Dodaj do ulubionych

Platforma chce uwolnić taksówki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 20:19
Tego rodzaju regulacje będa miały sens, jeżeli całe Trójmiasto zostanie
uznane za jedną strefę, wtedy dopiero rynek będzie na tyle duży, że zadziała
jak w Warszawie, wymaga to jednak współdziałania samorządów trzech miast,
idea nie jest nowa, po raz pierwszy pojawiła się ponad pięć lat temu, obawiam
się, że problemy tradycyjnie będzie stwarzał Sopot.
Obserwuj wątek
    • Gość: AXV Platforma chce uwolnić taksówki IP: *.eranet.pl 25.02.07, 21:07
      Brawo! Teraz wiem, ze dobrze zrobilem glosujac na PO podczas wyborow
      samorzadowych! Tak trzymac:-)
      • Gość: jasiek Re: Platforma chce uwolnić taksówki IP: *.crowley.pl 26.02.07, 10:32
        już najwyższa pora uwolnić Gdańsk od Platformy. Trzeba ta grupe ludzi rządzącą
        Gdanskiem odpędzic od władzy , to może zacznie sie coś dziac w
        gospodarce.Beznadziejna ekipa Adamowicza doprowadziła do totalnej stagnacji i
        marginalizacji Gdańska. Warto prześledzic system zatrudniania w firmach , gdzie
        miasto decyduje o obsadzie personalnej . Sami kolesie i dobra pensja , więc sie
        jeszcze umacniaja.
        • Gość: alles do jaśka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 13:29
          Uwolnij lepiej swoje jelita od złogów wczorajszej kolacji. Zdaje się na mózg Ci
          uciska.
    • Gość: ona sorki moje PO IP: *.zab.nat.hnet.pl 25.02.07, 22:17
      hej jeżdze codziennie do pracy taksówką i wracam też, nie płce drugiej czy
      kolejnych stref, bo dla klientów na telefon (i tych stałych) nie zmienia sie
      stref?? Wiecie, że Gdańsku są najdroższe taksówki, ze w warszawie za wejscie
      jest za wejscie 6 zł ale km kosztuje- zalezy od firmy ale nawet 1,20zł a w
      Gdańsku 2 zł. jeżdze dużo po Polsce i uwierzcie mi, ale w Gdańsku taxówki są
      najdroższe a ich jakoś też nie najlepsza
    • Gość: to ja Kilka I S T O T N Y C H poprawek IP: *.121.225.195.static.bait.pl 25.02.07, 23:44
      1. w Warszawie OBOWIAZUJE 2 strefa (wewnatrz granic miasta),
      2. tanie "taksowki" w Warszawie NIE SA TAKSOWKAMI, nie obowiazuja ich limity,
      egzaminy ze znajomosci miasta, niekaralnosc, koniecznosc zarejestrowania
      samochodu w Warszawie... To sa osoby, ktore zarejestrowaly dzialalnosc
      gospodarcza jako: "okazjonalny przewoz osob". Teoretycznie nie powinni uzywac
      taksometrow, ich dokumenty nie moga byc sprawdzane przez Straz Miejska, a osoby
      ozukane, nie sa "oszukane" i nie moga zglaszac reklamacji, bo jezdza wedlug cen
      umownych - zwykle nizszych, ale czesto znacznie wyzszych. To,ze prawdziwi
      taksowkarze jezdza za 2 zlote (6 na dzien dobry) i maja sie dobrze, najlepiej
      swiadczy o tym, ze "przewozow" wiele osob nie znosi i juz sie na nich sparzylo
      (nieznajomosc miasta, spoznienia, psujace sie, smierdzace gazem 30 letnie
      rzechy).
      • Gość: Anonim Re: Kilka I S T O T N Y C H poprawek IP: *.net.pl 26.02.07, 08:15
        Nieprawda, ceny taksówek w Warszawie zaczynają się od 1,20-1,40 za km,
        (www.ewarszawa.com/uslugi/miejsca/taks%F3wki/index.html) najdroższe są za
        ok 2,40. Są też firmy nie będące taksówkami lecz jedynie "świadczące usługi
        przewozowe na terenie kraju". One faktycznie są wyjęte spod juryzdykcji Miasta,
        ale zapewniam Cię ,że jeżdżą równie skutecznie co inni. Powiem Ci szczerze, nic
        mnie nie obchodzi czy kierowca zna na pamięć wszystkie uliczki w mieście, czy
        używa GPSa. Dla mnie wząne jest by dojechał na miejsce w rozsądnym czasie za
        rozsądne pieniądze.
        • Gość: to ja Re: Kilka I S T O T N Y C H poprawek IP: 194.181.0.* 26.02.07, 12:06
          Uwierz mi - GPS nie zastapi taksowkarza z praktyka i zasadmi!!! Kiedy
          taksowkarz spoznia sie o 20 minut, a klientowi sie na prawde spieszy to zlamie
          wszystkie przepisy, wykorzysta swoja wiedze o skrotach i postara sie nadrobic.
          Kiedy spoznia sie wynajety przez korporacje obslugujaca "przewoz" kierowca
          (jesli w ogole przyjedzie na peryferie) to jest bezradny - korporacja narzuca
          limity paliwowe wiec jedzie jak kapelusznik w skodzie favorit do kosciola w
          niedziele, nie zna miasta, wiec nie zna skrotow.
          • Gość: Anonim Re: Kilka I S T O T N Y C H poprawek IP: *.net.pl 26.02.07, 19:32
            Co za nonsens, nie widzę powodu aby uważać że jak taksówek jest mniej to znaczy
            że ci co akurat mają licencję to znają miasto lepiej. Tu nie ma związku
            przyczynowo-skutkowego.
            Nikt nikomu nie zabrania również korzystania z drogich taksówek "starych
            wyjadaczy co łamią wszyskie przepisy i pojedzie skrótami" jak ktoś ma ochotę. Ja
            jednak wracając z Sopotu po sobotniej imprezie albo z lotniska czy dworca PKP
            moję jechać spokojnie, bez skrótów i nie mam zamiaru przepłacać za to że część
            taryfiarzy ma się za "pseudoelitę". Niedługo się okaże że taksówkarzem jest w
            Gdańsku trudniej zostać niż adwokatem. Za kogo ci ludzie siebie mają???
            • Gość: to ja Re: Kilka I S T O T N Y C H poprawek IP: *.121.225.195.static.bait.pl 26.02.07, 22:21
              Czyzbys bral mnie za taksowkarza?:))) Nie, ja jestem czestym klientem glownie
              na lotnisko. W Sopocie nie ma problemu - jesli zamowie taksowke, to ona zawsze
              czeka pod brama o czasie. W Warszawie, gdzie jezdze czesciej, szczegolnie w
              godzinach popoludniowych, taksowki poza centrum, gdzie mieszkam, sa zawsze
              spoznione. Co innego wracac w nocy z imprezy przez puste miasto - tez zawsze
              biore tanie "przewozy" - rzeczywiscie, jest istotnie taniej, a co innego
              spieszyc sie na lotnisko - tu albo jade sam, albo dzwonie po taksowkarza,
              nigdy "przewoznika". Swoja droga - czemu w Gdansku nie pojawili
              sie "przewoznicy"?
        • Gość: to ja Re: Kilka I S T O T N Y C H poprawek IP: *.121.225.195.static.bait.pl 26.02.07, 22:41
          Ta strona jest bardzo nieaktualna. Wszystkie ceny sa wyzsze, a niektorych
          korporacji juz nie ma. Bardziej aktualne info - z pierwszej reki:
          um.warszawa.pl/v_syrenka/bdg/taxi_radio.php
    • Gość: baca Skargi składajcie do PO IP: *.cable.satra.pl 26.02.07, 07:23
      jeśli was taxi oszuka
    • Gość: Sopocianin. Gosć nieco się myli. IP: *.chello.pl 26.02.07, 10:12
      Nie podzielam opini goscia. Jednak widzi on faktyczny związek w funkcjonowaniu
      rynku taksówkowego w całym trójmieście.Ziesienie regulacji w Gdańsku
      sopowoduje, że sopockie taksówki staną się mniej konkurencyjne, tj, drozsze.
      Będa musieli obniżyć ceny, gdyż w innym przypadku mieszkańcy sopotu, zaczną
      zamawiać taksówki z Gdańska, jest przecież blisko z Żabianki, na kursy do
      Gdańska a moze nawet po sopocie, co w tym ostatnim przypadku jest nielegalne.
      Jednak już teraz na gdańską taksówkę czeka się w sopocie nie więcej niż 3-5
      min.Oznacza to że gdańskie taksówki sa gdzieś na parkingach ( nie na
      oficjalnych postojach) w sopocie i czekają na zgłoszenie. Nikomu przecież nie
      mozna zabronić stania gdzieś w sopocie. W sopoce takze na Gdyńska tasówkę czeka
      się zaledwie kilka minut.
      Zjawisko to pokazuje że jeden trójmiejski rynek w trójmieście faktycznie
      istnieje wbrew wprowadzanym przez 3 miasta regulacjom.
      Gdyby w sopocie doszło do zniesienia limitu pozwoleń wcześniej, (a były takie
      próby) wówczas sopockie taksówki wchodziłyby na teren Gdańska. Jednak sopoccy
      taksówkaże nie chieli tego zrozumieć, woląc gonić gdańskie taksówki.
      Jednocześnie ich rynek był wypłukiwany przez taksówki gdańskie i gdyńskie.
      Cieszę sie że gdańsk idzie odważnie do przodu, patrząc przede wszystkim na
      konsumenta, i to konsumenta trójmiejskiego. Tak trzymać.
      • maciejo85 Re: Gosć nieco się myli. 26.02.07, 11:50
        Jeździłem po Warszawie normalną taksówką i płaciłem około 1,40 za km.
        Więc niech Gość nie mówi, że to nie była taksówka ;)
        Taksówki i u nas muszą stanieć.

------------------------
        www.konopinski.pl
    • Gość: Rozsądny Platforma chce uwolnić taksówki IP: *.net 26.02.07, 12:15
      Radni ustalają wiele przepisow pod siebie wielu mieszka w granicach 2 strefy.
      dlaczego są gorliwi za jej likwidacją . Nikt nie wspomina że dojazd do klienta
      jest bezpłatny. W między czasie wzrosły obciążenia podatkowe i paliwo a taryfa
      jest ta sama od paru ładnych lat.Awantura jest o co o 1 złotówkę. Może radni
      zastanowią się dlaczego mieszkania wzrosły o 100% i czym jest
      spowodowane.Likwidacja stref spowoduje to że w oddalone rejony Gdańska nie będą
      przyjeżdżać taksówki, bo nikt na wodzie nie jeździ i dopiero wtedy będzie
      problem.
    • Gość: ixi Re: Platforma chce uwolnić taksówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 13:34
      dlaczego taksówkarze nie mogą zrozumieć,że gdyby były niższe ceny to ludzie
      więcej jeździliby taksówkami, przecież TYLKO cena powstrzymuje potencjalnych
      klientów przed skorzystaniem z taxi
    • Gość: qe Czy w gdańsku jest zmowa cenowa taksówkarzy ? IP: *.cable.satra.pl 26.02.07, 13:55
      jak sądzicie ?
    • Gość: z Gdańska brawo PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 13:57
      Dobrze, że chociaż radni z PO rozumieją, że istnienie karteli taksiarskich nie
      służy mieszkańcom, a gdzie reszta radnych?
      • Gość: Colargol Re: brawo PO IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.02.07, 16:55
        Jak nie bedzie stref, to wiecej ludzi bedzie brac taksowki do oddalonych
        rejonow miasta, wiec nie beda one musialy tam specjalnie dojezdzac, ale szukac
        klientow prosto po skonczonym kursie.
    • Gość: Ewa Platforma chce uwolnić taksówki IP: *.cust.tele2.pl 26.02.07, 17:28
      Cieszę się, że Maciej Lisicki zauważył to co jego poprzednicy udawali, że nie
      widzą. Uwolnienie rynku wymusi konkurencję cenową, ludzie zaczną jeździć
      taksówkami, czy taryfiarze tego nie wiedzą? Wiem, wiem, lepiej stać pół dnia na
      postoju, a później jednym kursem za stówę wszystko nadrobić, tylko czy napewno
      o to w tym biznesie chodzi?
    • Gość: ,./ Re: Platforma chce uwolnić taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 17:42
      Bardzo dobry projekt uchwały, widać że PO jest przeciwko mafiozom w taksówkach
      Tak trzymać
      • Gość: Anonim Re: Platforma chce uwolnić taksówki IP: *.net.pl 26.02.07, 19:34

> Bardzo dobry projekt uchwały, widać że PO jest przeciwko mafiozom w taksówkach
        > Tak trzymać

Tylko czemu te lenie nie wprowadziły zmian 4 lata temu kiedy też miały większość
        w Radzie ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka