Dodaj do ulubionych

Mieszkanie 2-pokojowe w Gdyni?

21.06.07, 16:30
Przymierzam sie do kupna mieszkania w Trojmiescie, najprawdopodobniej w Gdyni
(sentyment). Pomieszkam w nim 2-3 lata, a docelowo ma to byc mieszkanie-
inwestycja, przeznaczone na wynajem, ewentualnie sprzedaz za 5 do 10 lat.
Mysle o lokum 2 pokojowym. Moj maksymalny budzet to 200 tys.
Przegladalam oferty online, i wychodzi na to, ze moge za to kupic 35-40m2 w
starszym budownictwie, o srednim standardzie, najprawdopodobniej do remontu,
no i w srednio atrakcyjnych dzielnicach (Chylonia, Obluze, Karwiny).

Mam jednak watpliwosci. Obawiam sie, ze za kilka lat takie starsze
mieszkanie, w srednio atrakcyjnej dzielnicy, albo nie bedzie o wiele wiecej
warte niz obecnie, albo nawet jego wartosc rynkowa spadnie.

Zalezy mi na 2 pokojach, bo sama bede tam jakis czas mieszkac i po latach
gniezdzenia sie w klitkach srednio wyobrazam sobie dalsze zycie w kawalerce.
Z drugiej strony nie wiem czy nie lepiej kupic jednak jednopokojowego, w
lepszej dzielnicy, nowszym budynku i o lepszym standardzie, majac na uwadze
latwosc i zysk z wynajmu no i to, ze wartosc takiego mieszkania raczej
wzrosnie a nie spadnie.
Czy ktos przerabial podobny temat i moze sie podzielic refleksjami?
Obserwuj wątek
    • Gość: Stokrotka Re: Mieszkanie 2-pokojowe w Gdyni? IP: *.gdynia.mm.pl 21.06.07, 16:55
      Chyba jednak radziłabym ci kupić 1 pokojowe w dobrej dzielnicy i w nowym
      budownictwie. Ja takie mam i cały czas moje mieszkanko (w Gdyni) ma większą
      wartośc niż 2 pokoje w starszym budownictwie i gorszej dzielnicy (moje
      mieszkanko obecnie warte jest 270-280 tys). Jednak to twoje pieniądze i musisz
      sama podjąć decyzję. Pozdrawiam
    • Gość: eee Karwiny IP: *.171.60.34.crowley.pl 21.06.07, 18:57
      Karwiny to nie to samo co Chylonia i Obłuże, do centrum Sopotu jedziesz stąd 15
      minut, obok obwodnica i sprawna komunikacja. Do tego Trójmiejski Park
      Krajobrazowy w zasięgu kilku minut spaceru. To tak gdybyś miała wybierać którąś
      z tych dzielnic.
      • dalenne Re: Karwiny 22.06.07, 12:54
        Zgadzam się.
        Nie można porównywać Karwin do Chylonii i Obłuża.
        Karwiny mają zdecydowanie więcej do zaoferowania niż powyższe dzielnice.
        Ponadto jest bardzo blisko do dużych sklepów i wcale nie muszą to byc Biedronki.
        • Gość: poli Re: Karwiny mają do zaoferowania bliskość plazy? IP: *.gdynia.mm.pl 22.06.07, 15:08
          Bo Obłuże i Oksywie mają. I to bez wszechobecnych tłumów jak na miejskiej. A
          mieszkanie nad morzem nie kończy się na lecie...
          • dalenne Re: Karwiny mają do zaoferowania bliskość plazy? 22.06.07, 15:23
            A po co ta ironia?
            Biorąc pod uwagę względy ekonomiczne, Karwiny sa lepszą inwestycją. Nie
            rozmawiamy tu o walorach estetycznych i plażowych.
            • Gość: poli Re: Nie używaj słów, których znaczenia nie rozumie IP: *.gdynia.mm.pl 22.06.07, 17:49
              sz:
              pl.wikipedia.org/wiki/Ironia
              I owszem rozmawiamy i o takich walorach. Czyżbyś się legitymowała/legitymował
              świadectwami giertychowskimi?Życie nie kończy się wyasygnowaniem kasy za
              mieszkanie a potem przebywaniem za zamkniętymi drzwiami. Miszkałem wiele lat na
              Obłużu i obu Oksywiach, teraz w Centrum Gdyni i żałuję.
              Dla mnie Karwiny to spalniana pipidówka. Śmród spalin, kawałek lasku, w którym
              można oberwać w łeb i nic poza tym. No jeszcze rozgrzany do nieprzytomności
              asfalt i kupa betonu, a zimą często gęsto trudności z wydostaniem się bo o ile w
              każdym innym miejscu Gdyni jest czarno to na Karwinach oczywiście gołoledź i
              przymrozki. Sama radość.
              • Gość: krk Karwiny łan mor tajm IP: *.171.60.34.crowley.pl 23.06.07, 01:42
                Nie jestem jakimś tam karwińśkim patriotą, ale co słowo to bzudra.
                Spaliny można odczuć może w 5 z ok 50 bloków. Tych 5 jest położonych przy
                Wielkopolskiej, reszta cisza i spokój, a z wielu jest widok na morze. Chyab
                każde osiedla ma budynki, które są położone blizej bądź dalej dalszych ulic,
                (czy też Obłuże i Oksywie nie mają?)
                "Kawałka lasu" nawet nie będę komentował, bo to musiał pisac ktoś, kto mapy
                Trójmiasta nie widział na oczy. Tym "kawałkiem lasu" można dotrzeć do Sopotu i
                dalej do Jaśkowej Doliny, do Demptowa, do Witomina, do Kolibek...
                Asfaltu i betonu tu tyle, ile na każdym osiedlu z końca lat 80-tych, a jak się
                porówna do wielu nowych inwestycji, to i tak się okaże, że zieleni między
                budynkami jest 5x więcej. Zimą rzeczywiscie śnieg się utrzymuje, ale w takich
                ilościach, że to raczej powód do radości dla dziecaków, a nie utrapienie dla
                kierowców, bo jakoś pługi i piaskarki do nas docierają.
                Czas dotracia do plaż w Sopocie, Orłowie lub Redłowie to ok 20-25 minut
                komunikacja miejską, 10-15 minut samochodem.
                No i jak spojrzaec tak na Trójmiasto, to Obłuże i Oksywie leżą na samych
                krańcach, nie zazdroszę tam mieszkać i pracować np. w śródmieściu Gdańska.

• Gość: garmi Obłuże, Grabówek czy Chylonia to 3 świat IP: *.icm.edu.pl 23.06.07, 10:00
                  Najtańsze mieszkania na rynku.
                  Mało kto tam chce kupić mieszkanie, te dzielnice podobają się jedynie
                  autochtonom.
                  Generalnie pieniądze wyrzucone w błoto.
                  Najlepiej kupić mieszkanie w dzielnicy z dobrym dojazdem do Sopotu i Gdańska.
                  W Sopocie i Gdańsku o wiele łatwiej wynająć mieszkanie.
                  W Gdyni jest bardzo mało studentów, z inwestycjami też nie jest najlepiej więc
                  jak bym nie zaryzykował.
                • Gość: Stokrotka Re: Karwiny łan mor tajm IP: *.gdynia.mm.pl 23.06.07, 13:40
                  Całkowicie się zgadzam z Dalenne i Krk. Karwiny są rzeczywiście lepiej
                  usytuowane i nie chodzi o bliskość plaży, poza tym z wynajmem będzie łatwiej a
                  przy obecnym wzroście cen za mieszkanie, jak będziesz chciała kiedyś je
                  sprzedać to uzyskasz o wiele większą kwotę niż za takie mieszkanie na np.
                  Obłużu (metraż, standard). Do centrum Gdyni bliżej z Karwin, do Sopotu i
                  Gdańska też. Zdecydowanie Karwiny. Do Poli- dlaczego jesteś taka ironiczna? Nie
                  masz kompletnie racji, przecież Dalenne wcale nie pisała że obłuże jest BeBe,
                  tylko sesownie wytłumaczyła dlaczego Karwiny są o wiele lepszym miejscem.
                  Pozdrawiam
              • dalenne Re: Nie używaj słów, których znaczenia nie rozumi 23.06.07, 16:16
                Powiało chłodem... :D
                Tak się składa, że przez 17 lat mojego życia mieszkałam na Obłużu, więc
                doskonale wiem o czym mówię. W przeciwieństwie do Ciebie.
                Mimo to pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
                • Gość: poli Re:Tylko tyle? IP: *.gdynia.mm.pl 23.06.07, 16:55
                  Dziecko...sorki - z dziećmi nie wdaję się w dyskusje.Żadne.
                  • dalenne Re:Tylko tyle? 25.06.07, 11:51
                    A skąd wiesz ile mam lat? :)))
                    Twój komentarz mówi sam za siebie...
      • Gość: Tylko Redłowo ;-) Re: Karwiny IP: *.chello.pl 04.07.07, 06:38
    • Gość: ktosik z obłuża Re: Mieszkanie 2-pokojowe w Gdyni? IP: *.multicon.pl 04.07.07, 21:06
      ja na prawde nie wiem ale obłuże to dla mnie nie jest trzeci swiat...moze
      trzecim swiatem bylyby chylonia i grabowek ze wzgledu na hmm.... jakby to
      powiedziec, generalnie nie fajna dzielnia...a obłuże oferuje ci spokoj, swietny
      widok na morze i zatoke,i przede wszystkim nie zalanie podczas powodzi bo
      jestemy na gorce....poza tym patrz he w glab (mam na mysli w strone helu) coraz
      wiecej sie rozbuduwuje wiec predzej czy pozniej, dajmy te 10 lat to bedzie juz
      tak samo oblegana dzielnica jak centrum....poza tym ceny mieszkan moj drogi na
      obluzu tez sa skandalicznie wyoskie a zapewne te ktore ty znalazles okreslaja
      sie do oksywia, szczegolnie dolnego ktore niestety kryje jeszcze wiele starych
      budowli, pamietajacych zapewne wojne...i okolica tez nie jest zbyt
      interesujaca....zycze powodzenia....ja jako inwestycje traktuje zimie, kupno
      ziemi i sprzedaz przy takim wzroscie cen za grunt daje ci szybka rekompensate
      wydatkow zwiazanych z jej zakupem....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka