Dodaj do ulubionych

Casey, na miłość boską!

IP: *.dynamic.ziplink.net 19.08.02, 06:32
Przecież "przecież", a nie "przecierz" i przecież papież, a nie "papierz". I
czy tak trudno zainstalować sobie program z polską czcionką skoro ma się tak
wielką potrzebę występowania na forum. Ja rozumiem - zdrowy chłopski rozum
często wystarcza, ale czy trzeba koniecznie artykułować myśli bez
zachowywania zasad? Co Ci ta nasza biedna polska mowa zawiniła, że ją tak
szargasz i poniewierasz? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: bruno Re: Casey, na miłość boską! IP: *.proxy.aol.com 19.08.02, 07:03
      chooj s tym rze masz racje
      • Gość: michos Re: Casey, na miłość boską! IP: *.dynamic.ziplink.net 19.08.02, 19:44
        Nic z tego rzeczywiście, że mam rację. Tylko tyle, że np "ham" to może być
        kawał świni, a "cham" to może być ktokolwiek, choćby jakiś bruno. O jasność
        tych światłych wypowiedzi chodzi. Bo o cóż więcej?
    • Gość: ass+pole Re: Casey, na miłość boską! IP: *.peaknet.net 19.08.02, 07:41
      Gość portalu: michos napisał(a):

> Przecież "przecież", a nie "przecierz" i przecież papież, a nie "papierz". I
      > czy tak trudno zainstalować sobie program z polską czcionką skoro ma się tak
      > wielką potrzebę występowania na forum. Ja rozumiem - zdrowy chłopski rozum
      > często wystarcza, ale czy trzeba koniecznie artykułować myśli bez
      > zachowywania zasad? Co Ci ta nasza biedna polska mowa zawiniła, że ją tak
      > szargasz i poniewierasz? Pozdrawiam.

Ale ty mos hlopie lep!
      rz, z, u, o ....
      ups. Jo ni mom tych literek.

• lucy_z Re: Michos:) 19.08.02, 20:16
        Michos:))))) Bądźmy bardziej wyrozumiali dla ludzi, którzy piszą zza granicy.
        Oni często wyjechali z kraju będąc dziećmi...Nawet nie wiedzą, że robią błędy...
        Ja tych ludzi bardzo cenię za to, że nie zapomnieli o Polsce, że chcą mieć
        kontakt z nami chociaż przez forum......
        No może by mogli zainstalować sobie program, pewno o tym często nie pamiętają.
        Wytykajmy błędy Polakom tu mieszkającym!!! To popieram!!! Chociaż przyznam się
        ze skruchą, że i mnie się zdarza czasami zrobić byka;(((((
        Pozdrawiam:)))))
        • Gość: michos Re: Michos:) IP: *.dynamic.ziplink.net 19.08.02, 23:15
          Lucy. Tak się składa, że piszę akurat z dalekiej zagranicy. Po cichu wyznam, że
          próbuję w ten sposób zaradzić samotności. I ja nie miałbym pewnie wielkich
          sukcesów w mistrzostwach Polski z ortografii, ale staram sie okazać odrobinę
          szacunku dla mowy, w której myślę i mówię. I tylko tyle. Akurat nie mam nic
          przeciwko błędom, które zdarza się popełnić także Tobie, bo myślę, że
          ważniejsze jest, że ktoś tak miły jak Ty chce dać innym coś od siebie. Jeśli
          jest treść, to forma może mieć mniejsze znaczenie, i odwrotnie. Gorzej jeśli
          nie ma ani jednego, ani drugiego. Zbyt daleko idąca pobłażliwość dla głupoty
          już nie raz przyniosła fatalne skutki.Pozdrowienia z Walligton City.M.
          • iwa.ja Re: Michos:) 19.08.02, 23:25
            I pod tym się podpisuję. Forma umyka, jeżeli jest treść. Jeżeli nie ma i
            treści, to... Myślę, że forumowiczów w części do zaznaczania swojej obecności
            tutaj pcha megalomania. Jeżeli tak, niechże tenm przekaz będzie czytelny... i
            bez piasku w zębach...
          • lucy_z Re: Michos:) 19.08.02, 23:29
            :)))))
            Nie wiedziałam, że Ty piszesz aż z tak daleka. Myslałam,że z Polski:) Cieszę
            się, że tu jesteś z nami i podziwiam Cię za piekny język. Staram się rozumieć
            ludzi, ich wykształcenie i braki wykształcenia w języku polskim...
            Rozumiem Twoją tęsknotę bo sama tęsknię! My Polacy już mamy taką naturę:)
            Bądź z nami:)))
            Pozdrawiam serdecznie!!!:)))
          • Gość: Casey Re: Michos:) IP: *.proxy.aol.com 20.08.02, 05:55
            O'K michos, masz racje. Powinienem byl sprawdzic co napisalem przed wyslaniem
            ale jak sie przez pomylke kliknie to juz za pozno.
            No coz ja polskiej gramatyki nigdy nie opanowalem;))))
            Ale w pracy maturalnej nie zrobilem nawet jednego bledu (ocena 4+).
            Wynik tego ze w dziecinstwie duzo czytalem.

Teraz po dwudziestu latach nieuzywania jezyka polskiego przyznaje ze mam pewne
            trudnosci. No coz zaniedbalem wlasnej edukacji by zapewnic ja dzieciom.
            Zawsze doceniam czyjes uwagi jesli maja wlasciwy sens, gdyz mozna sie czegos
            nauczyc.
            Jednak twoje komentarze przypominaja mi mego kolege inzyniera, ktory w podobny
            sposob czepia sie roznych duperelek, wywyzsza sie swa madroscia.
            Zas od 15-tu lat kopie dolki na cmentarzu, gdyz nic innego w ameryce nie
            potrafi robic. A i znajomosc jezyka angielskiego u niego zadna.

Tak sie sklada ze w kazdej pracy mialem za wspolpracownikow, polakow tez.
            No i coz, przewaznie byli zyczliwi dla siebie, pomocni. Zawsze jednak znajdzie
            sie szuja robiaca z siebie posmiewisko u amerykancow i innych narodowosci.

Dla takiego wszyscy dookola to glupcy, zle pracuja. Cokolwiek ktos cos powie,
            nawet zartem a juz przelozeni wiedza. Ostatnio facet(nie mogacy wyslowic sie
            dostatecznie po angielsku) klocil sie z pracodawca dlaczego zwolnil jego a
            zostawil samych nie znajacych sie na robocie glupcow.

> Lucy. Tak się składa, że piszę akurat z dalekiej zagranicy. Po cichu wyznam,
            że próbuję w ten sposób zaradzić samotności.

Ciekawe dlaczego czujesz sie taki samotny. Wallington( jesli mam ten sam na
            mysli) to wiekszosc polacy.

> I ja nie miałbym pewnie wielkich
            > sukcesów w mistrzostwach Polski z ortografii, ale staram sie okazać odrobinę
            > szacunku dla mowy, w której myślę i mówię. I tylko tyle. Akurat nie mam nic
            > przeciwko błędom, które zdarza się popełnić także Tobie, bo myślę, że
            > ważniejsze jest, że ktoś tak miły jak Ty chce dać innym coś od siebie. Jeśli
            > jest treść, to forma może mieć mniejsze znaczenie, i odwrotnie. Gorzej jeśli
            > nie ma ani jednego, ani drugiego.

Wiec pisz, chetnie poczytamy.

Na forach na kazdym kroku widac przejezyczenia, najczesciej poprzestawiane
            znaki ktorych piszacy po prostu nie zauwazy. No i nikomu ztego powodu korona z
            glowy nie spada;))).

> Zbyt daleko idąca pobłażliwość dla głupoty
            > już nie raz przyniosła fatalne skutki.Pozdrowienia z Walligton City.M.

I tu masz racje;).
            Zas milosc boska zostaw w spokoju, a swoja okaz blizniemu bez wzgledu na rase,
            kolor czy pochodzenie;)))))
            kd.
        • Gość: Carioca Re: Michos:) IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.02, 23:33
          Wyobraz sobie jak my ( za granicami ... ) czujemy sie czytajac polskie
          literki, wielu z nas nie potrafi ustawic IE, albo uzywa Netscape lub Opere
          gdzie ustawienia sa niemozliwe :(
          Chcemy cos przeczytac i musimy domyslac sie co oznaczaja kwadraciki, kreski,
          itd....
          Czy naprawde dla ciebie jest tylko istotne jak kto pisze, a nie tresc
          wypowiedzi ?????
          • lucy_z Re: Carioca:) 20.08.02, 00:03
            Witam:))
            Myślałam, że bawisz w Sopocie bo parę dni się nie pokazywałaś???
            • Gość: Carioca Re: Carioca:) IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.02, 00:26
              lucy_z napisała:

> Witam:))
              > Myślałam, że bawisz w Sopocie bo parę dni się nie pokazywałaś???
              >
              • belissarius Re: Carioca:) 20.08.02, 06:29
                Carioca, witaj na forum! :)))
                Jest taki program uniwersalnie polski, który tu, na forum, pozwala na używanie polskiej czcionki. Mówię o
                "FONTIKu". Nie polecam "OGONKÓW" bo wiele programów ich nie czyta. Np. u mnie w pracy, gdzie
                mamy "Apple", wychodzą same kwadraciki (zawału można dostać!). Zdobąź FONTIC i będziesz miała tak
                jak u mnie. Ja przecież też nadaję z zagranicy... :)))))))))))))))
                Pozdrawiam, Piotr
                • Gość: michos Re: Carioca:) IP: *.dynamic.ziplink.net 20.08.02, 06:51
                  Powitać wodza. Nie mam właściwie nic do dodania, ale chcę Ci powiedzieć, że
                  podzielam Twoje wzruszenie, kiedy pisałeś, kiedy próbowałeś napisać coś o
                  papieżu. To piękne i odważne wyznanie. Chyba brakuje nam takich...Ach co tam,ja
                  też Go kocham. Pozdrowienia, także dla Carioci - lubię Twoje pisanie, może być
                  z krzaczkami. Dobranoooc.m.
                  • Gość: Casey Re: Michos IP: *.proxy.aol.com 21.08.02, 05:47

> Powitać wodza. Nie mam właściwie nic do dodania, ale chcę Ci powiedzieć, że
                    > podzielam Twoje wzruszenie, kiedy pisałeś, kiedy próbowałeś napisać coś o
                    > papieżu. To piękne i odważne wyznanie. Chyba brakuje nam takich...Ach co
                    tam,ja
                    >
                    > też Go kocham. Pozdrowienia, także dla Carioci - lubię Twoje pisanie, może
                    być
                    > z krzaczkami. Dobranoooc.m.

I ta "mlodzierz" twego wodza.....;)))))))))))))
                    ...........i szczuropolacy.......pytanie gdzie, NY?..... a moze Chicago???????
                    • belissarius Re: Michos 21.08.02, 06:59
                      Michos: źle trafiasz, bo źle celujesz. Nasz język jest skomplikowany, ale � jak każdy inny język �
                      podporządkowany regułom. W pisowni polskiej zawsze używa się "rz" na końcu rzeczownika, ale jest 6
                      wyjątków, które można zapamiętać w formie rymowanki. Te wyjątki to "Młodzież, odzież, tudzież Chodzież"
                      oraz - już poza rymowanką - "reportaż i papież" i na tym koniec. Każdy innym wyraz kończący się w
                      mianowniku dźwiękiem "rzężącym" musi kończyć się na "rz".
                      Pozdrawiam, Piotr
                      • Gość: michos Re: Michos IP: *.dynamic.ziplink.net 21.08.02, 14:03
                        Wodzu.Źle celuję bo nie strzelam. Dobrze, że trzeźwiejesz. Wiem jak trudno
                        potem wracać. To, że napisałeś "młodzierz" to przecież małe piwo, ale Ty wolisz
                        o tym. Rozumiem, rozumiem. Casey, zwróć uwagę, że nie zwracam się do
                        belli..."mój wodzu".Pozd.m.
                        • Gość: Casey Re: Michos IP: *.proxy.aol.com 22.08.02, 04:13

> Wodzu.Źle celuję bo nie strzelam. Dobrze, że trzeźwiejesz. Wiem jak trudno
                          > potem wracać. To, że napisałeś "młodzierz" to przecież małe piwo, ale Ty
                          wolisz
                          >
                          > o tym. Rozumiem, rozumiem. Casey, zwróć uwagę, że nie zwracam się do
                          > belli..."mój wodzu".Pozd.m.

O'K.
                          Widocznie jeszcze nie wytrzezwial, skoro nie widzi co napisal;))))))
                          kd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka