Dodaj do ulubionych

>WESELE< ile w koperte?

IP: *.dip.t-dialin.net 04.01.05, 13:46
Moze troche z innej beczki ale chcialam sie dowiedziec ile teraz daje sie w
prezencie(kopercie). Idziemy na koniec lutego na slub kuzynki a nie
chcialabym sie osmieszyc.Jakie sa aktualne "stawki".
Dzieki za pomoc Rosanna
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Re: >WESELE< ile w koperte? IP: 217.153.221.* 04.01.05, 14:00
      To zależy od wielu rzeczy: zamożności Twojej i "młodych", stopnia
      pokrewieństwa, prezentów innych gości o podobnym statusie. Najlepiej podpytać
      tych ostatnich i umówić się, co do wysokości kwoty. Ja ostatnio uczestniczyłem
      w trzech impezach weselnych. Wszędzie były "koperty".I tak koledze z pracy
      włożyłem 250 zł (bo tak umówiliśmy się z kolegami), bratanicy - 600 zł, a
      chrześnicy - 1000 zł. Jak widzisz kwoty różne. Podpytując, dowiedziałem się, że
      200 zł to kwota minimum. Idziesz do kuzynki - myślę, że powinnaś przeznaczyć
      jakieś 400 - 500 zł.
      • doraa Re: >WESELE< ile w koperte? 04.01.05, 16:53
        Daje się tyle na ile kogos stać.
        Nie przejmuj się żadnymi "stawkami".
        pzdr.
    • Gość: gosc Re: >WESELE< ile w koperte? IP: *.cable.wanadoo.nl 06.01.05, 00:55
      tez mam ten problem, ja ide do brata i azmierzam mu dac 800 z.
      • Gość: Kasia Re: >WESELE< ile w koperte? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 11:05
        w kwietniu byłam na ślubie u znajomych, razem z moim chłopakiem daliśmy 200zł,
    • Gość: max Kuzynka 300-400. Nie wiecej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:09
    • Gość: wow Re: >WESELE< ile w koperte? IP: *.pentex.pl 06.01.05, 13:36
      dajesz tyle na ile Cie stać :]
      • tersyn46 Re: >WESELE< ile w koperte? 06.01.05, 14:07
        To racja, że dajemy tyle, na ile nas stać! Ale w sytuacji, gdy np. pan młody
        jest właścicielem intratnego biznesu, czy też oboje młodzi już są bdb.
        sytuowani to radziłby ograniczyć się do pięknego bukietu kwiatów w koszu np. z
        zestawem z Wedla niż wkładać do koperty 100 - 150 zł. Po prostu taka kwota
        mogłaby ich obrazić i narazimy się na śmieszność.
    • Gość: mirofa Re: Serdeczne dzieki! IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.05, 10:03
      Kamien spadl mi z serca, myslalam ze te kwoty moga przekraczac 1000zl. Ale
      jeszcze idzie, wiec moge spokojnie spac.
      Pozdrawiam serdecznie Rosanna
    • Gość: Kurczak Re: >WESELE< ile w koperte? IP: 212.160.172.* 07.01.05, 10:13
      Witam,

Z racji tego, że pół roku temu miałem swój ślub to mogę napisać jak to wygląda
      z drugiej strony "barykady". Ponieważ mialem na weselu prawie 200 osób, więc
      próba jest dość dobra:

-znajomi, ludzie świeżo po studiach, doktoranci, pierwsza praca itp.: kwoty od
      200 do 300 PLN od pary
      -rodzinka, dalsza widywana tylko przy okazji imprez rodzinnych: od 400 do 700
      PLN
      -bliższa rodzinka, dobrzy znajomi rodziny itp.: od 500 do 1000 PLN
      -bardzo bliska rodzina, osoby szczególne: tutaj kwoty sięgały nawet 2000 PLN.

Generalnie młodzi, dorabiający się, urządzający dawali mniej, natomiast
      wszelkiego rodzaju wujostwa i generalnie już ustawieni w życiu dorośli mający
      około 50 wiosen na karku dawali większe sumy.

Kurczak
    • Gość: Tilda Re: >WESELE< ile w koperte? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 12:07
      Bralismy slub w zeszłym roku i żadna kwota ani nas nie obraziła ani nie
      rozsmieszyła. Niekiedy bylismy bardzo wdzięczni za 100 pln bo wiedzilismy, że
      dla tej osoby to był i tak wysiłek. Generalnie w kopertach było od 300 w górę.
      Dostalismy też kilka "składkowych" prezentów. To dosyć dobry pomysł jeśli nie
      ma się z duzo kasy. Lepiej wówczas kupić jedną rzecz a dobrą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka