Dodaj do ulubionych

Mam pomysl !!!!

IP: *.proxy.aol.com 05.08.01, 21:02
Zeby wybudowac na Wybrzezu najwiekszy i najszybszy roller-coaster Swiata .
Zaprojektowany przez specjalistow z Trojmiasta ,a wykonany przez stocznie Wybrzeza .
PLUSY
1.Kontrakty na wykonanie stalowych konstrukcji dla stoczni z Wybrzeza .
2.Atrakcja turystyczna ,
3.Kilkaset stalych stanowisk pracy zwiazanych z uzutkowaniem kolosa .
4. Duma dla Wybrzeza
5.Atrakcyjny zysk dla potencjalnego inwestora .
MINUSY ?. Nie widze .Kto widzi prosze smialo pisac ,nawet jezeli by to miala by byc rola adwokata diabla.
Obserwuj wątek
    • Gość: lulu Re: Mam pomysl !!!! Hmm IP: *.proxy.aol.com 05.08.01, 21:26
      Gos´c´ portalu: Piotrek napisa?(a):

> Zeby wybudowac na Wybrzezu najwiekszy i najszybszy roller-coaster Swiata .
      > Zaprojektowany przez specjalistow z Trojmiasta ,a wykonany przez stocznie Wybrz
      > eza .
      > PLUSY
      > 1.Kontrakty na wykonanie stalowych konstrukcji dla stoczni z Wybrzeza .
      > 2.Atrakcja turystyczna ,
      > 3.Kilkaset stalych stanowisk pracy zwiazanych z uzutkowaniem kolosa .
      > 4. Duma dla Wybrzeza
      > 5.Atrakcyjny zysk dla potencjalnego inwestora .
      > MINUSY ?. Nie widze .Kto widzi prosze smialo pisac ,nawet jezeli by to miala by
      > byc rola adwokata diabla.
      CIEKAWE .
    • cmd26 Re: Mam minusa, mam minusa! 05.08.01, 21:39
      Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> Zeby wybudowac na Wybrzezu najwiekszy i najszybszy roller-coaster Swiata .
      > Zaprojektowany przez specjalistow z Trojmiasta ,a wykonany przez stocznie Wybrz
      > eza .
      > PLUSY
      > 1.Kontrakty na wykonanie stalowych konstrukcji dla stoczni z Wybrzeza .
      > 2.Atrakcja turystyczna ,
      > 3.Kilkaset stalych stanowisk pracy zwiazanych z uzutkowaniem kolosa .
      > 4. Duma dla Wybrzeza
      > 5.Atrakcyjny zysk dla potencjalnego inwestora .
      > MINUSY ?. Nie widze .Kto widzi prosze smialo pisac ,nawet jezeli by to miala by
      > byc rola adwokata diabla.

Bardzo prosty ten minus: a kto da kase? :))))))))))))))
      • Gość: Piotrek Re: Mam minusa, mam minusa! IP: *.proxy.aol.com 05.08.01, 21:53
        cmd26 napisa?(a):

> Gos´c´ portalu: Piotrek napisa?(a):
        >
        > > Zeby wybudowac na Wybrzezu najwiekszy i najszybszy roller-coaster Swiata .
        > > Zaprojektowany przez specjalistow z Trojmiasta ,a wykonany przez stocznie
        > Wybrz
        > > eza .
        > > PLUSY
        > > 1.Kontrakty na wykonanie stalowych konstrukcji dla stoczni z Wybrzeza .
        > > 2.Atrakcja turystyczna ,
        > > 3.Kilkaset stalych stanowisk pracy zwiazanych z uzutkowaniem kolosa .
        > > 4. Duma dla Wybrzeza
        > > 5.Atrakcyjny zysk dla potencjalnego inwestora .
        > > MINUSY ?. Nie widze .Kto widzi prosze smialo pisac ,nawet jezeli by to mia
        > la by
        > > byc rola adwokata diabla.
        >
        > Bardzo prosty ten minus: a kto da kase? :))))))))))))))
        Pieniadze beda pochodzily od szczesliwego inwestora .

• cmd26 Re: Mam minusa, mam minusa! 05.08.01, 21:56
          > Pieniadze beda pochodzily od szczesliwego inwestora .

a skad wezmiesz tego "szczesliwego inwestora"? :)
          i jeszcze jedno pytanie - co inwestor na tym zyska (bo koszty bedzie mial
          baaaardzo duze - sam mowiles o ilosci zatrudnionych osob)?
          • Gość: Piotrek Re: Mam minusa, mam minusa! IP: *.proxy.aol.com 05.08.01, 22:22
            cmd26 napisa?(a):

> > Pieniadze beda pochodzily od szczesliwego inwestora .
            >
            > a skad wezmiesz tego "szczesliwego inwestora"? :)
            > i jeszcze jedno pytanie - co inwestor na tym zyska (bo koszty bedzie mial
            > baaaardzo duze - sam mowiles o ilosci zatrudnionych osob)?
            Mysle ze inwestycja bylaby w granicach $ 20.000.000 i zamortyzowalby sie po dziesieciu latach .
            Problem szczesliwego inwestora rozwiaze sie gdy bedzie zrobiony projekt Kolosa ,oroz kosztorys .To wymaga
            wstepnych kosztow okolo $ 100.000 ,co jest kropla w morzu z porownaniem do calkowitych kosztow Kolosa .
            • cmd26 Re: Mam minusa, mam minusa! 05.08.01, 22:27
              > Mysle ze inwestycja bylaby w granicach $ 20.000.000 i zamortyzowalby sie po dzi
              > esieciu latach .
              > Problem szczesliwego inwestora rozwiaze sie gdy bedzie zrobiony projekt Kolosa
              > ,oroz kosztorys .To wymaga
              > wstepnych kosztow okolo $ 100.000 ,co jest kropla w morzu z porownaniem do ca
              > lkowitych kosztow Kolosa .

Jezeli masz jakis szczegoly plan Twojego pomyslu to prosze podziel sie z nami -
              bedzie zdecydowanie latwiej na ten temat rozmawiac.
              Rozumiem, ze inwestor mialby zarabiac na reklamie, tak? 20 mln $ to w sumie
              bardzo duza kwota na taka reklame (skad wiesz, ze za dwa lata nie powstawnie
              jeszcze szybszy taki pojazd?).
              Ale ogolnie projekt ciekawy, wiec jezeli masz jeszcze jakies
              informacje/pomysly/plany to wal smialo - z checia podyskutujemy na ten temat.
              Narazie to w sumie nie moge tego komentowac, bo nie mam zielonego pojecia czy
              taka inwestycja by sie zwrocila.
              Pozdrawiam
              • Gość: Piotrek Re: Mam minusa, mam minusa! IP: *.proxy.aol.com 05.08.01, 22:41
                cmd26 napisa?(a):

> > Mysle ze inwestycja bylaby w granicach $ 20.000.000 i zamortyzowalby sie p
                > o dzi
                > > esieciu latach .
                > > Problem szczesliwego inwestora rozwiaze sie gdy bedzie zrobiony projekt Ko
                > losa
                > > ,oroz kosztorys .To wymaga
                > > wstepnych kosztow okolo $ 100.000 ,co jest kropla w morzu z porownaniem
                > do ca
                > > lkowitych kosztow Kolosa .
                >
                > Jezeli masz jakis szczegoly plan Twojego pomyslu to prosze podziel sie z nami -
                >
                > bedzie zdecydowanie latwiej na ten temat rozmawiac.
                > Rozumiem, ze inwestor mialby zarabiac na reklamie, tak? 20 mln $ to w sumie
                > bardzo duza kwota na taka reklame (skad wiesz, ze za dwa lata nie powstawnie
                > jeszcze szybszy taki pojazd?).
                > Ale ogolnie projekt ciekawy, wiec jezeli masz jeszcze jakies
                > informacje/pomysly/plany to wal smialo - z checia podyskutujemy na ten temat.
                > Narazie to w sumie nie moge tego komentowac, bo nie mam zielonego pojecia czy
                > taka inwestycja by sie zwrocila.
                > Pozdrawiam
                Nie mam szczegolowych planow ,o to trzeba by sie zwrocic do mysli tworczej inzynierow z Wybrzeza ,
                oglosic konkurs na konstrukcje Kolosa ,czy cos w tym rodzaju .Czasem przebywam w USA ,znam kilku
                ciekawych filantropow ,moze uda mi sie naklonic ktoregos zeby kaszlnol $ 100.000 na rozpoczecie projektu .
                Moze biznesmeni z Gdanska sie tym zainteresuja ,tego jeszcze nie wiem .
                Nie nie martwi mnie to ze ktos wybuduje cos wiekszego ,jezeli to cos nie bedzie ulokowane w granicach Trojmiasta .
                • cmd26 Re: Mam minusa, mam minusa! 05.08.01, 22:46
                  > Nie mam szczegolowych planow

to szkoda

> ,o to trzeba by sie zwrocic do mysli tworczej inzy
                  > nierow z Wybrzeza,

malo osob robi dzis cos za darmo - a kasy aby im zaplacic to brakuje

> oglosic konkurs na konstrukcje Kolosa ,czy cos w tym rodzaju .Czasem przebywam
                  > w USA ,znam kilku
                  > ciekawych filantropow ,moze uda mi sie naklonic ktoregos zeby kaszlnol $ 100.00
                  > 0 na rozpoczecie projektu .

jakbys naklonil, to bysmy Tobie postawili pomnik w Gdansku ;))))

> Moze biznesmeni z Gdanska sie tym zainteresuja ,tego jeszcze nie wiem .

nie sadze, aby kogos bylo na cos takiego stac

> Nie nie martwi mnie to ze ktos wybuduje cos wiekszego ,jezeli to cos nie bedzi
                  > e ulokowane w granicach Trojmiasta .

dlaczego? jak wybuduja cos szybszego to trojmiejska atrakcja przestanie byc
                  atrakcyjna i sponsor sobie nie zarobi.
                  I takie jedno pytanie teraz przyszlo mi do glowy - jakie jest prawdopodobienstwo
                  wypadku tego typu pojazdu (takie rzeczy tez trzeba brac pod uwage)?
                  • Gość: Piotr Re: Mam minusa, mam minusa! IP: *.proxy.aol.com 05.08.01, 23:10
                    cmd26 napisa?(a):

> > Nie mam szczegolowych planow
                    >
                    > to szkoda
                    >
                    > > ,o to trzeba by sie zwrocic do mysli tworczej inzy
                    > > nierow z Wybrzeza,
                    >
                    > malo osob robi dzis cos za darmo - a kasy aby im zaplacic to brakuje
                    >
                    > > oglosic konkurs na konstrukcje Kolosa ,czy cos w tym rodzaju .Czasem przeb
                    > ywam
                    > > w USA ,znam kilku
                    > > ciekawych filantropow ,moze uda mi sie naklonic ktoregos zeby kaszlnol $ 1
                    > 00.00
                    > > 0 na rozpoczecie projektu .
                    >
                    > jakbys naklonil, to bysmy Tobie postawili pomnik w Gdansku ;))))
                    >
                    > > Moze biznesmeni z Gdanska sie tym zainteresuja ,tego jeszcze nie wiem .
                    >
                    > nie sadze, aby kogos bylo na cos takiego stac
                    >
                    > > Nie nie martwi mnie to ze ktos wybuduje cos wiekszego ,jezeli to cos nie
                    > bedzi
                    > > e ulokowane w granicach Trojmiasta .
                    >
                    > dlaczego? jak wybuduja cos szybszego to trojmiejska atrakcja przestanie byc
                    > atrakcyjna i sponsor sobie nie zarobi.
                    > I takie jedno pytanie teraz przyszlo mi do glowy - jakie jest prawdopodobienstw
                    > o
                    > wypadku tego typu pojazdu (takie rzeczy tez trzeba brac pod uwage)?
                    Mozna wynegocjowac z Trojmiastem porozumienie o zakazie konkurencji np.na 20 lat
                    Natomiast jak inne miasto wybuduje konkurencyjny zjazd to zobaczymy czyj jest lepszy .
                    Prawdopodobienstwo wypadku na tego rodzaju jazdach jest bardzo ,bardzo male .!00 razy szybciej
                    mozna zostac trafionym piorunem .
                    • cmd26 Re: Mam minusa, mam minusa! 05.08.01, 23:14
                      Gość portalu: Piotr napisał(a):
                      > Mozna wynegocjowac z Trojmiastem porozumienie o zakazie konkurencji np.na 20 la
                      > t
                      > Natomiast jak inne miasto wybuduje konkurencyjny zjazd to zobaczymy czyj jest l
                      > epszy .
                      > Prawdopodobienstwo wypadku na tego rodzaju jazdach jest bardzo ,bardzo male .!0
                      > 0 razy szybciej
                      > mozna zostac trafionym piorunem .

No tak, pomysl jest nawet ciekawy, rozwinelo byto dosc mocno nasza turystyke -
                      ale uwazam, ze inwestor nie ma szans na odzyskanie swoich 20 mln $. Jedank
                      gadanie gadaniem, trzeba by przygotowac maly biznesplan tego przedsiewziecia (i
                      wcale nie musi to kosztowac 100 000$). Nie widze jednka osob/instytucji, ktore
                      chcialy by wziasc na swoje barki ciezar przygotowania tak ryzykownego projektu :(
                      • Gość: Piotr Re: Mam minusa, mam minusa! IP: *.proxy.aol.com 05.08.01, 23:38
                        cmd26 napisa?(a):

> Gos´c´ portalu: Piotr napisa?(a):
                        > > Mozna wynegocjowac z Trojmiastem porozumienie o zakazie konkurencji np.na
                        > 20 la
                        > > t
                        > > Natomiast jak inne miasto wybuduje konkurencyjny zjazd to zobaczymy czyj j
                        > est l
                        > > epszy .
                        > > Prawdopodobienstwo wypadku na tego rodzaju jazdach jest bardzo ,bardzo mal
                        > e .!0
                        > > 0 razy szybciej
                        > > mozna zostac trafionym piorunem .
                        >
                        > No tak, pomysl jest nawet ciekawy, rozwinelo byto dosc mocno nasza turystyke -
                        > ale uwazam, ze inwestor nie ma szans na odzyskanie swoich 20 mln $. Jedank
                        > gadanie gadaniem, trzeba by przygotowac maly biznesplan tego przedsiewziecia (i
                        >
                        > wcale nie musi to kosztowac 100 000$). Nie widze jednka osob/instytucji, ktore
                        > chcialy by wziasc na swoje barki ciezar przygotowania tak ryzykownego projektu
                        > :(
                        Przygotowanie biznesplan jest niezbedne ,zeby kogokolwiek na powaznie zainteresowac ,to wymaga zespolowej pracy .
                        Kazdy projekt jest ryzykowny to wlasnie jest excytujace w biznesie zeby pokonac przeszkody .pozdrawiam .P.
                        Wymieniam sume $100.000 ,bo moim zdaniem taka sume na poczatek trzeba by wylozyc na biznesplan ,czyli oplacic ludzi ktorzy beda nad tym pracowali.
                        Chyba ze zalozycby spolke ktora zaoferuje swoja prace za udzial w zyskach ,wowczas poczatkowe koszta bylyby znacznie nizsze .
                        • cmd26 Re: Mam minusa, mam minusa! 05.08.01, 23:46
                          Gość portalu: Piotr napisał(a):
                          > Przygotowanie biznesplan jest niezbedne ,zeby kogokolwiek na powaznie zainteres
                          > owac ,to wymaga zespolowej pracy .
                          > Kazdy projekt jest ryzykowny to wlasnie jest excytujace w biznesie zeby pokonac
                          > przeszkody .pozdrawiam .P.
                          > Wymieniam sume $100.000 ,bo moim zdaniem taka sume na poczatek trzeba by wyloz
                          > yc na biznesplan ,czyli oplacic ludzi ktorzy beda nad tym pracowali.
                          > Chyba ze zalozycby spolke ktora zaoferuje swoja prace za udzial w zyskach ,wow
                          > czas poczatkowe koszta bylyby znacznie nizsze .

Zgadzam sie z Toba, ale caly czas bede sie powtarzal - nie widze mozliwosci aby
                          ktos wylozylal ta kase (intuicja oraz doswiadczenie).
                          Pozdrawiam
                          • Gość: Piotrek Re: Mam minusa, mam minusa! IP: *.proxy.aol.com 05.08.01, 23:57
                            cmd26 napisa?(a):

> Zgadzam sie z Toba, ale caly czas bede sie powtarzal - nie widze mozliwosci aby
                            >
                            > ktos wylozylal ta kase (intuicja oraz doswiadczenie).
                            > Pozdrawiam
                            Czym wyszsza kasa ,tym latwiej znalezc inwestora .Kluczowy jest dobry biznesplan w ktorym trzeba udowodnic ,ze to ma rece i nogi ,a inwestorzy
                            beda sie pchali drzwiami i oknami, za to gwarantuje .Pozdrawiam .P
                            • cmd26 Re: Mam minusa, mam minusa! 06.08.01, 00:00
                              > Czym wyszsza kasa ,tym latwiej znalezc inwestora .Kluczowy jest dobry biznespla
                              > n w ktorym trzeba udowodnic ,ze to ma rece i nogi ,a inwestorzy
                              > beda sie pchali drzwiami i oknami, za to gwarantuje .Pozdrawiam .P

no tak, ale...
                              po pierwsze - najpierw trzeba znalezc 100 000 $ - co nie jest takie latwe
                              po drugie - watpie w skutecznosc tego typu przedsiewziecia (nie wydaje mi sie,
                              zeby mozna bylo zarobic na wylozeniu tych 20 mln $) - ale oczywiscie moge sie
                              mylic :)
                              Pozdrawiam
                              • Gość: Pitrek Re: Mam minusa, mam minusa! IP: *.proxy.aol.com 06.08.01, 00:19

> no tak, ale...
                                > po pierwsze - najpierw trzeba znalezc 100 000 $ - co nie jest takie latwe
                                > po drugie - watpie w skutecznosc tego typu przedsiewziecia (nie wydaje mi sie,
                                > zeby mozna bylo zarobic na wylozeniu tych 20 mln $) - ale oczywiscie moge sie
                                > mylic :)
                                > Pozdrawiam
                                Napewno to jest duzy projekt i wymaga duzo pracy .Czy dojdzie kiedykolwiek do skutku tego nie wiem .
                                Moze to jeden z pomyslow ,ktory zablysnie chwilowo i zgasnie zeby nigdy nie zobaczyc swiatla dziennego ,
                                a moze nie ,moze znajda sie entuzjasci ktorzy to podchwyca i zrealizuja ,zobaczymy co czas pokaze .W kazdy razie je nie zastrzegam sobie praw
                                autorskich do pomyslu.
                                Pozdrawiam .P.
                                Ps .Czy nie masz w swoim arsenale zadnych plusow ?
                                • cmd26 Re: Mam minusa, mam minusa! 06.08.01, 10:53
                                  Gość portalu: Pitrek napisał(a):
                                  > > no tak, ale...
                                  > > po pierwsze - najpierw trzeba znalezc 100 000 $ - co nie jest takie latwe
                                  > > po drugie - watpie w skutecznosc tego typu przedsiewziecia (nie wydaje mi
                                  > sie,
                                  > > zeby mozna bylo zarobic na wylozeniu tych 20 mln $) - ale oczywiscie moge
                                  > sie
                                  > > mylic :)
                                  > > Pozdrawiam
                                  > Napewno to jest duzy projekt i wymaga duzo pracy .Czy dojdzie kiedykolwiek do s
                                  > kutku tego nie wiem .
                                  > Moze to jeden z pomyslow ,ktory zablysnie chwilowo i zgasnie zeby nigdy nie zob
                                  > aczyc swiatla dziennego ,
                                  > a moze nie ,moze znajda sie entuzjasci ktorzy to podchwyca i zrealizuja ,zobacz
                                  > ymy co czas pokaze .W kazdy razie je nie zastrzegam sobie praw
                                  > autorskich do pomyslu.
                                  > Pozdrawiam .P.
                                  > Ps .Czy nie masz w swoim arsenale zadnych plusow ?

Pomysl moze jest dobry, ale nie widze odpowiednich ludzi, ktorzy chcieli by go
                                  naswietlic.
                                  Tak w ogole to przepraszam, ze w kolko krytykuje :) ale ja do tego wlasnie
                                  zostalem powolany (ludzie podsylaja mi rozne projekty a ja musze jak najwiecej
                                  bledow i nierealnych zalozen w nich wylapac). Dlatego tu tez jestem od krytyki -
                                  ale nie przejmuj sie mna za bardzo :)
                                  • Gość: mcroti Re: Mam minusa, mam minusa! IP: *.ibngr.edu.pl 06.08.01, 10:56
                                    fajna robota:)
                                    • cmd26 Re: Mam minusa, mam minusa! 06.08.01, 11:02
                                      Gość portalu: mcroti napisał(a):

> fajna robota:)

no pewnie, ze fajna, a potem tlumacz ludziom, ze nie maja racji - niektorzy to
                                      nawet lzy w oczach maja
                                      • Gość: mcroti Re: Mam minusa, mam minusa! IP: *.ibngr.edu.pl 06.08.01, 11:06
                                        Takie brotalne jest życie...
                                        Wnioskuję,że stoisz na strazy pieniażków
                                        • cmd26 Re: Mam minusa, mam minusa! 06.08.01, 11:11

> Takie brotalne jest życie...
                                          > Wnioskuję,że stoisz na strazy pieniażków

na strazy pieniazkow? :)))))
                                          po prostu oceniam (ocenialem, bo juz sie wycofalem) przerozne biznesplany
                                          ale trzeba przyznac, ze bardzo przyjemna praca :)
                                          • Gość: mcroti Re: Mam minusa, mam minusa! IP: *.ibngr.edu.pl 06.08.01, 11:24
                                            A czemu się wycofałes, jesli można wiedzieć
                                            • cmd26 Re: Mam minusa, mam minusa! 06.08.01, 11:28

> A czemu się wycofałes, jesli można wiedzieć

najwidoczniej nie dali mi spojrzec na biznesplan firmy w ktorej pracowalem -
                                              nastapilo bankructwo (ja tam bron Boze nie mialem zadnego wplywu na rzadzenie ta
                                              firma - to nie byla moja wina:))
                  • Gość: roko Re: Mam minusa, mam minusa! IP: *.unregistered.formus.pl 07.08.01, 15:17
                    dokladnie
                    pomysl jak pomysl, wazny rachunek...
                    koszty daloby sie dosc szczegolowo oszacowac, oczywiscie te dotyczace fazy
                    inwestycyjnej, bo z eksploatacyjna moglby juz byc problem, ponieważ jedyne
                    wiarygodne dane musialyby pochodzic od wlascicieli porownywalnych kolejek, ale
                    zalozmy ze jest to w jakis sposob mozliwe.
                    duze trudnosci pojawilyby sie jezeli chodzi o oszacowanie potencjalnych
                    przychodow. wiadomo, ze aby taka inwestycja byla rentowna nie mozna bazowac na
                    badaniach wsrod "tubylcow", co widac na przykladach amerykanskich, gdzie
                    rollercoastery sa celem wycieczek calych rodzin i do tego czesto z odleglych
                    stanow (porownywalnych z krajami europejskimi). w 3miescie nie ma niestety
                    wystarczajacej bazy turystycznej, zeby w cywilizowanych warunkach przyjac duze
                    ilosci turystow. nie mowie tutaj o turystyce pobytowej tylko o kilkudniowych
                    wypadach zarowno dla naszych rodakow, jak i gosci (glownie mlodziezy i rodzin)
                    z zagranicy. w gdansku nie ma przeciez ani jednego kempingu z prawdziwego
                    zdarzenia. ciezko liczyc na kilkudniowych turystow i na ich pieniadze jezeli
                    nie jest sie im w stanie zapewnic noclegow na europejskim poziomie. i to
                    powinien byc punkt wyjscia.
          • Gość: lulu Re: Mam pytanie . IP: *.proxy.aol.com 05.08.01, 22:28
            Jak dlugo by trwal przejazd i co z tymi ktorzy dostana zawalu serca ,(wnioskuje na najwjekszym i najszyprzym roller-coaster-rze Swiata
            trzeba wziasc pod uwage ze cos takiego bedzie sie przytrafialo ) .
            • Gość: Piotrek Re: Mam pytanie . IP: *.proxy.aol.com 05.08.01, 22:52
              Gos´c´ portalu: lulu napisa?(a):

> Jak dlugo by trwal przejazd i co z tymi ktorzy dostana zawalu serca ,(wnioskuje
              > na najwjekszym i najszyprzym roller-coaster-rze Swiata
              > trzeba wziasc pod uwage ze cos takiego bedzie sie przytrafialo ) .
              Przejazd bedzie trwal tyle na ile zostanie zaprojektowany (chcalbym zeby byl najdluzszy na Swiecie )
              Jezeli chodzi o ludzi o slabym zdrowiu to przykro mi ale nie powinni ryzykowac jazdy .Pozatym
              mozna by wywiesic tablice informacyjno ostrzegawcze ,oraz zatrudnic lekarza ,ktory mial by prawo veta w razie
              podejrzenia ,pijanego lub chorego klijenta .
              • Gość: lulu Re: Mam pytanie . IP: *.proxy.aol.com 05.08.01, 23:22
                Gos´c´ portalu: Piotrek napisa?(a):

> Gos´c´ portalu: lulu napisa?(a):
                >
                > > Jak dlugo by trwal przejazd i co z tymi ktorzy dostana zawalu serca ,(wnio
                > skuje
                > > na najwjekszym i najszyprzym roller-coaster-rze Swiata
                > > trzeba wziasc pod uwage ze cos takiego bedzie sie przytrafialo ) .
                > Przejazd bedzie trwal tyle na ile zostanie zaprojektowany (chcalbym zeby byl na
                > jdluzszy na Swiecie )
                > Jezeli chodzi o ludzi o slabym zdrowiu to przykro mi ale nie powinni ryzykowac
                > jazdy .Pozatym
                > mozna by wywiesic tablice informacyjno ostrzegawcze ,oraz zatrudnic lekarza ,kt
                > ory mial by prawo veta w razie
                > podejrzenia ,pijanego lub chorego klijenta .
                Moje pytanie : Czy na Wybrzezu znajdzie sie odpowiednia ilosc chetnych do uczesniczenia w tego rodzaju zabawie ,zeby finnasowo to sie oplacalo ?
                • Gość: Piotrek Re: Mam pytanie . IP: *.proxy.aol.com 05.08.01, 23:49

> Moje pytanie : Czy na Wybrzezu znajdzie sie odpowiednia ilosc chetnych do uczes
                  > niczenia w tego rodzaju zabawie ,zeby finnasowo to sie oplacalo ?
                  Dobre pytanie Lulu . Musze jednak odpowiedziec NIE WIEM i nie bede wiedzial zanim nie przeprowadzi sie sondy wsrod Spoleczenstwa Wybrzeza .
    • Gość: jaro Wymyslmy!!! IP: *.pppool.de 06.08.01, 01:00
      Jak nazwac te zabawke po polsku?
      • Gość: sharky Rownie dobrze mozemy zbudowac schody ruchome do nieba... IP: *.dewgong.dialup.pol.co.uk 06.08.01, 01:31
        ...jak w The Simpsons. Ale powaznie...Zeby interes sie oplacal potrzeba
        klientow z zewnatrz czyli turystow (jasne jest ze tubylcy nie beda w stanie
        nakrecic takiego interesu). Turysci potrzebuja wielu atrakcji. Nikt nie
        przyjedzie nawet z Niemiec po to zeby sie tylko przejechac na rollecosterze.
        Turysci jak to turysci beda chcieli sie wykapac w czystym morzu, zrobic zakupy
        w nowoczesnych centrach handlowych i co najwazniejsze przespac sie w dobrym
        lecz nie za drogim hotelu. Czy Trojmiasto moze to zaoferowac? Oczywiscie ze
        nie. Poza tym malo kto na zachodzienie slyszal o czyms takim jak Gdansk (czasem
        komus sie obilo o uszy slowo Danzig, wymieniane czesto razem ze slowem
        Auschwitz- jako miejscami najlepiej znanymi w Polsce). Wiem, ze Rollercoster
        moze sie przyczynic do promocji regionu. Ale czy nie lepiej zainwestowac kase w
        mniejsze lecz bardziej niezbedne udogodnienia dla turystow?
        • Gość: sam Re: Rownie dobrze mozemy zbudowac schody ruchome do nieba... IP: *.tnt4.huntington-beach.ca.da.uu.net 06.08.01, 08:07
          pieknie powiedziane.Rollocaster my ass.Naprawmy zoo w oliwie i raidy na placu
          zebran ,zamist myslec o ,,world staff,, we suck!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: mcroti Re: Mam pomysl na lokalizację:)!!!! IP: *.ibngr.edu.pl 06.08.01, 10:11
      A co byscie powiedzieli na taki wist. Roller startuje z wiezy usytuowanej w miejscu krzyża. Pedzi w dół na plac
      zebrań gdzie wykonuje serie beczek potem smiga po prostej w kierunku stoczni, Robi szeroka petle wokół
      pomnika trzech krzyzy małego loopa nad terenami poststoczniowymi i kończy bieg albo na projektowanym
      dworcu morskim lub rybackim pobrzezu?
      • Gość: roko Re: Mam pomysl na lokalizację:)!!!! IP: *.unregistered.formus.pl 07.08.01, 14:56
        a jak wraca?
        • Gość: mcroti Re: Mam pomysl na lokalizację:)!!!! IP: *.ibngr.edu.pl 07.08.01, 15:05
          To tez juz wymysliłem
          Za przystanku końcowym wagoniki zabiera specjalna platforma drogowa która wiezie je potem na
          górę
          • Gość: roko Re: Mam pomysl na lokalizację:)!!!! IP: *.unregistered.formus.pl 07.08.01, 15:20
            a wymysliles juz jak ludzie beda wlazic na ta gore? :)
            moze jakis pasaz z ruchomymi schodami, albo winda w srodku gory (widzialem taka
            w monaco)?
            • Gość: mcroti Re: Mam pomysl na lokalizację:)!!!! IP: *.ibngr.edu.pl 07.08.01, 15:40
              O winda w srodku góry!!!!
              Startujesz u podnóża w czarnej rurze i nagle wyskakujesz na swiatło dzienne na szczycie wiezy (bo
              wieża tez musi być, żeby było wyżej
              • Gość: lulu Re: Mam pomysl na lokalizacje˛:)!!!! IP: *.proxy.aol.com 07.08.01, 20:25
                Przydalyby sie dwie wieze ,jedna przy molo w Sopocie ,
                a druga przy molo w Jelitkowie .W tym wypadku dwa miasta
                moglyby podatkowac dochod , no i dzierzawa gruntu pod woda
                nie bylaby taka droga oraz jak komus wypadnie cos zkieszeni
                to nie spadnie nikomu na glowe .
                Albo jedna wieza w Kamiennym Potoku a druga w Gdyni .
                Tak czy inaczej widok ze szczytu wiez bylby do pozazdroszczenia dla
                wielu kurortow swiata .
                • cmd26 Re: Mam pomysl na lokalizacje˛:)!!!! 07.08.01, 21:04
                  Gość portalu: lulu napisał(a):

> Przydalyby sie dwie wieze ,jedna przy molo w Sopocie ,
                  > a druga przy molo w Jelitkowie .W tym wypadku dwa miasta
                  > moglyby podatkowac dochod , no i dzierzawa gruntu pod woda
                  > nie bylaby taka droga oraz jak komus wypadnie cos zkieszeni
                  > to nie spadnie nikomu na glowe .
                  > Albo jedna wieza w Kamiennym Potoku a druga w Gdyni .
                  > Tak czy inaczej widok ze szczytu wiez bylby do pozazdroszczenia dla
                  > wielu kurortow swiata .

Niech by ktos sprobowal zeszpecic Sopot jakimis wierzami - **** bym mu ucial ;)
                  Juz i tak hestia zepsula widok od strony morza - a Ty mi jeszcze o jakis wierzach
                  • Gość: lulu Re: Mam pomysl na lokalizacje˛:)!!!! IP: *.proxy.aol.com 07.08.01, 22:21
                    cmd26 napisa?(a):

>
                    > > Przydalyby sie dwie wieze ,jedna przy molo w Sopocie ,
                    > > a druga przy molo w Jelitkowie .W tym wypadku dwa miasta
                    > > moglyby podatkowac dochod , no i dzierzawa gruntu pod woda
                    > > nie bylaby taka droga oraz jak komus wypadnie cos zkieszeni
                    > > to nie spadnie nikomu na glowe .
                    > > Albo jedna wieza w Kamiennym Potoku a druga w Gdyni .
                    > > Tak czy inaczej widok ze szczytu wiez bylby do pozazdroszczenia dla
                    > > wielu kurortow swiata .
                    >
                    > Niech by ktos sprobowal zeszpecic Sopot jakimis wierzami - **** bym mu ucial ;)
                    > Juz i tak hestia zepsula widok od strony morza - a Ty mi jeszcze o jakis wierza
                    > ch
                    Wieza Eifla tez poczatkowo nie podobala sie Paryzynom . To musiala by byc artystyczna
                    konstrukcja ,ktora by zdobila a nie szpecila .Zaslaniala by troche w dzien pogodny widok Helu ,natomiast
                    przy odpowiednim oswietleniu noca widok mogl by byc fantastyczny .
                    • cmd26 Re: Mam pomysl na lokalizacje˛:)!!!! 07.08.01, 22:22
                      > Wieza Eifla tez poczatkowo nie podobala sie Paryzynom . To musiala by byc artys
                      > tyczna
                      > konstrukcja ,ktora by zdobila a nie szpecila .Zaslaniala by troche w dzien po
                      > godny widok Helu ,natomiast
                      > przy odpowiednim oswietleniu noca widok mogl by byc fantastyczny .

Gdynia nadaje sie na taka inwestycje - tego typu wieza bardzo bym tam fajnie
                      wygladala
                • Gość: mcroti Re: Mam pomysl na lokalizacje˛:)!!!! IP: 10.10.41.* 07.08.01, 22:23

> Przydalyby sie dwie wieze ,jedna przy molo w Sopocie ,
                  > a druga przy molo w Jelitkowie .W tym wypadku dwa miasta
                  > moglyby podatkowac dochod , no i dzierzawa gruntu pod woda
                  > nie bylaby taka droga oraz jak komus wypadnie cos zkieszeni
                  > to nie spadnie nikomu na glowe .
                  > Albo jedna wieza w Kamiennym Potoku a druga w Gdyni .

Pomysł już zrealizowano bojdajże we Władysławowie czy Ustce
                  Kapitał oczywiscie zagraniczny:))))
                  A interes kręci się nienajgorzej
                  > Tak czy inaczej widok ze szczytu wiez bylby do pozazdroszczenia dla
                  > wielu kurortow swiata .

• Gość: lulu Re: Mam pomysl na lokalizacje˛:)!!!! IP: *.proxy.aol.com 07.08.01, 23:00
                    Gos´c´ portalu: mcroti napisa?(a):

>
                    > > Przydalyby sie dwie wieze ,jedna przy molo w Sopocie ,
                    > > a druga przy molo w Jelitkowie .W tym wypadku dwa miasta
                    > > moglyby podatkowac dochod , no i dzierzawa gruntu pod woda
                    > > nie bylaby taka droga oraz jak komus wypadnie cos zkieszeni
                    > > to nie spadnie nikomu na glowe .
                    > > Albo jedna wieza w Kamiennym Potoku a druga w Gdyni .
                    >
                    > Pomys? juz˙ zrealizowano bojdajz˙e we W?adys?awowie czy Ustce
                    > Kapita? oczywiscie zagraniczny:))))
                    > A interes kre˛ci sie˛ nienajgorzej
                    > > Tak czy inaczej widok ze szczytu wiez bylby do pozazdroszczenia dla
                    > > wielu kurortow swiata .
                    > Jelitkowo i sopocki Grand straciliby wiele kasy
                    gdaby Gdynia dogadala sie z Sopotem na budowe Kamienny Potok -Gdynia
                    Istnieja rowniez inne mozliwosc np Jelitkowo - Brzezno ,wowczas cala kasa poszlaby do Gdanska
                    moze nawet kilka milionow rocznie z podatkow przybywaloby kasie Gdanska rocznie
                    • cmd26 Re: Mam pomysl na lokalizacje˛:)!!!! 07.08.01, 23:03

> gdaby Gdynia dogadala sie z Sopotem na budowe Kamienny Potok -Gdynia
                      > Istnieja rowniez inne mozliwosc np Jelitkowo - Brzezno ,wowczas cala kasa poszl
                      > aby do Gdanska
                      > moze nawet kilka milionow rocznie z podatkow przybywaloby kasie Gdanska rocznie
                      >

najlepszy pomysl to Jelitwkowo-Brzezno - tam sa dobre tereny, ktore niedlugo beda
                      gotowe do zagospodarowania (ogrodki dzialkowe)
                      • Gość: mcroti Re: Mam pomysl na lokalizacje˛:)!!!! IP: 10.10.41.* 07.08.01, 23:05
                        Brzeźno mogłoby być ale chyba większa atrakcja byłoby wjechać na jakąs górę lub z niej zjechać
                        • Gość: Macko74 Re: Mam pomysl na lokalizacje˛:)!!!! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 21.03.02, 19:35
                          Ej Kochani przeciez Tromiasto to ewenement na skale Swiata ,niech i ta atrakcja
                          go dotyczy .
                          Start w Gdansku przez Sopot do Gdyni , a druga runda Gdynia-Sopot-Gdansk.
                          Bylby to najdluzszy i Najwyzszy na Swiecie (sam nie wiem jak wysokie bylyby te
                          wieze hihi).
                          Pozdrowka.
                          Macko.
    • mikmik Re: Mam pomysl !!!! 06.11.01, 15:22
      no Panie i Panowie, minęły 3 miesiące i co ? Za mało mamy wolnych
      porasatjących brudem i dziką trawą wolnych połaci w mieście? Przecie można było
      zacząć inwestycję razem z którąś już rozbabrną. A nóż mógłbym na gwiazdkę
      poszaleć na kolejce górskiej... eh marzenia dobra rzecz
    • Gość: Dark Re: Mam pomysl !!!! IP: *.unregistered.formus.pl 06.11.01, 16:41
      Yyyy! Przepraszam że się wtrącam, ale co to jest roll-coaster???!!!
      • adox Re: Mam pomysl !!!! 07.11.01, 12:56
        no to jest właśnie taka szybka kolejka górska z z pętelkami, zwłaszcza w
        pionie, co to zapierdziela tak szybko, że płuca, wątroba, nery, śledziona i
        cała reszta wychodzą Ci plechami
        • lucy_z Re: Mam pomysl !!!! 07.11.01, 13:20
          adox napisał(a):

> no to jest właśnie taka szybka kolejka górska z z pętelkami, zwłaszcza w
          > pionie, co to zapierdziela tak szybko, że płuca, wątroba, nery, śledziona i
          > cała reszta wychodzą Ci plechami

OOOOOOOOOOch! W życiu bym nie wsiadła;)))
          • adox Re: Mam pomysl !!!! 07.11.01, 13:28
            ale Lucy, no co Yt opowiadasz, to jest właśnie rewelacja. Uwielbiam takie mocne
            wrażenia :))) Pełny odjazd ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu ), to tak jak
            czasami samolot na dużych wysokościach wpadnie w tunel próżniowy i chwilę spada
            ( przeżyłaś już coś takiego ? - ja tak i polecam :))) przeżyć oczywiście tzn.
            zachować życie :)
            • lucy_z Re: Mam pomysl !!!! 08.11.01, 00:28
              adox napisał(a):

> ale Lucy, no co Yt opowiadasz, to jest właśnie rewelacja. Uwielbiam takie mocne
              >
              > wrażenia :))) Pełny odjazd ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu ), to tak jak
              > czasami samolot na dużych wysokościach wpadnie w tunel próżniowy i chwilę spada
              >
              > ( przeżyłaś już coś takiego ? - ja tak i polecam :))) przeżyć oczywiście tzn.
              > zachować życie :)
              Aż mnie ciarki przeszły:))) To tak jakby skoczyć z mostu na bungee,brrrrrr.Wolę
              nie wpadać w ten tunel próżniowy. Innym co lubią takie emocje- polecam:)) A na
              motolotni latałeś??????
              • Gość: Dark Re: Mam pomysl !!!! IP: *.unregistered.formus.pl 08.11.01, 08:38
                Lucy, czy Ty spać nie możesz, czy też jesteś już tak uzależniona od internetu,
                że musisz pisywać o godzinie zero z minutami?
                • lucy_z Re: Mam pomysl !!!! 08.11.01, 10:07
                  Gość portalu: Dark napisał(a):

> Lucy, czy Ty spać nie możesz, czy też jesteś już tak uzależniona od internetu,
                  > że musisz pisywać o godzinie zero z minutami?

Aż tak uzależniona nie jestem;) W tym czasie mogę się dorwać do komputera,
                  wcześnie jest zajęty przez kogoś innego:( Ja i tak nie chodzę wcześniej spać.
                  Jestem z natury nocnym Markiem:))) Pozdrawiam:)))))
    • Gość: Piotrek Re: Mam pomysl !!!! IP: *.proxy.aol.com 18.03.02, 03:36
      Pomysl w dalszym cagu aktualny.
      • Gość: kd Re: Mam pomysl !!!! IP: *.proxy.aol.com 19.03.02, 20:39

> Pomysl w dalszym cagu aktualny.

Piotrek. Pogadaj z pania Basia Piasecka Johnson.
        Kiedys byla zainteresowana stocznia.
        kd
        • Gość: Piotrek Re: Mam pomysl !!!! IP: *.proxy.aol.com 21.03.02, 16:57
          Gość portalu: kd napisał(a):

> Gość portalu: Piotrek napisał(a):
          >
          > > Pomysl w dalszym cagu aktualny.
          >
          > Piotrek. Pogadaj z pania Basia Piasecka Johnson.
          > Kiedys byla zainteresowana stocznia.
          > kd
          Źeby z kilmkolwiek kompetentnym na ten temat rozmawiać,musiłbym mieć coś więcej
          aniźeli pomysł.Przydałby się jakiś wstępny kosztorys czy coś w tym rodzaju.Sonda
          społeczeństwa Trójmiasta by się przydała,jak narazie to nie widać zbyt wielu
          entuzjastów,moźe to się zmieni jak temat wypłynie na szersze wody
    • Gość: Szpadel Re: Mam pomysl !!!! IP: *.proxy.aol.com 19.03.02, 19:26
      Jak ja byłbym politykiem to stworzyłbym platformę polityczną z tego pomysłu w
      nadzieij,wygrania wyborów np. na prezydenta Gdańska i myślę źe zdystsnsowałbym
      faceta,który jedzie na budowie hali sportowej.
    • Gość: Krowa Re: Mam pomysl !!!! IP: *.proxy.aol.com 19.03.02, 21:40
      Slowo doje,to ma sens.Dam sie wydoic za ten ta idfea.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka