Dodaj do ulubionych

Nowy w Sopocie :) - pomożecie ???

16.11.06, 14:15
Może niektórzy pamiętają mój wątek o tym,gdzie mieszkać w Gdyni - zakończony
wnioskiem,że zamieszkam w Sopocie.No to mieszkam już (pierwsze dwie noce w
wynajętym mieszkaniu w Sopocie Górnym) i mam prośbę o pomoc w następujących
kwestiach:

gdzie jeść żeby było smacznie i niedrogo?
gdzie nie chodzić,żeby nie dostać w nos ?
gdzie chodzić,żeby zobaczyć coś ciekawego poza najsłynniejszą ulicą Monte
Cassino?
jak wyjechać z Sopotu w piątek w kierunku na Toruń ,żeby nie stać w korku ?
wszelkie inne uwagi poszukiwane

Bardzo mi pomogliście w wyszukaniu mieszkania , teraz - jak już tu mieszkam -
będę wdzięczny za pomoc w utrzymaniu się :)

Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: Wujek Super Rada Re: Nowy w Sopocie :) - pomożecie ??? IP: *.chello.pl 16.11.06, 14:46
      gdzie jeść żeby było smacznie i niedrogo?
      - u siebie w domu - produkty z biedronki:)

gdzie nie chodzić,żeby nie dostać w nos ?
      -najlepiej w ogóle nie wychodzić w pojedynkę oraz orientować się co do klubów
      piłkarskich - jaka dzielnica i miasto - jaki klub:)

gdzie chodzić,żeby zobaczyć coś ciekawego poza najsłynniejszą ulicą Monte
      Cassino?
      -najlepiej wyjeźdzać z Sopotu jak najdalej

jak wyjechać z Sopotu w piątek w kierunku na Toruń ,żeby nie stać w korku ?
      -najlepiej wyjechać w czwartek o 23.59
    • Gość: blox Re: Nowy w Sopocie :) - pomożecie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 15:57
      Dobre 'talarki z gyrosem i zestawem surówek', przy peronie w Sopocie na ul
      Kosciuszki , na przeciw cukierni rydelek, obok pubu Kinsky
    • Gość: michal Re: Nowy w Sopocie :) - pomożecie ??? IP: *.chello.pl 16.11.06, 18:13
      Podpowiadam:1/stoluj sie w barach mlecznych na Przymorzu,2/nie wychodz z domu,3/udaj sie na gdanska starowke,4/dojedz do obwodnicy przez Orlowo Wielkopolska.Milego pobytu w Sopockowie.
    • miko_why pomożemy... 16.11.06, 22:37
      To ja dla odmiany spróbuję odpowiedzieć z sensem:
      1. w okolicach Górnego Sopotu masz np Corner (róg Niepodległosci i ul.
      Podjazd), dobry gyros-rolo jest na Monte u wylotu ul. Obr Westerplatte.
      Najlepiej przetestuj po prostu kilka lokali z okolic Monciaka.
      2. w Sopocie jest spokojnie, no może poza weekendowymi wieczorami w łazienkach
      północnych (Viva etc.)
      3. Sopot nie jest zbyt wielki, w kilka dni przejdziesz wszystko wzdłuż w
      wszerz. jak chcesz zrobić to świadomie, to poszperaj trochę w internecie, kup
      jakiś przewodnik (gorąco polecam "Opowieści sopockich kamienic" Hanny
      Domańskiej, także "Sopot. Przewodnik" Marka Sperskiego, ew. coś Mamuszki)
      polecam też strony:
      www.rzygacz.webd.pl/index.php?sopotologia
      www.dawnysopot.pl
      www.forum.dawnygdansk.pl
      4. wielu możliwości nie masz, dojedź po prostu do obwodnicy, zajszybciej będzie
      pewnie Spacerową w Oliwie

• no_nick Podziwiam poczucie humoru 17.11.06, 09:23
        I szczere dzięki miko_why.

Pamiętam jak parę lat temu zamieszkałem w Warszawie - mieście dość powszechnie
        wyśmiewanym na forach ze względu na domniemane bufoniarstwo mieszkańców.Zadałem
        takie same pytania na forum mojej dzielnicy,znacznie większej niż
        Sopot,dostałem pierwszego dnia kilkanaście fajnych odpowiedzi (w tym ceny w
        okolicznych sklepach,rekomendacje jakimi taksówkami jeździć taniej,którędy
        objechać poranne korki,itp).Poczułem się znacznie fajniej.
        • Gość: deren Re: Podziwiam poczucie humoru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 10:04
          A my podziwiamy Twoje poczucie humoru. Sopot to nie Warszawa (Bogu dziękować) z
          dziesiątkami korporacji taksówkowych, milionem sklepów i barów.
          Większość z powyższych rekomendacji jest jak najbardziej poprawna.
          Tanie jedzenie masz w stołówkach studenckich na uniwerku, tanich sklepów w
          Sopocie nie ma, a do Torunia w piatkowe popołudnie bez stania w korkach sie nie
          obejdzie (najlepiej wyjechac przez Brodwino do Gdyni i Wielkopolska do
          obwodnicy).
          Pomieszkasz troche to sam dojdziesz do takich wnioskow.
        • miko_why Re: Podziwiam poczucie humoru 17.11.06, 14:56
          Przyznam szczerze, że nie złapałem, o co ma chodzić z tym poczuciem humoru.
          Że nie podałem listy cen z najbliższego warzywniaka?
          • Gość: kara Re: Podziwiam poczucie humoru IP: *.sopot.wirt.pl 17.11.06, 15:54
            smacznie i tanio jest w barze dobra kuchnia (boczna od kosciuszki chyba
            dworcowa),
            z tym wyjeżdżaniem na Toruń to nie wiem, ale mamy też w Sopocie stację kolei:)))
            oprócz monte cassino- koniecznie obejrz łysą górę- ostatni moment na cudowny
            spacer po lesie: od wyscigów do łysej właśnie. tam jest orczyk- wiec jeśli
            masz narty to zimą mozna zjeżdzać na nartach z widokiem na morze- to jedyna
            szansa na taką atrakcję w tej części europy:)))
            w ogóle las jest fajny, ma miejsca widokowe i jest spokojnie. jest też
            grodzisko,ale też w lesie.
          • no_nick do miko_why'a 22.11.06, 09:30
            miko_why napisał:

> Przyznam szczerze, że nie złapałem, o co ma chodzić z tym poczuciem humoru.
            > Że nie podałem listy cen z najbliższego warzywniaka?

Sorki miko_why.Jak przeczytałem swój post , to pojąłem że mogłeś mnie źle
            zrozumieć.Bardzo jestem Ci wdzięczny za jedyny sensowny post.Komentarz do
            poczucia humoru dotyczył wcześniejszych postów,mających się nijak do mojego
            pytania.
    • fagot Re: Nowy w Sopocie :) - pomożecie ??? 17.11.06, 18:12
      no_nick napisał:

> Może niektórzy pamiętają mój wątek o tym,gdzie mieszkać w Gdyni - zakończony
      > wnioskiem,że zamieszkam w Sopocie.No to mieszkam już (pierwsze dwie noce w
      > wynajętym mieszkaniu w Sopocie Górnym) i mam prośbę o pomoc w następujących
      > kwestiach:
      >
      > gdzie jeść żeby było smacznie i niedrogo?
      To zależy jak smacznie i na ile niedrogo ;)
      Także od tego pomieszkujesz, gdzie pracujesz i jak daleko chce ci się chodzić.
      Spróbuj w "Tawernie u Maćka" w "Krzywym Domu" - jedzenie proste, smaczne i
      niezbyt drogie, w "Bulaju" nad morzem - smacznie ale drożej, sprawdź
      restauracje wzdłuż Grunwaldzkiej od wylotu MC do Chopina, zajrzyj do
      pierogarni "Szopa" . W wolnej chwili zajrzyj sobie na wwwdottrojmiastodotpl.
      > gdzie nie chodzić,żeby nie dostać w nos ?
      Z wyłączeniem okolic Vivy/Galaxy w piątkowe/sobotnie wieczory jest raczej
      bezstresowo.
      > gdzie chodzić,żeby zobaczyć coś ciekawego poza najsłynniejszą ulicą Monte
      > Cassino?
      Wszędzie poza MC ;) Jak już ktoś napisał - teraz najlepiej po lesie póki pogoda
      jako taka. Wzdłuż morza masz ścieżkę rowerową/trakt spacerowy do Brzeźna, po
      drodze Muzeum Sopotu i knajpka na knajpce, btw - rower raczej wyklucza piwo bo
      Straz Miejska potrafi nawinąć się z alkomatem. W stronę Gdyni, również wzdłuż
      morza (jeśli na rowerze to górski bo miejscami dziko), główna atrakcja - klify
      z widokiem na Zatokę. Powłóczysz się trochę to na pewno znajdziesz cos dla
      siebie :)
      > jak wyjechać z Sopotu w piątek w kierunku na Toruń ,żeby nie stać w korku ?
      Z uwagi na przebudowę w Gdańsku jak najszybciej do obwodnicy - albo
      Oliwa/Spacerowa albo Brodwino/Sopocka/Karwiny. IMHO na Spacerowej w piątek mogą
      być większe korki (Geant) ale sam sprawdź. Na szczęście dla ciebie - w piątki
      wieczorem raczej przyjeżdża się do 3miasta niż wyjeżdża. Z moich doświadczeń do
      Torunia najlepiej 1ką do Świecia i na drugą strone Wisły. Jeśli wolisz boczne
      drogi (kręte, malownicze i raczej puste) to: Gdynia - Kościerzyna - Zblewo -
      Skórcz - Warlubie i na 1kę. Zimą ODRADZAM.
      > Bardzo mi pomogliście w wyszukaniu mieszkania , teraz - jak już tu mieszkam -
      > będę wdzięczny za pomoc w utrzymaniu się :)
      You're welcome.
      > Dzięki
    • metamorphosis4 Witaj w Sopocie No_nick :) 17.11.06, 18:21
      Jako niemal codzienny wyjeżdżacz "na Toruń" odpowiem tak:
      Musisz wyjechac na obwodnicę, ale Boże broń nie przez Oliwę i Spacerową!
      Wyjechać najlepiej tak, jak pisali moi poprzednicy: Malczewskiego-Sopocka-
      Wielkopolska. Korek może Ci się trafić na Sopockiej u góry w godzinach 16.30-
      17.30, ale dalej juz OK, bo dwa pasy. Obwodnica do końca i w prawo na Toruń.
      Voila!
      Jeżeli dużo jeździsz samochodem, to bezwzględnie polecam CBradio, bo wtedy
      możesz na bieżąco dowiedzieć się którędy jechać, by uniknąć korków. Ja bez
      radia w ogóle w trasę nie startuję. Szczególnie na trasie między Tczewem, a
      Gniewem można się nieźle naciąć. W zeszłym roku w grudniu, jak misiaki zbierali
      na święta naliczyłam na tym odcinku 6 suszarek! Jeśli nie masz CB, to dobry
      punkt jest podobno w Gdańsku na Słowackiego. Mają dobry sprzęt i na miejscu
      montują.
      Co do jedzenia, to raczej jem w domu, więc tu nie pomogę. Mogę ewentualnie
      doradzić gdzie jest na pewno dobre - Wieloryb na Podjeździe. Niestety ceny dość
      wysokie i to raczej na specjalne okazje polecam. Smaczne jedzonko jest też w
      Przystani na plaży (po prawej od molo ale na piechote to spory kawałek).
      Sopot jest piękny i nie będę Ci mówić gdzie powinieneś pójść, żeby zobaczyć coś
      ciekawego, bo piękne miejsca znajdziesz niemal wszędzie, gdzie się udasz.
      Koniecznie musisz zobaczyć ul.Obrońców Westerplatte, bo jest cudna i bardzo
      klimatyczna. Trójmiejski park krajobrazowy, tez jest wart przespacerowania.
      Co do miejsc niebezpiecznych, to się nie wypowiadam, bo nigdy nic złego mnie
      nie spokało w żadnym miejscu Sopotu. Oczywiście w sobotę nad ranem w okolicach
      klubowych lepiej mieć się na baczności, ale tak jest pewnie we wszystkich
      miastach :/
      Koniecznie przejrzyj strony podane przez kolege powyżej, bo to naprawdę ciekawe
      znać historie miejsc, które się ogląda i napewno kilka opisów skusi Cie do
      zwiedzania.
      Zobaczysz, że będzie Ci się dobrze mieszkać. Sopot zimą jest taki romantyczny i
      spokojny :)
      • alice75 Re: Witaj w Sopocie No_nick :) 17.11.06, 18:51
        Podpisuje się w całości pod wypowiedzia kolegi. Zwłaszcza w zakresie cb-radio,
        oile ktoś dużo jeżdzi oczywiscie.
        A czy te wyjazdy do torunia, to konieczność? Ja też przeprowadziłam się tu z
        Torunia i wszystkiego uczyłam się sama-nie wpadłam na pomysł forum, ale
        cóż...bloindynka jestem:)
        No i na początku tez jeżdziłam co tydzień, bo znajomi itd, ale szybko mi
        przeszło i teraz nie wyobrażam sobie mieszkac gdzie indziej, niz w Trójmieście.
        Sorry, ale Torun jest nudny, choć starowka piękna, dla mnie nic się tam nie
        działo. Nie ma porównania z trójmiastem, na pewno do docenisz, a z czasem
        poznasz nowych ludzi i będzie fajnie. trzymam kciuki
        • no_nick Re: Witaj w Sopocie No_nick :) 22.11.06, 09:40
          alice75 napisała:

> A czy te wyjazdy do torunia, to konieczność?

Jeżdżę jeszcze dalej niż do Torunia,tam mieszka rodzina,która na razie nie chce
          się nigdzie przeprowadzać.Taki ze mnie weekendowy mąż i ojciec.

pzdr

nn
      • no_nick wielkie dzięki metamorphosis4 22.11.06, 09:35
        W pierwszy weekend jechałem tak jak opisujesz i było znośnie.CB radio muszę
        faktycznie zaintalować,chociaż do tej pory śmiałem się z wypasionych fur
        najeżonych wielkimi antenami - nie jeżdżę niczym extra,także ze mnie się nie
        będą śmiać.
    • lenn_eavy Re: Nowy w Sopocie :) - pomożecie ??? 17.11.06, 23:49
      Jezeli wydostaniesz sie juz z S Gornego, to dalej jakos pojdzie. Chociaz wybudowali tam ostatnio komistariat, to i tak nie przeszkadza on zupelnie ludziom z bidula robic swoje ;]. Wiem co nie co o tej dzielnicy, bo moj kolega tam mneszka, to mi czasem opowiada. Pewnie sa gdzies w 3miescie jakies gorsze dzielnice, ale tej do najbezpieczniejszych deinitywnie nie zaliczylbym. Ale to bolaczka kazdego wiekszego miasta.
      • metamorphosis4 Re: Nowy w Sopocie :) - pomożecie ??? 18.11.06, 00:00
        Lenn, a co sie tam w górnym sopocie dzieje? Pytam, bo mieszkałam tam od
        urodzenia. Teraz mieszkam w Kamiennym Potoku, więc też niedaleko i jakoś nigdy
        nawet nie słyszalam o jakichś niebezpieczeństwach. A sorry, jak byłam w
        podstawówce, to koleżanki opowiadały o ekshibicjoniście krążącym po lesie, ale
        ja na niego nigdy nie trafiłam ;(
        Tak oprócz tego, to nigdy nic, a przecież ten, jak to nazywasz, bidul byl tam
        od zawsze i to na mojej ulicy (23 marca). Co tam się teraz dzieje? Rodzice mi
        nic nie mówili. Hmm...
    • Gość: bule Kadziedłka w Sopocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.06, 11:12
      Hej,
      czy ktoś z Was wie może, gdzie w Sopocie mogę kupić wonne kadzidełka?

pozdro.
      • demonii Re: Kadziedłka w Sopocie 19.11.06, 15:03
        Powinny być w Bryzie na mociaku, taki dom handlowy na przeciwko Roostera, na
        parterze chyba znajdziesz:-)) tylko nie wiem czy to się jeszcze Bryza nazywa :-))
        • Gość: asd Re: Kadziedłka w Sopocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.06, 18:08
          Tez kupisz w sklepie indyjskim, obok kina bałtyk, w połowie monciaka
    • Gość: marty145 Re: Nowy w Sopocie :) - pomożecie ??? IP: 195.149.124.* 21.11.06, 12:32
      cześć, jest prawdopodobne, że nie długo bedę przenosił się z Poznania do
      Trójmiasta - ile płacisz za mieszkanie w Sopocie? Jakie jest duże?
      • no_nick Re: Nowy w Sopocie :) - pomożecie ??? 22.11.06, 09:37
        Gość portalu: marty145 napisał(a):

> cześć, jest prawdopodobne, że nie długo bedę przenosił się z Poznania do
        > Trójmiasta - ile płacisz za mieszkanie w Sopocie? Jakie jest duże?

Cześć

Mieszkanie ma 38 metrów , blok 7 piętro - 1000 + 200 czynsz + liczniki.
    • Gość: marty145 tez mam pytanie.. IP: 195.149.124.* 21.11.06, 12:34
      cześć, jest prawdopodobne, że nie długo bedę przenosił się z Poznania do
      Trójmiasta - ile płacisz za mieszkanie w Sopocie? Jakie jest duże?
      • no_nick Bardzo uprzejmie dziękuję wszystkim!!! 22.11.06, 09:47
        za pomoc w znalezieniu mieszkania (mój wcześniejszy wątek) i za bezcenne opinie
        w niniejszym wątku.Pierwsze dni mieszkania w Sopocie i pracy w Gdyni są raczej
        fajne - chociaż nie mam zbyt wiele czasu na przyjemności - to na molo i w barze
        Przystań już byłem.
        Jeszcze raz bardzo dziękuję!

nn

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka