Dodaj do ulubionych

Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku!

28.06.02, 04:09
Wydaje mi sie brak tu w Trojmiescie pomnika dla jeden z najwiekszych
postaci w polskiej kulturze. Czemuz nie mozna bylo ta luke wypelnic, i to
jeszcze mozna zrobic z niej kolejnego zabytku naszego miasta. W Muzeum
narodowym w Warszawie i w Krakowie pozostalo wiele makiet projektow pomnika
przez takich mistrzow jak Jan Matejko albo tak po prostu zachwycajacych jak
Antoniego Kurzawy ( Caly Krakow byl oburzony jak ten projekt nie wygral, a sam
kurzawa po tym zwariowal). Wreszcie jest makieta Stanislawa Szukalskiego dla
tych ktorych szukaja nowatorskicn pomyslow. Tyle makiet i projektow nie
zostalo wykonanych, przerwane przez zawieruchy wojen i dzieji tych ziem. Czemu
nie Urzeczywitnic tak jak z pomnikiem Slowackiego W Warszawie (Przeznaczonego
dla Lwowa, ale w koncu odlany w Warszawie rok temu). Co sadzicie o tym
Obserwuj wątek
    • zoppoter A po co? 28.06.02, 08:08
      MIckiewicz był jednym z bardziej niebezpiecznych pisarzy. Tą swoją podniosłą "patriotyczną" poezją
      podrywał do czynu tysiące Polaków, którzy nie zastanawiając się nad sensem tego co robią, ale za to
      z jego strofami na ustach, porywali się z motyką na słońce organizując kolejne beznadziejne
      powstania, których efekty zawsze były opłakane dla Polaków i Polski.
      Jaki jest sens czcić faceta, który w ten sposób przyczynił sie do śmierci tysięcy rodaków i do
      wzmożonych represji wobec tych, którzy przeżyli? I jeszcze takie działania nazywa się "patriotycznymi"...
      • Gość: bogdan Re: A po co? IP: *.proxy.aol.com 28.06.02, 08:21
        LITWO ojczyzno moja...........
        w Gdansku ?a co on dobrego zrobil dla Gdanska?
        Poza tym
        Trzeba z zywymi naprzod isc po zycie siegac.......
        a nie stawiac pomniki zmarlym...
        Typowo polskie myslenie
        Moja propozycja postawic pomnik Karola na kazdym osiedlu przed kazdym blokiem
        aby kazdy z okien mogl widziec WIELKIEGO POLAKA ktory zyje
        • zoppoter Re: A po co? 28.06.02, 08:22
          Gość portalu: bogdan napisał(a):

> LITWO ojczyzno moja...........
          > w Gdansku ?a co on dobrego zrobil dla Gdanska?

Wspomniał o Goldwasser w Panu Tadeuszu, hi hi hi
          • Gość: bogdan Re: A po co? IP: *.proxy.aol.com 28.06.02, 08:30
            zoppoter napisał(a):

> Wspomniał o Goldwasser w Panu Tadeuszu, hi hi hi

Czas robi swoje lub pamiec nie ta
            wiem ze za PRL robili ta Goldwasser w jednej z restauracji lecz nie pamietam jej
            nazwy
            czy Ty ja pamietasz?
            • Gość: bogdan Re: A po co? IP: *.proxy.aol.com 28.06.02, 08:37
              Staromiejska?
            • zoppoter Re: A po co? 28.06.02, 08:41

> wiem ze za PRL robili ta Goldwasser w jednej z restauracji lecz nie pamietam je
              > j
              > nazwy
              > czy Ty ja pamietasz?

Chyba Pod Łososiem. Ale ja wódki nie piję, to nie bardzo mnie to interesowało. Wiem tylko, że
              licencjonowana Goldwasser, taka prawdziwa, od lat czterdziestych jest robiona w Niemczech.
          • Gość: ARTUR ZOOpoter sięgnąłeś dna IP: 212.244.184.* 28.06.02, 08:44
            Bernardyn korzystając z przerwy mówił daléj :
            "Oj, wielcy ludzie od tej tabaki kichali!
            Czy uwierzycie Państwo, że z tej tabakiery
            Pan jenerał Dąbrowski zażył razy cztery?"
            "Dąbrowski?" zawołali. - "Tak, tak, on jenerał;
            Byłem w obozie, gdy on Gdańsk Niemcom odbierał,
            Miał coś pisać; bojąc się, ażeby nie zasnął,
            Zażył, kichnął, dwakroć mię po ramieniu klasnął:

Sędzia otworzył puzderko zamczyste,
            W którym rzędami flaszek białe sterczą głowy;
            Wybiera z nich największy kufel kryształowy
            (Dostał go Sędzia w darze od księdza Robaka),
            Wódka to gdańska, napój miły dla Polaka;
            "Niech żyje! krzyknął Sędzia, w górę wznosząc flaszę,
            Miasto Gdańsk, niegdyś nasze, będzie znowu nasze!"
            I lał srebrzysty likwor w kolej, aż na końcu
            Zaczęło złoto kapać i błyskać na słońcu.

Adam Mickiewicz, który aż 3-krotnie wymienił nazwę naszego kochanego miasta, w
            swoim najwybitniejszym dziele, zasługuje jak najbardziej na to, aby miał swój
            pomnik w Gdańsku. Ten zaszczyt nie spotkał przecież wielu innych słynniejszych
            i może bardziej znanych miast polskich miast. Mickiewicz wystawił Gdańskowi
            pomnik w świadomości Polaków, pomnik polskości grodu nad Motławą w świadomości
            swojego pokolenia i następnych. Nasz wieszcz przewidział, że „Miasto Gdańsk,
            niegdyś nasze, będzie znowu nasze!". I tak się stało.
            Chylę przed tobą czoło Adamie Mickiewiczu, mój krajanie i rodaku, bracie poeto.
            Kłaniam się nisko przed Twoim geniuszem, przed Twoim patriotyzmem i umiłowaniem
            Ojczyzny!
            A ty ZOOpoter jesteś idiotą, krętaczem i głupcem, a twoja wypowiedź jakoby
            Mickiewicz był winny śmierci tysięcy Polaków, którzy zginęli w powstaniach
            narodowych, jest tak żenująca i żałosna, że nie zasługuje nawet na jedno słowo
            merytorycznej polemiki ze strony Polaka.
            • zoppoter Artur, usłyszałem twoje pukanie od dołu. 28.06.02, 08:54

> A ty ZOOpoter jesteś idiotą, krętaczem i głupcem, a twoja wypowiedź jakoby
              > Mickiewicz był winny śmierci tysięcy Polaków, którzy zginęli w powstaniach
              > narodowych, jest tak żenująca i żałosna, że nie zasługuje nawet na jedno słowo
              > merytorycznej polemiki ze strony Polaka.

Z twojej strony powyższe słowa to komplement i wyraz najwyższego uznania dla mnie. Byłbym bardzo
              niepocieszony, gdybys w tej materii zgodził się ze mną.
            • lucy_z Re: Po co jeszcze jeden pomnik????? 28.06.02, 08:57
              Jestem przeciwna wystawianiu pomników komukolwiek!!!
              Ale Mickiewicz to mój ulubiony poeta!!!!!:)
              Wystarczy, że ma ulicę...
            • Gość: bogdan Re: ZOOpoter sięgnąłeś dna IP: *.proxy.aol.com 28.06.02, 09:14
              Adam Mickiewicz, który AZ 3-krotnie wymienił nazwę naszego kochanego miasta, w
              swoim NAJWYBITNIEJSZYM dziele, zasługuje jak najbardziej
              na to, aby miał swój pomnik.
              ARTURZE on ma pomnik ty nim jestes LITWINIE
              LITWA-GDANSK-OJCZYZNA
              Zalosne jest to ze uwazasz go za najwybitniejszego polskiego poete gdy on sam
              uwaza sie za litwina
              bylo kilku mocniejszych w piorze niz on
              • Gość: Orest Ludzie IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.06.02, 10:21
                Zapomnieliscie wszyscy ze pomniki to sa tez atrakcje dla turystow, i
                przyciagaja ludzi. Czemuz w Gdansku nie moze byc wybitne dzielo sztuki
                Matejki? W koncu jest znany artysta z swiatowa renoma. Takze lezy w naszym
                interesie promowac kulture polska, ktorego Mickiewicz jest czescia. A to ze
                jest Litwinem, to niejaki Pilsudski tez sie uwazal sie za takiego, mamy
                wyrzucic go za to z Wawelu?
                • zoppoter Re: Ludzie 28.06.02, 10:34
                  Pomniki papieża jakoś ni przyciągają turystów... Nawet Sobieski i Trzy Krzyże sa nawiedzane głównie
                  przy okazji jakichś uroczystości.

turystów mogłyby przyciągnąć odbudowane: Wyspa Spichrzów, Długie Ogrody, Danziger Hof... Ale nie,
                  po co, lepiej strzelić następny pomnik człowieka, który Gdańska na oczy nie widział...
                  • Gość: Orest Re: Ludzie IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.06.02, 10:44
                    Chodzi o to ze jezeli sie odslonilo pomnik dluta Matejki w Gdansku, to
                    powstalby zabytek ktorego ludzie by przyjezdzali zobaczyc. W koncu to nie lada
                    artysta, ale jeden z niewielu polskich malarzy ktore jest jednak znany poza
                    polska. Nie tylko to, taki pomnik upieksza miasto niewilkim kosztem, o wiele
                    mniejsze niz odbudowe budynku, a to tez przyciaga turystow. A po co laickim
                    Zachodnim spoleczenstwie obchodzi papiez.
                    • zoppoter Re: Ludzie 28.06.02, 10:51
                      Gość portalu: Orest napisał(a):

> Chodzi o to ze jezeli sie odslonilo pomnik dluta Matejki w Gdansku, to
                      > powstalby zabytek ktorego ludzie by przyjezdzali zobaczyc. W koncu to nie lada
                      >
                      > artysta, ale jeden z niewielu polskich malarzy ktore jest jednak znany poza
                      > polska. Nie tylko to, taki pomnik upieksza miasto niewilkim kosztem, o wiele
                      > mniejsze niz odbudowe budynku, a to tez przyciaga turystow.

Raczej umieściłbym to w muzeum jakimś. W Krakowie, mieście Matejki.

> A po co laickim
                      > Zachodnim spoleczenstwie obchodzi papiez.

Polscy katoliccy turysci tez się do pomnika papieża nie pchają...
                      • Gość: Orest Re: Ludzie IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.06.02, 20:16
                        No inaczej jak to zwykly pomnik papieza ktory jest chyba w kazdym miescie
                        albo co innego jak to jest wybitne dzielo artysty jak Jan Matejko ktory jest
                        artysta polskim najwyzszej klasy
              • Gość: ARTUR do bogdana IP: 212.244.184.* 28.06.02, 11:12
                Od ciebie bogdan Mickiewicz był 100 razy lepszym Polakiem.
                Mickiewicz czuł się Polakiem i nim był w istocie. Urodził się terenie Wielkiego
                Księstwa Litewskiego, dlatego też mógł słusznie uważać się za Litwina. To nie
                umniejszało jego polskości w niczym, wręcz przeciwnie.
                Piłsudski powiedział kiedyś: „Polska jest jak obwarzanek – wszystko co
                najlepsze jest na jej obrzeżach”.
                Nieporozumienia w kwestii uznawania kogoś za Polaka czy Litwina wynikają z
                nieznajomości prawodawstwa Rzeczypospolitej Obojga Narodów w sprawie nabywania
                obywatelstwa w momencie narodzin. W Koronie i w WK Litewskim istniały odrębne
                systemy prawne regulujące tę materię inaczej. W Koronie obowiązywało „prawo
                krwi” – Polakiem stawał się ten kto narodził się z ojca Polaka (kryterium
                etniczne), w Księstwie (bardziej zróżnicowanym etnicznie) – obywatelstwo
                nabywał ten kto urodził się na jego obszarze bez względu na pochodzenie
                etniczne (wyjątek dotyczył żydów). Stąd też bycie jednocześnie Litwinem i
                Polakiem było czymś normalnym i wzajemnie się nie wykluczającym. Za Litwinów
                uważali się i byli uważani tacy wybitni Polacy jak: Mickiewicz, Syrokomla,
                Słowacki, Piłsudski, Miłosz.
                Całe zamieszkanie z tą sprawą wynika z nieznajomości historii i błędnego
                utożsamiania Żmudzinów (współczesnych Litwinów) z Litwinami. Żmudzini są
                Litwinami z racji urodzin na obszarze byłego WKL, a nie z powodu etnicznego.
                Podobny problem istnieje również na Bałkanach, gdzie obecnie słowiańscy
                Macedończycy (z racji zmieszkiwania na terenie części starożytnej Macedoni)
                próbują zawłaszczyć historię i tradycję historycznie hellenistycznej Macedoni.
      • hucek Re: A po co? 29.06.02, 23:03
        zoppoter napisał(a):

> MIckiewicz był jednym z bardziej niebezpiecznych pisarzy. Tą swoją podniosłą "p
        > atriotyczną" poezją
        > podrywał do czynu tysiące Polaków, którzy nie zastanawiając się nad sensem tego
        > co robią, ale za to
        > z jego strofami na ustach, porywali się z motyką na słońce organizując kolejne
        > beznadziejne
        > powstania, których efekty zawsze były opłakane dla Polaków i Polski.
        > Jaki jest sens czcić faceta, który w ten sposób przyczynił sie do śmierci tysię
        > cy rodaków i do
        > wzmożonych represji wobec tych, którzy przeżyli? I jeszcze takie działania nazy
        > wa się "patriotycznymi"...

Może nie wszystkim jest wiadomym że w Gdańsku jest osiedle które ma nazwę Wzgórze
        Mickiewicza.Na tym osiedlu w maju 1976 r postawiono pomnik Adama
        Mickiewicza.Niestety w maju 2001r został zniszczony przez wandali.Obecnie podjęto
        próbę jego odbudowy na nowym bardziej wyeksponowanym miejscu, dostępnym dla ogółu
        Gdańszczan. Dotychczasowe miejsce na nieużytkach na skraju osiedla jest
        niedostępne. Brak jest jednak zgody gdzie należałoby go usytuować. Jedną z
        propozycji jest teren po śmietnisku róg Wojskiego i Jacka Soplicy, drugą jest róg
        Armii Krajowej i Łostowickiej przy trasie W Z. Moim zdaniem nie wypada pomnik tak
        znakomitego naszego Wielkiego Rodaka sytuować byle gdzie! Należałoby również
        pomnik odpowiednio do miejsca przebudować. Sprawą z ramienia miasta zajmuje się
        Zarząd Dróg i Zieleni w Gdańsku. Stawia jeden warunek - zminimalizowanie kosztów
        przedsięwzięcia ! Moim zdaniem Wieszcz zasługuje na odpowiednie potraktowanie! A
        co Ty o tym sądzisz?
    • Gość: Lubomir Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.06.02, 10:24
      Wszyscy wiemy ze turystyka to jest 3-ci najwiekszy przemysl na swiecie. Wiele
      ladnych pomnikow przybylo alez czy nie mozna bylo ja wypelnic zabytkiem
      najwyzszej klasy co przyniesie tutaj w koncu tych turystow? Wydaje mi sie brak
      tu w Gdansku takiego pomnika dla jeden z najwiekszych postaci w polskiej
      kulturze Adama Mickiwicza. Czemuz nie mozna bylo ta luke wypelnic. W Muzeum
      narodowym w Warszawie i w Krakowie pozostalo wiele makiet projektow pomnika
      przez takich mistrzow jak Jan Matejko! albo tak po prostu zachwycajacych jak
      Antoniego Kurzawy ( Caly Krakow byl oburzony jak ten projekt nie wygral, a sam
      Kurzawa po tym zwariowal). Wreszcie jest makieta Stanislawa Szukalskiego dla
      tych ktorych szukaja nowatorskicn pomyslow. Tyle makiet i projektow nie zostalo
      wykonanych, przerwane przez zawieruchy wojen i dziejin tych ziem. Czemu nie
      urzeczywitnic je tak jak z pomnikiem Slowackiego W Warszawie zrobiono
      (Przeznaczonego dla Lwowa w latach miedzywojennych, ale w koncu odlany w
      Warszawie rok temu). Przeciez nie uwazacie ze odsloniecie pomnika
      zaprojektowanego przez Matejke pomnik nie przyniesie miescie slawy i elegancje?
      Co sadzicie o tym?
      • petelka Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku??? 28.06.02, 10:39
        Po co?
        Dlaczego Mickiewiczowi?
        Dlaczego w Gdańsku?
        • Gość: Iwo Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku??? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.06.02, 10:45
          Przeczytaj powyzej
          • petelka Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku??? 28.06.02, 11:06
            Gość portalu: Iwo napisał(a):

> Przeczytaj powyzej

Czytałam. Ale żadna z wypowiedzi "za" nie przekonała mnie. Dlatego ponawiam:

Po co? (
            wg mnie atrakcja turystyczna to niewielka i bardziej zgadzam się z przykładami
            przytoczonymi przez Zoppotera, które mogłyby przyciągnąć turystów),

Dlaczego Mickiewiczowi?
            (pomnik Litwina w mieście, które bardziej historią nawiązuje do tradycji
            niemieckich??? To nie dosyć jest postaci historycznych, które rzeczywiście
            przysłużyły się temu miastu???)

Dlaczego w Gdańsku?
            (co Mickiewicz miał wspólnego z Gdańskiem z wyjątkiem marginesowego
            wzmiankowania go w jednymze swoich utworów)

• zoppoter Turyści 28.06.02, 10:49
        Turystów to ja bym proponował przyciągać czystymi i niezdewastowanymi przystankami, tramwajami,
        klejkami SKM, czystymi toaletami publicznymi, policją i strażą miejską skutecznie pracującymi,
        dworcami bez śmierdzących włóczęgów, ulicami wolnymi od porozrzucanych niedopałków i puszek
        tudzież psich gówien, brakiem wszechobecnego dymu z papierosów, higieną osobistą pasażerów
        kmunikacji masowej.... I długo tak jeszcze można.
        Do tego wystarczy odrobina własnej aktywności i poczucia odpowiedzialności jak również poczucia
        tożsamości z własnym miastem-domem. I to bez żadnych nakładow finansowych na pomniki, które
        potem obsrtane przez gołębie raczej turystów odstraszają...
        • Gość: ARTUR Po co się stawia pomniki IP: 212.244.184.* 28.06.02, 11:15
          Pomników nie stawia się dla rozrywki turystów albo ze wzgledów komercyjnych,
          ale po to, aby oddać komuś hołd, upamiętnić jego życie, dorobek, zasługi dla
          społeczności, narodu, kraju, miasta, kultury itd.
          • zoppoter To chyba nie do mnie? 28.06.02, 11:25
            Powiedz to Lubomirowi, a nie mnie.
      • Gość: iwo Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.06.02, 19:56
        warcislaw napisał(a):

> Czemu nie urzeczywitnic je tak jak z
        > pomnikiem Slowackiego W Warszawie zrobiono(Przeznaczonego dla Lwowa w latach
        > midzywojennych, ale w koncu odlany w Warszawie rok temu).

Ad Vocem
        Pomnik ten kosztował ponad 400.000 zł. Sam odlew ponad 200.000 zł.

ale gdyby były jakes szanse - dołączę się do grona wspierających pomysł.
    • petelka Re: To ja mam pomysł! 28.06.02, 11:23
      To postawmy w Polsce jeden, wielki pomnik poświęcony Wszystkim Wielkim Polakom
      (może być nawet z wyszczególnieniem nazwisk, żebyśmy mogli się kłócić czy ktoś
      był Polakiem czy nie i czy zasłużył na ten zaszczyt czy nie). I najlepiej
      niech stoi w Warszawie. A te pieniążki, które mielibysmy wydać na wszystkie
      następne pomniki Wielkich Ludzi spożytkujmy na na bardziej przyziemne acz
      bardziej niezbędne sprawy.
      • zoppoter Re: To ja mam pomysł! 28.06.02, 11:31
        petelka napisał(a):

> To postawmy w Polsce jeden, wielki pomnik poświęcony Wszystkim Wielkim Polakom
        > (może być nawet z wyszczególnieniem nazwisk, żebyśmy mogli się kłócić czy ktoś
        > był Polakiem czy nie i czy zasłużył na ten zaszczyt czy nie). I najlepiej
        > niech stoi w Warszawie. A te pieniążki, które mielibysmy wydać na wszystkie
        > następne pomniki Wielkich Ludzi spożytkujmy na na bardziej przyziemne acz
        > bardziej niezbędne sprawy.

Nawet wiem jaką formę ten pomnik przybierze. Gigantycznego krzyża z orłem powieszonym na drucie
        kolczastym. Wyższego od Pałacu (?) Kultury (?) i Nauki (?).
      • Gość: ARTUR Świetny pomysł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.184.* 28.06.02, 11:35
        Świetny pomysł! Ale po co budowac jakikolwiek pomnik, nawet jeden w Warszawie.
        Komu to jest potrzebne do szczęścia, no komu???
        Za zaoszczędzone w ten sposób pieniążki kupujmy raz do roku po pół litra na
        głowę i po kilogram kiełbasy. A potem róbmy imprezkę w całym kraju na otwartm
        powietrzu. Jeszcze starczy na zaangażowanie "Ich troje", by nam umilała czas
        swoimi artystycznymi popisami. Po cholerę wydawać kasę na jakieś pomniki dla
        zramolałych wieszczy, których i tak nikt nie czyta, a jeśli już - to tylko
        dzieciaki, bo muszą z racji, że to ich lektury obowiązkowe.
        Wóda i kiełbasa są milion razy lepsze od Mickiewiczów, Słowackich i innych
        gryzipiórków
        • Gość: ARTUR Re: Świetny pomysł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.184.* 28.06.02, 11:48
          A... i jeszcze jedno!!!! Jeszcze jeden świetny pomysł mi przyszedł do głowy. Te
          pomniki, które juz stoja, które postawili nasi ojcowie i dziadowie, tez już nie
          są wcale potrzebne. Może je komuś sprzedać (np. za granicę) albo po prostu
          oddać na złom. Więcej będzie pieniązków i może starczy na dwie flaszki na
          łebka.
          • Gość: bogdan Re: Świetny pomysł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.proxy.aol.com 29.06.02, 20:12
            wreszcie zmadrzales Arturze
            swietny pomysl -wodka i kielbasa
            bedzie z ciebie czlowiek
        • petelka Re: Świetny pomysł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.06.02, 11:51
          A nie wydaje Ci się Arturku, że o wiele lepszym pomnikiem, jaki możemy zostawić
          następnym pokoleniom byłoby piękne i trwałe zagospodarowanie chociażby terenów
          postoczniowych (jeżeli już o Gdańsku mówimy)? Utworzenie nowych parków i innych
          terenów rekreacyjnych? Rozwiązanie problemów komunikacyjnych miasta, bez czego
          Gdańsk lada moment zakorkuje się dokumentnie. Stworzenie przyjaznej dla
          turystów infrastruktury...
          Pomniki mają to do siebie, że jedni je stawiają, potem przychodzą drudzy, burzą
          i na ich miejsce stawiają nowe, poczym wracają pierwsi burzą to co postawili
          drudzy... A domy, parki, ulice są jednak mniej podatne na zmiany ideologiczne...
          A tę kiełbasę i, zamiast wódki-słodycze, to dostarczyłabym do Domów Dziecka.
          Też mamy ich trochę w Trójmieście. Ale na pewno oszczędziłabym (i to nie tylko
          dzieciom) słuchania Ich Troje...
          • Gość: ARTUR Re: Świetny pomysł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.184.* 28.06.02, 12:52
            Wydaje mi się droga Petelko, że Polskę stać na wystawienie rocznie 2-3 pomników i
            kilku tablic ku czci ludzi, którzy na upamiętnienie zasłużyli swoim zyciem i
            pracą, bez większego uszczerbku dla zamożności naszego społeczeństwa. W końcu
            jesteśmy prawie 40-milionowym narodem. Pomniki nie kosztują w końcu jakichś
            bajońskich, astronomicznych sum. Zresztą część lub nawet całość pieniędzy na
            budowe takich pomników pochodzić może i zwykle tak jest ze środków przekazywanych
            dobrowolnie przez społeczeństwo, ze zbiórek, darowizn osób prywatnych i firm.
            Dobrze byłoby, aby owe pomniki były jednocześnie dziełami sztuki, które nasze
            pokolenie zostawi po sobie potomnym.
            Zagospodarowanie terenów postoczniowych czy terenów zielonych, rozwiązanie
            problemów komunikacyjnych, to zupełnie inna bajka i nie koliduje w niczym z
            pomysłem uczczenia naszego wieszcza jakimś pomnikiem w naszym mieście.
            Tworzeniem infrastruktury dla turystów niech się zajmą prywatni inwestorzy na
            swój koszt i własne ryzyko, a miasto ma im tylko stworzyc odpowiedni klimat do
            inwestycji, udzielić pomocy prawnej i wszelkiej innej np. przy nabywaniu ziemi
            pod inwestycje.
            Przez postawienie pomnika Adamowi Mickiewiczowi w Gdańsku (który będzie stał
            wiele dziesiątek lat, a może dłużej) nasze domy dziecka na pewno nie zubożeją,
            bez przesady.
            Nie musimy być tak przyziemni w patrzeniu na swiat, na nasze miasto. Nie wszystko
            nalezy sprowadzać do "papu", do rozrywki, do przyjemnostek, do myślenia w
            perspektywie 3-5 lat.
            Stawiajmy pomniki-dzieła sztuki dla nas i naszych dziecki ku czci ludzi, którzy
            naprawdę coś zrobili dla innych, cos co jest ponadczasowe, trwałe, uniwersalne.
            Nie stawiajmy pomników (jak w Płocku aktywistom PZPRowskim), bo to sa przykłady
            pomników ideologicznych na koszt podatników.

• petelka Re: Świetny pomysł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.06.02, 13:37
              Ja jednak pozostanę przyziemna i moje 5 zł przeznaczę raczej na Dom Dziecka. Bo
              może okazać się, że wystawionych przez nas pomników nie będzie miał kto oglądać
              w przyszłości...
              • Gość: fritz Re: Świetny pomysł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 62.233.168.* 28.06.02, 14:26
                ja tam nie przepadam za twórczością mickiewicza jak i za samym
                delikwentem.naprawdę nie rozumiem po co nam w gdańsku obelisk ku jego czci.czy
                nie wystarczyże słynny 'adaś' stoi sobie w krakowie na rynku?wg mnie w
                zupełności.a co do stawiania nowych pomników to wogóle mam bardzo mieszane
                uczucia.cmentarz cmentarzy był potrzebny,ale to co postawili na górze gradowej
                woła o pomstę do nieba.może zresztą się dowoła,bo ma do niego bliżej niż
                przeciętny śmiertelnik 1,75 cm.osobiście to cudo nazywam otwieraczem do
                butelek,bo bardzo podobny przedmiot był kiedyś w moim posiadaniu[oczywiście w
                innej skali].nawiązując do wcześniejszych wypowiedzi też uważam,że pomniki
                akurat nie są tym co najbardziej przyciąga ludzi.no chyba,że są to pomniki
                z 'historią' takie jak kopernik w toruniu,mickiewicz w krakowie czy fontanna
                neptuna w gdańsku.dajmy sobie spokój z budowaniem czegoś co nikomu i niczemu
                nie służy.są inne dużo zbożniejsze cele.jakie,nie wymieniam.zrobiliście już to
                wcześniej przedemną.
    • Gość: Johnny5 Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.06.02, 20:27
      Nie wiem czemu tak wielu z was jest przeciwny temu. Mysle ze to bylby
      swietny pomysl, i napewno bylby fajnie wygladal.
      • Gość: Mscislaw Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.06.02, 20:28
        No i w koncu kto inny ma w miescie pomnik Matejki!
    • Gość: alanna Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 29.06.02, 01:44
      Ciekawe jest, tylko gdzie go postawic?
      • Gość: dora Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku! IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 29.06.02, 15:47
        Może koło Konopnickiej?
        • Gość: bogdan Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku! IP: *.proxy.aol.com 29.06.02, 20:35
          zyje ponad 20 lat w jednym z miast USA
          Prawda jest ze interesowalem sie jakie pomniki odslaniano i komu
          w tym czasie.Wogole mysle ze w USA jest kilka pomnikow ktore trzeba by zobaczyc
          lecz nie za wiele biorac pod uwage wielkosc kraju.
          Zauwazylem za to ze czesto buduje sie parki ,z fontannami,lawkami,BBQ,oczwiscie
          bezplatne toalety itd....
          Buduje sie dla zyjacych ludzi -zeby z tego korzystali
          Kazdy prezydent buduje sobie pomnik w postaci biblioteki za uzbierane przez
          siebie pieniadze-tzw,zrzutka jak na pol litra ktore Artur proponowal
          Miasto w ktorym mieszkam probuje przyciagnac jak najwieksza ilosc turystow a
          robi to w sposob opisamy powyzej przez zoppottera-czystosc,bezpieczenstwo,lad i
          porzadek to podstawa.Gdy to jest reszte zapewniaja wstretni kapitalisci ktorzy
          w pogoni za zyskiem buduja rozne atrakcje.
          Pokolenie ktore dorasta pomnikami sie nie interesuje.
          Komuna nas tak wychowala ze my jestesmy tych pomnikow spragnieni
          bo one mogly stac sie symbolem.
          A tak wogole jak tam sie maja pomniki zolnierzy radzieckich
          czy dbamy o nie?
          • hucek Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku! 29.06.02, 23:27
            Tak, stawiać.Na obrzeżu Osiedla Wzgórze Mickiewicza! przy skrzyżowaniu ulic
            Armii Krajowej i Łostowickiej. Taką propozycję złożyłem po zdewastowaniu
            istniejącego pomnika na naszym osiedlu w zeszłym roku. Liczę na Wasze poparcie!
            Popieracie ?
            • Gość: BURAK Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku! IP: *.proxy.aol.com 30.06.02, 00:48
              POMOZEZMY TOWARZYSZU GIEREK
              • belissarius Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku! 30.06.02, 07:02
                Na osiedlu? A stawiajcie sobie, stawiajcie! Czemu nie. Taki osiedlowy pomnik nikomu nie zawadzi,
                byleby postawić go za osiedlowe pieniądze... Ciekawe, co mieszkańcy na to powiedzą, he he he ):::
                • Gość: Oleksy Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 30.06.02, 10:47
                  Ciekawe tylko na ktorym?
                  • Gość: Kubua Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 30.06.02, 11:59
                    Moze przy przymorzu
    • hucek W Gdańsku stoją już dwa pomniki Adama Mickiewicza 30.06.02, 13:03
      Jeden pomnik stoi w parku oliwskim którego podobno oficjalną nazwą od 1955r.
      jest park im.Adama Mickiewicza, drugi stoi zdewastowany na zboczu od strony
      ul.Kartuskiej na obrzeżu osiedla Wzgórze Mickiewicza. Właśnie trwa dyskusja z
      Zarządem Dróg i Zieleni w Gdańsku co zrobić z zdewastowanym pomnikiem? Od 1999r
      postulowałem władzom miasta konieczność przeniesienia i dopiero w zeszłym roku
      wandale niszcząc go doprowadzili do świadomości władze o celowości nowego
      usytuowania pomnika. Niestety znowu powstały problemy: gdzie go usytuować i jak
      ma wyglądać? Moim zdaniem i szeregu osób o niekwestionowanym autorytecie w
      budowie i odbudowie Gdańska jest zdania że najlepszym miejscem będzie obręb
      skrzyżowania ulic Armii Krajowej i Łostowickiej przy założeniu że będzie pomnik
      odpowiednio do miejsca odbudowany i wyeksponowany. Na takie rozwiązanie
      zasługuje Wieszcz, Gdańsk i Osiedle.A co Ty o tym sądzisz ?
      • Gość: bogdan Re: W Gdańsku stoją już dwa pomniki Adama Mickiewicza IP: *.proxy.aol.com 30.06.02, 13:12
        hucek pogodziles wszystkich!!!!!!!!!!
        • belissarius Re: W Gdańsku stoją już dwa pomniki Adama Mickiewicza 01.07.02, 06:44
          Zgadzam się z przedmówcą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Orest Re: W Gdańsku stoją już dwa pomniki Adama Mickiewicza IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 05.07.02, 11:27
            No ale czy mozna w ten pomysl jakos wiecej ludzi jakos zaangazowac?
            • petelka Re: W Gdańsku stoją już dwa pomniki Adama Mickiewicza 05.07.02, 11:38
              Gość portalu: Orest napisał(a):

> No ale czy mozna w ten pomysl jakos wiecej ludzi jakos zaangazowac?

W jaki pomysł??? Postawienia trzeciego pomnika???

• Gość: HUCEK Re: W Gdańsku stoją już dwa pomniki Adama Mickiew IP: *.nsm.pl / *.nsm.pl 12.07.02, 13:46
              Orest napisał: czy można w ten pomysł jakoś więcej ludzi zaangażować ?
              Odpowiadam: Tak, wszystkich zainteresowanych proszę o zgłoszenie się na adres
              mailowy hucek@poczta.gazeta.pl Pozdrowienia
      • balba Re: W Gdańsku stoją już dwa pomniki Adama Mickiewicza 05.07.02, 12:55
        hucek napisał(a):

> Moim zdaniem i szeregu osób o niekwestionowanym autorytecie w
        > budowie i odbudowie Gdańska jest zdania że najlepszym miejscem będzie obręb
        > skrzyżowania ulic Armii Krajowej i Łostowickiej przy założeniu że będzie pomnik
        > odpowiednio do miejsca odbudowany i wyeksponowany.

Hm... mam nadzieję, że owe "osoby" nie zapomną przy okazji o budowie normalnego
        (ŁOSTOWICKA!!!) dojazdu do tego zabytku?
    • jarromir Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku! 07.07.02, 23:14
      warcislaw napisał(a):

> Wydaje mi sie brak tu w Trojmiescie pomnika dla jeden z najwiekszych
      > postaci w polskiej kulturze.

Nie czytałem całego wątku i może już do tego doszliście, że A.M. ma pomnik w
      Sopocie. Przerabialiśmy to w wątku o pomnikach... dawno temu...
    • kasia_57 Re: Postawic Pomnik Mickiewicza w Gdansku! 12.07.02, 22:24
      Ależ po co?!
      Chyab tylko i wyłącznie dlatego że napisał:
      .." Przymknął do łba trzy rureczki,
      Cmoknął: cmok...
      I gdańskiej wytoczył wytoczył ze łba pół beczki"

bwoeim innego powodu nie widzę, na dodatek mierna to była osoba. To, że ktoś był,
      czy jest wielkim poetą (czy wyłącznie modnym), nie oznacza jednocześnie, że musi
      stać na każdym placu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka