powilsla
czy Kociewia. Mamy na Pomorzu dużą grupę ludnosci napływowej, która nie czuje się z gryfem związana. To tak
jakby do herbu województwa wkomponować emblemat Lechii Gdańsk.
A Wam jak się gryf podoba?
Obserwuj wątek
    • Gość: Qba Re: Kaszubski gryf herbem Pomorza IP: 213.77.34.* 28.08.01, 08:12
      Nie będę negował wyboru akuratnie czarnego gryfa w złotym polu - taka widocznie
      była "wola mieszkańców województwa". Sam jestem autorem innego projektu. Nie
      jestem mieszkańcem województwa pomorskiego, ale mnie się ten gryf nie podoba.
      Jeśli już ktoś decyduje się na gryfa, to nich on przynajmniej wygląda jak gryf
      a nie jak paralityk z dolnymi łapami kurczaka a nie lwa. Argument, że jest to
      kopia istniejącego, historycznego wizerunku jest tutaj bezsensowny. On jest po
      prostu brzydki (chociaż - degustibus non disputandum). Zostało też w tym
      projekcie naruszone kilka zasad heraldyki:
      1. nie pokazuje się drugiego skrzydła;
      2. jeśli "uzbrojenie" zwierza ma być czarne to konsekwentnie jęzor powinien być
      też czarny tak jak dziób, szpony i pazury;
      3. "barokowy" kształt ogona powoduje zawrót głowy.
      Osobiście mam nadzieję, że Komisja Heraldyczna przy MSWiA negatywnie zaopiniuje
      ten projekt!
      Stać Was na posiadanie, jeśli nie poprawnego historycznie, to przynajmniej
      ładnego graficznie i poprawnego heraldycznie herbu. Tego życzę! To ma być
      symbol kilku milionów ludzi!
      • Gość: eliot Re: Kaszubski gryf herbem Pomorza IP: *.univ.gda.pl 28.08.01, 10:04
        Mam kilka uwag do herbu, ktore prosze wziazc pod uwage i wprowadzic jako
        korekte.
        a/ przepasac Gryfa bialo-czerwona szarfa
        b/ w lewej lapce niech trzyma pudelko z tabaka
        c/ w prawej lapce komorka erricson
        d/ na nogach winien Gryf nasz miec adidasy Nike (nawiazanie do Warszawki)
        e/ na glowce Gryf winien miec czpke "krakuske" nawiazanie wiadomo do czego
        f/ prawa noga powinien przyciskac do ziemi Prusaka, lewa Zyda
        g/ w lewym gornym rogu winien byc proporzec Lechii Gdansk; w prawym Arki, a na
        dole po srodku Gryfa Slupsk
        h/ jezor wywalony w lewa strone jest nie na miejscu przed wyborami! Poza tym
        jak rozowi dojda do wladzy to i tak leb Gryfa skieruja na prawo (i znow kurdwa
        koszty!)
        Po tych korektach herb bedzie wytrawny jak biala herbata!
    • Gość: Ryszard Gryf herbem Pomorza IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 10:48
      Bardzo dobrze się stało, że radni sejmiku województwa pomorskiego wybrali
      gryfa, jako herb Pomorzan. Gryf zawsze był symbolem mieszkańców tych ziem, w
      tym szczególnie Kaszubów, dzięki którym II Rzeczypospolita i jej następczyni
      III RP ma dostęp do Bałtyku. Dziwi mnie bardzo postawa prof. Śliwińskiego,
      który nie dostrzega (albo specjlnie ignoruje) związki gryfa z Pomorzem (też
      Gdańskim!). Jego komentarz w GM jest bardzo subiektywny i zawiera kłamstwa. Oto
      przykład: prof. Śliwińki sugeruje, iż jakoby nowy herb woj. pomorskiego był
      zbliżony do loga Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, jednej z największych w
      polsce organizacji pozarządowych. Szanowni czytelnicy, jak osobiście
      sprawidziłem, logo ZKP jest opatentowane i zdecydownie różni się od herbu
      województwa. Gryf ZKP w żaden sposób nie może przypominać herbu woj., chyba że
      spogląda się na niego przez wypaczone okulary prof. Śliwińskiego
      • Gość: Józwa Re: Gryf herbem Pomorza IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 11:37
        Dość panoszenia się nacji kaszubskiej na pomorskiej ziemi!!! Czas dać odpór
        ludziom o czarnym gardle! W końcu to nie tylko oni mieszkają na Pomorzu. I do
        tego są MNIEJSZOŚCIĄ!
    • Gość: beast Re: Kaszubski gryf herbem Pomorza IP: *.cafebiba.com 28.08.01, 11:45
      Sam gryf jest lepszy niz to monstrum ostatnio nam zaprezentowane.Co do
      problemów z identyfikacją-kto mieszka na Powiślu?Tylko ludność napływowa.A
      ludnośc naplywowa musi liczyć sie z miejscową tradycją.Podobnie sprawa dotycxzy
      ludności z zachodniej czesci wojewodztwa.Kociewie to jedyny region podobnie do
      Kaszub o przeważającej ludności autochtonicznej i moznaby sie zastanowić nad
      uwzgledniem jego tradycji.Ale nie można robic z herbu "kolażu" ;)))
    • Gość: ponczek Re: Kaszubski gryf herbem Pomorza IP: 10.10.41.* 28.08.01, 15:17
      Gryf jest Ok. Tylko czemu taki smutny kolor. Może tak gryfika różowego machnąć. Od razu wszystkim
      będzie raźniej na duchu. Wystarczy ponuractwa. Niech gryf będzie wesoły
    • Gość: marek Re: Kaszubski gryf herbem Pomorza IP: 10.10.41.* 28.08.01, 15:26
      Drogi ponczku. Zachowaj więcej powagi. Różowego gryfa szybko ludzie ochrzciliby mianem
      prosiaczka, a o Pomorzanach mówili by, że są z Prosiaczkowa. Jesli już dokonywać zmian to w innym
      kierunku. Bądźmy bardziej nowoczesni. Heraldyka, heraldyką, ale czas na nowe. Lepiej w herbie
      wyglądalby Neptun trzymający w łapce zamiast trójzebu - który jest chyba przycięzki - laptopa.
      • Gość: ponczek Re: Kaszubski gryf herbem Pomorza IP: 10.10.41.* 28.08.01, 15:36
        Zgadzam się na Neptuna z laptopem, ale pod warunkiem, że będzie różowiutki. Taki jaki
        zaproponowałem. Różowy to odbry kolor. Przecież tak wygląda pierwsza opalenizna. Będzie to więc
        akcent nie swiński tylko wakacyjny
        • Gość: Krzysiek Re: Kaszubski gryf herbem Pomorza IP: 192.168.2.* / *.mikrotel.pl 28.08.01, 18:54
          A mi się podoba! I pomimo iż (cytując prof. Śliwińskiego) jestem z "ludności
          napływowej", to jednak mieszkając od urodzenia na Pomorzu właśnie z gryfem
          czuję się związany. Natomiast poprzedni projekt kojarzył się z hipermarketem
          (dla każdego coś dobrego). A docinki profesora są po prostu nie na miejscu,
          logo Lechii prędzej pasowałoby do dzieła jego autorstwa. Ale rozumiem
          zawiedzione ambicje...
    • Gość: ARTUR Re: Kaszubski gryf herbem Pomorza IP: 212.244.184.* 29.08.01, 11:23
      Z tym wkomponowaniem emblematu LECHII GDAŃSK to świetny pomysł. Lechia gdańsk
      forever
      • Gość: beast Re: Kaszubski gryf herbem Pomorza IP: *.cafebiba.com 29.08.01, 12:47
        Dokladnie lepsze logo Lechii niż Motoru Lublin.A do mogłoby dojsc gdyby chciano
        uwzglednic wszystkie intersy kazdego segmentu ludnosci:)))

beast on tour

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka