Dodaj do ulubionych

gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny?

11.06.06, 04:55
Planuje jesienia ochrzcic moje nowonarodzone dziecko w Gdansku. Rodzice
chcestni beda spelniali wymogi koscielne, jednak my (rodzice) z przyczyn
obiektywnych nie mamy slubu koscielnego (tylko cywilny). Prosze doradzcie
gdzie sie udac lub w ogole nie pukac, zeby nie narazic sie na przykrosci.
Obserwuj wątek
    • les1 Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? 11.06.06, 07:08
      Nie jest wcale daleko pojechac do jakiegokolwiek miasta/ miasteczka za Odra?
      Tam wystarczy wejsc i powiedziec ksiedzu katolickiemu, ze nie macie slubu
      koscielnego ale chcecie aby dziecko bylo ochszczone i wychowane w wierze
      katolickiej!.....Nawet swiadkowie (ojciec i matka chrzestna) nie musza byc z
      tej samej religi! Oni sa tylko swiadkami tego, ze dziecko bylo ochszczone w
      wierze katolickiej?
      Takie jest prawo Kosciola Rzymsko-Katolickiego.
      Nie mylic tego z odlamen polskim KK, ktory sam sobie prawa ustanawia i jak chce
      je interpretuje? (cos w rodzaju naszych urzedasow panstwowych, ktorzy czytac i
      pisac nie umiejac sami sobie wszystko interpretuja)
      Pisze to bez zadnej zlosliwosci ani dogmatyzmow.
      Moje dziecko zostalo ochszczone przez polskiego ksiedza i ze swiadkami innej
      przynaleznosci religijnej, zgodnie z wytycznymi Kosciola Katolickiego. Ale jak
      sam ksiadz powiedzial, nie bylo-by to mozliwe w polsce, ze wzgledu
      na "specyficznosc" kosciola w polsce.
      Powodzenia i nie pytajcie sie zadnych ksiezy w polsce o ta posluge?....Chyba,
      ze macie "gleboka kieszen"?...Wtedy, wszystko jest mozliwe....
      les1
      • Gość: ksiądz les 1 sie zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 08:59
        na religii tak jak na ortografii. Idźcie normalnie do parafii i powiedzcie co i
        jak
        • les1 Re: les 1 sie zna 13.06.06, 11:02
          :-) za daleko to r od c lub a. Dzieki za wytyczne :-)
      • Gość: Gdanszczanin. Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.06, 20:40
        Do Lesia.Masz racje.Sprawdzilem-za Odra tak rzeczywiscie jest.Tam nie
        ma "polskiego katolicyzmu".
    • Gość: Klaras Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 10:07
      a ja odnioslem wrazenie ze maltez jeszcze nie wie gdzie jest najblizsza parafia
      • laptopek Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? 11.06.06, 10:25
        no wlasnie? po co chrzcic dziecko skoro rodzice nie zyja jak trzeba. oni
        uwazaja ze nie musza a dziecku beda kazac?
        • Gość: lesio Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? IP: *.il-chicago0.sa.earthlink.net 11.06.06, 10:31
          najpierw siup
          a potem ślub ?
        • Gość: %% Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 11.06.06, 11:21
          laptopek napisała:
          > no wlasnie? po co chrzcic dziecko skoro rodzice nie zyja jak trzeba. oni
          > uwazaja ze nie musza a dziecku beda kazac?
          Jakas skora do oceny, napisał, że nie mają slubu ze względów obiektywnych -
          rózne moga byc przyczyny, zadał pytanie to odpowiedz jak wiesz, a nie komentuj,
          przecież nie o komentarz prosił.

Maltez, a co do meritum - spróbuj w kościołach przyklasztornych.
          powodzenia
        • Gość: Rafał Czy was pogielo?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 11:45
          różne są sytuacje - po co ich atakujecie?! Chcą ochrzcić dziecko i wychować je w
          wierze katolickiej. I kropka. I to się liczy. po co te głupie komentarze?! Jesli
          mozecie wskażcie im życiowego księdza który zamiast robić problemy i pierdu
          pierdu uczyni o co rodzice proszą i jeszcze pomoze ze wszystkim.
    • mosaca Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? 11.06.06, 11:48
      Oliwa ul.Cystersow .
      • ja.nusz Re:żaden ksiądz na świecie... 11.06.06, 11:57
        ...nie ma prawa odmówoć ochrzczenia dziecka. W Polsce jedyną przeszkodą może
        być ewentualna zbyt mała hojność rodziców.
    • maltez Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? 11.06.06, 11:53
      Dziekuje za odpowiedzi. Faktycznie czytalam gdzies o zakonnikach. A niektorym
      radzilabym nie wydawac pochopnych sadow ;-). Jestesmy oboje katolikami i
      gdańszczanami. Natomiast co do najblizszej parafii to oczywiscie wiem, gdzie
      ona jest tylko....mieszkamy w Krakowie od dluzszego czasu, ale ze wzgledu na
      rodzine chrezstnych chcemy ochrzcic w Gdansku. POza tym chcey wrocic do
      Trojiasta. Z tego co wiem od sasiadów naszego mieszkania w Gdańsku - ksiądz w
      najbliższej parafii ma dość radykalne poglady.
      • joanna977 Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? 11.06.06, 13:24
        W kościele Gwiazdy morza jest ksiądz,który wszystkie dzieci ochrzci i pochowa
        nawet samobójców.
      • ba_nita Re: Maltez - nie zwracaj uwagi na ortodoksów!!!!! 12.06.06, 15:10
        najlepszego dla Was i dzieciaka!!!!!
    • Gość: Klaras Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 17:37
      Amen
    • Gość: anka U Salezjan IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 12.06.06, 13:54
    • Gość: Asia Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 13.06.06, 06:20
      Ksiądz ochrzci dzidziusia nawet jeśli rodzice mają ślub cywilny. Najlepiej
      pogadać z księdzem. Natomiastr chrzestni muszą być katolikami. Muszą mieć
      zaświadczenie ze swojej parafii, że są katolikami. Nie są oni jedynie świadkami
      ochrzczenia dzidziusia ale mają wspomóc rodziców w wychowywaniu dziecka w duchu
      katolickim, jeśli zajdzie taka potrzeba. Wiem, co piszę, bo niedawno chrzciłam
      swoją córcię. Poza tym jeśli chrzest jest w innej parafii, to należy mieć zgodę
      księdza na ochrzczenie w innym miejscu. Myślę, że to można obejść 9dobra wola
      księdza udzielającego chrztu), ale nas o coś takiego poproszono i mieliśmy taki
      glejt.
    • Gość: ryba Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 11:30
      witaj
      chrzest dziecka to właściwie pierwszy udział w życiu Kościoła. Zgodnie ze
      zmianami, jakie wprowadził do prawa kościelnego Papież Jan Paweł II - żaden
      kościół nie może odmówić ochrzczenia dziecka! przyjęcia do I-wszej Komunii Św,
      ani pochówku. Spokojnie powinnaś udać się do swojego Kościoła i mają obowiązek
      udzielnić sakramentu. Sama pół roku temu trzmałam do chrztu dziecko u rodziców,
      któzy nie mają ślubu kościelnego. Proboszcz postawił tylko warunek, żeby
      rodzice chrzestni mieli ślub klościelny. Powodzenia i gratulacje z narodzin
      dzieciątka
      • ja.nusz Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? 13.06.06, 11:46
        Najbardziej przekonywującym argumentem w polskim kościele katolickim była jest
        i pozostanie po wszystkie wieki wieków KASA. Za odpowiednią sumę nawet
        belzebuba Ci ochrzczą. Rozpisujecie się na ten temat jabyście nie znali
        polskich realiów.
        • Gość: matka Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? IP: *.chello.pl 16.06.06, 22:53
          Bzdury piszesz. Nie miałam żadnego ślubu i nie miałam żadnych problemów z chrztem mojego
          dziecka. Gdy chciałam dać pieniądze, to nie chciano ich ode mnie przyjąć. To było w parafii pw.
          Dzieciątka Jezus w Warszawie.
    • Gość: Kachna Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 08:30
      mojego Synka ochrzcił Ksiądz Niedałtowski w kaplicy Kościoła Św. Jana - parafia
      Św. Mikołaja w Gdańsku - zamiast wymaganej przez mojego proboszcza dłuuugiej
      listy niezbędnych "dokumentów" - poprosił, żeby przynieść akt urodzenia, świecę
      i białą szatkę.
      • teen69 Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? 14.06.06, 17:55
        A dziecku to po co? Jest za durne żeby zostac wiernym, a rodzice też jakby
        durniejsci od potomka.
        • zuz-anka teen69 16.06.06, 17:06
          Ciebie to tylko wyciąć palancie!
          Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, to milcz.
          Ja też polecam kośćiół św. Mikołaja - jak chrzciłam tam starsza córkę, to
          prosili o pisemna zgodę z mojej parafii naochrzczenie dziecka u nich (to było
          prawdziwe wyzwanie!!!)
          • teen69 Re: teen69 16.06.06, 17:22
            Oh ta miłość bliżniego po katolicku. Napij sie wody tej co maczaja sobie rece
            a zobaczysz, czy swięcona czy szpital zakazny.
        • Gość: %% Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 16.06.06, 17:24
          teen69 napisał:

> A dziecku to po co? Jest za durne żeby zostac wiernym, a rodzice też jakby
          > durniejsci od potomka.

Nie o tym watek, ale przecież trzeba coś beknąc , cokolwiek........

• ba_nita Re: na szczęście Ty jesteś mądry - będziemy Cię 28.06.06, 22:33
          czcić....(Co za kretyn...!!!)
      • Gość: Gośka Pyt. do Kachny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 09:40
        Czy mieliście ślub kościelny bo znajomi również poszukują takiego księdza co
        ochrzci bez ślubu. Proszę o odpowiedź. Gośka
        • Gość: Tomek Re: Pyt. do Kachny IP: *.multimedia.pl 19.06.06, 10:01
          Co prawda nie jestem "Kachną", no i zawarłem ślub kościelny, ale z przekonaniem
          mogę polecić kontakt z ks.Niedałtowskim, opiekunem kościoła pw. św. Jana w
          Gdansku. Z pewnością nie będzie robił jakichś zbędnych "barykad" formalnych - a
          poza tym to naprawdę ciekawy człowiek, dobry ksiądz i interesujący rozmówca :-)
          A propos formalności - braliśmy z Żoną ślub u św. Jana i o ile mój "własny"
          proboszcz robił problemy, o tyle ks. Krzysztof potraktował nas oboje bardzo
          serdecznie. Dodam, że zależało nam na ustaleniu możliwie szybkiego terminu
          ślubu (w drodze był Młody). Pozdrowienia serdecznie! PS. I wszystkiego NAJ dla
          Mojej-Ładniejszej-Połowy (dziś 2. rocznica naszego ślubu!!!)
          • Gość: gosia Re: Pyt. do Kachny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 10:50
            Dzięki to ja też składam życzenia z okazji rocznicy.
            • Gość: Tomek Re: Pyt. do Kachny IP: *.multimedia.pl 19.06.06, 12:27
              Dziękuję w imieniu swoim i Żony :-)
              PS. Tak trochę BTW: Ks. Niedałtowski popełnił był ostatnio książkę -
              www.wkts.pl/index.php?catid=11&pid=360
              Jeżeli kogoś interesuje Ostatnia Wieczerza niekoniecznie w "spiskowym" ujęciu
              Dana Browna ;-)
              • Gość: gienio moj brat chrzcil syna w Różynach kolo Gdańska IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.06, 05:45
                tez nie maja koscielnego, chrzestni musieli miec zaswiadczenie ze sa
                katolikami, ksiadz skasowal grosze - nie pamietam ile ale wiem od innych
                rodzicow ktorzy chrcili tego dnia ze wzial ttyle samo od nich. Ładny kościół,
                mily ksiadz taki starszy dziadzio, podobno kazdemu da slubu nawet jak brzuch
                widzi.powodzenia
    • demonii Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? 20.06.06, 13:07
      W Sopocie u św. Michała. My nie mamy nawet cywilnego, dopiero planujemy, choc
      specjalnie nam się nie spieszy :-) oczywiście bedą pytania, na które należałoby
      dyplomatycznie odpowiedziec tak by "wilk był syty i owca cała", księża to też
      urzędnicy, niestety...
      powinno być ok. Powodzenia
    • Gość: eMKA Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 13:39
      Np. w parafii w Kowalach (św. Kingi)koło Gdańska. Życiowy Ksiądz.
      • wslizg Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? 20.06.06, 17:27
        W domu butelką szampana jak statek. Jak przezyje to dobre geny, jak nie to
        znaczy ze slabe geny.
    • Gość: abp Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 20:00
      Proszę o kontakt tlefoniczny 0 602855601
      Najlepsze i najnowsze informacje i wiadomości. Zawsze sprawdzone i na
      gwarancji.
      • Gość: RAFCIAS Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? IP: *.softlab.gda.pl 02.07.06, 01:39
        MAŁO WIECIE PROBOSZCZ SAMP SZANOWNY W PARAFII NA DMOWSKIEGO NIE CHCIAŁ OCHRZCIĆ
        DZIECKA.NO ALE TO BYŁO DAWNO TERAZ MAMY JUŻ ŚLUB KOŚCIELNY ALE TAMTO ZDARZENIE
        ZAPAMIĘTAM DŁUGO.GORĄ MOHEROWY BERET.KKKKKLLLLLEEEEERRRRR
        • mmk9 a co to ma do beretow ? 02.07.06, 09:03
          To jest, widzisz,tak. Istnieją ludzie wierzący, ktorzy modlą się, chca żyć w
          lączności z Kościolem a swoje dzieci wychowywać w wierze, a którym poplątalo
          sie w życiu :pomylili się, zostali porzuceni . Nie moga wziąc ślubu kościelnego
          z drugim małżonkiem, ale rokują nadzieję na to, że chrzest nie będzie tylko dla
          picu, ze będa to dziecko wychowywac po katolicku. Istnieją tez tacy co to "po
          co nam ślub, a ksiądz MUSI nam wykonac "uslugę". Otoz nie musi. Są tacy którzy
          machną ręką i tacy, ktorzy bronią powagi sakramentu. A ty praktykujący jesteś ?
    • Gość: Robert Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? IP: *.dial12.evenlink.com 22.06.06, 23:41
      Prosze przyjechac do USA - jestem proboszczem parafii PNCC (Polish National
      Catholic Church) we Frackville, PA. Kosciol Rzym-kat. w USA uznaje sakramenty
      udzielane w PNCC. Tu nie ma problemu! Dziecko jest niewinne i powinno zostac
      ochrzczone bez zadnych warunkow! Pozdrawiam - Ks. Robert Plichta
    • ela.buu Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? 25.06.06, 11:24
      Wiatm
      W Kościele Katolickim każdy ma prawo udzielić sakramentu chrztu.
      Urzyj tego jako karty przetargowej z ksiedzem.
      Jest jeszcze druga opcja idzie do dowolnego koscioła protestanckiego badz
      prawosławnego ( w kościołach chrzescijanskich jest uznawalność sakramentów)
      to tez jest argumenta przetargowy z ksiedzem
      pozdrawiam i powodzenia
      • a000000 Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? 26.06.06, 17:37
        ela.buu napisała:

> W Kościele Katolickim każdy ma prawo udzielić sakramentu chrztu.

Jedynie w obliczu śmierci dziecka!!!!!!!!! W innym przypadku obowiązuje procedura.

Oto słowa kodeksu kanonicznego:

Kan. 868 -

§ 1. Do godziwego ochrzczenia dziecka wymaga się:

1° aby zgodzili się rodzice lub przynajmniej jedno z nich, lub ci, którzy
        prawnie ich zastępują;

2° aby istniała uzasadniona nadzieja, że dziecko będzie wychowane po katolicku;
        jeśli jej zupełnie nie ma, chrzest należy odłożyć zgodnie z postanowieniami
        prawa partykularnego, powiadamiając rodziców o przyczynie.

A więc należy księdza przekonać, że istnieje uzasadniona nadzieja, że dziecko
        będzie wychowywane w duchu katolickim.
        Najlepiej jakiś ksiądz który Was zna. Jest bardzo wiele par niesakramentalnych,
        które mają kontakt z księdzem, przynajmniej raz w roku w czasie kolędy, i
        wówczas ksiądz sobie wyrabia zdanie o światopoglądzie rodziców i przeszkodach
        formalnych.
        Jeśli nie znacie żadnego księdza, może ewentualni chrzestni będą księdzu znani.

I jeszcze jedno:
        Kan. 848 - Oprócz ofiar określonych przez kompetentną władzę kościelną, szafarz
        nie może domagać się niczego za udzielanie sakramentów, przy czym potrzebujący
        nie powinni być pozbawieni pomocy sakramentów z racji ubóstwa.

Co oznacza, że należy opłacić opłaty manipulacyjne, a jeśli ktoś biedny, jest z
        opłat zwolniony. Ksiądz wie, kto w parafii biedny i nie ma nawet na piwo.

Gdy ja chrzciłam swoje dziecko, NIKT nie wspominał nawet o opłatach. Na
        korytarzu stała puszka z napisem: co łaska.
    • asienka32 Kiedys Matemblewo bylo miejscem, gdzie 28.06.06, 20:46
      nikt nie robił problemów z ochrzczeniem nieślubnego dziecka.

W końcu to sanktuarium MB Brzemiennej i Dom Samotnej Matki.
    • maltez Re: gdzie ochrzcić dziecko -rodzice ślub cywilny? 16.11.06, 04:38
      dziekuje wszystkim za cenne informacje ;-)
      Bez problemu w swieta ochrzcimy nasza coreczke w kosciele na Abrahama w
      Gdańsku. Proboszcz nie robil zadnych problemow ;-).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka