Gość: małykazio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:57 Brawo panie Prezydencie Karnowski. Piszę się na pierwszą jazdę linią 31 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Romas Re: Z Karwin do Sopotu trolejbusem IP: *.such.nat.hnet.pl 03.01.06, 21:36 Zaniepokoiła mnie końcówka tego artykułu, otóż wprowadzenie nowej lini, która jedzie dłuższą trasą, spowoduje obcięcie kilku kursów z autobusu 181. Prawdą jest, że trasa przez ulicę Sopocką bywa mocno zakorkowana, jednakże nie zawsze !!! Śmieszną sprawą jest, że finansować tę nową linię ma Sopocki Aquapark.... Może przy okazji wprowadzaniu nowej lini trolejbusowej ktoś z Urzędu Miasta Gdyni zastanowi się nad debilnym wręcz systemem sygnalizacji wzdłuż Aleji Zwycięstwa ( także Morskiej, Warszawskiej itp, itd ). Gdynia w ogóle jest jakimś dziwnym miejscem, gdzie nie jest znana " zielona fala" - ruch samochodowy co kilkadziesiąt metrów przerywany jest światłami - głównie czerwonymi. Nie ma tu płynności ruchu, ciągłe zatrzymywanie się ujemnie wpływa na środowisko naturalne. W Gdańsku od Oliwy do praktycznie centum można dojechać na jednej " zielonej fali", tymczasem wjeżdżając do Gdyni już przy Klifie stoimy 2 razy. Brak kładek dla pieszych i brak przemyślanego systemu ruchu drogowego utrudnia poruszanie się w tym mieście. Odszedłem mocno od tematu linii trolejbusowej Karwiny Sopot, ale wydaje mi się, że poruszyłem ważne zagadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Z Karwin do Sopotu trolejbusem IP: *.przemas.net / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:55 codziennie jezdze z karwin do centrum gdyni i zaraz potem do centrum gdanska (wlasciwie cale centrum przejezdzam). Przez Gdynie (z centrum do Sopotu) jedzie sie 10 minut, reszta (jakies 30-40 minut) to sopot i gdansk. Przez Gdynie bardzo dobrze sie jedzie, choc fakt sa miejsca gdzie mozna poprawic swiatla. Ale taka poprawe na przyklad zauwazylem wlasnie na skrzyzowaniu (nowym) Al. Zwyciestwa i Wielkopolskiej, teraz jest juz calkiem ok. Wiec nie sadze, ze w Gdyni nie ma zielonej fali. To Gdansk jej nie ma. Sa miejsca, gdzie sie po prostu wie, ze zaraz bedzie czerwone i trzeba przyspieszyc, albo 20km/h dojechac do swiatel. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Z Karwin do Sopotu trolejbusem 03.01.06, 22:47 Gość portalu: ja napisał(a): > Wiec nie sadze, ze w Gdyni nie ma zielonej fali. To Gdansk jej nie ma. > Sa miejsca, gdzie sie po prostu wie, ze zaraz bedzie czerwone i trzeba > przyspieszyc, albo 20km/h dojechac do swiatel. ************************************** Nie podzielam tej opinii. Z centrum Gdyni do Błędnika jedzie się całkiem dobrze, poza obowiązkowym zatwardzeniem między 3 Maja w Sopocie, a Pomorską w Oliwie (w obie strony). W godzinach szczytu koszmarkiem jest przejazd przez skrzyzowanie Grunwaldzkiej z Kościuszki we Wrzeszczu. W Gdyni źle sie jedzie Morska od dworca od Kwiatkowskiego - zielona fale maja ci, którzy jadą setką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rad Swiatla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 23:32 Najgorzej jest na trasie Gdańsk - Sopot. Jak trafi sie na czerwone pod Manhattanem to wszystkie nastepne swiatla, az do samego Sopotu sa nasze. Moze w ciagu dnia kiedy ruch jest duzy sie tego nie czuje, ale ja wracam ta trasa kilka razy w tygodniu po godz. 23:00. Te swiatla nigdy nie gasna!!! Zywego ducha, a ja zaliczam wszystkie swiatla po kolei. Zapewniam, ze nie mam ciezkiej nogi. Sa odcinki (Manhattan-Crystal),gdzie nie mozna przekroczyc 25 km/h, zeby nie stac na nastepnych swiatlach!!! Czy jakis urzedas sie tym zajmuje? O co chodzi??#%$@!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Swiatla - skręt w lewo Al. Zjednoczenia-Wielkopol. IP: *.gdynia.mm.pl 05.01.06, 00:29 Jakiś dureń zapomniał zamontować zielonej strzałki do skrętu w drogę Różaną. Za wiaduktem jest ale przed nim nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelwi Re: Z Karwin do Sopotu trolejbusem 04.01.06, 09:07 Cały problem komunikacyjny na trasie Gdynia-Gdańsk leży po stronie Sopotu, który nie godzi się na budowę trasy szybkiego ruchu, będącej przedłużeniem gdyńskiej "drogi różowej". Niezrozumiała jest decyzja władz tego zaścianka. Przecież taka trasa, bez kolizyjnych skrzyżowań kapitalnie wpłynęła by na zmniejszenie emisji spalin i ograniczenie hałasu przez pojazdy ruszające na skrzyżowaniach. Ośmielam się twierdzić, że 80 % ruchu w Sopocie to tranzyt Gdynia-Gdańsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Z Karwin do Sopotu trolejbusem IP: 82.210.246.* 04.01.06, 11:04 ktoredy? AK czy al. N? Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Z Karwin do Sopotu trolejbusem 04.01.06, 12:18 Ja jako mieszkaniec Sopotu, protestuję przeciw budowie jakiejkolwiek Drogi różowej, niebieskiej czy jakiej tam, z wyjątkiem poprowadzenia drogi tunelem przez cały Sopot, gdyż nie chcę mieć podzielonego miasta autostradą, a co gorsza może jeszcze poprowadzonej przez nasz sopocki KOCHANY LAS. Całkowicie popieram nasze władze naszego zaścianka jakim jest Sopot w tej materii i mam nadzieję, że taka droga nigdy nie powstanie, gdyż i tak rozwiązałoby to problem komunikacyjny jedynie w krótkim okresie czasu, biorąc pod uwagę fakt, iż ludzi i samochodów przybywa w Trójmieście i na całym świecie w tempie geometrycznym i żadna ilość betonu i autostrad nie rozwiąże problemu komunikacyjnego bez zmiany mentalności ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Co tam tunel 04.01.06, 14:36 maja zbudować tranzyt lotniczy nad Sopotem, albo przewozić wszystkie samochody morzem promami. Żeby tylko w kochanym Sopocie dróg nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Co tam tunel 04.01.06, 14:43 Przesadzasz, Drogi są potrzebne, ale te które już istnieją winny wystarczyć, a jeżeli chce się pomykć bryką z Gdyni do Gdańska to tunel to świetny pomysł, oczywiście cholernie drogi i na razie to utopia, ale kto wie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sopocianin lizusy urzednicy z sopockiego magistratu. IP: 87.207.145.* 04.01.06, 12:48 Przeciez to nie zasluga Karnola. Karnol jest do tematu trolejbusow na przyczepke. Protestuje przed uprawianiem propagandy wyborczej przez lizusow-urzednikow z sopockiego magistratu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony wątpliwości czysto praktyczne IP: *.chello.pl 04.01.06, 22:08 Trochę nielogiczne jak dla mnie rozwiązanie. Czy ktoś mieszkający na Karwinach i pozostałych dzielnicach za obwodnicą zdecyduje się jechać do Sopotu trolejbusem mając jako alternatywę 181? Nie sądzę gdyż nigdzie indziej jak na skrzyżowaniu Wielkopolskiej i Al. Zwycięstwa oraz na odcinku tej ostatniej do Orłowa jest wątpliwa przyjemność stania w korku. Czy więc to coś zmieni? Jedynie chyba dojazd do Aquaparku ( i tu rozumiem zabieganie o współudział w kosztach ) który stanie się łatwiejszy. Dla wielu podróżnych przymus jechania 31 zamiast 181 których ilość miała by być zmniejszona to przykra konieczność stania w koreczkach i zatrzymywania się na kilku przystankach więcej zamiast szybkiego dotarcia do samego Sopotu: na Uczelnię, do Szkół czy zwykły spacer. Z jednej strony to miłe że zwiększa się mobilność Gdyńskiego ZKM ( i tu brawa ) z drugiej strony może są dzielnice które bardziej wymagają dopieszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamionka Re: Z Karwin do Sopotu trolejbusem IP: 80.51.232.* 05.01.06, 08:21 Serdeczne pozdrowienia dla Pana Prezydenta Karnowskiego!:) Obawiam się tylko, że jak ograniczy się liczbę kursów 181, to już na Malczewskiego nie uda się wsiąść do zatłoczonego autobusu. Brodwino i Kam.Potok często dojeżdża do Karwin (praca, basen,Przychodnia lekarska, Tesco, gimnazjum...) A może w zamian dodać kilka kursów autobusu 177. Bardzo proszę o rozważenie tej możliwości, bo wielu mieszkańców Brodwina i Kamionki na to czeka. Odpowiedz Link Zgłoś