Gość: ighthorn IP: *.linkprojekt.pl / 195.117.29.* 23.11.05, 21:32 Nie most tylko wiadukt Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: artaa Re: Most do likwidacji IP: *.chello.pl 23.11.05, 23:04 nie most nie wiadukt Tylko RUINA wiaduktu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Most do likwidacji IP: *.cable.satra.pl 23.11.05, 23:27 za pięć lat ruszą dalej ze Słowackiego. Masakra. W Gdańsku jest paraliż komunikacyjny m. in dlatego że żadna ulica nie jest zbudowana od początku do końca, tylko tam gdzie łatwiej. A nasz PAn Prezydent mówił że w 2009 Słowackiego będzie ukończona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Most do likwidacji IP: *.such.nat.hnet.pl 23.11.05, 23:31 To przeoczenie dziennikarza. Przebudowa Słowackiego rusza juz w roku 2006. Radzę sprawdzić zapisy w WPI - przebudowa dolnego odcinka ma być ukończona w 2010. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Most do likwidacji 23.11.05, 23:33 Gość portalu: Tomek napisał(a): > To przeoczenie dziennikarza. Przebudowa Słowackiego rusza juz w roku 2006. **************************** Tak jak remont Marynarki Polskiej i W-Z w 2005. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelo04 Re: Most do likwidacji 23.11.05, 23:42 maruda.r napisał: > Tak jak remont Marynarki Polskiej i W-Z w 2005. > > Radzę Ci spójrz w kalendarz, do końca 2005 zostało jeszcze półtora miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mind Re: Most do likwidacji IP: *.lunar.com.pl / *.lunar.com.pl 24.11.05, 00:12 bo przebudowa WZ i Marynarki Polskiej już ruuszyły tylko że narazie na papierze. Na te przebudowy miasto zdobyło już pozytywne decyzje w spr. dofinansowania z unii eur. i lada moment zostanie rozstrzygnięty przetarg na wykonawstwo tych remontów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: URZĘDASY PRECZ to jakieś kpiny - za 5 lat zaczną Słowackiego!?!?! IP: *.chello.pl 23.11.05, 23:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kolegi Re: Most do likwidacji IP: *.pro-internet.pl 23.11.05, 23:55 oj nieladnie nieladnie koleżanko pojedz do Gdyni, oni cię nauczą jak się buduje ulice od początku do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec0001 Re: Most do likwidacji 25.11.05, 10:52 powinni sie zajac i odnowic ten przejazd moze to była atrakcja ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Most do likwidacji - a gdzie linia do Rębiechowa? IP: *.namdmz.dmzroot.net / 192.193.220.* 24.11.05, 08:39 A niedawno pisali, ze ma być odbudowana linia do Rębiechowa (do lotniska) coś chyba tutaj sie nie zgadza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Most do likwidacji - a gdzie linia do Rębiech IP: *.hsd1.va.comcast.net 24.11.05, 12:36 swoja droga to co to za decyzja???? zlikwidowac jedna strone riuny a druga pozostawic na nastepne pol wieku????? Czy z drugiej strony Niemcy urzyli lepszych cegiel i tam za rok czy dwa nic nie bedzie wypadac????? Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Most do likwidacji - a gdzie linia do Rębiech 24.11.05, 12:47 To był pic na wodę, taka ciekawostka do gazety. W Polsce transport kolejowy upada, samochód jest fetyszem szczęścia. Więc prędzej zburzą drugą zabytkową część mostu niż go zachowają jako zabytek (jak zresztą życzyłby sobie mój przedmówca gość jac) czy wyremontują jako przęsło pod linię kolejową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Most do likwidacji - a gdzie linia do Rębiech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 01:18 "urzyli"?! a po jakiemu to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bikeon Re: Most do likwidacji - a gdzie linia do Rębiech IP: 212.2.100.* 02.12.05, 10:43 Jedna strona, to do rozbiórki ma jedno przęsło z filarem, podktórym jest chodnik dla pieszych. Z drugiej takiego problemu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Znika moj Wrzeszcz IP: *.ltkalmar.se 24.11.05, 13:12 Kraina mojego dziecinstwa znika powoli.Gdzie ta stara Slowackiego czy Jaskowa- przeczucie innego swiata w komunistycznym syfie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Znika moj Wrzeszcz IP: *.mlyniec.gda.pl 24.11.05, 14:44 a tu, to co pozostalo z linii kolejowej: byekuf.republika.pl/kolej/kolej.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ben Re: Znika moj Wrzeszcz IP: *.pro-internet.pl 25.11.05, 11:14 Przejdź się całym nasypem do Rębiechowa, to zobaczysz co zostało. O dziwo całkiem sporo. Trasa jest piękna i malownicza, niewiele już takich miejsc we Wrzeszczu. Wkrótce wszystko zabetonujemy i wyasfaltujemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiolka Re: Znika moj Wrzeszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 18:32 A nie bylo calkiem niedawno pomyslu na wybudowanie sciezki rowerowej do Rebiechowa przebiegajacej wlasnie dawna trasa kolejowa? Wydaje mi sie, ze byla taka inicjatywa rowerowa, ktora miala sie starac o dofinansowanie unijne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiolka Re: Znika moj Wrzeszcz IP: 195.94.219.* 02.12.05, 10:38 rowery.trojmiasto.pl/trbr/index.phtml Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Znika moj Wrzeszcz 25.11.05, 10:50 A najdziwniejsze jest to, że konserwator zabytków od razu się na to zgodził Odpowiedz Link Zgłoś
1gadacz12 Re: Znika moj Wrzeszcz 30.11.05, 06:39 Resztki wiaduktu nalezy zburzyc aby poszerzyc zatkana ul. Slowackiego. Nie ma co zalowac ruiny. Nawet jesli miasto zechcialoby (w co watpie) w przyszlosci odbudowac dawna linie kolejowa (o czym dyskutowano juz w czasach mojego dziecinstwa czyli ponad 40 lat emu) to i tak nalezaloby wybudowac nowy, bezpieczny wiadukt. Swego czasu wiadukty dawnej linii kolejowej sluzyly (moze nadal sluza) taternikom jako scianki treningowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neptun Re: Most do likwidacji IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.11.05, 02:17 jasne likwidujmy zabytki, nie dbajmy o nie, najepiej pozniej jest budowywac je od nowa, albo zapominac o nich.ot polityka.dobrze ze chociaz Krakow db o zabytki i inne relikty przeszlosci. zero poszanowania wartosci i brak szacunku do oryginalnych zachowanych budoli lub ruin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neptun Re: Most do likwidacji IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.11.05, 02:22 Krakow dba o zabytki i sie rozwija.tez jestem za poszezaniem ulic i ich modernizacja-rozbudowa,ale nie kosztem zabytkow, zawsze jest inne rozwiaanie- moze drozsze,ale zabytki sa bezcenne,a jesli nie teraz to niebawem beda (z uplywem lat) Odpowiedz Link Zgłoś
1gadacz12 Re: Most do likwidacji 30.11.05, 07:04 Przypuszczam, ze stary wiadukt kwalifikuje sie jako zabytek poniewaz byl zbudowany przed pewna, arbitralnie ustalona data. Ale tak miedzy Bogiem a prawda; jaki tam z niego zabytek. Ulice Slowackiego juz dawno trzeba bylo poszerzyc i krew mnie zalewa, ze jeszcze tego nie zrobiono. A jesli chodzi o naprawde zaniedbane zabytki to polecam spacer do gornej czesci ulicy Abrahama w Oliwie. Po lewej stronie, mijajac ul. Norblina i ohydny psujacy okolice blok, na gorce majaczy ruina przepieknego palacu z 18 wieku. Pod okiem konserwatora zabytek ten ulegl ogromnym zniszczeniom. Po prawej zas stronie widac tzw. VI dwor, dwa zabytkowe domki z XVII wieku, w ktorych byc moze podpisano Pokoj Oliwski (byc moze...). Mieszkaja tam jakies rodziny i domki nie wydaja sie znajdowac zainteresowania ze strony konserwatora. Na ul. VII dwor, naprzeciw szkoly stoi rzad zabytkowych dworkow, z ktorych wiekszosc zostala przebudowana (co na to konserwator?). Idac od strony Wrzeszcza w poblize wspomnianego wiaduktu mija sie po prawej stronie najbrzydszy kosciol swiata. Zanim wzniesiono to monstrum stal w jego poblizu zabytkowy kosciolek, ktory na rozkaz owczesnego proboszcza idioty i za pozwoleniem konserwatora po prostu zrownano z ziemia. Przykladow mozna podac wiecej i byc moze beda one znacznie powazniejsze od tych, ktorymi sam sie posluzylem a ty neptun i podobne tobie egzaltowane typki wylewaja lzy z powodu tej zawalidrogi przy ul. Slowackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trojzab Re: Most do likwidacji IP: *.ists.pl / *.ists.pl 01.12.05, 00:39 oj Gadacz-tym mysleniem postepujesz dokladnie jak proboszcz-idiota o ktorym sam napisales Odpowiedz Link Zgłoś
1gadacz12 Re: Most do likwidacji 01.12.05, 01:40 Oj Trojzebie, gdys tak jeszcze wytlumaczyl swoj komentarz to byloby milo. Byc moze, ze nie nadarzam za twoja blyskotliwa inteligencja ale jesli chcesz brac udzial w dyskusji tu musisz to robic w bardziej klarowny sposob. Nie rozumiem co mialbym miec wspolnego z tym proboszczem idiota. Ja tylko popieram likwidacje starego, sypiacego sie i wcale niezabytkowego wiaduktu, wokol ktorego robi sie tyl szumu. Poszerzenie Slowackiego i usprawnienie ruchu jest znacznie wazniejsze niz ta kupa cegiel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Outlaw Re: Most do likwidacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 09:30 To ja Ci powiem drogi kolego, że rozbudowa ulic nie pomoże trójmiastu... co z tego, że poszerzą słowackiego, jak zaraz i tak się zakorkuje bo samochodów będzie przybywać! A jak sobie wyobrażasz dojazd do lotniska w perspektywie jego dalszego rozwoju? autobusami? Tym bardziej szkoda wiaduktu, że powinna tędy pojechać znowu kolej. Taka kolej by zapewniła dojazd np z Gdańska głownego na Niedźwiednik, Jasień i okolice(przebiega zaraz koło Auchana), połaczenie z lotniskiem, Kartuzami i całymi kaszubami. Tylko tacy krótkowzroczni, którzy uważają, że dwupasmówki są rozwiązaniem wszystkich bolączek cieszą się rozbiórki wiaduktu... Odpowiedz Link Zgłoś
1gadacz12 Re: Most do likwidacji 01.12.05, 18:16 Jesli nie poszerzac no to co robic? Trojmiasto, z uwagi na warunki geograficzne czesto nie pozwala na budowe nowych arterii. Chetnie poznam Twoj pomysl na rozwiazanie korkow w Trojmiescie. Dobrze by bylo odrestaurowac stara linie kolejowa ale watpie, ze mozna by do tego celu wykorzystac ta ruine wiaduktu przy Slowackiego. Zreszta odbudowa linii i poszerzenie ulicy niespecjalnie sie ze soba gryzie. Rozumiem sentymentalne myslenie wszystkich obroncow starego wiaduktu ale wreszcie nie chodzi tu o zburzenie nawy katedry oliwskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Outlaw Re: Most do likwidacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 21:30 Z uwagi na koszty innej możliwości na rozwiązanie paraliżu komunikacyjnego niż odrestaurowanie lini po prostu nie ma! Wykonanie nowych przejść, waiduktów i tuneli przekroczy po wielokroć kwotę na odbudowanie tej linii. W kwestii transportu publicznego wg. mnie trzeba patrzeć z innej perspektywy. Nie da się wszystkiego załątwić za pomoca autobusów. Natomiast rozebranie i ewentualne wybudowanie nowego przyczółka dla wiaduktu to podwójny koszt. Taniej puścić jeden pas w każdą stronę pod wiaduktem a drugi tak jak obecnie jest prowadzona ulica i wybudować osobne przejście dla pieszych. Ale to wymaga myslenia perspektywicznego i przyszłościowego. A po co radni mają tak myśleć skoro ich kadencja jest tak krótkotrwała... Najłatwiej rozebrać. Systemy transportowe to nie tylko samochody i autobusy. A co do Oliwy... to nie mogę przeboleć rozbiórki Dworu III... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Most do likwidacji IP: *.cable.satra.pl 01.12.05, 23:16 Wydaje mi się, że kwestią czasu jest odbudowa linii na nasypie. Lotnisko musi być skomunikowane z centrum miasta, najlepszą i najszybszą komunikacją jest ta po szynach. Kwestią do ustalenia dla fachowców jest czy wpuścić tam kolej czy tramwaj. Nawet istnieją plany takiej linii łączącej się z istniejącą siecią węzłem przy zajezdni Wrzeszcz, a dalej nową Abrahama tramwaj ma być poprowadzony do Zaspy. Taka linia pewnie powstanie, pytanie tylko czy za lat 5, czy 35. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Outlaw Re: Most do likwidacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 10:38 Na PG z tego co wiem [miałem jakiś czas temu nawet na zajęciach :)] są opracowane plany odbudowy linii, niestety pewnie dotyczą stanu sprzed lat kilkunastu albo kilkudziesięciu. A co do kwestii tramwaj/kolej... Kolej ma wg mnie jedną znaczącą przewagę - szybkie połączenie z Kaszubami i z Gdańskiem Głównym - dobudować trzeba "tylko" około 8km toru. Odpowiedz Link Zgłoś
makary21 Re: Most do likwidacji 02.12.05, 10:49 Gość portalu: Outlaw napisał(a): > Na PG z tego co wiem [miałem jakiś czas temu nawet na zajęciach :)] są > opracowane plany odbudowy linii, niestety pewnie dotyczą stanu sprzed lat > kilkunastu albo kilkudziesięciu. A co do kwestii tramwaj/kolej... Kolej ma wg > mnie jedną znaczącą przewagę - szybkie połączenie z Kaszubami i z Gdańskiem > Głównym - dobudować trzeba "tylko" około 8km toru. nio nie tylko 8 kilomotrow torów ale i przejazdy kolejowe. ale najważniejsze trzeba by obdudować rozjazd w Glinczu gdyż niestety w ramach reorganizacji koleji ten rozjazd został zlikwidowany. Bez odbudowy tego rozjazdu chcąc dojechac tą linią do Kościezyny najpierw trzeba byłoby przejachać przez Kartuzy (czyli na około i dłużej) Ciekawe kiedy wkoncu kotś wpadnie na wprowadzenie szybkiego połaczenia kolejowawego z Kartuzami kościezyna i lotniskiem w rębiechowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Outlaw Re: Most do likwidacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 16:30 Zgadza się. Połączenie lini z Gdyni i z Wrzeszcza wymaga budowy rozjazdu w Glinczu. Wtedy można by jeździć i do Kościerzyny i do Kartuz... Eh chciałbym znowu przejechać pociągiem przez most w Rutkach... Zapakowac rower i pojechać z Kazrtuz na Kaszuby :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DrHc Szkoda,ma swój klimat, a co z planami reaktywacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 23:50 koleji na górny taras? Autobusy szynowe, czy szybki tramwaj do wrzeszcza łączące lotnisko. Fajnie by wyglądało wykorzystanie w nowej konstrukcji wiaduktu pozostałościo po starym Odpowiedz Link Zgłoś