Dodaj do ulubionych

Rafineria Gdanska

IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 08.07.01, 21:48
Wramach scigania sie ze Szczecinem rozpoczynam jeszcze jeden watek.
Najprawdopodobniej konsorcjum skupione wokol Rotch kupi Rafinerie Gdanska.
Plany sa bardzo ambitne - zwiekszenie ilosci przerobu ropy (o 2 albo 3 miliony
- teraz nie pamietam, trzeba zerknac do gazet), rozszerzenie sieci dystrybucji
do ok. 1000 stacji (teraz jest ich troche ponad 200). Inwestycje maja wyniesc
800-1000 mln $ (z czego zakup Rafinerii wyiesie ok. 200 mln $). Rotch juz
podpisal pakiet socjalny z pracownikimami oraz obiecal, ze nie przeniesie
centrali firmy. Zysk w ciagu kilku lat ma sie potroic - czyli do budzetu
Gdanska wplynie wiecej podatkow. Tak sie zastanawiam czy to wszystko nie jest
za piekne aby bylo prawdziwe. Ciekawy jestem kiedy pojawia sie komlikacje.
Zapraszam do dyskusji (co myslicie o prywatyzacji, jaka widzicie przyszlosc dla
Rafinerii)
Obserwuj wątek
    • Gość: beast Re: Rafineria Gdanska IP: *.nsm.pl 09.07.01, 00:15
      To jest cud!Że ostatecznie pogoniono Orlen.Że tak samo postapiono z Węgrami
      (super prywatyzacja gdy kupuje w praktyce rzad wegierski).Że centrala zostanie
      w Gdansku to raczej się spodziewałem(choc po wyczynie Prokomu nie można byc
      oewnym dnia ni godziny;).Jeżeli Brytyjczycy naprawde wejdą w ten rynek to może
      zacznie się prawdziwa konkurencja(nareszcie).
      • Gość: cmd26 Re: Rafineria Gdanska IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 09.07.01, 10:41
        Gość portalu: beast napisał(a):

> To jest cud!Że ostatecznie pogoniono Orlen.Że tak samo postapiono z Węgrami
        > (super prywatyzacja gdy kupuje w praktyce rzad wegierski).Że centrala zostanie
        > w Gdansku to raczej się spodziewałem(choc po wyczynie Prokomu nie można byc
        > oewnym dnia ni godziny;).Jeżeli Brytyjczycy naprawde wejdą w ten rynek to może
        > zacznie się prawdziwa konkurencja(nareszcie).

Ja zawsze wierzylem w cuda :)
        W MOLu ma chyba udzialy Lukoil (chyba tak to sie pisze - nawet nie wiem jak oni
        sie nazywaja).
        A co do Prokomu - to faktycznie p.Krauze wywinal niezly numer - Gdynia powinna za
        to zabrac mu dzialki w Orlowie - wtedy byloby ciekawie. Moze zrobic jakas mala
        demonstracje pod domem wlasciciela Prokomu (w koncu kto dzisiaj nie protestuje;))
        Rozmawialem ostatnio z pracownikiem Prokomu Software - zarzad firmy jest w W-wie,
        ale wszystkie decyzje zapadaja tylko i wylacznie w Gdyni (a do Wawki leca
        podatki).
        • Gość: mcroti Re: Rafineria Gdanska IP: 10.10.41.* 09.07.01, 11:51
          Mam nadzieję, że konkurencja nie taka jak dzisiaj.
          W Koscierzynie tankowałem po 3,15 a w Trójmiescie bez zmian 3.29. Jade na południe i juz na
          podstawie cen w naszym regionie moge poszacować ile zapłace za paliwo pod Szydłowcem (na
          trasie nr 7) - 2.7-2.8 za litr. Mam nadzieję, ze Angole zmienią ten absurd że u drzwi rafinerii ce3na
          paliwa jest wyższa niż na wiochach.
          • Gość: cmd26 Re: Rafineria Gdanska IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 09.07.01, 12:01
            Hmmm, ile razy bedzie trzeba jeszcze tlumaczyc, ze wysokie ceny w Trojmiescie to
            nie wina Rafinerii, tylko po prostu braku konkurencji na rynku stacji paliw. Po
            co wlasciciele stacji maja obnizac cene, jezeli moze ona byc wyzsza a i tak
            ludzie przyjada zatankowac.
            • Gość: mcroti Re: Rafineria Gdanska IP: 10.10.41.* 09.07.01, 12:07
              tak się składaże w Trojmiesice ceny dyktuje rafieneria
              bo to głowny dostawca paliw do otaczających nas stacji
              benzynowych,. A skoro cen nie obniżają stacje firmowe
              to zrozumiałe (chociaż niezrozumiałe:))) dlaczego tego
              nie robi reszta (poza samoobsługową Neste). Mam
              czasami wrażenie, że trójmiasto dotknęła zmowa
              dystrybutorów detalicznych. Ciekaw jestem co na to
              powiedziałby szef regionalnego biura UOKiK
              • Gość: cmd26 Re: Rafineria Gdanska IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 09.07.01, 12:11
                Gość portalu: mcroti napisał(a):

> tak się składaże w Trojmiesice ceny dyktuje rafieneria
                > bo to głowny dostawca paliw do otaczających nas stacji
                > benzynowych,.

to nic nie zmienia

> poza samoobsługową Neste).

jedyna szansa na obnizenia cen paliw to tego typu stacje

> Mam
                > czasami wrażenie, że trójmiasto dotknęła zmowa
                > dystrybutorów detalicznych.

No i wlasnie o to mi chodzilo!!!!!!! Nie jest to jakas pisana zmowa (nikt sie nie
                spotyka i ustala ceny w Gdansku - hehehe, taki gdanski opec), po prostu nkit nie
                chce obnizac cen, bo wiadomo, ze konkurencja zachowa sie tak samo, wiec klientow
                nie przybedzie, a zyski sie zmniejsza.
              • Gość: zet Re: Rafineria Gdanska IP: 195.187.58.* 19.07.01, 09:50
                W zmowie benzyniarzy chyba nie uczestniczy jedynie Jet z Chylonii, ktory
                doprowadzil do tego że inne stacje w rejonie musiały także obniżyć ceny paliw.
                Proponuję żeby Jet postawił kilka stacji w Trójmieście, może wtedy zmowa cenowa
                zostanie przełamana??
    • Gość: beast Re: Rafineria Gdanska IP: *.nsm.pl 17.07.01, 23:22
      Dzisiaj przedłużono (do 20 sierpnia)okres wyłaczności Rotch E.ltd. na
      negocjacje w sprawie zakupu RG.Chociaż MOLe ciągle nie rezygnują ,wszystko
      wskazuje na to ,że bedziemy mieli Brytyjczyków w Rafinerii.
      • Gość: cmd26 Re: Rafineria Gdanska IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 26.07.01, 18:48

> Dzisiaj przedłużono (do 20 sierpnia)okres wyłaczności Rotch E.ltd. na
        > negocjacje w sprawie zakupu RG.Chociaż MOLe ciągle nie rezygnują ,wszystko
        > wskazuje na to ,że bedziemy mieli Brytyjczyków w Rafinerii.

Ale caly czas stoi pod znakiem zapytania udzial polskich firm (Kredyt Banku oraz
        Konsorcjum Gdanskiego) - moze dojsc do sytuacji, ze Rafineria zostanie sprzedana
        w calosci w zagraniczne rece (nie licze akcji pracowniczych), co moze sie
        przyczynic do kolejnych protestow (typu stowarzyszenie Arka i Stocznia Gdanska).
        • Gość: beast Re: Rafineria Gdanska IP: *.nsm.pl 26.07.01, 23:04
          Tak naprawdę tego typu udziały polskich firm w prywatyzacji innych polskich firm
          maja charakter jedynie listka figowego(polskiego listka figowego).
          Przy Rafinerii chyba problem podobny do stoczniowego nie wystąpi,bo związki są
          juz "załatwione" a Rafineria nie jest kolebką i symbolem Solidarności,więc
          raczej nikt nie zdoła tu zbić politycznego kapitału.
          • Gość: cmd26 Re: Rafineria Gdanska IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 26.07.01, 23:31
            > Przy Rafinerii chyba problem podobny do stoczniowego nie wystąpi,bo związki są
            > juz "załatwione" a Rafineria nie jest kolebką i symbolem Solidarności,więc
            > raczej nikt nie zdoła tu zbić politycznego kapitału.

Mam wielka nadzieje, ze tak sie stanie. Juz chyba dosc sobie napsulismy opinii o
            klimacie inwestycyjnym. Trzeba sie wreszcie odbic od dna :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka