Gość: jaro IP: *.pppool.de 23.11.01, 23:18 Ciekawe, dlaczego Sobieski trafił do Gdańska, skoro spadkobiercą Lwowa stał się przecież Wrocław? Czyżby chodziło o odebranie lwowianom czegoś, co wywoływałoby zbędne skojarzenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucy_z Re: Sobieski 23.11.01, 23:22 Gość portalu: jaro napisał(a): > Ciekawe, dlaczego Sobieski trafił do Gdańska, skoro spadkobiercą Lwowa stał się > > przecież Wrocław? > Czyżby chodziło o odebranie lwowianom czegoś, co wywoływałoby zbędne > skojarzenia? Dziwię się, że nie został we Lwowie. Byłam tam we wrześniu. Jest jeszcze sporo pomników polskich. Jest muzeum w kamienicy a właściwie pałacu gdzie Sobieski rezydował. Ja coś tyle tylko pamiętam ze słyszenia, że go nikt nie chciał:( A pomnik jest piękny, trzeba przyznać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: Sobieski IP: *.pppool.de 24.11.01, 01:06 lucy_z napisał(a): Ja coś tyle tylko pamiętam ze słyszenia, że go nikt nie chciał:( Czyżby nie chcieli go też w Gniewie? Pewnie tam nikt nie pytał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Sobieski IP: 192.168.140.* 24.11.01, 12:12 Szukajcie a znajdziecie mówi Pismo:) Zapamietałem,że kiedys w DB był artykuł o interesującej nas kwestii,poszukałem i znalazłem.Oto on: archiwum.naszemiasto.pl/artykul.asp?id=203449&miasto=gdansk Fragmencik artykułu: "Niespodziewanie jednak wygrał "ten trzeci" - podniesione z ruin miasto Gdańsk. Wiadomo, że niebagatelny wpływ na podjęcie takiej decyzji przez centralne władze polityczne wywarło osobiste zaangażowanie ówczesnego przewodniczącego Prezydium Miejskiej Rady Narodowej w Gdańsku, Tadeusza Bejma (z pochodzenia częstochowianina). " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: Sobieski IP: 192.168.0.* 24.11.01, 12:29 Gość portalu: beast napisał(a): > Szukajcie a znajdziecie mówi Pismo:) Dzięki beast:) Mnie to bardzo interesuje. Zaraz idę poczytać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Sobieski IP: 192.168.140.* 24.11.01, 12:52 Do usług:)Choć tekst nie wyjaśnia zbyt dokładnie DLACZEGO Sobieski trafił do Gdańska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: Sobieski IP: 192.168.0.* 24.11.01, 13:04 Gość portalu: beast napisał(a): > Do usług:)Choć tekst nie wyjaśnia zbyt dokładnie DLACZEGO Sobieski trafił do > Gdańska. Muszę zmienić zdanie. Miałam takie przekonanie, nie wiem skąd mi się to wzięło, że tego pomnika nikt nie chciał. A tu okazuje się, że chciał go Kraków i Wrocław. Ps. Strasznie ciężko czyta się ten artykuł, taki drobny druk. Beast! Gdzieś, ale już nie pamiętam gdzie, dwa razy do Ciebie pisałam ale coś nie odpowiadasz, właściwie nie jest to takie ważne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Sobieski IP: 192.168.140.* 24.11.01, 13:22 Jeśli chodzi orunskie ulice to odpowiedziałem:)Z tym,że nic konstruktywnego:) i w ogole jak nie odpowiadam tzn.że nic nie mam do powiedzenia(wiem,że trudno w to uwierzyć;))) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Sobieski 24.11.01, 14:57 Gość portalu: beast napisał(a): > Jeśli chodzi orunskie ulice to odpowiedziałem:)Z tym,że nic konstruktywnego:) > i w ogole jak nie odpowiadam tzn.że nic nie mam do powiedzenia(wiem,że trudno w > > to uwierzyć;))) Nie, nie! To nie chodziło o te ulice. To czytałam. W sumie to nieważne. Rzeczywiście, w to że nie masz nic do powiedzenia trudno uwierzyć;))))) Raczej myślę, że ostatnio mało się "udzielasz" na forum, może to moje subiektywne odczucie ;) Pewno jesteś bardziej zajęty:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beast Re: Sobieski IP: 192.168.140.* 24.11.01, 15:22 Niestety tak.Poza tym gdy sa jakieś problemy z siecią,akurat strony Gazety chodzą mi najgorzej(najwolniej)i czasami po prostu nie mam cierpliwosci w czekaniu aż otworzy sie jakis wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Sobieski 24.11.01, 15:33 Gość portalu: beast napisał(a): > Niestety tak.Poza tym gdy sa jakieś problemy z siecią,akurat strony Gazety > chodzą mi najgorzej(najwolniej)i czasami po prostu nie mam cierpliwosci w > czekaniu aż otworzy sie jakis wątek. Rozumiem:) A ja , odpukuję, stuuuuukam w niemalowane, jest, chodzi bardzo dobrze:) Czasami, jak tak miałam jak Ty to też mnie trafiało:( Słowo daję, że nie wiem od czego to zależy. Mgliście się tłumaczyli na "forum o forum" jak pytałam i mnóstwo ludzi pod moim wątkiem się wpisywało z takimi samymi problemami.:) Nie wybrałeś się na obchody Św. Katarzyny? Pisali wczoraj w Gazecie. Pewno nie ma pogody. U nas pada od północy śnieg, dość gruby ale zaraz się roztapia. Rano drzewa stały jeszcze w bieli ale już wszystko stopniało:( Odpowiedz Link Zgłoś