Dodaj do ulubionych

Tani nocleg w Gdański blisko Starówki - gdzie?

12.04.07, 12:30
Witam,

bedę za niedługo w Gdańsku i poszukuje noclegu za rozsądną cenę - hotele 4 i
5 gwiazdkowe raczej odpadają ;-) Zależy mi, żeby to było w miarę blisko
Starówki, tak z 10 -15 minut piechotą. Możecie coś podpowiedzieć?

z góry dziękuję ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Zawika Re: Tani nocleg w Gdański blisko Starówki - gdzie IP: *.partnertech.se 12.04.07, 13:43
      Polecam willę Akme. W jej okolicy jest kilka innych motelików, więc zawsze można
      coś wybrać.

Oto link do strony Akme :www.akme.gda.pl/
      • mallard Zaraz się odezwą jakieś pajace 12.04.07, 15:40
        i narobią mądrego rabanu, że "przecież w Gdańsku nie ma starówki!". ;)
        • Gość: %% owszem odezwą się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 19:05
          mallard napisał:

> i narobią mądrego rabanu, że "przecież w Gdańsku nie ma starówki!". ;)

Bo nie ma, nie zaszkodzi wiedziec cos wiecej o Gdańsku oprócz tego, gdzie jest tanie piwo, i niedrogi hotel.
          Nawet jeżeli nie podoba sie Tobie to, ze dla kogos takie rzeczy maja znaczenie, to nie powód do nazywania ich pajacami - mamałygo.

• mallard Procentowy gościu! 13.04.07, 11:51
            A skąd ty Misiu wiesz, ile ja wiem o Gdańsku, hę? A nazwę "Starówka" bym
            przeszczepił, ze względów praktycznych -powiedz, jak byś Przyjacielu (ciółko)
            nazwał(a), CAŁĄ starą część miasta: Główne (Prawe) miasto, Stare miasto, Młode
            Miasto, Osiek, Zamczysko, Stare Przedmieście itd.? No jak?! Bo jak ktoś
            mówi "byłem na Stary Mieście w Gdańsku, to tak na prawdę nie wiadomo gdzie
            był, -koło Wielkiego Młyna, czyli w rzeczywistym Stary Mieście, czy na Długiej
            (Główne MIasto). Masz jakiś pomysł, to zwracam honor, ściskam prawe grabie i
            wycofuję pajaca! :)

Pozdro
            • Gość: %% Re: Procentowy gościu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 17:57
              Szanujac tradycje, slawmy odmiennosc, tak zachecaja w Discovery, szkodzi Tobie, ze nazewnictwo Gdańska jest wazne, wiąze sie z tradycja, i wyraza te własnie odmiennośc, od wszystkich starówek skądkolwiek?
              Poza tym jak można utożsamiac Głowne i Stare Miasto?
              Pomysł mam taki, zeby stosowac sie do nazewnictwa historycznego i historycznie uzasadnionego.
              Sam podałes przykłady, te miejsca istnieja, można tam pójśc, po prostu.
              No i podaj pytajacej jakis namiar, skoro to było tematem watku........
              pzdr.
              • mallard Procencie, mam wrażenie 13.04.07, 21:17
                iż rozmawiamy w dwóch różnych językach, odpuszczam więc sobie.
                Natomiast co do namiarów: Na Wałowej jest schronisko młodzieżowe, w zasadzie na
                terenie historycznym (Młode Miasto?)
                • Gość: RomanBarbarzynca Re: Procencie, mam wrażenie IP: *.chello.pl 25.04.07, 08:05
                  Czemu wy ludzie tak malo ozaradni jestescie, wejdz sobie na trojmiasto.pl i
                  przestan zawracac gitare.
            • corzano Re: Procentowy gościu! 13.04.07, 18:38
              > A nazwę "Starówka" bym
              > przeszczepił, ze względów praktycznych -powiedz, jak byś Przyjacielu (ciółko)
              > nazwał(a), CAŁĄ starą część miasta: Główne (Prawe) miasto, Stare miasto, Młode
              > Miasto, Osiek, Zamczysko, Stare Przedmieście itd.? No jak?!

Gdańsk?

> Bo jak ktoś
              > mówi "byłem na Stary Mieście w Gdańsku, to tak na prawdę nie wiadomo gdzie
              > był, -koło Wielkiego Młyna, czyli w rzeczywistym Stary Mieście, czy na Długiej
              > (Główne MIasto).

No tak, ale jak powie, ze był na Starówce, to zupełnie nie wiadomo o co mu
              chodzi. ;-)
      • Gość: jasia37 Re: Tani nocleg w Gdański blisko Starówki - gdzie IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.07, 09:48
        witam
        co do willy akna to ja tam mieszkalam i do centrum nie jest daleko w linii
        prostej,ale bez auta ani rusz,lezy to na gorce i do starego miasta masz dobre
        20 min szybkim krokim

ps.co do "starowki"to zawsze jest wesolo jak inny sie wkurzaja hi hi
    • filut Re: Tani nocleg w Gdański blisko Starówki - gdzie 12.04.07, 18:35
      Hostel Przy Targu Rybnym 80-841 Gdańsk, Grodzka 21 tel.(058)301-56-27
      Samych miłych wrażeń!!!
    • Gość: %% Re: Tani nocleg w Gdański blisko Starówki - gdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 19:13
      na terenie Głównego Miasta - próbuj w Domu Harcerza
      ul. Za Murami 2/10, tel.301 36 21 fax 301 24 72
    • Gość: Po maturze Zacznij od Warszawy IP: *.dip.t-dialin.net 12.04.07, 21:18
      Jezeli szukasz noclegu na "starowce" to zacznij od Warszawy, gdyz takowa
      istnieje oficjalnie tylko w Warszawie. Gdy sie Zdecydujesz jednak na Gdansk to
      poszukaj na Starym lub Glownym Miescie. Czy to bedzie tanie ? - przypuszczam ze
      nie. A takie zwracanie uwagi co do oficjalnego nazewnictwa nie jest niczym
      wrednym, a jezeli juz to przynajmniej tak samo wredne jak narzucanie nam tu
      jakiegos "obcego nazewnictwa".

Za kazdym razem gdy widze takie "starowkowe" wpisy ludzi z zewnatrz to
      przypomina mi sie zaraz komuszy pomysl polaczenia Gdanska i Gdyni pod nazwa
      GDYNSK z pominieciem Sopotu.

Na swiecie jest jedna jedyna Starowka ... w Warszawie ... ale reszta Polakow
      usiluje na sile forsowac to "cos" wszedzie gdzie zobacza cos starego. Szok juz
      widze te napisy starowka wenecka, paryska, atenska ... za co? Troszke szacunku
      dla miejscowych byloby na miejscu.
      • mallard Gościu po maturze! 13.04.07, 12:00
        Nie piszesz, czy starej czy nowej, ale to nieważne! ;) Może ty masz jakiś
        pomysł? Pytanie postawiłem parę postów wyżej.

Pozdro!
        • Gość: Po maturze Re: Gościu po maturze! IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.07, 21:13
          mallard napisał:

> Nie piszesz, czy starej czy nowej, ale to nieważne! ;) Może ty masz jakiś
          > pomysł? Pytanie postawiłem parę postów wyżej.
          >
          > Pozdro!

Dwa pytania, czy Jestes z Gdanska? i czy Jestes Gdanszczaninem?
          Jezeli Odpowiesz na to pytania twierdzaco ... to szkoda jakiegokolwiek
          zaangazowania z mojej strony. Chyba ... ze jest to jawna prowakacja z Twojej
          strony.

Jezeli Odpowiesz negujaco ... to proponuje kupic sobie plan miasta (nawet te z
          czasow komuny respektuja nasze miejscowe nazewnictwo) badz sciagnac z
          internetu, badz wejsc na www.gdansk.pl ... i spojrzec czy cos takiego jak
          starowka na mapie istnieje.

Stare Miasto - to Stare Miasto a nie zadna starowka, jezeli mowimy o calym
          kompleksie historycznego Gdanska to najlepiej stosowac nazwe Stary Gdansk badz
          Srodmiecie. Starowka - nigdy, to jest zwrot na sile lansowany przez desant tzw.
          dziennikarsko-intelektualny z zewnatrz.

Nazwa "Starowka" - to Warszawa, Starowka to nazwa historyczna zwiazana z
          Powstaniem Warszawskim i Gehenna warszawiakow ... i chwala im za to. Uzywanie
          terminu "starowka" dla Gdanska, Krakowa, Torunia itp jest wybitnie bledne i
          deptajace poczucie regionalizmu gdanskiego i jakiegokolwiek w ogole.
          Rekapitulujac Srodmiescie Gdanska to Glowne, Dolne, Stare i Mlode (o ile
          zostanie zrewitalizowane), Stare Przedmiescie, Osiek, Grodzisko, Brama Oliwska,
          Nowe Ogrody, Dlugie Ogrody, Wyspy Olowianka i Spichrzow (jak cos zapomnialem to
          sorry) - to jest Srodmiescie, ewentualnie Stary Gdansk lub centrum - lecz
          nigdy "starowka".

Jest to wysoce zasmucajace ze nawet niektorzy gdanszczanie toleruja takie
          wybryki nazewnicze.

Pozbylismy sie w naszych ulicach i placach roznych przydomkow a'la Hitler,
          goebbels, himmler, albert forster, stalin, lenin, bierut, dzierzynski,
          rokkosowski, jednosci robotniczej, janek krasicki, ignacy borkowski, patrice
          lumumba, engels, marx, plac przyjazni polsko-radzieckiej, leningradzka itp.

I co ... teraz jakas sztuczna zaeksportowana "starowke" wprowadzac ... pytam
          sie w imie czego?

Starowka jest jedna na swiecie
          • mallard Re: Gościu po maturze! 15.04.07, 19:14
            Gość portalu: Po maturze napisał(a):

> Dwa pytania, czy Jestes z Gdanska?

Jestem

> i czy Jestes Gdanszczaninem?

Chodz Ci o tzw. "starego Gdańszczanina", z gdańskim przedwojennym pochodzeniem?

Jeżeli tak, to nie jestem, jeżeli chodzi Ci o to, czy mieszkam aktualnie w
            Gdańsku, to tak.

> Jezeli Odpowiesz na to pytania twierdzaco ... to szkoda jakiegokolwiek
            > zaangazowania z mojej strony. Chyba ... ze jest to jawna prowakacja z Twojej
            > strony.

Jest, bo lubię czasem włożyc mały kijaszek w mrowisko ;). Jako Gdańszczanin i
            wieki miłośnik wszystkiego, co gdańskie, wystrzegam się jednak fundamentalizmu.
            Może akurat ze Starówką to nie najlepszy pomysł, ale szanując to, co minione,
            jestem za otwarta głową, a przeciw tzw. "nawiedzeniu"

> Stare Miasto - to Stare Miasto a nie zadna starowka, jezeli mowimy o calym
            > kompleksie historycznego Gdanska to najlepiej stosowac nazwe Stary Gdansk
            >badz Srodmiecie.

A może "Stare Śródmieście" na przykład?

A teraz Ty odpowiedzi mi na pytanie: Piszesz z Polski? Bo jeśli nie, to ok, a
            jeśli tak, to wrrr! :):):)

Pozdro!
            • Gość: Po maturze Re: Gościu po maturze! IP: *.dip.t-dialin.net 16.04.07, 09:49
              mallard napisał:

> Chodzi Ci o tzw. "starego Gdańszczanina", z gdańskim przedwojennym
              pochodzeniem?

Nie, chodzi mi o gdanszczanina z XXI wieku - o takiego ktory mieszka w tym
              miescie i jest z tego dumny (w sensie regionalizmu). Tylko szalency i daza do
              jakichkolwiek zmian granic. A "gdanskosc" (w sensie regionalizmu i swiadomosci
              tego co nasze "tu na miejscu" a nie w Choroszczy, Kolbuszowej czy Szamotulach)

> Jest, bo lubię czasem włożyc mały kijaszek w mrowisko ;). Jako Gdańszczanin i
              > wieki miłośnik wszystkiego, co gdańskie, wystrzegam się jednak
              fundamentalizmu.

Fosowanie nazw wlasnych dla swojego miasta nie jest fundamentalizmem.

> Może akurat ze Starówką to nie najlepszy pomysł, ale szanując to, co minione,
              > jestem za otwarta głową, a przeciw tzw. "nawiedzeniu"

Dla mnie nie "moze" ale "zdecydowanie tak" (w sensie blednego nazewnictwa)

> A może "Stare Śródmieście" na przykład?

OK, z tym moge zyc (tym bardziej ze nowe w sensie realnym jakos takos za bardzo
              sie jeszcze nie wyksztalcilo)

> A teraz Ty odpowiedzi mi na pytanie: Piszesz z Polski? Bo jeśli nie, to ok, a
              > jeśli tak, to wrrr! :):):)

Nie, nie pisze obecnie z Polski. Ale czy praca tymczasowa i przebywanie
              kontraktowe za granica moze byc "wrrr!"? pzdr.
              • mallard Re: Gościu po maturze! 16.04.07, 10:02

> Nie, nie pisze obecnie z Polski. Ale czy praca tymczasowa i przebywanie
                > kontraktowe za granica moze byc "wrrr!"? pzdr.

Gościu, nie zrozumieliśmy się chyba! :) Przeczytaj jeszcze raz w moim poście,
                co jest "ok", a co jest "wrrr", a na pewno domyślisz się o co mi chodzi.
                pzdr.
                • Gość: Paolllo Re: Gościu po maturze! IP: *.crowley.pl 16.04.07, 11:42
                  a nie łatwiej byłoby mu napisać że chodzi o polskie znaki w postach, a raczej ich brak? Trzeba od razu złosliwie odbijać piłeczkę? Facet ma wyraźnie dobre intencje i chęci, po co mu je psuć? A pomysł ze Starym Śródmieściem ciekawie brzmi. Gratuluję. Tym bardziej ciekawie, że "niedługo" powstanie Nowe Śródmieście. Pozdrawiam w ten piękny dzień.
                  • mallard Gościu Paolllo! 16.04.07, 13:30
                    Źle odczytałeś moje intencje! Nie wyłożyłem "kawy na ławę", bo nie wątpię w
                    inteligencję Gościa Po Maturze (wszak po maturze! :):):)). Nie ze złośliwości!

Pozdro!
                • Gość: Po maturze Re: Gościu po maturze! IP: *.dip.t-dialin.net 16.04.07, 11:57
                  mallard napisał:

> Gość portalu: Po maturze napisał(a):

> Gościu, nie zrozumieliśmy się chyba! :) Przeczytaj jeszcze raz w moim poście,
                  > co jest "ok", a co jest "wrrr", a na pewno domyślisz się o co mi chodzi.
                  > pzdr.

Sorry, jasne ... Masz racje, moje niedopatrzenie. Podpinam sie rowniez pod Twoj
                  pomysl "Starego Srodmiescia".

pozdr.
          • justa_79 Re: Gościu po maturze! 18.04.07, 14:33
            > Dwa pytania, czy Jestes z Gdanska? i czy Jestes Gdanszczaninem?

a czy Ty jesteś Polakiem?
            za Słownikiem Języka Polskiego PWN:
            starówka «najstarsza dzielnica miasta z zabytkową zabudową»
            • Gość: %% Re: Gościu po maturze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 17:17
              a czy Ty jesteś Polakiem?
              > za Słownikiem Języka Polskiego PWN:
              > starówka «najstarsza dzielnica miasta z zabytkową zabudową»

A tos akurat strzelila jak kula w płot, może należało cały watek przeczytać?
              Ze zrozumieniem.

• justa_79 Re: Gościu po maturze! 19.04.07, 09:22
                to może Ty ze zrozumieniem przeczytaj moją wypowiedź, bo ja cały wątek
                przeczytałam. wiem doskonale, że w Gdańsku jest Główne i Stare Miasto, jeśli
                ktoś jednak twierdzi, że starówka istnieje tylko w Warszawie, to znaczy, że nie
                zna znaczenia polskiego słowa "starówka". posiada ją wiele miast. Gdańsk, imho,
                również.
                • Gość: %% Re: Gościu po maturze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 18:33
                  Uprzejmie prosze, Pani lekcji nie odrobiła...........
                  pl.wikipedia.org/wiki/Starówka
                  Pozdrawiam z Głównego Miasta.
                  EOT
                  • mallard Re: Gościu po maturze! 20.04.07, 07:24
                    Gość portalu: %% napisał(a):

> Uprzejmie prosze, Pani lekcji nie odrobiła...........

No, to zapowiada się neverending story... ;)
                  • justa_79 Re: Gościu po maturze! 20.04.07, 15:35
                    z Głównego Miasta to pozdrawiam ja :P mam piękny widok na starówkę :D
                    • mallard Re: Gościu po maturze! 21.04.07, 20:17
                      justa_79 napisała:

> z Głównego Miasta to pozdrawiam ja :P mam piękny widok na starówkę :D

Teleskop masz?!
                      • justa_79 Re: Gościu po maturze! 23.04.07, 11:14
                        nie, jedynie kilka okien ;) ale nie droczmy się już więcej.
                        • mallard Re: Gościu po maturze! 23.04.07, 14:00
                          justa_79 napisała:

> nie, jedynie kilka okien ;) ale nie droczmy się już więcej.

Ok! :) Ale zauważ, że ja na tym wątku zmieniłem zdanie ;)
    • Gość: opera Re: Tani nocleg w Gdański blisko Starówki - gdzie IP: *.aster.pl 12.04.07, 21:33
      Dzięki za namiary. A co do nazewnictwa - po pierwsze - dziękuję za zwrócenie
      uwagi. Po drugie - nie wszyscy muszą znać wszystkie nazwy /nazewnictwo/ w całym
      kraju, dlatego też zwarcanie uwagi jest słuszne, pod warunkiem, że robi się to
      kulturalnie ;-)
      • no.morro Re: Tani nocleg w Gdański blisko Starówki - gdzie 20.04.07, 16:58
        Hostel Przy Targu Rybnym
      • Gość: Dolne Miasto Re: Tani nocleg w Gdański blisko Starówki - gdzie IP: *.mosar.pl 23.04.07, 22:01
        Spróbuj w internacie Szkoły Muzycznej na ul.Łagiewniki (5 min od dworca)
    • Gość: RomanBarbarzynca Re: Tani nocleg w Gdański blisko Starówki - gdzie IP: *.chello.pl 25.04.07, 08:03
      klapnij sie nad motlawa:P noce cieple
    • Gość: Monika Re: Tani nocleg w Gdański blisko Starówki - gdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 13:02
      Witam, już od połowy maja proponuję kawalerkę do wynajęcia - centrum Gdańska, 5
      min. spacerkiem od Starego Miasta, ok. 5 min. od dworca głównego. Kawalerka
      umeblowana z dwoma podwójmymi miejscami do spania. 80 zł/dzień za całe
      mieszkanie.
      kontakt: rojeczki@gdynia.mm.pl
    • Gość: zenek Re: Tani nocleg w Gdański blisko Starówki - gdzie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.04.07, 15:46
      na suchoninie blisko centrum pelno tanich pokoi w turist information poszukaj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka