Gość: gc IP: *.genessis.net / 192.168.1.* 21.11.03, 00:02 Czy ktoś zna dokładną listę proponowanych szkół preznaczonych do likwidacji.Jeśli tak to bardzo proszę o taką informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jar.ek Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: 212.160.132.* 21.11.03, 07:15 Znowu będzie więcej dzieci w klasie, (zapewne dla osiągnięcia wyższego poziomu nauczania) więcej sfrustrowanych nauczycieli dźwigających torby z zeszytami do domu (zapewne dla podniesienia poziomu kształcenia), dzieciaki będą sidziały w szkole do 17 z minutami (zapewne aby nie włóczyły sie bez celu) Potem zrobi sie dyskusje o przyczynach nieskiego poziomu nauczania, czemu oczywiście winni sa nauczyciele, a ich można za karę wyrzucić i zlikwidowac kolejne szkoły.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siły zbrojne eduka Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: 62.233.169.* 25.11.03, 13:48 Pamiętaj Niemcewicz, jak posuniesz się do likwidacji szkól, to nasze siły zbrojne edukacji polskiej porwą cię, i rodzina twoja będzie za tobą długo tęsknić. Będziemy potrzebowali odizolować cię od społeczeństwa przynajmniej na kilka miesięcy,żeby twój mózg wyedukować, a w szczególności uelastycznić, żeby tam więcej wiadomości weszło. Później nastąpi kształcenie twojego mózgu. Na konieć sam będziesz przeprowadzał "ankiety" i merytorycznie uzasadniał likwidację szkół. Zapewniamy, że będziesz miał już "wlane tyle oleju", że nie będziesz chciał niszczyć nauki naszych najmłodszych obywateli, tylko poszukasz wielimilionowych oszczędności. Będziemy wszyscy zadowoleni. Jeśli boisz się porwania edukacyjnego, to przestań gadać i robić głupoty "tępaku" i idź się szkolić również w kierunku ekonomii!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aSS Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: *.vera.net.pl / 192.168.20.* 21.11.03, 09:34 Dziwne, że "łupem" padają szkoły wyremontowane, w dobrym stanie technicznym. Czy to nie wygodnictwo naszych władz miejskich i oświatowych? Wyrzucić dzieci, pozbawić wielu nauczycieli pracy, a budynki przejęte z korzyścią sprzedać, czy wydzierżawić. Najlepiej za odpowiednią gratyfikację finansową (czytaj: ŁAPÓWKĘ). A w Sopocie niż demograficzny znacznie bardziej daje się we znaki niż w Gdańsku i nikt o zamykaniu szkół nie myśli. Szkoda, że nikt nie wysłuchał uważnie przemówienia minister Łybackiec z okazji rozpoczęcia roku szkolnego 2003/2004. Wyrażnie mówiła, że niż demograficzny goszczący w szkołach to dobry czas na doposażenie placówek, wypracowanie nowocześniejszych metod nauczania, wdrażanie założeń reformy. Mówiła, że zmniejszone stany osobowe klas to dobra okazja do podwyższenia jakości pracy szkoły. Jaka szkoda, że że nikt z naszych miejskich samorządowców nie wziął sobie tych słów do serca. Każą rozwiązywać klasy liczące poniżej jakiegoś stany osobowego, łączyć je w 40 - 45 osobowe zespoły, nie zważając na zalecenia pani minister. CZYJ INTERES MAJĄ WIĘC NASZE WŁADZE NA WZGLĘDZIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 11:15 Przeczytalam ten artykuł i jestem zaskoczona wypowiedzią pani Dyrektor z 60. Jestem mamą dziecka z 77, które według rejonizacji miałoby chodzić do 60. Nigdy nie wysłałabym swojego dziecka to tej szkoly. Szkola jest od strony ulicy nie ogrodzona, Dzieci narażone sa na ciągły hałas, a jest to główna ulica. Szkola 77 ma wspaniałe zaplecze, ogrodzona, wśród bloków, zieleni. Duże boiska szkolne. Odnowiona sala gimnatyczna oraz również wymienione okna. Jestem bardzo zadowolona z 77, nauczycielka mojego dziecka to cudowna osoba, oraz równiez całe grono pedagogiczne. Duża ilość kółek zainteresowań, nawet dla klas I-III. Dziecfi nie wiedzą na co mają sie zdecydować. A co najważniejsze Szkoła ta 77, otrzymała w tym roku CERTYFIKAT SZKOŁY Z KLASĄ. Co jest chyba najważniejsze. Od tego roku szkolnego mamy nowego Dyrektora, który zaczał preznie działać i w szkole dużo się dzieje. Gdyby mieli zlikwidować 77, to napewno moje dziecko nie bedzie chodzić do 60. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: w czyim interesie IP: *.gda.pl / 192.168.2.* 21.11.03, 13:14 Zastanowmy sie w czyim interesie dzialaja wladze lokalne? Uczniow, ich rodzicow , nauczycieli?? A moze w swoim wlasnym? Plan piecioletni? Kto na tym zyska? Lokalna spolecznosc - mlodziez? A moze dorobkowicze? Wiekszosc - spolecznosci lokalnej - jest przeciwna. Wiec w czyim interesie 30- osobowa komisja pracowala nad zmianami lokalowymi - miasta? Mam tylko nadzieje ze przyszli wyborcy rozlicza wlasciwie radnych? Moze juz czas aby sprawami miasta rzadzil interes lokalnej spolecznosci a nie grupki dorobkiewiczow niezaleznie od opcji politycznej. Rozczarowana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama ucznia kl.IVa Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: 153.19.101.* 21.11.03, 13:26 Drodzy czytelnicy! Jeszcze kilka dni temu Pan K.Mincewicz twierdził,że 60 nadaje się do kapitalnego remontu, a dzisiaj twierdzi,że chodzi o zachowanie odleglości(3 km). Ciekawa jestem co powie w poniedzialek? Z gory wiadomo, ze obiekt komuś obiecano. To co napisala Pani Dyrektor jest prawdą, są zmienione okna, posadzki, toalety, schody wyremntowane.Mogę jeszcze dodać jako mama ucznia szk. 60 oraz byłej uczennicy - nauczyciele wspaniali!Uczniowie po zakończeniu nauki w szk. 60, nie mają trudności z nauką - przygotowanie znakomite.Córka moja do dzisiaj często korzysta z notatek, nie da wyrzucić żadnego zeszytu. Mama ucznia kl.IVa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byla uczennica Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: 62.233.169.* 21.11.03, 14:35 No tak... Szkola Podstawowa 67 jest swietnym miescem do interesu - centrum miasta !!! Czemu komisja nie zwrocila uwage na to ze szkola jest czysta, wyremontowana, ma swietna kadre i bardzo duzo dzieci?? Czemu uczniowie z 67 musze sie rozdzielic i isc do 3 (!!!) innych szkol - i to o znacznie gorszej opinii... Nie wspomne ze szkola 67 ma ponad 400 uczniow, a jedna ze szkol do ktorej ma sie przeniesc ma tylko 100, jest w strasznym stanie i w niebezpiecznej dzielnicy - no ale tamta szkola nie zostanie zlikwidowana bo w komisji likwidacyjnej jest byla uczennica tejze podstawowi.... Widac raczka raczke myje Strefa 3 km - smieszne, bo szkoly ktore wybrano dla dzieci dojezdzajacych do 67 sa polozone jeszcze dalej... Komu ma sluzyc likwidacja szkol??? Lapowka kosztem wszystkiego - nawet tych najmlodszych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były radny Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: 62.233.169.* 25.11.03, 12:51 Zwracam się do wszystkich radnych miasta Gdańska, aby nie ulegli beznadziejnym, słabiutkim argumentom komisji edukacji, która chce Wam i nam zaproponować likwidację szkoły podstawowej nr 67. Zażądajcie nie tylko od proponujących likwidację, ale również od niezależnych ekspertów - rzeczowych merytorycznych argumentów likwidacji tej szkoły - porównując inne szkoły, a w szczególności szkołę podstawową nr 21. W rankingu - szkoła nr 21 pod każdym merytorycznym względem przegrywa z 67. Inne szkoły podstawowe w Gdańsku są również w tyle. Zastanówcie się nad decyzją, proszę. Wszystkim, którzy ze złej decyzji radnych zostaną pokrzywdzeni (dzieci,rodzice, nauczyciele i mieszkańcy Gdańska) proponuję zanotowanie nazwisk tych radnych, którzy niszczą gdańską i polską edukację. Rozliczymy ich przy najbliższych wyborach, albo w inny sposób "podziękujemy" za ich "mordercze" czyny. Kochani Gdańszczanie zapamiętajcie każde nazwisko, które będzie głosowało za likwidacją szkoły, ale pamiętajcie również każde nazwisko, które będzie głosowało przeciw lkwidacji. Odpowiedz Link Zgłoś
gauche a propos 67 25.11.03, 13:07 rozumienm sluszne oburzenie..ale z drugiej strony: w rejonie 67 nie ma zbyt duzo dzieci w wielu szkolnym("stara" dzielnica)- w REJONIE- bo do tej szkoły chodzi wiele dzieci zamoznych rodziców pracujących w srodmieściu= stąd te zorganizowana akcja protestu...to po prostu druga strona tego medalu-Nie oznacza to, ze popieram decyzje- bo kazda likwidacja szkoły jest bolesna przede wszystkim dla dzieciaków...a o nich sie nie mysli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bidula Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.03, 15:26 Jeśli w pobliżu mojego domu (do trzech kilometrów) byłby poprawczak musiałabym tam zaprowadzić dziecko, zeby nie przekraczać limitu odległości? To moja sprawa jak daleko wożę dzieci do szkoły. Bose po śniegu nie chodzą, więc nie ma tragedii. Pewnie radni mają dzieciaki w prywatnych szkołach na które im łożymy. Oby tak dalej panowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BENSAM likwidacja gdańskich szkół IP: 62.233.169.* 25.11.03, 13:24 Szanowni Radni,apeluję do Was sprawdzcie informacje i propozycje komisji edukacji na temat likwidacji szkoły podstawowej nr 67. Wasza 30 osobowa komisja, z której 5 osób oglądało SP67, nie kierunkowała się argumentem, jaki szkoła ma poziom edukacyjny, tylko dostała "prikaz" szukania takich argumentów aby ją zlikwidować. Efektem ogólnym całego procesu likwidacji wiadomo, że mają być zaoszczędzone w ten sposób pieniądze. Miasto nie chce wydawać ogromnych sum na utrzymywanie placówek oświatowych. Proszę Państwa Radnych sprawdźcie,czy szanowna komisja nie poszła po jak najmniejszej linii własnej pracy. Twierdzę, że można było do tematu podejść w inny sposób, z którego miasto miałoby wielomilionowe oszczędności z funkcjonowania placówek oświatowych. Po wprowadzeniu tych oszczędności nie tylko nie trzebaby było likwidować szkół, ale sposobami uzyskać fundusze przeznaczane na ich rozwój. Ale to trzeba pomyśleć, a powołana przez Was komisja ma to w dupie. Chodzi sobie 5 ludków, oglądają szkołę, coś tam piszą i bez głębszego zapoznania chcą wydawać wyroki. To jest prymityw. Sprawdźcie jak długo komisje te ogłądały szkoły. Poświęcały trochę ponad godzinę, nabazgrali na kartkach kilka uwag i fru do domu (byłem tego świadkiem w SP67)- dupki nie obejrzeli wielu pomieszczeń dydaktycznych. Panowie Radni - apeluję, nie likwidujcie szkoły 67 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 22:26 co do likwidacji sp 67 to jestem przeciw! przez 6 lat chodzilam tam i przezylam wiele wspanialych chwil!!!do gimnazjum zostalam swietnie przygotowana i teraz nie mam trudno!!!dlaczego teraz to wszystko ma runąć?ta elitarna szkola nie jest osaczona narkomanami a ja sama niepale i nie ćpam!!! o co chodzi? jezeli łączność nie radzi sobie to moze ta szkołę trzeba zlikwidować?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: infor Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.03, 19:22 Spółka zoo czyli pp Nocny,Mincewicz i były wojewoda Tomuś.A serio to likwiduje się np SP 60,VII LO,ZSZ 3,ZSZ 10 i być może bez łapówek ale pytanie brzmi wg jakich/tajnych?/ kryterii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja tez... Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: 62.233.169.* 23.11.03, 13:17 Ja tez chodzilam do 67 teraz jestem na studiach na UG - mowi sie ze to moja zsluga... Tak ale pierwszy poklon powinnam zlozyc szkole podstawowej, ktora zmobilizowala mnie i uczyla podstaw. Jak mozna zamknac taka szkole??? NIGDY nie bylo tam zadnego problemu z narkomanami czy palaczami!! Nikt z uczniow nie mial konfliktow z prawem !!! Widac chca zamknac najlepsze szkoly - by te grosze zostaly i zamienily sie w mlodociane poprawczaki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 08:38 Absolwenci w ramach poparcia dla protestujących rodziców spotykają się w niedzielę (31. XI) pod szkołą. Godz. 12.00. Obecni uczniowie też tam będą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: 62.233.169.* 23.11.03, 13:38 Jestem przeciw zamknieciu szkoly 67 - specjalnie dowoze dziecko z Oruni!!! To ja wybralam szkole !!! I to moja sprawa czy bedzie mialo do niej 3 km czy 150 !! A co moze teraz bedzie sprawa 3km w wyborze LO i Studiow??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: 62.233.169.* 23.11.03, 13:49 Wybor szkoly do ktorej posle swoje dziecko byl ciezki... Moj syn jest chory i musi chodzi do kalsy integracyjnej... Chodzilam po roznych skzolach i sie dowiadywalam... Wybralam wlansie 67 nie ze wzgledu na dogodne polozenie ale na szkole sama w sobie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc 2 Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: 62.233.169.* 23.11.03, 13:50 A co maja powiedziec nauczyciele likwidowanych szkol??? Na bruk... aby ministrowie mogli zwieszkyc swoje "skromne" pensje?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Może tak wystarczy IP: 62.233.233.* 23.11.03, 15:19 A moze tak już wystarczy 4 ostatnie posty (między 13.17 a 13.50) z jednego hosta!!! Daj se kobieto na luz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a moze Re: Może tak wystarczy IP: 62.233.169.* 23.11.03, 16:34 a pomyslalas ze to komupter nie jedej osoby??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisław, jzd@wp.pl Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: firewall:* / 192.168.177.* 23.11.03, 17:12 Dlaczego? republika.pl/sp67gd2/ pod tym adresem jest wiele o szkole 67 na Zabim Kruku. Panie i Panowie Radni zastanówcie się co chcecie zniszczyć przecież hasła o nauce pływania i większej ilości godzin wf-u do bzdury. Pływanie w Motławie albo w "basenie "ze szpitala (w likwidacji) przy Kieturakisa bo basenów innych z pewnością brak. Wf gdzie??? chyba na ulicy bo sal gimnastycznych też brak, a jeżeli już są to bądą dla 2 , 3 klas jednocześnie.Zajęcia z informatyki- trzeba mieć do tego pracownie i komputery to trzeba stworzyć. W 67 tworzyli to rodzice i nauczyciele ale to można zagrabić. Pracownia socjoterapeutyczna po co? Zostawmy dzieciaki samopas stworzą nam lepszą przyszłość! A tak naprawdę zadłużone miasto musi czymś spłacać długi! Przecież nie da się sprzedać szkoły zniszczonej położonej w slamsach, trzeba sprzedawać towar pełnowartościowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jzd http://republika.pl/sp67gd2/ IP: firewall:* / 192.168.177.* 23.11.03, 17:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdańszacznin Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: 62.233.169.* 25.11.03, 14:33 Panie Sowiński, były wojewodo gdański, a obecny przewodniczący komisji edukacji przy radzie miasta. Zastanów sie Pan, co robisz chcąc likwidować szkoły w Gdańsku, a w szczególności SP67.Pana wypowiedzi telewizyjne w których jedynym argumentem likwidacji szkół jest niż demograficzny - są absurdalne! Chyba byłeś Pan nie po jednym piwku. Widziałem Pana w Auchan jak przy kasie miałeś Pan pełen koszyk browarów. Czyżby po wypiciu 10 piw zdolny Pan jesteś do tylko takich stwierdzeń. Oj! Przepraszam, wywiadu udzielał Pan za dnia, będąc na kacu. Zastanów się Pan co robisz. Zrób sobie może przerwę w wieczornym piwkowaniu, to nazajutrz zarządasz od podległych szukania rzeczowych i merytorycznych uzasadnień, którą szkołę likwidować. I jestem pewien, że trzeźwy i nie na kacu Pan Sowiński zdecyduje,że być może (bez absolutnej pewności o likwidacji) są gorsze szkoły od SP67. Jeśli tak chaniebną przedstawisz Pan propozycję niszczenia w Gdańsku edukacji, spodziewaj się Pan, że podejmę trud i udowodnię Gdańszczanom Pana zarówno "lewe" wpływy jak i to, że jesteś Pan ochlapusem. Będziesz gnojku skończony politycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.03, 17:33 A co na temat szkoły specjalnej na Batorego i na Karpiej mają do powiedzenia radni, dziennikarze "Dziennika Bałtyckiego"?...Podobno mają też być zlikwidowane a nic o tym nie wspomniano. Dzieci upośledzone na bruk...czyżby było wstyd mówić, pisać o tym głośno?- no cóż może ładny hotelik w tym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Likwidacja gdańskich szkół IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.03, 08:38 Niewymiarowa sala gimnastyczna w S.P. 67. To zarzut przeciw szkole. Dziwne, że gimnazjum takową salę mieć może. Odkryłam, że nasze dzieci są poprostu za małe do tej sali. Nie pasują i musza się wynieść. Potężny i wypasiony gimnzajalista będzie pasował jak ulał. Ci nasi radni, to dopiero ummieja liczyć. (I w tym naprawde tkwi sedno sprawy). Odpowiedz Link Zgłoś