Dodaj do ulubionych

Pomagamy posprzątać nasze miasto

IP: *.interecho.com / *.interecho.com 13.04.06, 22:40
Super, potrzebna interwencja gazety w piatkowym wydaniu, zeby ktos gdzies
posprzatal - rewalacyjnych mamy wlodarzy. Zdaje cie ze obowiazki wisza im
kalafiorem i wola grac w pasjansa na PeCecie w godzinach pracy zamiast
pracowac jak ludzie - spedzili by chociby jeden dzien w normalnej firmie -
prawda, moi Panstwo?
Obserwuj wątek
    • szymon2 Re: Pomagamy posprzątać nasze miasto 26.05.06, 08:44
      Mam wrażenie, że Ci urzędnicy co mają te "ekspertyzy" to oczekiwali chyba, że
      rybitwy same do nich przyjdą.
      Nikt nie ma obowiązku śledzenia tego, co produkuje Urząd Morski, a on sam
      zadbał o to, by sprawa rozeszła się bez echa. Ich "ekspertyzy" i pomysły, że to
      nie jest na terenie Natury2000, więc mogą podeptać jaja i pisklęta, jest
      żałosne. Inną sprawą jest jakość części polskich ekspertów i ich wiedza na
      temat tego jak faktycznie wyglądają procedury związane z ochroną ptaków i
      siedlisk na terenie UE.
      Urzędnicy biorą pieniądze unijne i to jest OK., władze regionalne organizują
      konferencje chwaląc się jak to świetnie nam idzie „zdobywanie” środków z
      budżetu UE. Przestrzeganie zaś unijnych standardów i idei, m.in. tych
      dotyczących zachowania wspólnego dziedzictwa przyrodniczego, to mają wg nich
      robić chyba jacyś inni.
      Ale najlepsze jest to, że pozwolenie na tę inwestycję dyrektor Urzędu Morskiego
      wydał w oparciu o nioebowiązujące już wtedy przepisy i w zasadzie, z punktu
      widzenia prawa, NIE ma żadnej decyzji pozwalającej na remont falochronu.
      I najważniejsze - ornitolodzy (czyli ja też) nie protestują przeciwko remontowi
      falochronu. On wyremontowany być musi i będzie. Chodzi o to, jak to ma być
      zrobione. Sprawa by była oczywiście nie do ruszenia w naszych realiach, ale tu
      pieniądze daje Unia. Najbardziej załamuje, że dałaby też więcej na ochronę tych
      ptaków (bo to jej decyzja, by niektóre z nich bezwzględnie chronić), ale Urząd
      Morski (jak i całą przyrodę) - ma ptaki gdzieś. Ode mnie się dowiedział, że tam
      są jakieś gniazda...
    • Gość: Opticron Ile są warte rybitwy czubate IP: *.biblioteka.bytom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 09:48
      Ile są warte rybitwy czubate to się okaże jeśli przyjdzie Urzędowi Morskiemu zapłacic karę jaką nałoży Komisja Europejska za zniszczenie kolonii lęgowej i siedliska gatunku z załącznika I do dyrektywy ptasiej. Nie będzie od tego odwołania ani mozliwościa kasacji. Oj, polecą wtedy głowy i stołki, ale i kasa z naszej wpsólnej, podatników kieszeni. Głupota, niekomptencja i brak wyobraźni niektórych urzędasów są nieograniczone.

• Gość: kermitowski falochron powinien sie zawalić IP: *.gdynia.mm.pl 26.05.06, 11:04
      sam dokarmian ptaki przez całą zimę w swoim karmniku, ale trzeba pamiętać ze
      bez remontu falochron się zawali i gniaza i tak wówczas zostaną zniszczone
      • Gość: Obserwator falochron powinien sie zawalić IP: *.chello.pl 26.05.06, 11:35
        Kochani ornitolodzy!
        nie napinajcie miesni tylko zajmijcie sie tymi jajkami ptakow w ramach swoich
        kompetencji i obowiazkow. Falochron musi byc byc remontowany. Jak kazdy wie
        srodki unijne przyznane, musza byc "skonsumowane" do okreslonego scisle
        terminu, ktory nie moze byc przekroczony. Jest to duza inwestycji, ktora musi
        byc zrealizowana bo chroni ... ludzi i obiekty ladowo/morskie.
        • Gość: Andrzej Re: falochron powinien sie zawalić IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.06, 11:48
          Ornitolodzy właśńie zajęli się jajami ptaków "w ramach swoich kompetencji",
          czyli dbają, aby to rodzine wychowali swoje potomstwo, bo tylko ptaki są w
          stanie zauczyć pisklęta polowania, ucieczki przed niebezpieczeństwem itp.
          Wychów przez człowieka jest koszmarnie drogi i mało skuteczny (jeśli chodzi o
          przywracanie naturze). A jeśli chodzi o to, że środki unijne mają być wydane w
          terminie... Cóż - ale mają być także wydane z poszanowaniem prawa ochrony
          przyrody i zapewne złamanego Euro nikt nie zobaczy, jak się okaże, że powoduje
          to zagrożenie dla rybitwy czubatej. O tym trzeba było myśleć na etapie
          planowania. Od tego są obowiązkowe oceny oddziaływania na środowisko, które
          trzeba dawać do wykonania fachowcom, a nie kolesiom, którzy napiszą to, co
          wygodne dla inwestora. Czas, gdy można było bezkarnie omijać zasady ochrony
          przyrody mija - m.in. dzięki coraz skuteczniejszym działaniom organizacji
          przyrodniczych, potrzącym decydentom na ręce. Brawo Gdańscy ornitolodzy!
          • Gość: Obserwator Re: falochron powinien sie zawalić IP: *.chello.pl 26.05.06, 12:16
            Andrzejek, ale sobie napisales, ze ho! ho!
            Tylko mownicy brak a i audytorium jakos male. Odpocznij chlopie po ciezkim, jak
            widac, tygodniu. A wieczorkiem drineczka albo cos wiecej. A o te "zlamane euro"
            to sie nie martw!
            Jakbys znam temat w szczegolach to zapewne teraz wstydzilbys sie wlasnego
            tekstu co tu wyprodukowales.
      • Gość: Andrzej Re: falochron powinien sie zawalić IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.06, 11:39
        Przecież NIKT nie neguje potrzeby i możliwości remontu falochronu. Chodzi
        jedynuie o to, aby nie robić tego W OKRESIE LĘGÓW oraz aby zrobić to w taki
        sposób, aby nadal istniały warunki odpowiednie dla występujących tam gatunków.
        W krajach zachodnich to jest tak oczywiste, jak to, że firmie budowlanej trzeba
        zapłacić za wykonaną pracę. Nasi włodaże dopiero zaczynają odkrywać, że wokół
        nich jest jakaś przyroda, której obecność i konieczność trzeba brać pod uwagę.
        Pewnie muszą niestety kilka razy się porządnie oparzyć i stracić kilka (naszych)
        milionów, zanim się nauczą...
      • Gość: zuber Re: falochron powinien sie zawalić IP: *.polityka.com.pl 26.05.06, 11:43
        jeszcze kilka takich tekstow i urzednicy sami sie zastanowia co sie bardziej
        oplaca - niszczyc rybitwy, mewy i ohary, czy miec obsuwe z inwestycja.
        • szymon2 Re: falochron powinien sie zawalić 26.05.06, 19:33
          Tak predko ten falochron sie wcale nie zawali.
          urzad morski 2 latat temu przeprowadzil jego gruntowny remont, gazeta sama
          pisala o tym.
          Wtedy tez zrobiono to w okresie legowym i nikt sobie z tego nic nie robil - ale
          to byly nasze, budzetowe pieniadze, wydawane w slusznej sprawie :)
          tak slusznej, ze po 2 latach tamte ponad 20 mln zl pojdzie sie pi..., bo teraz
          Urzad Morski falochron rozbierze i zbuduje od nowa.
          W okolicach przystani w Redłowie Urzad morski za pieniadze z budzetu
          chroni "Plaze" (3 mln zl). To tez sa pieniadze z budzetu Polski i tez mogli z
          gory na dol olac wszystkich protestujacych. Zawsze znajduja kogos, kto im
          napisze taka ekspertyze jaka chca.
          Tu nagle, ze zdziwieniem okazalo sie, ze jak biora kase z Unii, to moga ja
          stracic, bo Unia wymyslila sobie, ze nalezy chronic przyrode... Przyroda -
          mysla w Urzedzie - co to takiego? Falochron nie jest dla przyrody a ochrone to
          oni znaja przeciez dobrze - lac beton i sypac kamienie - to jest wlasnie
          ochrona. Brzegu.
          W tej chwili cale polskie wybrzeze, Zatoki i Zalewy morskie, obie lawice sa
          obszarami specjalnej ochrony ptaków Natura 2000. Moze UM powinien znalezc
          kogos, kto przyjdzie do nich ze zdjeciami i pokaze im, co to sa ptaki i czym
          sie rozni mewa od wrobla.
          Na razie maja takich ekspertow, co uwazaja, ze Natura 2000 to takie inne Parki
          Krajobrazowe.
          Pozdrawiam
          Szymon
          • szymon2 Re: falochron powinien sie zawalić 26.05.06, 19:43
            A tu przykład jak w UE traktuje się ptaki przy inwestycjach znacznie
            ważniejszych niż nasz falochron:
            www.portalmorski.pl/caly_artykul.php?ida=2903
            co za fanaberie! wyspa usypana dla ptaków!
            ale UE jest sklonna za takie fanaberie płacić, tylko, jak wspominałem, Urząd
            Morski i jego eksperci nie wiedzieli o ponad 300 gniazdach na falochronie. Jak
            robotnik lezie, to nie takie rzeczy rozdepcze, a profesor nie jest od tego,
            zeby patrzyl o czym pisze.
            I tylko biedna pani wice narzeka, ze jak robili spotkanie, to rybitwy nie
            zglosily, ze mają coś przeciw jej planom.
            Pozdrawiam
            Szymon
            • szymon2 Re: falochron powinien sie zawalić 26.05.06, 20:55
              Tak napisalem rozemocjonowany te poprzednie posty, aż poczułem, że
              przesadziłem. Chodzi o tego przysłowiowego robotnika. Bo w sumie to ludzie co
              nie siedzą za biurkami, tylko pracują - mają jednak nierzadko inne podejście,
              co powinienem pamiętać. Z samego portu w Gdyni mam dwa przykłady:

1. Kiedyś podczas przebudowy jednego z nabrzeży zasypano kilkanaście gniazd mew
              srebrzystych. Ocalały chyba tylko dwa, ale wiadomo, z powodu obecności ludzi
              dorosłe ptaki bały się wrócić. I robotnicy z magazynu, którzy tam pracowali od
              dawna (a nie tylko weszli "na remont"), zabrali te gniazda i przenieśli na
              koniec nabrzeża. Wdałem się z nimi w pogawędkę, trochę prowokujaco pytając, po
              co to robią, to przecież mewy, szkodniki, tyle ich zasypano, co tam po tych
              kilku pisklakach... No i w odpowiedzi usłyszałem "fakt, że to tylko mewy, ale
              życie to jednak życie". To pozostawiam pod rozwagę decydentom.

a drugi przykład dotyczy właśnie prac w północnej części tego falochronu
              głównego w 2001 r. (też sezon lęgowy). W baraku który pierwotnie miał służyć
              chyba za skład na narzędzia założyła gniazdo kaczka krzyżówka. No i twardo
              siedziała na gnieździe, mimo że obok pracował m.in. młot udarowy. No i też
              zamiast zgodnie z planem chować sprzęt do budki czy też ją przesuwać wraz z
              postępem prac, robotnicy dali kaczce wychować pisklaki w spokoju :)

ale niestety nie zawsze jest tak...

A wracając do głównego wątku. mam dokumentację foto i video, że jedynym
              obszarem bez gniazd ptaków na tym falochronie jest bezpośrednie sąsiedztwo bazy
              paliwowej. Już ok. 50 m od zabudowań w obie strony są skupiska gniazd śmieszek.
              Do ich zniszczenia potrzebna jest zgoda Komisji Europejskiej, zgoda wydana w
              odpowiednim trybie, umotywowana brakiem alternatywy itp. Ciekawe jak przeskoczy
              to Urząd Morski, który nawet nie wykonał najbardziej podstawowego dokumentu
              wymaganego przez KE - tzw. OOS (ocena oddziaływania na stan obszaru)... a teraz
              ratuje się pisząc o granicy obszaru, który niby przebiega 10 m od falochronu.
              To nie PRL ani RP, gdzie papier ważniejszy od logiki, a z ostoi ptaków urzędnik
              wyłączyłby miejsce, gdzie te ptaki najchętniej siedzą, bo rapidograf na mapie,
              przy rysowaniu granicy obszaru zostawiał ślad 300 m grubości... więc 10 w tą
              czy w tą łatwo sobie urwać... Tymczasem o wyznaczeniu obszaru Natura 2000
              decydują pewne obiektywne kryteria, a wpływ na cele istnienia ostoi może mieć
              działalność fizycznie zlokalizowana poza jej granicą. I wtedy też wymagany
              będzie OOS.

Poza tym decyzja o zgodzie na inwestycję wydana była przez Dyrektora UM w
              trybie przewidzianym dla inwestycji na obszarze Natura 2000... fakt, ze
              powołano się na nieobowiązujący przepis - to inna bajka :)

Ktoś wie, kiedy Urząd przestanie bawić się ze mną w kiwki za pośrednictwem
              prasy i i swoich "ekspertów"? Czy oni są w stanie zrozumieć, że sytuacja wymaga
              już działań realizowanych z wiedzą, a nie ze znajomościami w odpowiednich
              kręgach? A tę wiedzę ma Stowarzyszenie, które reprezentuję (Grupa Badawcza
              Ptaków Wodnych KULING), bo od ponad 20 lat co miesiąc licząc ptaki przełazimy
              całą Zatokę, a ja sam, od wielu lat obserwuję synantropizacje i ekspansję
              ptaków wodnych na tereny portowe.

Serdecznie zapraszam wszystkich, którzy zechcą na żywo popolemizować i
              popatrzeć sobie na przedmiot sporu na koniec Skweru Kościuszki w niedzielę
              28.05.2006, od 10 do 16 będziemy z materiałami i lunetami pokazywać w czym
              rzecz. Myślę, że to pokaże więcej niż ekspertyzy Urzędu.

Szymon Bzoma
              Grupa Badawcza Ptaków Wodnych KULING
    • Gość: gosc2 Re: Pomagamy posprzątać nasze miasto IP: 213.192.64.* 31.05.06, 17:15
      ja nie o sprzataniu, tylko przymierzaniu. zamiast wirtualnych przymiarek, ktore
      przeciez nie pokaza, jak naprawde delikwent wyglada w ubranku, warto byloby
      wprowadzic zwyczaj popularny w wielu krajach - tzw. "otwart zakup". Mozna kupic
      i zwrocic w ciagu np. miesiaca czt chocby tygodnia bez tlumaczenia, pod
      warunkiem przedlozenia paragonu i ometkowanego towaru. Czyli - przymierzyc
      mozna spokojnie w domu, zestawic z roznymi ciuchami, podumac, itp.
    • Gość: halo Re: Pomagamy posprzątać nasze miasto IP: *.chello.pl 01.06.06, 20:11
      co to kurcze za komentarze jakies star co jest z moderatorem??
      • Gość: ;) Re: Pomagamy posprzątać nasze miasto IP: *.mlyniec.gda.pl 01.06.06, 21:39
        To nie moredator a leń redaktor - który kopiuje stary artykuł bo od początku nie
        potrafi stworzyć nowego - i za sobą ciągnie posty ze starego artykułu.
        ;) wstyd i to już którys raz tak zrobili
        • Gość: DYMISJA dymisja karola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 12:17
          Karnol, dymisja. A posty sprzed miesiaca, to podsyf admina. Zdarza się to 3 raz
          w ciągu ostatniego miesiąca. Zawsze w sprawach artykułów z Sopotu. Pozdro666
          • Gość: tron spisek! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.10.06, 21:53
            tak! To na pewno spisek PO, WSI i Samoobrony! Jesteście osaczeni! Wszędzie czai
            się wróg!
          • Gość: TERY pozro666 IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.10.06, 21:57
            czy to pozdro666 - to słynny muzyk z PiS-Afterlife?
    • Gość: dymisja manipulacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 12:17
      To są komentarze do artykułu sprzed miesiąca!
      • Gość: xyz Re: manipulacja IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 04.06.06, 21:08
        Nic nie szkodzi :P
    • Gość: rowier w końcu imprezę rowerową organizowali anarchiści IP: 195.116.62.* 05.06.06, 10:47
      to troszkę zamieszania w komentarzach nie zaszkodzi. Było super, było git, a
      Pogodno to był pełen wypaS!
    • Gość: czubatka PiSuje się sopocki uklad IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.10.06, 22:00
      dwóch radnych PiS startuje z Samorządności Karnowskiego, to chyba koniec PiSu w
      tym mieście.
      • Gość: prawy i sprawieliw Re: PiSuje się sopocki uklad IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.10.06, 22:25
        świderski uważa że ukraś tylko parę złoty jwk śledzianowski to nic
        tak zaczyna każdy złodziejaszek
        • Gość: zyx nareszcie! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.10.06, 22:42
          Gazeta otwarcie włączyła się w kampanię Karnowskiego! pisze mu lukrowane
          klakierskie teksty, dokleja posty sprzed miesiąca i pokazuje jak bardzo chce
          żeby Kaczyńskim się nie udało. A ja, sopocianin z urodzenia i starszy pan, który
          zna tu wszystkich oświadczam: sopocianie nie poprą Karnowskiego i zagłosują na
          konia, taboret, czy wróbelka byle nie na Karnowskiego. Ja to wiem i chcłopcy z
          PO też to wiedzą, stąd ta rozpaczliwa walka, która się dopiero zaczyna. I nic tu
          nie da ataklowanie tych młodych radnych czy chełpienie się, że dwóch cwaniaków,
          który nie zmieściliby się na liście PiS, startują z listy podporządkowanej
          Karnowskiemu, co zapewne wieści koniec PIS w Sopocie. My, sopociani, wiemy co
          robimy.
    • Gość: mac Pomagamy posprzątać nasze miasto IP: *.chello.pl 01.10.06, 22:49
      co z trasami dla rowerzystow
    • antypolityk1 Panie Karnowski, trochę Pan przesadził !! 01.10.06, 23:11
      Panie Karnowski, trochę Pan przesadził. To że chodniki mają być równe - OK. To
      że deklaruje Pan, że będzie Pan robił teraz coś dla Sopocian, a nie dla
      Warszafki to OK, choć wiadomo, że to kiełbasa wyborcza. Ale ten tekst, że mamy
      być uśmiechnięci jak Amerykanie, to już ŻAŁOSNE i MDŁE aż do bólu !!! Ja taki
      nie chcę być. Chcę być normalnym Sopocianien zadowolonym ze swojego miasta, a
      nie japiszonem na pokaz. Czyżby już te warszawskie biznesmeny i aktory tak w
      głowie Panu zamąciły?
    • slonmu Re: Pomagamy posprzątać nasze miasto 02.10.06, 10:20
      Codziennie przechodze tunelem i jezdze schodami ruchomymi ,ktore bardziej sa
      nieruchome niz ruchome no i totalny syf,balagan,brud,az mozna sie
      zniesmaczyc.Wlodarze miasta przez remonty tak skierowaly ruch ze wszystko musi
      przejsc przez tunel w Gdansku,do PKS.
      Idac tam juz widac,walajace sie buteli, gazety ,papiery wymiociny.Mam pytanie
      czy nie mozna bylo przewidziec ze w takich razach nalezy sprzatac czesciej?
      Zapach tez jest odrazajacy,podobno dworzec to wizytowka miasta? No to dziekuje
      jak nas widz. Czy ktos ma takie same zdanie
      • antypolityk1 Re: Pomagamy posprzątać nasze miasto 02.10.06, 11:14
        Ja też mam takie zdanie. Cóż taka władza jakie społeczeństwo. Radni na pewno
        nie widzieli dworca od lat, bo jeżdzą samochodami. Mają tak samo dworzec gdzieś
        jak i narkomanii i Ci co śmiecą.
    • Gość: gallux Pomagamy posprzątać nasze miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 15:35
      ale o co chodzi, co??
      jakieś rybitwy, gniazda, mewy?
      artykuł jest chyba o rozpoczęciu kampanii wyborczej JK, co?
      krótko
      głosowałem na PiS i Lecha Kaczyńskiego
      ale w sopocie bedę głosował i zachęcał do oddania głosu na Jacka Karnowskiego
      brud nie bierze sie sam, tak samo jak psie kupy
      łatwiej wyremontować molo i postawić "sheratona" niż ludzi nauczyć czystości i
      schludności
      dyskusja powinna byc meytoryczna i naczej robi się zwykły bajzel
      • werbalkint żądam wyjaśnień 03.10.06, 02:25
        Żądam wyjaśnień od KALINOWSKIEGO11, który jest administratorem tego forum.

Proszę o natychmiastowe wyjaśnienie, dlaczego po raz kolejny w stosunku do
        artykułów gazety wyborczej traktujących o Sopocie, pojawiają się posty sprzed
        kilku miesięcy, dotyczące zupełnie innych kwestii.
        • kalinowski11 Re: żądam wyjaśnień 03.10.06, 09:13
          werbalkint napisał:

> Żądam wyjaśnień od KALINOWSKIEGO11,

Żądać wyjaśnień... możesz od swojej żony. Natomiast tutaj możesz poprosić
          o wyjaśnienia. Przyjmij do wiadomości, że kalinowski11 nie jest za to
          odpowiedzialny ani też tego "zamieszania" nie spowodował.
          Zamiast się denerwować spróbuj zapytać tutaj...

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=299

Pozdrawiam.
    • Gość: leo i co Adamowicz, na to??? straz sobie robi jaja z IP: *.gda.pl 18.11.06, 08:07
      pasazerów
    • Gość: vvv - gdańszczanin Pomagamy posprzątać nasze miasto IP: *.chello.pl 18.11.06, 09:36
      ot i cała nasza straż złodziejska
      • eurotram Re: Pomagamy posprzątać nasze miasto 18.11.06, 13:24
        A Straż Miejska jak zwykle stara się łapać łatwy łup.Od razu mi sie przypomina
        jak chyba rok czy dwa lata temu (z okazji remontu w centrum Gdańska) zmieniono
        organizację ruchu,przy czym oznakowanie było widoczne w znikomym stopniu
        ("Gazeta" pisała o tym).I oczywiście policja,zamiast poprawić oznakowanie,
        ustawiła tam ludzi do łapania jeleni.Bo to łatwiejsze i jakie opłacalne! :/
        • Gość: ykhm Re: skm IP: 217.153.221.* 19.11.06, 07:34
          Chyba cos sie wam pomylilo droga mlodziezy.Chcecie wine za ramont peronu i
          bezmyslnosc i ludzka glupote zrzucic na straznikow miejskich ? To nie jest jakas
          zabawa ,w tym miejscu nie tak dawno z tej samej glupoty zginal czlowiek
          .Jestescie jeszcze mlodzi ,wysilcie troche swoj mozg ,pomyslcie logicznie .Po
          torach sie nie chodzi bo to grozi smiercia ,niezaleznie od tego czy jest tablica
          z napisem czy nie, czerwone swiatlo na skrzyzowaniu oznacza "stop" niezaleznie
          czy jest remont czy nie.Gdyby nie ta niezdyscyplinowana czesc pasazerow i
          przechodniow stosowala sie do tych prostych zasad ,ktore wpaja sie dzieciom na
          etapie zerowki ,nie byloby tego artykulu.
          • kalinowski11 Re: skm 19.11.06, 08:37
            Gość portalu: ykhm napisał(a):

> Jestescie jeszcze mlodzi ,wysilcie troche swoj mozg ,pomyslcie logicznie .Po
            > torach sie nie chodzi bo to grozi smiercia ,niezaleznie od tego czy jest
            > tablica z napisem czy nie,

Masz całkowitą rację...

> Chyba cos sie wam pomylilo droga mlodziezy.Chcecie wine za ramont peronu i
            > bezmyslnosc i ludzka glupote zrzucic na straznikow miejskich ?

Winę na strażników ? Oczywiście, że nie... Ale mam małą propozycję...
            Może zamiast czaić się w krzakach w "cywilnym" samochodzie, wyjdą panowie
            strażnicy na peron i będą informować w dużej części zdezorientowanych pasażerów
            jak opuścić peron, a sama ich obecność zniechęci do chodzenia na skróty.
            Bo w obecnej sytuacji jednak pozwalają na przechodzenie przez tory aby wręczyć
            mandat. A jak kogoś przejedzie pociąg zanim mandat otrzyma ? No tak, ale jest
            jedna wada takiego rozwiązania... nie zarobią na mandatach.
            • kalinowski11 Re: skm 19.11.06, 08:45
              - Jesteśmy tu, aby pilnować przepisów - mówi Mariusz Kowalik ze straży miejskiej
              - Przez tory nie wolno przebiegać i koniec.

Panie Kowalik, jesteście po to aby zapobiegać łamaniu przepisów, np. poprzez
              wyjście na peron. A tak przez swoje zachowanie takie łamanie dopuszczacie...
              • Gość: fd Re: skm IP: 217.153.221.* 19.11.06, 09:00
                Od zapobiegania jest PKP i Policja .Kowalika juz nie ma .Straż nie zarabia na
                mandatach. Skąd te kardynalne błędy w myśleniu ?
                • kalinowski11 Re: skm 19.11.06, 09:25
                  Gość portalu: fd napisał(a):

> Od zapobiegania jest PKP i Policja .

A co jest złego w tym aby strażnicy znaleźli się na peronie zamiast w krzakach ?

> Kowalika juz nie ma .

W artykule jest...

> Straż nie zarabia na mandatach.

Ale może wykazać się skutecznością w statystykach...

> Skąd te kardynalne błędy w myśleniu ?

No straszne te błędy...
                  • Gość: fd Re: skm IP: 217.153.221.* 19.11.06, 10:06
                    Statystyki to sobie niech nabija Policja i tak niczego innego nie robi.
                    Nic w tym złego tylko od udzielania informacji jest PKP , niech sobie zatrudni
                    kogoś ,kto będzie stał i nawracał ludzi z torów albo przechadzał się jako
                    człowiek informacja z dyktami na plecach i informacja ,ktoredy sie chodzi.
                    Nie wiem czy sie czja w krzakach ale pewnie to taki sam poziom rzetelnosci
                    "dziennikarskiej" jak z Kowalikiem ,którego już dawno nie ma.
                    Dalej twierdzę ,że starasz sie wmowic mi ,ze wszystko trzeba ludziom podac na
                    tacy bo przeciez to straszna tajemnica ze po torach sie nie chodzi i mozna
                    dostac za to mandat.Moze trzeba zrobic o tym spot reklamowy w regionalnej tv ?
                    Moze zamiast pisac o krzakach media zaczną w innym tonie i wytkną ludzką głupotę
                    ? A nie skutek głupoty ? Nie widzisz tego ?
                    • maruda.r Re: skm 20.11.06, 01:08

> Nie wiem czy sie czja w krzakach ale pewnie to taki sam poziom rzetelnosci
                      > "dziennikarskiej" jak z Kowalikiem ,którego już dawno nie ma.
                      > Dalej twierdzę ,że starasz sie wmowic mi ,ze wszystko trzeba ludziom podac na
                      > tacy bo przeciez to straszna tajemnica ze po torach sie nie chodzi i mozna
                      > dostac za to mandat.

A więc wszystko jest w porządku? Cały tabun różnej maści mundurowych broni
                      dziury w płocie, zamiast zwyczajnie wziąć się do roboty i poprzyczepiać
                      tabliczki ze strzałką i napisem "Do wyścia"?

W kwestii podawania na tacy, to za to płaci się podatki. Każda firma musi
                      oznakować wszelkie wyjścia w sposób jasny i czytelny. I jeszcze je oświetlić.
                      Inaczej dostanie mandat od PIP. Dlaczego to nie ma dotyczyć samorządu i kolei?

• Gość: fd Re: skm IP: 217.153.221.* 20.11.06, 08:05
                        Maruda.
                        Bo od tego jest PKP i zatrudniony przez nich pracownik taki z młotkiem i
                        gwoździami.Widać ,że jednak twoje poglądy są niereformowalne.Żałosne jest to ,że
                        każdą ludzką głupotę usprawiedliwiamy jakimiś niepoważnymi argumentami.Wyłuszczę
                        to: remont nie ma nic do rzeczy ,każdy dorosły człowiek będacy w pełni władz
                        umysłowych wie ,że chodzenie po torach jest zabronione i niebezpieczne i grozi
                        za to kara. To jest pierwsza i jedyna zasada jaka powinna funkcjonować wśród
                        społeczeństwa.I nie usprawiedliwiaj tego niezdyscyplinowania żadnym remontem
                        .Bezmyślność i lenistwo zakorzeniło się tak głęboko ,ze niektórzy są gotowi
                        walczyć dla tych było-nie było przywar , do upadłego wynajdując wszelkimi
                        sposobami usprawiedliwienia .
                        • maruda.r Re: skm 20.11.06, 15:49

> Maruda.
                          > Bo od tego jest PKP i zatrudniony przez nich pracownik taki z młotkiem i
                          > gwoździami.Widać ,że jednak twoje poglądy są niereformowalne.

To dlaczego straż miejska nie ściga PKP, tylko poluje na ludzi przy płocie?

Owszem, moje poglądy są niereformowalne. Nie dam wiary wyjaśnieniem bandy
                          nieudaczników, którzy całą swoją bezmyślność i lenistwo będą tłumaczyć niechęcią
                          obywateli.

• Gość: dd Re: skm IP: 217.153.221.* 20.11.06, 19:36
                            Mówiąc o "bandzie" masz na myśli urzędników PKP ? (Oczywiście ,że nie ,prawda? )
                            Wg ciebie sm ma ścigać PKP ? Jaki ma być zarzut ? z KK ? KW ? Ja nie mam pojęcia
                            .Nakłanianie do chodzenia po torach ?
                            Widać dalej nie rozumiesz i nie chcesz zrozumieć ,że niezależnie co by się nie
                            działo to chodzenie po torach jest zagrożone karą.Rozumiem ,że masz pełne
                            informacje na temat i wiesz dokładnie ilu strażników brało udział w "łapance" i
                            dokładnie wiesz ,którzy (z imienia i nazwiska) do zasadzki wykorzystali
                            nieoznakowany pojazd (numery i właściciel) ile i komu wypisali mandatów ,masz
                            wszystko nagrane ,wizję i fonię i możesz śmiało zaprezentować ten materiał w
                            jakichkolwiek mediach .Masz pełną 100% pewność co do czego się wypowiadasz ?
                            Możesz ponieść odpowiedzialność za każde słowo ? Jeśli tak to postawię co i kogo
                            się da na głowie i zorganizuje spotkanie z komendantem sm , prokuratorem i
                            przedstawicielem UM .Czekam na konkrety.
    • Gość: cz Truth ale z ciebie prostak! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.06, 09:11
      Na każdym formu mącisz. Jesteś jakiś niespełniony...
    • Gość: Wittmann Pomagamy posprzątać nasze miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 11:24
      Autor tego artykułu mija się z prawdą. Mariusz Kowalik już jakiś czas w SM
      Gdańsk nie pracuje więc jakim cudem podejmował interwencję?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka