Dodaj do ulubionych

Absolwenci Ekonomi lub Zarządzania UG - praca?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 16:08
Jestem tegorocznym maturzystą i wybieram się na któryś z powyszych kierunków.
Obecnie mieszkam w małej miejscowości na Pomorzu, a po ukończeniu studiów
zamierzam pozostać w Trójmieście. Dlatego też, chciałbym wiedzieć jak z pracą
po powyższych kierunkach własnie tutaj. Proszę, piszcie jaki kierunek
(ekonomia czy zarządzanie), jaka specjalizacja, jaka praca i zarobki.
Dziękuję Wam wszystkim!!!
Obserwuj wątek
    • prof.doswiadczalski Re: Absolwenci Ekonomi lub Zarządzania UG - praca 27.03.06, 16:50
      piszę sie - "ekonomii".

• kolczuga Re: Absolwenci Ekonomi lub Zarządzania UG - praca 28.03.06, 09:33
      generalnie najlepiej chyba politechnika, no ale jak nie masz zamiłowań
      technicznych to trudno. Idź wtedy na informatykę i ekonometrię na Wydziale
      Zarządzania UG. Są tu o wiele wartościowsze przedmioty niż na organizacji i
      zarządzaniu, finanasach i bankowości czy kierunkach na WE (no może handel
      zargraniczny jest tam dobry tylko). Chodzi o to, żeby być dobrym z przedmiotów
      analitycznych i "coś" wiedzieć z informatyki, być interdyscyplinarnym. W czasie
      wolnym ucz się SQL-a i systemów bazodanowych, czytaj książki statystyczne. Ja
      jestem po tym kierunku (studia skończone 2 lata temu) i pracę mam, płaca w
      miarę okay, 2.3-2.4k netto. powodzenia jak jeszcze jakieś pytania to wal
      • Gość: David do Kolczugi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 10:44
        Właśnie bardziej skłaniam się ku ekonomii. Słyszałem, że jest ambitniejsza niż
        zarządzanie. Poza tym interesują mnie tamtejsze specjalizacje: logistyka,
        handel międzynarodowy i właśnie: informatyka i ekonometria. Aczkolwiek obawiam
        się tej IiE, bo mam straszne zaległości z informatyki:/ Z zarządzania to:
        menadżer, inwestycje i nieruchomosci.

Ogólnie oba kierunki mi się podobają. Rodzice nalegają na zarządzanie, ja
        bardziej skłaniam się ku ekonomii. Wśród znajomych słyszałem, żez pracą po obu
        kierunkach będzie problem, bo absolwentów jest zbyt wielu... Czy to prawda? Jak
        to jest z pracą wśród Twoich znajomych? Mam namyśli poważniejszą, bardziej w
        zawodzie, niż jakiś magazynier czy roznosiciel ulotek, bo o taką łatwo.
        • kolczuga Re: do Kolczugi 28.03.06, 12:32
          Zgadza się, ekonomia jest ambitniejsza od zarządzania. Tylko że kierunek
          informatyka i ekonometria to zupełnie co innego niż zarządzanie, jest tylko
          realizowany przez Wydział Zarządzania (katedry statystyki, ekonometrii i
          informatyki ekonomicznej są właśnie na Wydziale Zarządzania). Czy lepiej uczyć
          się nocami jakiejś historii myśli ekonomicznej, kodeksu handlowego czy też
          metod ilościowych? Jak myślisz co jest ważniejsze dla pracodawcy? Jak nie
          czujesz się mocny w informie to nie pękaj, dopiero po 3 semestrze wybierasz
          specjalność, może to być informa ekonomiczna, statystyka ubezpieczeniowa bądź
          statystyka i ekonometria (ja wybrałem to 2). Infek to najtrudniejszy kierunek
          na tych 2 wydziałach UG. Ale się opłaca. W przyszłości np. łatwiej będzie Ci
          się nauczyć kwestii marketingowych, bankowości czy zarządzania czymś tam niż
          absolwentowi marketingu czy FiB-ów statystyki czy projektowania systemów
          informatycznych. Wśród moich znajomych myślę że połowa pracuje w zawodzie, ale
          zarobki są różne.
          Ale wśród absolwentów ekonomiki prtzedsiębiorstw, OiZ-ów to jest rzeźnia. Te
          przedmioty o zarządzaniu czy marketingu to pieprzenie w bambus, kompletnie bez
          znaczenia na rynku pracy.
          A najważniejsze to i tak nie przebumelować studiów tylko się uczyć (ofkorz nie
          tylko;-).
          Tak więc idź na Infek, no chyba że jesteś cienki z matmy to wtedy daj sobie
          spokój (ale jak jesteś cienki z matmy to ciężko się w ogóle na studia dostać,
          hehe).
          • Gość: David Re: do Kolczugi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 19:12
            Z matmy cieńki nie jestem:) Jestem w klasie mat-fiz i próbna poszła mi dosyć
            dobrze. A co myślisz o tym: iść na ekonomie, a potem ewentualnie wybrać na 2
            roku specjalizacje informatyka i ekonometria (bo takowa na ekonomii jest)?
            Wydziały są obok siebie, kadra pewnie ta sama zarówno na specjalizacji na
            ekonomii jak i kierunku IiE na ZiMie. Trochę się boję iść na IiE, bo uważam, że
            to "za wąski" kierunek. A tak miałbym magistra ekonomii o specjalizacji IiE...
            • mar3k77 Re: do Kolczugi 31.03.06, 12:07
              Gość portalu: David napisał(a):
              >A co myślisz o tym: iść na ekonomie, a potem ewentualnie wybrać na 2
              > roku specjalizacje informatyka i ekonometria (bo takowa na ekonomii jest)?

Z tego co widze to nie ma takiej specjalizacji jak informatyka i ekonometria na
              ekonomii w Gdansku. Tez mysle o IiE i tez wolalbym zeby to bylo na wydziale
              ekonomii.
              • Gość: David Re: do Kolczugi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 20:23
                Właśnie uświadomiono mnie rano, że w tym roku nie ma takiej specjalizacji na
                ekonomi:/
                • behindthetide Re: do Kolczugi 05.04.06, 13:30
                  Jest informatyka i ekonometria ale na wydziale zarzadzania na ug
          • Gość: emmeleila Re: do Kolczugi IP: *.task.gda.pl / 153.19.250.* 28.03.06, 19:47
            hehe- nie ma czegos takiego jak kodeks handlowy ( od kilku ladnych lat)- jest
            kodeks spólek handlowych. Moim zdaniem na UG( ktory jest w ogole bardzo słabym
            Uniwerkiem) wydzialy ekonomii i zarzadzania naleza do najlatwiejszych- mialam
            tam mase znajomych i nie przemeczali sie za bardzo. malo zajec, poziom cienki,
            ciagnace sie w nieskonczonosc repety,- pewnie, jak ktos ma ochote do nauki to
            znajdzie cos ciekawego i moze sie tym powaznie zajac, ale opinie wsrod
            pracodawcow o tym wydziale sa bardzo zle. Lepiej juz postrzega sie ludzi po PG.
            Pracuje w Banku( ale w dziale prawnym) i widze tych bylych studentow, ktorzy o
            niczym nie maja pojecia. zero praktyki, nie wiedza co sie dzieje w swiatowej
            gospodarce, czasem mi to zakrawa o brak inteligencji. ale droga wolna....
            • les1 Re: do Kolczugi 28.03.06, 20:28
              Nawet sie z toba sprzeczac nie bede :-)
              Jednym chodzi o dyplom a drugim o zawod.....i swiadomosc, ze gdyby ich losy
              wygnaly (n.p.) do Chin, to i tak sobie poradza...wiadomo, cos potrafia? ;-)
              • Gość: David Re: do Kolczugi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 00:07
                Eh, a podobno UG jest jednym z najlepszych/najlepszym młodym uniwerkiem, a
                biarąc pod uwagę inne jest uznawany za dobry...

Ale pewnie to od wydziału zależy... Wiem jak mówią o tych wydziałach: Wydział
                Gier i Zabaw oraz Imprezownia... Znam pare osób studiujących tam ekonomię i
                sami przyznają, że na początku są luzy. Potem wraz z wyborem specjalizacji
                decydujesz czy luzy te kontynuować czy nie (tj. są specjalizację na których
                można się nieźle napracować i to są te które podałem). Nie chcę iśc na uczelnię
                techniczną, bo to uczelnia techniczna:) Chcę poznać biznes, a nie części
                składowe kserokopiarki:)
                • Gość: alex Re: do Kolczugi IP: *.verte.ppnt.pl 07.04.06, 13:47
                  Wydział gier i zabaw to chyba bardziej na AWF a nie na Uniwerku. Ja właśnie
                  kończe IiE i szczerze przyznam ze różnie bywa, czasem jest miło i przyjemnie a
                  czasem trzeba przysiąść do ksiązek. Ogólnie nerówoki raczej nie ma.
                  Poczytaj dokładnie jak teraz wyglądają studia na Wydziale Zarządzania i
                  Ekonomii bo od zeszłego roku został wprowadzony system II stopniowy (wymogi
                  UE). Pierwsze 3 lata licencjat a dopiero potem II stopiem - magisterka. Troche
                  się chyba zmienił program, ale to już musisz sam doczytac.
    • Gość: David Co bardziej perspektywiczne: zarz czy ekonomia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 10:45
      j.w.
      • starypolonus Re: Co bardziej perspektywiczne: zarz czy ekonomi 29.03.06, 04:55
        transport 1975-zarobki dobre (ponad 20 000 miesiecznie netto) tylko ze nie w
        Polsce :(((
        • Gość: Pawel Re: Co bardziej perspektywiczne: zarz czy ekonomi IP: 62.73.55.* 05.04.06, 09:04
          WE UG - HZ specj. marketing, zarobki dobre. Nie zaluje wyboru studiow, ale
          gdybym mial dzis wybrac poszedlbym na kierunek techniczny zwiazany z nowymi
          technologiami.

Po powyzszych kierunkach dosc duza konkurencja na rynku pracy (rzuc kamieniem w
          grupe studentow to pewnie trafisz tego z zarzadzania albo mrkt.) Trzba miec
          szczescie i byc dobrym (zdobywac dosw. w trakcie studiow - praktyki, org.
          studenckie itd.)

pozdr
          Pawel
          • Gość: Pawel Re: Co bardziej perspektywiczne: zarz czy ekonomi IP: 62.73.55.* 05.04.06, 09:07
            Zapomnialem dopisac w poprzednim poscie.
            Wydaje mi sie ze oferta wyjazdow na stypendia jest lepsza na ekonomii niz na
            zarzadzaniu - choc przez kilka lat moglo sie to zmienic
        • Gość: air Re: Co bardziej perspektywiczne: zarz czy ekonomi IP: *.hsd1.il.comcast.net 08.04.06, 15:59
          e-biznes 2005, $2500 brutto, tyle ze nie w pl
          • Gość: bolo Re: Co bardziej perspektywiczne: zarz czy ekonomi IP: *.pwpw.pl 10.04.06, 11:08
            Krótko: absolwent ekonomii 1997. Początek pracy - od zwykłego biurasa d/s
            podrzędnych. Po kilku latach dokształtów (m.in. inwestycja w dwa udokumentowane
            języki obce)- 4,3 tys. pln netto z pocałowaniem w rączkę. Masz jeszcze
            wątpliwości?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka