Dodaj do ulubionych

Trojmiasto moich marzen

24.02.07, 00:05
Po przeczytaniu dyskusji o siedmiu grzechach glownych zaczęłam myslec o
Trojmiescie moich marzeń. Mnostwo siezek rowerowych, czyste dwoe kolejowe,
odbudowana Wyspa Spichrzów i centrum Sopotu. Jescze duzo szkolnych basenow
dla dzieci w Gdansku i Gdyni. No i drozny dojazd do autostrady.
Jak wygląda Wasze wymarzone Trojmiasto?
Obserwuj wątek
    • Gość: milego_dnia Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.such.nat.hnet.pl 24.02.07, 00:33
      A nie lepiej zamiast dojazdu do autostrady zrobić samą autostradę?
      No chyba, że aktualnie tylko dojazd jest na miarę naszych potrzeb i
      mozliwości ;)
      • Gość: polikat Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 10:45
        Mnie marzy sie Trojmiasto wolne od tych szkaradnych wszedzie sterczacych
        reklam. Zasmiecaja na przestrzen zyciowa!
      • Gość: geograf Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 18:14
        Jak marzyc to marzyc. Zamiast SKM - metro , A w miejscu SKM trakt turystyczny
        dla pieszych i rowerzystow
        • Gość: marzyciel Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 20:46
          ja też widzę oczami wyobraźni metro i szybką kolejkę w kierunku obwodnicy,
          najlepiej w kilku miejscach,np. do Osowy, do Chwarzna, itd. Oprócz tego
          obwodnica południowa, północna, tunel pod Sopotem i zaprzestanie wycinki lasów
          pod deweloperke i w ogóle większa dbałość o nasze wspaniałe lasy. Plus ścieżki
          dla rowerów, ale nie z kostki i bez krawęzników w poprzek. I jeszcze czyste
          plaże, czysta woda w zatoce, mogliby też coś zrobić z hałdą fosfogipsów.
          Dbałość o zabytki, mniej wandalizmu, większa świadomość tego, że to co jest
          poza naszym podwórkiem, to nie jest "państwowe" (czyli niczyje) tylko nasze
          wspólne i świadczy o mieszkańcach i władzy jako o gospodarzach tych miejsc.
          Większa dbałość o czystość i schludność Trójmiasta, tak żeby nie zajmowało
          więcej ostatniego miejsca wśród portów Bałtyku odwiedzanych przez duże
          wycieczkowce. Chciałbym widzieć na ulicach więcej zadowolonych z życia,
          uczciwych, uśmiechniętych, pogodnych i życzliwych sobie trójmieszczan.
          Przydałoby się też wreszcie wybudować halę sportową oraz stadion "Baltic
          Arena", może jakieś baseny, boiska, porty jachtowe z prawdziwego zdarzenia,
          ogólnie więcej obiektów sportowych, itp.
          • Gość: pati Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 21:19
            W piatkowej gazecie byltekst prof. Januszajtisa, ktory pisal o wymarzonym
            bezgrzesznym gdansku. Polecam - wizja podobna do twojej
            • Gość: mem Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 23:46
              Moje marzenia sa bardzo przyziemne - czyste dworce!
          • Gość: Michal dobry komentarz. Wandalizm IP: *.witnet.pl 25.02.07, 00:07
            Swietny komentarz.
            Tez uwazam ze nienajlepsze wrazenie na przyjezdnych stanowia zdewastowane
            przystanki, swiezo wyremontowane dzieki kasie z Unii. Absolutnie swiadczy to o
            mieszkancach i wlascicielach. Najbardziej dziwi mnie brak reakcji mieszkancow
            (wezwac policje) oraz samej Policji i SM na akty wandalizmu, ktore z reguly maja
            miejsce w tych samych miejscach i o tych samych porach. Malo tego, czesto pod
            okiem kamer!
            Czy w normalnym europejskim miescie kazdy automat do biletow musi byc
            monitorowany 24 h na dobe a mimo to po 7 dniach zostanie zdewastowany?? Jakos
            ludzi nie gryza pobazgrane tunele i swiezo wyremontowane kamienice, potluczone
            wiaty, pooblepiane reklamami barierki. A wlasnie na to turysci zwracaja
            najwieksza uwage.
            W innych miastach mniej sie inwestuje w infrastrukture miejska ale sprawiaja one
            wrazenie bardziej zadbanych i szanowanych przez mieszkancow.
            Gazeta moglaby sie wlaczyc do akcji w stylu: wandale kradna i twoje pieniadze
            czy cos w tym rodzaju. Niestety, najskuteczniejszym sposobem byloby chyba
            (chociaz na pewnien czas) wprowadzic nagrody pieniezne za powiadomienie o
            dewastacji (pod warunkiem ze sprawca otrzyma wieksza kare niz np dana szyba jest
            warta!)
            • Gość: mem Re: dobry komentarz. Wandalizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 00:16
              No tak, niestety dworce sa swego rodzaju swiaecwem poziomu naszej kultury, ba
              cywilizacji
              • Gość: pati Re: dobry komentarz. Wandalizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 11:00
                trojmiasto marzen bez bez chaosu reklamowegoi architektonicznego
    • paddinktun Re: Trojmiasto moich marzen 25.02.07, 15:12
      Turystyczna linia autobusowa biegnaca lasem od Gdyni az do Gdanska.
      Wypozyczalnia skuterow wodnych w Gdyni (jesli ktos powie, ze to nieekologiczne
      natychmiast sie wycofam).
      Na kazdym podworku i na ulicach pojemniki do segregacji smieci.
      Nowoczesne schronisko dla psow w Gdyni, takie schronisko jakie widze na Animal
      Planet.
      Zegluga na Hel poza sezonem. Chociaz jeden rejs tygodniowo!
      • Gość: poli Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 00:42
        Tak malo mamy marzen
        • maciejo85 Re: Trojmiasto moich marzen 26.02.07, 11:43
          Trójmiasto bezpieczne, czyste, ładne.
          Miasto gdzie każdy znajdzie swoje miejsce.
          Miejsce w którym będziemy chcieli żyć ;)
          ------------------------
          www.konopinski.pl
          • Gość: bard Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.gdansk.agora.pl 27.02.07, 17:53
            To bezpieczeństwo, o którym piszesz przewija się też w dzisiejszej gazecie w
            tekscie redaktora Chrzana na podstawie badań PBS
    • Gość: Kalina Zakaz reklamy zewnętrznej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 07:56
      Zakaz reklamy zewnętrznej by chyba najszybciej poprawił nam wszystkim komfort
      życia. Sterty chaotycznych, często poprzekrzywianych i dość prymitywnych
      bilbordów i szyldów zaśmieciły krajobraz od centrum po Półwysep. Takie zakazy
      chyba funkcjonują w wielu miejscach na świecie.

Przydałaby się też większa kultura tych mieszkańców, którzy są publikowani w
      prasie. Jest zbyt dużo kłótni, jadu, złości. Sztandarowym przykładem zła jest
      pisarz Hulle z jego towarzystwem wzajemnej adoracji. Albo chociaż dziennikarze,
      którzy by takich ludzi po prostu nie cytowali. Niezależnie od racji częste jest
      odwoływanie się do emocji.

Dziennikarze lokalni to też okazja do refleksji. Żyjemy codziennie lokalnymi
      wiadomościami, które są okropne. Sporo w tych wiadomościach zła, jątrzenia,
      rozdmuchiwania afer, nagonek na niewinnych ludzi. Tak jak w Warszawie
      dziennikarze właściwie zjedli tego doktora G. bez sądu, tak u nas też się dzieją
      podobne historie. Jedyna nadzieja w lokalnej Wyborczej, oby trochę jeszcze
      bardziej podniosła szeroko rozumiany poziom i tchnęła w mieszkańców trochę
      pięknego ducha i spokoju, umiejętnie balansując między kulturą osobistą a nakładem!

Poza tym Trójmiasto jest najlepszym miejscem w Polsce do mieszkania (morze,
      jeziora, lasy, górzysty teren, prawie na piechotę na prom do Skandynawii).
      • Gość: cypis Re: Zakaz reklamy zewnętrznej! IP: 213.17.251.* 01.03.07, 09:42
        Trójmiasto bez bloków z wielkiej płyty, a przynajmniej z blokami po
        rewitalizacji. Bez tych Pekinów, Meksyków, z szerokimi równymi jak stół i
        bezpiecznymi drogami, z gęstą siecią ścieżek rowerowych. Nowoczesne stadiony w
        Gdyni i Gdańsku. Chodniki bez parkujących na nich samochodów, no i wreszcie
        nowoczesne i czyste dwroce. Może moje wnuki tego dożyją :-)
      • Gość: piko Re: Zakaz reklamy zewnętrznej! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 10:35
        Zgadzam się, ale nie zakazem. Pomyśl jakie to by miało konsekwencje dla rynku
        pracy i atrakcyjności inwestycyjnej dla np. sieci handlowych. W cywilizowanych
        miejscach taka reklama musi być elementem przestrzeni i zatwierdza ją
        jakiśkonserwator lub architekt miata. Trzeba mieć pozwolenie z urzędu. A w
        Trójmieście masa jest szkaradnych reklam jak w Wwie lub Krakowie w połowie lat
        90-tych. A już obsmarowywanie willi we Wrzeszczu reklamami np. sklepu z
        uszczelkami to barbarzyństwo. Serce się kraje, jak to się ogląda.

Ale czemu się dziwić, skoro właścicielka jednej z największych hurtowni
        alkoholu w Gdyni mówi mi: Panie, a po co mi porządny szyld, jak to 2000 zł
        kosztuje. I to jest niestety clou programu. Obawiam się, że jeszcze długo się u
        Was nic pod tym względem niestety nie zmieni, bo po prostu ludzie nie są
        skłonni wydawać pieniędzy na to, żeby było ładnie.

Myślę, że dla takiego Szczurka czy Adamowicza jest niewyobrażalne wydanie bańki
        dolarów na kampanię w NY Timesie, jak to zrobił Wrocław lat temu kilka. Wrcoław
        był wtedy za Gdańskiem, spórzcie gdzie jest dziś i jakie ma inwestycje u
        siebie.

Proszę, upraszam się wręcz o trochę mniej najtańszego i kiepskiego PRu w
        stylu "najlepsze miejce do mieszkania w Polsce". Niewątpliwie ma fantastyczne
        uroki i przyznaję bez bicia, że zimne piwko w Kontraście w upalny dzień smakuje
        wyśmienicie, starówka Gdańska jest wspaniała, a kluby sopockie + molo to
        pierwsza klasa.

Tylko, że to tylko część, z której niekoniecznie korzysta się codziennie, a
        niektórzy z miejscowych zapewne rzadko.
        A z codziennością jak? Jedyna ulica łacząca trzy miasta poza obwodnicą - co
        będzie jak tam się TIR wywali? Gdynia nie dojedzie do pracy do Gdańska? Bo na
        obwonicę też nie tak łatwo po przejechaniu Alei Wielkopolski wskoczyć.
        Zaniedbania komunikacyjne na poziomie początku lat 90-tych (wiecie gdzie dziś w
        Polsce bilet miesięczny trzeba wykupić do 5-go danego miesiąca, bo potem to
        już "nie nada"? A no w Gdyni, która się szczyci najlepszą komunikacją w
        Trójmieście. I to najdrożej w Polsce).

Góra fosforanów w Gdańsku, nikt nie wie ile rozbiera się na lewo statków z
        azbestem w stoczniach, co statki wylewają w dokach do morza itd. Trójmiasto ma
        największy wskaźnik zapadalności na nowotwory w kraju, większy niż na Śląsku!

Dodatkowo podział demograficzno-zarobkowy jak w Rosji, 10% bardzo bogatych i
        90% po prostu biednych. Masa frustracji, agresji i nieufności do innych. Jeden
        z największych w kraju wskaźników przestępczości, w tym dramatycnie wysoki
        udział przestęptw ciężkich - zabójstwa, gwałty, poważne rozboje.

Ale nie o to chodzi, żeby wymieniać wady, bo każde miasto ma. Tylko nikt w
        Polsce po prostu się tak nie napina i nie ściemnia innym, jaki jest wspaniały.
        Jak jadę w Wwie i widzę na bilboardach reklamy Gdyni "Otwarte miasto...", to mi
        się nóż w kieszeni otwiera. Zamiast mnie rozśmieszać perspektywą pracy za 1500
        na stanowisku specjalisty, której jako nienawidzony na Pomorzu warszawiak i tak
        nie dostałbym, Pan Szczurek pomalowałby Wam za te pieniądze trochę więcej niż
        Świętojańską. Może by fokarium zrobił na światowym poziomie przynajmniej i
        wsparł tych paru entuzjastów, którzy zmagają się z trójmiejskimi paradoksami
        urzędniczymi jak rybak z morzem.

Wiem, że pierwsza reakcja, to pewnie będzie głeboka obraza, bo niestety
        pomorzanie tak mają. Ale ja naprawdę z sympatią. Pozdrawiam.
        • Gość: gienio Re: Zakaz reklamy zewnętrznej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 16:12
          jesli chodzi o inwestycje we Wrocku to wiekszosc miejsc pracy to 1000 pln przy
          tasmie, zreszta Gdansk nie lepszy - tak sie jaraja tyn GE a zarobki podobne jak
          przy tasmie. wg mnie pr wroclawski to dobry przyklad, ale tam ten pr o0procz
          rzeczywistych inwestycji - inne pyt czy takich wspanialych- podniosl cene
          mieszkan, a ludzi we wrocku do pracy nie bylo juz 3 lata temu. mam na mysli
          specajlistow - inzynierow, pracownikow budowlanych wyzszych stanowisk
          A mi sie marzy spojna koncepcja powiekszania obszaru Starego Miasta - Zaroślak,
          tereny za parkingiem Urz miejsk i zamiast brudnej Gildii dodatkowa stacja SKM w
          stylu pasujacym do starowki.
      • paddinktun Re: Zakaz reklamy zewnętrznej! 01.03.07, 11:15
        A dla mnie przykladem zla jest ksiadz Jankowski. Ale niech go Bog osadzi.
        Natomiast zgadzam sie co do zakazu reklamy zewnetrznej.
        • Gość: geo Re: Zakaz reklamy zewnętrznej! IP: *.gdansk.agora.pl 01.03.07, 13:09
          Trojmiasto nowocześnie tradycyjne!
      • Gość: Mieszkaniec Re: Zakaz reklamy zewnętrznej! IP: *.witnet.pl 08.03.07, 22:47
        zgadzam sie w 100 %, szczegolnie co do jadu dziennikarskiego i przez nikogo
        niekontrolowanych "sensacji" UDERZAJACYCH W KONKRETNYCH LUDZI (bron Boze nie
        jestem za cenzura, ale kto chce ten zrozumie o co mi chodzi). To nie gazety sa
        od leczenia, gazety tez nie moga wyreczac prokuratury. Ale umiescilbym to raczej
        na forum ogolnopolskim niz 3miejskim. U nas na tle Polski jeszcze jako tako.
        Wyborcza Trojmiasto ostatnio sie poprawila, widac ze zaczeli stawiac na dobro
        miasta i regionu, promujac pozytywne przyklady, mniej widze bezpodstawnej
        krytyki i taniej sensacji a'la Fakt czy Dziennik. Dziennik Baltycki za to troche
        sie pogorszyl, na prozno szukac juz akcji typu "Po pierwsze A1".

Co do poliykow: z wyjatkiem wiadomo kogo, panuje tu wzgledny spokoj, mysle ze
        pod wzgledem klotni i afer znajdujemy sie ponizej sredniej krajowej.
        Co do zakazu reklamy zewnetrznej. Jak juz tu pisalem, mnie bardziej draznia
        poobklejane ulotkami wiaty przystankowe, slupy, latarnie (komu to nie
        przeszkadza niech zobaczy piekne stylowe, niedawno postawione latarnie wzdluz
        Curie-Sklodowskiej, na kazdej parocentymetrowa warstwa makulatury). Tak jest na
        wiekszosci przystankow.
        No i brak determinacji wladz, Policji i samych mieszkancow co do walki z
        wandalizmem. Trzeba ludziom wytlumaczyc ze to sa ich pieniadze wyrzucane w
        bloto, polecam temat na kolejna "akcje edukacyjna" Wyborczej. Bo problem w
        Trojmiescie jest z tym duzy, poczawszy od bazgrolow w kazdym wolnym miejscu,
        ktorych autorzy niczym niewykastrowany kocur musza zaznaczyc swoja obecnosc a
        skonczywszy na dewastowaniu wszystkiego co nie jest objete monitoringiem,
        chociaz czasem i kamery nie pomagaja. Czy u nas mozliwe byloby np jak w innych
        miastach europejskich postawienie na wiekszosci przystankow automatow
        biletowych? Pytanie oczywiscie retoryczne.

• paddinktun Polaczenie promowe... 02.03.07, 15:49
      ...miedzy Skwerem Kosciuszki i Oksywiem. Nie rozumiem dlaczego w nowoczesnym
      (rzekomo) miescie nie ma tak logicznego rozwiazania komunikacyjnego.
      • hlynur.bjorn ja pójdę dalej 02.03.07, 16:37
        W sumie dlaczego nie ma stałego połączenia Gdańska Sopotu Gdyni na zasadzie
        tramwaju wodnego przez cały rok? Można by wygonie podróżować omijając korki!
        Wyobrażam sobie że byłoby zainteresowanie np Gdynian pracujących w Gdańsku jak i
        odwrotnie.
        Oczywiście czasem pogoda uniemożliwia pływanie ale w pozostałe dni to byłoby
        bajkowo.

Hlynur Bjorn
        • Gość: marko Re: ja pójdę dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 22:07
          swietna uwaga, redakcje gw prosimy o zbadanie sprawy. dojezdzam z sopotu do
          gdanska. przy remoncie blednika zajmuje mi to teraz ok.45 min.
          • tami46 Re: ja pójdę dalej 02.03.07, 22:40
            A ja proponuję jazdę autobusem w godzinach rannych z Oruni Górnej do
            Gdańska.Czas jazdy jest zbliżony jak z Sopotu do Gdańska samochodem
            • hlynur.bjorn Re: ja pójdę dalej 02.03.07, 23:26
              Mam pytanie. Co skłoniło by cię do przesiadki do autobusu?

przeczytaj proszę wątek o zmianach w komunikacji miejskiej i propozycjach.

czy gdyby zagwarantować,że będziesz poruszać się po mieście szybko i tanio
              porzuciłabyś samochód pod domem? Właśnie tacy pojedynczy (jak zgaduję kierowcy
              są przyczyną korków - prócz dróg)???

Hlynur Bjorn
              • Gość: marka Re: ja pójdę dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 23:30
                jezeli w autobusie byloby w miare czysto, bez scisku to moglabym odstawic auto.
                mozna by wyskoczyc na piwko
                • hlynur.bjorn Re: ja pójdę dalej 03.03.07, 07:16
                  I to jest odpowiedz na miarę XXI wieku! ;)

Myślę, że jest w 3miescie więcej ludzi, którzy postąpiliby podobnie. A puby by
                  miały więcej klientów i byłoby ogólnie milej. :)
                  • Gość: gda Re: ja pójdę dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 15:34
                    Restauratorzy powinni wie porozumiec sie i wesprzec komunikacje miejska :)
                    • hlynur.bjorn myślałem o tym 03.03.07, 17:44
                      Już dawno temu myślałem o tym by restauratorzy i operatorzy dyskotek dotowali (i
                      to mocno. Autobusy musiały by być zdecydowanie częściej. Restauratorzy zyskaliby
                      na tym sporo. Ludzie częściej wychodziliby wieczorem z domy. Zamiast na taksówkę
                      (koszmarnie drogą) wydawaliby kasę u nich.
                      Aż zastanawiające dlaczego do tej pory tego nie zorganizowali.

Hlynur Bjorn
                      • Gość: jakisstudent Re: myślałem o tym IP: *.ds3.univ.gda.pl 03.03.07, 19:05
                        komunikacja zbiorowa jest OK- ale nalezaloby rozwinac i odbudowac przde
                        wszytskim szybka i ekologiczna komunikacje szynowa, np odbudowac: linia
                        tramwajowa do Orunii -ktora moznaby przdluzyc do Orunii Gornej; linie tramwajowa
                        Centrum -Suchanino- Wrzeszcz [ktora byla prawie gotowa, ale niestey wojna za
                        szybko sie skonczyla:P]; linie kolejowa Wrzeszcz -Brentowo -Rebiechowo[port-lot]
                        -St.Pila- Zukowo; linia kolejowa Gdynia.Glowna- Oksywie... po wszytskich tych
                        liniach moglyby jezdzic tanie, funkcjonalne uzywane tramwaje i szynobusy...
                        nalezaloby jednak wprowadzic wygodne wezly.przesiadkowe, skomunikowac wszytskie
                        srodki komunikacji [lacznie z tramwajami wodnymi:], oraz rozwinac czytelny,
                        schematyczny system informacji...
                        • hlynur.bjorn Re: myślałem o tym 04.03.07, 07:16
                          Zgadzam sie z Tobą. Ale Najszybciej i po najmniejszych kosztach byłoby
                          rozwinięcie linii autobusowych. Transport szynowy jest szybki, w eksploatacji
                          tani - ale kosztowny w instalacji... Powinien być rozwijany ale w tle.

Hlynur Bjorn
                          • Gość: autobusy-NIE Re: myślałem o tym IP: *.ds3.univ.gda.pl 04.03.07, 10:45
                            heh, ale mi wlasnie o to chodzi- aby jak najbardziej wyeleminowac aytobusy i
                            zastapic transportem szynowym... autobusy [szczegolnie te starsze, ktorych jest
                            i bedzie duzo] bardzo 'smierdza', sa nieekologiczne, niewygodne, halasuja o
                            wiele bardziej niz tramwaj czy szynobus, powoduja utrudnienia na drogach, stoja
                            w korkach, poruszaja sie wolniej... w wielu miastach o historycznym charakterze
                            [a wg gdanskej propoagandy -Gdansk jest zdecydowanie historycznym miastem] - w
                            historycznych centrach tych miast totalnie wyeleminowano z ruchu autobusy i
                            TIR-y, np: Amsterdam, Praha, Brno, Nuernberg, Erfurt, etc... w takich czesciach
                            'metropolii' jak historyczne centrum gdanska [Glowne.Miasto, Stare.Miasto,
                            Stare.Przedmiescie, Wyspa.Spichrzow, Dolne.Miasto, Dlugie.Ogrody] oraz Oliva i
                            Soppot -powinno sie rozwijac tylko SKM i tramwaje, dodatkowo tramwaje wodne, a
                            Soppot i Oliva takze trolleybusy, bo tez sa OK ;-)
                            • Gość: greg Re: myślałem o tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 22:54
                              A mnie sie marzy 3M zintegrowane gdzie trzeba ale z wlasna autonomia
                            • Gość: po studiach Trolleybusy z Prahi do Nürnberg via Oliva IP: *.adsl.hansenet.de 10.03.07, 00:47
                              Gość portalu: autobusy-NIE napisał(a):

W Polsce uzywamy:

Praha - PRAGA
                              Nürnberg - NORYMBERGA
                              Soppot - (co to za dziwolag?) - no niech bedzie SOPOT
                              Oliva - OLIWA
                              trolleybusy - TROLEJBUSY

Zebys mi nacjonalizmu nie zarzucal, w Niemczech uzywa sie:

Warszawa - WARSCHAU
                              Krakow - KRAKAU
                              Trolejbus - OBERLEITUNGSBUS badz O-BUS
                              Sopot - ZOPPOT

Stare Przedmiescie - jest "historyczne" tylko historyczne - zabudowa z malymi
                              wyjatkami zdecydowanie nie. Masowa komunikacja na Wypse Spichrzow ? - Kpisz czy
                              o droge Pytasz? Proponowalbym Tobie - zanim Zaczniesz udzielac "dobrych rad"
                              zapoznac sie z tym miastem badz miastami chocby ciut ciut.
                        • Gość: po studiach Rewelacji jakiegosstudenta ciag dalszy IP: *.adsl.hansenet.de 10.03.07, 00:35
                          Gość portalu: jakisstudent napisał(a):

> komunikacja zbiorowa jest OK- ale nalezaloby rozwinac i odbudowac przde
                          > wszytskim szybka i ekologiczna komunikacje szynowa, np odbudowac: linia
                          > tramwajowa do Orunii -ktora moznaby przdluzyc do Orunii Gornej; linie tramwajow
                          > a

Tramwaj na Orunie w ciagu Traktu po co, i gdzie (przypominam ze linia byla
                          jednotorowa z mijankami) ?. Rozwiazania przez Chelm i Orunie Gorna jest OK.
                          Starej Oruni wystarczy SKM-ka - "kiedys tam" dojedzie i tak przynajmniej do
                          Pruszcza Gd. Miast tramwaju lepiej chronic Trakt przed potencjalnymi nowymi
                          powodziami.

> Centrum -Suchanino- Wrzeszcz [ktora byla prawie gotowa, ale niestey wojna za
                          > szybko sie skonczyla

Budowa linii na Suchanino (od strony Wrzeszcza) zostala wstrzymana w wyniku
                          kryzysu finasowego poczatku lat 30-tych a nie wojny. Prace Suchanino - Centrum
                          nigdy niezostaly rozpoczete.
                  • Gość: Yans Re: ja pójdę dalej IP: 213.192.65.* 09.04.07, 12:26
                    ja też mogę nie jeżdzić moim V8 i korzystać z rower - tramwaj wodny - rower:
                    bardzo chętnie
    • Gość: juchas Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 17:11
      Marzy mi się Trójmiasto z doskonale rozwiniętą infrastrukturą komunikacyjną,
      drogi równe jak stół, rozwinięty transport szynowy, pozbycie się z miast tych
      brudnych, śmierdzących, pamiętających lata siedemdziesiąte Ikarusów. Marzy mi
      się Trójmiasto urbanistycznie nowoczesne, jednocześnie podkreślające swój
      zabytkowy charakter zabudowy. Życzyłbym sobie również więcej uśmiechu na
      twarzach mieszkańców naszych miast, więcej życzliwości i otwarcia na drugiego
      człowieka
      • Gość: marko Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 23:57
        I koniecznie z czystymi dworcamiPKP!
    • Gość: Gdanszczanin. Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.07, 21:51
      A coz to za komiczny stwor-" trojmiasto"?. Wyspa Spichrzow znajduje sie w
      GDANSKU a ulica boh.Monte Cassino w SOPOCIE. Pomyslcie nad
      tym "Trojmiastowianie".
      • Gość: m Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 07:35
        a taki fajny to stwor.
        • Gość: m Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 07:37
          a ZOO gdzie jest, w Gdansku czy w OLIWIE? Co to za stwor dziwaczny ten Gdansk
    • Gość: tylkoja Gdynia Leszczynki - slamsy - zgroza !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 21:25
      Przy ul. Kordeckiego jest wielkie śmietnisko, jeden wielki syf a nieco dalej
      zaczynają się slamsy czyli baraki, kurne chaty i nie wiem jak to jeszcze można
      okreslić. Tych prowizorycznych domków jest tam cała masa i przy każdym antena
      satelitarna oraz mercedes :) Ludzie, którzy tam mieszkają to w większośći
      złodzieje, alkoholicy itd. Żyją tam na dziko i np. ścieków pozbywają się
      wylewając je główną ulicą. Dodam, że nie da się wtedy przejść tą ulicą bez
      zatkanego nosa. To jakaś granda. I to ma być Trójmiasto moich marzeń???
      • Gość: tylkoja Re: Gdynia Leszczynki - slamsy - zgroza !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 21:28
        Zabieracie się np. za budowe obwodnicy a z tym nie możecie zrobić porządku.
        Piękne widoki będą z tej estakady...
      • Gość: parlko Re: Gdynia Leszczynki - slamsy - zgroza !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 14:50
        Widocznie wladze Gdyni tak daleko sie nie zapuszcaja
    • Gość: blitzkrig Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.wbp.olsztyn.pl 04.04.07, 15:27
      Witam ,mam smakowitą uwagę otóż trójmiasto jest marzeniem ale dla onkologa-to
      stolica poskich raków .Jest tu tego wiecej niz na Górnym Śląsku,Danych dla UE
      nie sprawdzałem ale ze słyszenia wiem że i w skali Unii jesteśmy w czolówce
      niektorych form nowotworów-trojmiasto z okręgiem.Moja wiedza jest w tej branży
      ogolna ale-uwaga odpada motyw dziedziczny,tu ludnosć jest raczej mieszana wiec
      to raczej nie guzy typowe dla pewnych zamknietych populacji.Więc co?. Na mój
      nos środowisko i jego wpływ.DŁużej mieszkasz w Gdańsku-rosną twoje szanse że ci
      coś urrrośśśśnie.....Zauważyłwem że w tej sprawie panuje dziwne milczenienie .
    • Gość: robur Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.kwidzyn.mm.pl 08.04.07, 12:55
      brawo-brawo - niby wszystko pieknie idzie ale prawda niestety broni sie sama -
      nie chce sie nic robic i rece opadają jak pan szczurek sprzeciwia sie
      wywieszeniu plakatow w trolejbusach bo na plakacie logo gdańska jest wieksze od
      gdyni - gdzie gdansk daje kase i pomaga w organizacji a w gdyni mialy tylko
      plakaty wisiec przez tydzien kilku autobusach - skomentujcie to sobie sami - o
      czym tu wogole mowic?
      • Gość: Yans ROBUR: tu trzeba działać samodzielnie IP: 213.192.65.* 09.04.07, 12:35
        zróbmy wszyscy coś razem - niepotrzebnie patrzymy na urzędników a oni i tak
        będą się podjąć decyzję.

ZRÓBMY COŚ RAZEM!
    • Gość: Sert Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 14:29
      lubię Trójmiasto
    • Gość: remek Re: Trojmiasto moich marzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 21:10
      wychowałem sie w Gdańsku
    • egregius Zegluga na Hel poza sezonem 09.04.07, 13:03
      pomysł PADDINKTUN'a - wyciągam jego postu jako pojedynczy samodzelny post.
      HEL musi pokazać co ciekawego można tam robić poza sezonem i na pewno znajdą
      się mamatorzy odwiedzin choćby i zimą.
      - Spacery jesienne plażą [może moda na zbieranie bursztynu],
      - Komercyjne rejsy po wzburzonym morzu [żeby 'szczury śródlądowe' poznały czym
      jest słynne bałtyckie kołysanie z krótką falą
      - Lokalne puby i bary - imprezy szantowe,
      - Weekendowe 'szoły' dla dzieciaków - wiązanie węzłów żeglarskich, zabawy
      marynistyczne.

Dopisujcie proszę inne pomysły w tym kierunku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka