Dodaj do ulubionych

ipiwo z Wysp w Gdańsku

IP: 212.191.129.* 13.07.01, 14:32
Hej!

Na początku sierpnia spędzę kilka dni w Gdańsku i w związku z tym mam prośbę.
Czy moglibyście podać mi nazwy i orientacyjne adresy pubów szkockich,
angielskich i irlandzkich, jakie znajdują się w Gdańsku? Chodzi mi o miejsca, w
których niekoniecznie serwuje się wyłącznie "Lecha", "Bosmana"
czy "Heweliusza". W necie wyłapałem takie lokale, jak "U Szkota"
(Chlebnicka), "Celtic" (Lektykarska) i Irish Pub (Korzenna). Może jednak ktoś
podpowie jeszcze coś więcej...?

Przy okazji, czy te Lektykarskie i inne to śródmieście...????
Obserwuj wątek
    • Gość: beast Re: ipiwo z Wysp w Gdańsku IP: *.nsm.pl 13.07.01, 23:33
      Wszystkie te adresy to Środmieście-U Szkota,Celtic to na samej starówce,Irish
      raczej bliżej dworca gł. w podziemiach Ratusza Staromiejskiego(ten z Długiej to
      inny ratusz;)
      Ja właściwie nie piję zagranicznego piwa więc nigdy nie zwracam uwagi czy
      podaja w danym lokalu takowe czy nie,ale służe jeszcze paroma nazwami.
      Zaraz przy wejściu na Długą po prawej stronie Piwnica Jameson(ze zmylającym
      niektórych napisem Irish Pub),poza tym Cotton,Blue Cafe i Black Bull(wszystkie
      w okolicy Długiej,za dużo by tłumaczyć dokładnie ,trzeba popytac;) tu podaja
      zagraniczne na 99%(jak mówię nie za bardzo zwracam na to uwagę).W Sopocie jest
      jeszcze prowadzony przez przybyszów zza kanału La Manche Language Pub.
      Tak w ogóle to we wszystkich lokalach jest więcej niż jeden rodzaj piwa ,i
      reguła jest raczej pub z piwem także zagranicznym,tak mi się przynajmniej
      wydaje;)Pozdr
    • Gość: a Re: ipiwo z Wysp w Gdańsku IP: *.mofnet.gov.pl 16.07.01, 12:04
      A heweliusza juz nie ma - zamkneli browar (ku mojej rozpaczy).
      A jesli chodzi o pub'y - polecam
      - na Kolodziejskiej (przedl. Tkackiej): Black Bull (od Dlugiej mijasz 6
      kamieniczek (okolo) i zbrojownie)
      - na Piwnej( a moze to juz Chlebnicka): u Szkota (idziesz od w/w zbrojowni)
      NIE polecam
      na ul Podgarbary w piwnicy przy zlotej bramie jest zdecydowanie dla palaczy
      (mnie denerwuje bo 2 tydzien nie pale) i Kilkeny - bez gazu - a z beczki.
      A na 'oficjalne oceny' nie patrz - tam kfc jest wysoko.

Milej zabawy
      • Gość: widzew Re: piwo z Wysp w Gdańsku IP: 212.191.129.* 16.07.01, 15:07
        bardzo Wam dziękuję! Nie omieszkam wznieść jednego za zdrowie sympatycznych
        Kolegów!
        • Gość: sharky Re: piwo z Wysp w Gdańsku IP: *.hg.mdip.bt.net 16.07.01, 16:57
          Nie radze probowac zadnego piwa z wysp bedac w Gdansku. Guiness smakuje jak
          siki a do tego jest drozszy niz w Anglii. Do tego nikt nie umie go nalewac, nie
          mowiac o czyms takim jak koniczynka (znawcy Guinessa wiedza o co chodzi).
          Naprawde dobre puby znajduja sie tylko w Anglii. Polecam Devonshire Arms na
          Camden Town w Londynie i Eagle&Child w Oxfordzie.
          • Gość: widzew Re: piwo z Wysp w Gdańsku IP: 212.191.129.* 17.07.01, 09:08
            Gość portalu: sharky napisał(a):

> Nie radze probowac zadnego piwa z wysp bedac w Gdansku. Guiness smakuje jak
            > siki a do tego jest drozszy niz w Anglii. Do tego nikt nie umie go nalewac, nie
            >
            > mowiac o czyms takim jak koniczynka (znawcy Guinessa wiedza o co chodzi).
            > Naprawde dobre puby znajduja sie tylko w Anglii. Polecam Devonshire Arms na
            > Camden Town w Londynie i Eagle&Child w Oxfordzie.

To fakt, że Anglia pod tym względem nie ma sobie równych. Szczerze mówiąc
            kojarzę więcej świetnych pubów londyńskich, np. "Zetland Arms" i "Kavanagh" na
            Old Brompton Road (South Kensington) czy "Goat in the Booth" na Fulham Road.
            (Chelsea). Niezłe są też puby browaru Fuller. Jednak na dobrą sprawę w każdym
            mieście angielskim można znaleźć wiele świetnych lokali. Pomimo Twoich ostrzeżeń
            spróbuję Guinnessa czy Kilkenny acz nie liczę na koniczynkę czy inne cudeńka.
            Dodam, że w Łodzi nie brak pubów, w których potrafią lać "nietypowe" piwa. Jako
            ciekawostkę powiem, że oprócz klasyków typu Guinness, napić się można z beczki
            np. czerwonego Murphy, Johna Bulla (bitter i blond), Skola czy Caffreysa - w
            innych polskich miastach raczej radkość.

PS. Widzę, że Kolega jest zorientowany w temacie - pozdro!
            • Gość: julia Re: piwo z Wysp w Gdańsku IP: *.ports.pol.pl 17.07.01, 13:22
              W życiu nie byłam w Anglii ale wiem, że najświeższy na tej szerokości
              geograficznej i odpowiednio nalany Guiness jest dostępny w Poznaniu w pubie
              Dubliner.

Adresy gdańskich knajp przydadzą mi się w okolicach sierpnia.

dzienx :)
              • Gość: sharky Re: piwo z Wysp w Gdańsku IP: *.hg.mdip.bt.net 18.07.01, 11:00
                FAO: Widzew
                Dzieki za informacje. Wybieram sie z kumplem na 'pub cruising' do Londynu w ten
                weekend i sprobuje odwiedzic ww puby.
                • Gość: widzew Re: piwo z Wysp w Gdańsku IP: 212.191.129.* 18.07.01, 14:36
                  Gość portalu: sharky napisał(a):

> FAO: Widzew
                  > Dzieki za informacje. Wybieram sie z kumplem na 'pub cruising' do Londynu w ten
                  >
                  > weekend i sprobuje odwiedzic ww puby.

Fajnie. Jeśli będziesz miał czas, napisz co nieco o wrażeniach.
                  Pozdro!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka